Макс
Макс
Head of Logistics PM
26.03.2024

5 ключових переваг R&D для інновацій в IT-розробці

Макс
Макс
Head of Logistics PM
26.03.2024
26.03.2024
855
10 хвилин
0

Останніми роками світ буквально шаленіє через стрімкий розвиток штучного інтелекту та машинного навчання. А  бізнес тим часом шукає безпечні та рентабельні шляхи застосування новітніх технологій, аби залишатися конкурентоздатним в непередбачуваному майбутньому. Таку можливість сьогодні надають послуги R&D, що дозволяють компаніям будь-якої галузі опанувати можливості ШІ, Big Data, VR, Інтернету речей та будь-яких інших проривних технологій. 

У цій статті ми розберемо переваги послуги R&D в розробці IT-продуктів. Погляньмо, як корпоративні дослідження можуть дати потужний імпульс в розвитку компанії з будь-якої галузі. 

Що таке послуга R&D?

За абревіатурою R&D приховується поняття Research and Development. Це практика дослідження та розвитку, спрямована на пошук інноваційного розв'язання певної проблеми чи завдання. Наприклад, в межах R&D інженери створюють концепти нових гаджетів, науковці проводять експерименти, розробники ПЗ шукають шляхи вдосконалення софту тощо. 

Послуга досліджень та розвитку в IT-сфері - це систематичний та ітеративний процес розробки нових рішень для ПЗ, вдосконалення наявних технологій та вивчення нових можливостей, які дає розвиток передових диджитал-технологій. 

Типовий проєкт R&D в IT-сфері: дослідження можливостей машинного навчання та генеративного ШІ для глибокої роботизації процесів у компанії з реального сектору. Або вивчення потенціалу VR для зміни досвіду онлайн-шопінгу. Цінність послуги R&D полягає в тому, що вона дозволяє бізнесу піти нестандартним шляхом та комерціалізувати рішення, яких ще немає в конкурентів.

У світі, що переживає масштабну технологічну революцію, ігнорувати прогрес неможливо. Саме тому глобальний ринок R&D-аутсорсингу переживає бум. Наразі аналітики оцінюють його обсяг у $8-9 млрд, та прогнозують йому чудовий середньорічний темп приросту у 8-9% до 2028 року, навіть попри всі складнощі у світовій економіці та геополітиці.

Основними клієнтами на цьому ринку сьогодні виступають автовиробники, постачальники споживацької електроніки, провайдери телекомунікацій, виробники напівпровідників тощо. Для таких гравців переваги послуги R&D очевидні: вони можуть залучити до своїх корпоративних досліджень більше талантів, досвіду та свіжих ідей, водночас оптимізуючи видатки й мінімізуючи ризики. Зокрема це стосується й IT-розробок. 

Бізнес, що прагне скористатися послугами R&D, або створити власний дослідницький підрозділ, має пам’ятати про його обмеження. Це перш за все сфера креативного пошуку, а не засіб здобуття швидких результатів. Більшість створених в рамках R&D ідей не виходять за межі концепту або прототипу. Однак і обійтися без досліджень неможливо. 

Переваги послуг R&D для бізнесу

Чому бізнес з реального сектору сьогодні не може ігнорувати R&D? Які переваги послуги дослідження та розвитку роблять її незамінною практично в будь-якій галузі? Назвімо ключові плюси.

Інновації та розвиток нових продуктів

Це найочевидніша перевага практики R&D для бізнесу. Дослідницький напрямок дозволяє створювати та шукати інноваційні рішення, а також використовувати їх для розробки й розвитку цілком нових продуктів. 

Послуги R&D дають змогу компаніям знаходити нові підходи до вирішення складних завдань. Ця практика може охоплювати дослідження нових технологій, аналіз ринку, створення концепцій та отримання щодо них фідбеку від аудиторії. Процеси прототипування та тестування також входять до R&D. Дослідницькі команди допомагають створювати прототипи продуктів, які можна швидко тестувати й уточнювати. Це дає змогу уникати великих витрат на розробку повноцінних продуктів, які можуть не знайти попиту.

Будь-який новий продукт може несподівано “вистрілити” на ринку та принести компанії успіх. А іноді буває так, що такий продукт може влаштувати революцію. Наприклад, компанія Sony десятиліттями була відома як виробник телевізорів та аудіотехніки. Але її R&D-проєкт з компанією Nintendo врешті вилився у створення консолі Playstation, яка перетворила Sony на лідера ринку відеоігор. 

