Ольга
Ольга
IT Sales Manager
19.01.2024

Вплив LMS на процеси навчання та розвиток персоналу компанії

Ольга
Ольга
IT Sales Manager
19.01.2024
19.01.2024
975
10 хвилин
0

 Як в сучасних умовах забезпечити бізнесу швидкий та ефективний онбординг і навчання співробітників? Як гарантувати гідний рівень володіння інформацією у фахівців? Для розв'язання цих задач були створені системи управління навчанням (Learning Management System, LMS). Це софт, який дозволяє налагодити процеси корпоративного навчання, підвищення кваліфікації й розвитку персоналу компанії, робить можливим навчання онлайн. У цьому матеріалі ми розглянемо можливості LMS для підвищення ефективності, якості та доступності освітніх програм для співробітників. Ми також визначимо переваги індивідуальної розробки таких систем у порівнянні з різноманітними готовими сервісами.

Навіщо потрібно навчати персонал компанії?

Немає жодної таємниці в тому, що добре вмотивований та підготовлений персонал приносить бізнесу максимальну користь. Та в сучасних умовах ефективне корпоративне навчання – це ще й ключ до гнучкості, яка дозволяє компанії швидко адаптовуватись під будь-які обставини. 

Неважливо, про яку сферу чи галузь йдеться – налагоджені механізми онбордингу, стартового навчання новачків, підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців дозволяють швидко відповідати на зміну реалій ринку, реагувати на “чорних лебедів” та масштабувати бізнес з максимальною ефективністю. 

Компанії з високою корпоративною культурою освіти набагато менше страждають від плинності кадрів. Як свідчить дослідження Coursera, близько 94% опитаних співробітників заявили, що залишились би на своєму минулому місці роботи, якби роботодавці більше інвестували у їхнє навчання. Адже це прямий шлях до професійного розвитку і кар’єрного зростання для будь-якого фахівця. 

 

Однак далеко не кожна організація має ресурси та досвід, аби самотужки налагодити ефективні механізми навчання й перенавчання свого персоналу. Останніми роками до переліку проблем у цій царині додались обставини пандемії, геополітичні та військові виклики та тренд на віддалену працю. Гарна новина полягає в тому, що  усі ці проблеми нівелює ефективність LMS систем для навчання персоналу.

Переваги LMS для навчання персоналу

Платформи LMS дозволяють побудувати комплексний процес корпоративного навчання онлайн: від підготовки та розміщення навчальних матеріалів, до контролю результатів та отримання зворотного зв’язку. Нижче ми наведемо переваги використання цього софту, визначимо вплив LMS систем на навчання робітників.

Доступність

Сучасну LMS-платформу можна відкрити на будь-якому смартфоні, планшеті чи ноутбуці. Тож ментори та студенти можуть користуватися нею віддалено, у будь-якому зручному форматі. Це робить LMS незамінним інструментом в організаціях, де використовується віддалений чи гібридний формат зайнятості, надавати персоналу доступ до навчання у будь-якій точці земної кулі.

Ефективність витрат

Використання LMS дозволяє скоротити видатки на розробку, друк, доставлення та оновлення навчальних матеріалів. За необхідності організація може також заощадити на оренді приміщення, залученні менторів та викладачів тощо. Натомість вільні кошти можна спрямувати на покращення якості навчального контенту, масштабування освітніх практик і розвиток нових напрямків. 

Масштабованість

Корпоративне навчання за допомогою LMS дозволяє з мінімальними зусиллями охопити максимальну кількість співробітників. При тому може йтися про персонал, що працює у різних підрозділах та філіях, навіть у різних країнах. Використання LMS також дозволяє швидко й централізовано вносити зміни й оновлення в навчальний контент для усієї організації. 

Персоналізованість

Водночас LMS дозволяє адаптувати освітній процес під індивідуальні потреби, інтереси та рівень підготовки кожного співробітника. У диджитал платформі вони можуть отримувати персоналізований контент, а також обирати цікаві їм напрямки курсів, темпи й засоби навчання. Онлайн-платформа дозволяє студентам залишатися у постійному контакті зі своїми менторами та викладачами. 

