Василій
Василій
IT Sales Manager
22.02.2024

15 трендів мобільної розробки у 2024 році

Василій
Василій
IT Sales Manager
22.02.2024
22.02.2024
5.0
2980
8 хвилин
0

Смартфони давно захопили нашу планету, ставши невіддільною частиною нашого життя. І цьому важко щось заперечити, адже наразі ними користується близько 7.33 мільярдів осіб – тобто, більшість населення світу. Саме ці тенденції пояснюють те, що з кожним роком з’являється все більше мобільних додатків. Які переваги вони надають? 

  • Довірча атмосфера для взаємодії з клієнтами;

  • Автоматизація усіх бізнес-процесів;

  • Швидкий аналіз аудиторії;

  • Зручне здійснення платежів;

  • Легке залучення нової аудиторії;

  • Підвищення якості пропонованих послуг.

Актуальність та розвиток мобільної розробки

Мобільні додатки проникли до всіх сфер нашого життя, від освіти та прогнозу погоди до розрахунку калорій та корегування режиму сну.

Бізнес-аналітики Data.ai прогнозують, що у 2024 році кількість завантажень мобільних додатків в усьому світі виросте до рекордних 257 мільярдів, що на 1% більше, ніж торік. Можливо, така швидкість здаватиметься комусь повільною, але враховуючи те, що нині власники мобільних пристроїв вкрай вибірково ставляться до нового мобільного софту, це лише свідчить про стабільний розвиток ніші мобильного софту.

Загалом, зростання індустрії мобільних додатків надає небачені можливості, але разом з тим, зростає й конкуренція. То ж якими будуть головні тренди в сфері мобільної розробки на найближчі роки?

Важливість слідувати трендам мобільної розробки

Насправді, ніша мобільної розробки мало чим відрізняється від будь-якої іншої бізнес-ніші з точки зору забезпечення стійкої конкурентної переваги. Зокрема, щоб не тільки вижити, але й отримати стабільний приріст прибутку, вам потрібно постійно моніторити, які технології на даний час є найбільш популярними. Таким чином, обравши найбільш релевантні для вашого софту тенденції мобільної розробки, ви зможете поступово оптимізувати ваш додаток за їх участі. 

Зрештою, такий підхід забезпечить не тільки залучення нових користувачів, які будуть зацікавлені в останніх надбаннях галузі створення мобільного софту, але й утримання вже існуючих, які захочуть випробувати на собі оновлений функціонал.

15 ключових трендів мобільної розробки на 2024 рік

Нижче, ми пропонуємо вам розглянути найбільш актуальні тренди мобільної розробки.

Інтернет речей (IoT)

Відкриває наш топ технологічних трендів мобільної розробки інтернет речей. Зазвичай технології інтернету речей використовуються в реалізації мобільних рішень для бізнесу – в логістиці, розумних домах, охороні здоров'я, роздрібній торгівлі, готельному бізнесі тощо. Зрештою, такий софт забезпечує централізоване керування та/або моніторинг за системою пристроїв, встановлених на відстані від користувача. Що стосується актуальності цієї технології в 2024, вона цілком передбачувана: замість того, щоб використовувати застарілі дані або локальні панелі управління, за її допомогою користувачі отримують дистанційний доступ до даних, зібраних у режимі реального часу.

Додатки під складні смартфони 

Складні смартфони – це лише ще один новий форм-фактор мобільних пристроїв. Разом з тим, чому б не використовувати цю особливість повною мірою, і не запустити додаток, який адаптувався б до положення екрана більш варіативно, аніж у випадку з пристроями зі статичним екраном? Можливо, ваша аудиторія буде і не така велика, як хотілося б, проте, через відносну незайнятість даної ніші, ви, як мінімум, можете спробувати стати одним з її основоположників.

5G технології

Цей стандарт інтернет-зв'язку поки що доступний не в усіх країнах, проте мобільні пристрої, сумісні з ним, вже активно випускаються. Це означає, що запустивши 5G-сумісний мобільний додаток, ви автоматично привернете увагу власників цих пристроїв. Зазначимо, що максимальні переваги 5G досягаються при використанні рішень для потокового відео – тому, можливо, варто розглянути цю нішу в першу чергу.

Мобільна торгівля

Якщо ваш бізнес може бути поширений на сферу онлайн-торгівлі, спробуйте втілити ці процеси в межах вашого мобільного додатку. На відміну від вебсайту, тут ваші користувачі зможуть налаштувати інтерфейс програми під себе, зберегти позиції, що сподобалися, і отримати доступ до ряду інших можливостей, які не можуть бути втіленими в життя за допомогою веб-технологій.