Покращення вже наявних продуктів

Зазвичай бізнеси набагато охочіше інвестують не у розробку нових, а у вдосконалення вже наявних продуктів. Це менш ризикований та більш рентабельний шлях, який дозволяє виправити помилки та покращити рівень досвіду користувачів.  

Робота R&D з удосконалення наявного продукту передбачає збір та аналіз даних (користувацький фідбек, аналітика ринку, попит тощо), визначення відкритих та прихованих проблем продукту, а також пошук можливостей з його удосконалення. Дослідження дозволяють якнайшвидше перейти від опрацювання даних до генерації ідей, прототипування та тестування нових рішень. 

Процес покращення продукту має ітеративний характер. Він передбачає внесення змін в продукт, оцінку їх впливу на працездатність та досвід користувачів, моніторинг ефективності, внесення коректив та оцінку результатів апдейту. Саме так влаштований цикл оновлення практично будь-якого ПЗ. 

Вдосконалення наявного продукту можуть мати дуже глибокий характер. Просто згадайте, як виглядала Windows 10 у часи свого релізу 10 років тому. З того часу розробники внесли безліч коректив в UX, функціонал та внутрішню логіку системи. 

Зменшення витрат

Існує стереотип, що R&D – це довгострокова інвестиція, яка не може принести переваги бізнесу тут і зараз. І зазвичай це дійсно так. Але в моменти появи проривних технологій, таких як Інтернет, смартфони, або ШІ, це правило тимчасово скасовується. Під час технологічного стрибка бізнес може швидко вхопитися за нову технологію та здобути завдяки R&D очевидні переваги: автоматизувати процеси, зменшити ризики, скоротити витрати. 

Дослідження перспективних технологій може допомогти компанії розробити нові продукти, які будуть набагато ефективнішими за наявні інструменти. R&D також може дозволити компанії підвищити функціональність наявного обладнання та активів (наприклад, оптимізувати логістичні маршрути для транспорту). Це прямий шлях до підвищення ефективності та скорочення витрат. 

Наприклад, в одному з наших кейсів для виробника кліматичної техніки Cooper&Hunter розробники вбудували ШІ-систему розпізнавання природної мови в IP-телефонію клієнта. Це рішення потребувало порівняно невеликих інвестицій, але неймовірним чином спростило роботу менеджерів компанії та покращило рівень сервісу. Адже процес телефонної обробки заявок до того не змінювався десятиліттями.  

 

Відкриття нових ринків

Одна з найсильніших сторін процесу R&D – його непередбачуваність. Дослідницькі команди часто не знають, куди їх врешті приведе процес пошуку. Більшість шляхів будуть хибними, однак один проєкт з сотні може виявитись революційним. Такі продукти формують навколо себе нові ринки, приваблюють нових споживачів.

Процес R&D дозволяє вчасно знаходити на ринку нові ідеї та технології та успішно комерціалізувати їх. Як відомо, Cтів Джобс та Білл Гейтс дійшли до ідей Macintosh та Windows під враженням від прототипу десктопного ПК від Xerox. А через роки Apple придбала стартап FingerWorks, який розробляв мультисенсорні панелі, і поклала цю технологію в основу iPhone

З іншого боку, якісні дослідження дозволяють компанії адаптовувати свої наявні продукти під потреби ринку, аналізувати свої зони зростання та прогнозувати тренди, аби вчасно відмовлятися від застарілих технологій та інвестувати в нові рішення. 

Сприяння сталому розвитку

В умовах глобальної невизначеності майбутнього принципи сталого розвитку починають відігравати для бізнесу величезну роль. Компанії, що на ділі відповідають цим принципам, скорочують для себе стратегічні ризики і користуються повагою споживачів (а відтак – і лояльністю). Такому бізнесу набагато простіше залучати фінансування та шукати інвесторів.

Послуги R&D відіграють для компанії важливу роль у досягненні цілей сталого розвитку. Особливо цінними є такі напрямки:

  • використання відновлювальних джерел енергії;

  • розробка енергоефективних та ресурсоефективних продуктів;

  • скорочення шкідливих викидів та відходів;

  • перероблення відходів;

  • інновації в соціальних, освітніх, медичних проєктах.