 

Підтримка залученості й мотивації до навчання

Засоби LMS дозволяють зробити навчання більш інтерактивним, цікавим та адиктивним. Йдеться про такі інструменти як медіа, ігри, симуляції тощо. Найкращі LMS успішно використовують елементи гейміфікації та методи соціального навчання – від квестів та обміну досвідом, до механізмів змагальної конкуренції між учнями. 

Аналітика та контроль результатів

Платформи LMS дозволяють збирати, зберігати та аналізувати різні дані про навчання співробітників, такі як відвідуваність, прогрес, результати, якість знань, відгуки та проблеми тощо. Ця інформація дозволяє оцінювати ефективність та вплив навчання на показники бізнесу, слідкувати за розвитком і можливостями кар’єрного зростання фахівців, а також визначати напрямки поліпшення системи корпоративного навчання. 

Це лише деякі основні переваги LMS систем на навчанні персоналу: такі платформи роблять процес підготовки більш економним, ефективним та контрольованим. Однак бізнес може отримати низку додаткових переваг від використання LMS, якщо піде шляхом створення індивідуального рішення. 

Рекомендуємо почитати
Замислюєтесь над розробкою LMS системи?

Настав час покращити ефективність навчання персоналу компанії!

Покращити

Чому бізнесу варто обирати індивідуальну LMS?

Варто почати з того, що компанія, яка шукає цифрове рішення для корпоративного навчання може піти двома шляхами. Перший – використання доступних на ринку готових платформ для онлайн-навчання. Другий – розробка індивідуального рішення під власні потреби. 

Перший шлях може видатися легким та економним, адже компанія одразу отримує готову платформу від зовнішнього вендора. Та ми з власного досвіду знаємо, що у масштабах великого бізнесу це почуття може бути оманливим. Розробка індивідуального рішення у довгостроковій перспективі є більш розумним рішенням, адже має низку переваг. Назвемо їх.

 

Кастомізація під будь-які потреби

Пакетні та хмарні LMS-сервіси можуть надати доволі багатий і гнучкий функціонал для організації онлайн-навчання. Однак жодна стороння платформа не зможе врахувати усіх особливостей та унікальних потреб кожного окремо взятого бізнесу. Натомість це дозволяє зробити індивідуальна розробка системи з нуля. Власник платформи може змінювати її інтерфейс та функціонал практично без обмежень.

Масштабованість

Готове ПЗ від вендора може бути зручним рішенням тут і зараз, особливо якщо йдеться про відносно невеликі проєкти. Однак зі зростанням масштабів онлайн-навчання використання готових LMS може супроводжуватись у великій організації технічними та організаційними складнощами. Щонайменше воно може спричинити додаткові витрати, адже постачальники часто прагнуть так чи інакше монетизувати можливості масштабування своїх сервісів. 

Ефективність витрат 

Побутує думка, що впровадження готового ПЗ від вендора потребує набагато менших витрат часу і коштів, ніж створення індивідуального рішення з нуля. Однак у сучасних реаліях про цей стереотип варто забути: впровадження готової платформи LMS у масштабах великого бізнесу може потребувати декількох років та інвестицій у сотні тисяч доларів, та супроводжуватись при цьому болісним процесом адаптації персоналу. Увесь цей час та кошти можна з успіхом інвестувати у створення нового рішення.

 

Незалежність

Звертаючись за готовим рішенням, бізнес тою чи іншою мірою прив’язує себе до рішень та технологій іншої компанії, вендора ПЗ. В довгостроковій перспективі це робить компанію вразливою та може суттєво обмежувати вектор її розвитку. Водночас бізнес з власною платформою залишається самодостатнім у будь-якій ситуації, йому не треба зважати на технологічні та фінансові рішення постачальника софту, оплачувати ліцензію чи абонплату тощо. 