Чат-боти

Для оптимізації процесів, пов'язаних із клієнтським обслуговуванням, ви можете запустити мобільний додаток із чат-ботом, який зможе взяти на себе левову частку клієнтських запитань та скарг. Зазначимо, що на відміну від аналогів на базі штучного інтелекту, такі рішення використовують готові відповіді на можливі запити користувача, тому ризик некоректної поведінки вашого софту буде зведений до мінімуму.

Розробка під носимі девайси

У світі різко зросла популярність гаджетів для носіння, зокрема, нещодавно їх кількість сягла мільярда. Беручи до уваги, наскільки часто Apple, Samsung та FitBit оновлюють свої лінійки смарт-годинників, можна стверджувати, що популярність гаджетів для носіння зростатиме й надалі. І дійсно, вже сьогодні багато додатків адаптуються для використання на смарт-годинниках – зокрема це спортивні, аудіо та відео сервіси.

Штучний інтелект

Протягом останніх 10 років частота запитів “машинне навчання” зросла на 880%. І це логічно, адже в останні роки, ШІ почав впроваджуватися майже в усіх напрямках. Навіть Ikea не так давно придбала стартап на основі штучного інтелекту Geomagical Labs, який оптимізує можливості з візуалізації доповненої реальності. І це не поодиноке виключення, адже штучний інтелект використовується у керуванні майже усюди, від реклами до розумних помічників та від виробництва до журналістики. 

Мобільні гаманці та платежі

Переважна більшість американських банків сьогодні пропонують оплачувати рахунки через смартфони. І вони не виняток – в останні роки, багато ІТ-стартапів змагаються за клієнтів мобайл-банкінгу, пропонуючи фінансові послуги за меншу комісію, ніж у звичайних банках. Яскравим прикладом реалізації цього тренду можна вважати одну з найпопулярніших у Китаї фінтех-платформ – WeChat Pay. На користь рівня її успішності можна згадати про мільярд фінансових транзакцій, що щоденно здійснюються в межах платформи. Також не варто забувати й про українських представників мобільного банкінгу – зокрема, про перевірений часом ПриватБанк та технічно передовий Монобанк.

Доповнена та віртуальна реальність

В наші часи можна спостерігати, як AR- та VR технології швидко модернізують роздрібний маркетинг завдяки індивідуальному підходу до клієнтів, що сприяє подальшому зростанню онлайн-продажів. З цим погоджується й більшість покупців. Згідно з інформацією Snapchat, 76% клієнтів переконані, що доповнена реальність відіграватиме провідну роль під час здійснення їх майбутніх покупок, а 57% споживачів хочуть лише збільшити використання доповненої реальності у повсякденному житті. Що ж стосується віртуальної реальності, поки що в контексті мобільної розробки вона не досить розвинена, оскільки такі додатки потребують придбання досить коштовних аксесуарів, таких як VR-окуляри. В той же час, очікується, що у 2024 році, цей девайс стане більш доступним для масової аудиторії, а значить, що і додатки з застосуванням віртуальної реальності, стануть більш затребуваними.

Розробка додатків з використанням Low-Code та No-Code 

За останні роки, цей підхід став мало не найважливішою тенденцією для розробки програмного забезпечення. Про це свідчить й частота запиту “low-code”, яка протягом останніх 5 років зросла майже на 450%. Завдяки цій технології, створити свій додаток може будь-який користувач, оскільки для розробки не потрібні навички з кодування. На користь цього свідчить купівля у 2021 році компанією Google цілої платформи мобільних сервісів без коду – AppSheet. Як бачимо, Google вирішив не ігнорувати перспективні технології. І хоча тренд low-code не робить кодування вручну анахронізмом, його значення важко переоцінити, оскільки він надає нові можливості для створення додатків будь-якого рівня складності.

Кібербезпека

Безпека даних вийде у 2024 році на перший план. Конфіденційність інформації користувачів стане пріоритетом під час розробки мобільних додатків. Це є передбачуваним, адже кількість пошукових запитів “конфіденційність даних” у Google протягом останніх 5 років зросла майже на 150%. Зокрема, недостатній рівень захищеності даних став однією з причин, через які користувачі відмовляються від деяких додатків Google. Разом з тим, набувають популярності додатки з наскрізним шифруванням, на кшталт Telegram – він досяг вибухового зростання кількості користувачів саме завдяки особливій увазі до конфіденційності. Загалом, захищеність інформації є однією з провідних тенденцій, за якими має слідкувати будь-який користувач мобільних сервісів.