Найближчими роками важливість цих напрямків лише зростатиме, тож варто врахувати їх у корпоративній стратегії вже зараз.

Усі ці переваги дослідження та розвитку рідко існують поодинці. Наприклад, підвищуючи екологічність та енергоефективність виробництва через розробку нових технологій, ви імовірно зможете скоротити і його вартість. А робота з вдосконалення старого продукту легко може перерости у великий R&D проєкт, що відкриває для компанії нові перспективи розвитку. 

Рекомендуємо почитати
Тренди мобільної розробки 2024

Розбираємось в найактуальніших трендах мобільної розробки

Детальніше

Послуги R&D від WEZOM

Наша команда вже майже 25 років створює інноваційні IT-рішення для бізнесу: корпоративний софт, мобільні та веб-додатки, цифрові екосистеми для автоматизації та роботизації процесів тощо. Ми починали в ті часи, коли багатьох звичних сьогодні технологій та інструментів ще не існувало. Тож наші фахівці чудово розуміють переваги дослідження та розвитку в диджиталі.

Наші клієнти цінують нас за індивідуальний підхід, унікальний досвід, надійність та креативність. Це компанії зі сфер виробництва, логістики, eCommerce, медицини, девелопменту тощо. Вони звертаються до нас тоді, коли наявний на ринку софт не може задовольнити особливих потреб їх бізнесу. Часто йдеться про розробку кастомних інноваційних рішень з нуля. 

Тож якщо вас цікавлять подібні можливості, ви опинилися на правильній сторінці. Звертайтеся по консультацію до наших менеджерів, аби здобути усі переваги послуги R&D для вашого бізнесу. 

Висновки

Сучасний бізнес не може бути конкурентоздатним та перспективним без корпоративних досліджень: байдуже, про яку галузь йдеться. Послуги R&D надають будь-якій компанії безліч переваг. Вони дозволяють комерціалізувати новітні технології, вдосконалювати старі та створювати цілком нові продукти. 

Успішний інноваційний розвиток допомагає компанії підвищувати ефективність своїх операцій, скорочувати видатки та зберігати високу конкурентоспроможність. Але найважливіше те, що R&D дає бізнесу шанс відкрити цілком революційний продукт, чи навіть створити новий ринок. 

Водночас варто розуміти, що корпоративні дослідження в IT зазвичай не дають швидких результатів. Це процес пошуку та експериментів, який можна дуже легко перетворити на нескінченний та витратний проєкт. Як зробити цей пошук ефективним? Одним з найкращих способів здобути переваги R&D для реального сектору може стати партнерство з зовнішнім IT-аутсорсером. Це має бути досвідчена команда, що має експертизу в затребуваних технологіях та релевантні кейси. 

FAQ

Які переваги надає послуга дослідження та розвитку?

Дослідження відкривають бізнесу шлях до інновацій. Варто назвати такі ключові переваги R&D як створення і розвиток нових продуктів, вдосконалення вже наявних продуктів, відкриття нових ринків, а також можливості скорочення видатків й підвищення ефективності активів. 

Яких проблем допомагає уникнути послуга R&D?

Послуги R&D допомагають бізнесу уникати проблем та ризиків морального старіння продуктів та послуг, втрати конкурентоздатності, неспроможності адаптуватися до змін на ринку та появи нових технологій. Компанія без R&D втрачає гнучкість та потенціал для розвитку. Такий бізнес рано чи пізно програє більш активним конкурентам, що приділяють увагу інноваціям.  

Чому бізнесу потрібна  послуга дослідження та розвитку?

Безумовно, бізнес може розвивати свій внутрішній дослідницький напрямок самостійно. Однак ця робота потребує дуже суттєвих ресурсів, досвіду, технічної експертизи та рідкісних фахівців. Послуги R&D пропонують бізнесу інший шлях: він може звернутися по допомогу до аутсорсера, аби залучити до свого проєкту досвідчених фахівців, скоротити видатки та зменшити ризики.

Макс
Про автора
Макс
Head of Logistics PM
Досвід роботи 8 років
Максим є досвідченим фахівцем у галузі логістики з більш ніж 8-річним стажем роботи. Його глибокі знання та інноваційний підхід до вирішення завдань роблять його одним із провідних експертів у цій індустрії.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.