Кібербезпека

Процеси навчання персоналу часто вимагають роботи з чутливими даними щодо внутрішніх процесів компанії. І далеко не кожен бізнес готовий довірити ці дані зовнішнім LMS-платформам чи хмарним сервісам. Створення кастомної платформи надає компанії можливість забезпечити безпеку даних так, як вона вважатиме за потрібне. Індивідуальна розробка загалом мінімізує ризики кібератак та скорочує типові вразливості, якими найчастіше користуються хакери. 

 

Як показує практика, переваги LMS-систем на навчанні робітників найкраще розкриваються саме в кастомній розробці. Таку платформу можна будувати із власною IT-командою, або у співпраці з досвідченим зовнішнім розробником.

Розробка індивідуальної LMS з командою WEZOM

Ми ділимося власним досвідом і спостереженнями, адже декілька років тому самі шукали  LMS-сервіс, що міг би задовольнити усі потреби нашого освітнього проєкту WEZOM Academy. Тоді на ринку не було рішення, яке відповідало б нашим вимогам на 100%, тож ми зробили його самостійно. Нова платформа допомогла збільшити продажі онлайн-курсів на 30%, ви можете детально почитати про неї в нашому блозі. 

Надалі ми пішли тим же шляхом при створенні нашої внутрішньої платформи WEZOM INFO, що надала кожному нашому співробітнику особистий кабінет для онбордингу, навчання та автоматизації завдань HR. Тепер ми впевнені, що ефективність LMS систем для компаній забезпечується передусім через індивідуальний підхід до розробки. 

 

Аналогічні рішення для корпоративного навчання ми створювали для наших клієнтів – великих гравців на ринках логістики, виробництва тощо. В одному з кейсів наша команда реалізувала для транспортної компанії онлайн-платформу, що дозволила впорядкувати процеси навчання водіїв й істотно скоротити серед персоналу кількість порушень.

Якщо вас цікавлять подібні можливості корпоративного онлайн-навчання для вашого бізнесу, не зволікайте – ви можете звернутися по консультацію для наших фахівців просто зараз. 

Висновки 

Використання платформ LMS – це найкращий шлях побудови системи корпоративної освіти для компаній у будь-якій галузі. Вплив LMS систем на навчання персоналу неможливо переоцінити: з ними бізнес має змогу побудувати загальнодоступну, уніфіковану, ефективну та цілком контрольовану систему підготовки кадрів. 

У пошуках LMS компанія може звернутись до одного з готових рішень від вендорів софту, або ж стати на шлях розробки індивідуального рішення. Другий варіант передбачає безліч переваг: кастомізація, масштабованість, ефективність витрат, безпека даних тощо.

Задля створення власної системи компанії зовсім не обов’язково формувати власну команду розробників. Оптимальним рішенням буде пошук зовнішнього партнера – досвідченої IT-команди, що має досвід створення таких продуктів. 

FAQ

Навіщо LMS система потрібна компанії?

Корпоративна система управління навчанням дозволяє компанії налагодити процеси онбордингу, підготовки нових співробітників, підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців. Переваги LMS систем для компаній допомагають їм адаптуватись під нові умови ринку, покращувати цільові показники та скорочувати плинність кадрів. 

Чи потрібна розробка власної системи LMS?

Бізнес може знайти на ринку LMS-софту різноманітні пакетні й хмарні рішення. Однак при використанні таких систем йому доведеться змиритися із суттєвими обмеженнями в кастомізації та масштабованості платформи. Водночас компанії, що прагнуть забезпечити собі технологічну незалежність, унікальний функціонал та безпеку даних, обирають розробку власних систем.

Ольга
Про автора
Ольга
IT Sales Manager
Досвід роботи 7 років
Підбираю IT-рішення для зростання бізнесу клієнтів. Не допущу "злив бюджету", гарантую зрозумілість, прозорість та результат.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.