Орієнтовані на камеру додатки

Протягом останніх років, у світі набуває популярності віддалена робота, що спонукає людей дедалі частіше користуватися відеозв'язком. Наприклад, лише за перший тиждень пандемії коронавірусу (у березні 2020 року) додатки для відеоконференцій встановили безумовний рекорд за кількістю завантажень – близько 62 мільйонів разів. Саме це зумовило різке зростання популярності додатків Zoom, Google Meet та навіть дещо застарілого Skype. Також не втрачає своїх позицій відеосервіс Youtube та інші додатки потокового відео, такі як TikTok. Все це свідчить про те, що сьогодні користувачам подобаються сервіси для відеотрансляцій, що допомагають спілкуватися з друзями та швидко збільшувати аудиторію підписників.

Хмарні обчислення

Хмарні обчислення є провідною технологією у бізнес-сегменті – понад 94% компаній підтверджують, що вже користуються ними, й переважна більшість з них планує збільшити свої витрати на хмарні технології вже у найближчі роки. Якщо брати до уваги подібну тенденцію, то вже скоро ми зіткнемося з підвищеною увагою до мобільних додатків на базі хмарних технологій. Прогнозується, що до 2026 року ринок мобільних хмарних рішень буде зростати на 25% щороку. Це й не дивно, адже хмарні додатки є сумісними одразу з кількома мобільними платформами (iOs та Android), значно спрощуючи їх подальше оновлення та масштабування. Це, в свою чергу, заощаджує кошти та час, що робить такі додатки пріоритетними для розробників та компаній.

Медичні додатки для щоденного вжитку

Протягом останніх років, розробка спеціалізованих сервісів для охорони здоров'я стає все більш актуальною. Це дуже широка категорія додатків: сюди належать як сервіси для загальної охорони здоров'я, на кшталт відстеження споживання калорій чи рекомендації з тренувань, так і спеціалізовані медичні додатки, які забезпечують віддалений моніторинг стану здоров'я пацієнта. Вже сьогодні, для завантаження доступні понад 350 тисяч додатків, й експерти прогнозують до 2027 року зростання цього ринку ще на 45%. Останнім часом, у галузі вживаються конкретні заходи для забезпечення медичного контролю під час розробки подібних додатків та використання переваг штучного інтелекту. Тим не менш, і досі не існує універсального рішення, спроможного охопити всі захворювання та передбачити всі сценарії розвитку подій, тому простору для розвитку ідей для таких додатків більш ніж достатньо.

Преміум-додатки як альтернатива безкоштовним

Безкоштовні та умовно безкоштовні мобільні рішення потроху здають позиції. Користувачі розуміють, що можуть отримувати набагато кращі сервіси та можливості за мінімальні кошти. В якості прикладу, можна згадати користувачів Gmail, які зараз змінюють його на платний Superhuman. І роблять вони це лише задля того, щоб проводити у пошті менше часу, адже Superhuman просувають свій продукт як найшвидший у світі е-мейл. Також можна згадати перехід частини аудиторії Google Hangouts до Zoom, який вже здобув всесвітній імідж додатка для бізнес-конференцій. На користь цього свідчить кількість користувачів у Zoom, яка протягом лише останнього року зросла до двох мільйонів.

Рекомендуємо почитати
Технологічні тренди, що визначатимуть майбутнє

Наша стаття відкриє для вас передові технологічні інновації 2024 року!

Детальніше

Тренди,які втратять свою актуальність в майбутньому

А як щодо технологічних трендів мобільної розробки, які будуть відходити на другий план чи взагалі втратять свою актуальність у 2024 році?

4G 

Швидкість інтернету 5G, згідно з твердженнями своїх творців, до двадцяти разів вища, ніж у інтернету 4G. Ось чому як розробники мобільних девайсів, так і мобільні оператори в 2024 році будуть націлені на впровадження саме першого стандарту. Тепер стає зрозумілим, чому мобільні додатки, обмежені лише стандартом 4G, скоріш за все, втратять свою актуальність.

Відсутність інтегрованих продажів

Багато бізнесів розробляють додатки як інструмент для онлайн комунікації зі своєю аудиторією. Разом з тим, якщо ваша компанія має можливість перенести свою торгову діяльність в онлайн-площину, відсутність вбудованого платіжного шлюзу у вашому мобільному додатку навряд чи зіграє вам на руку. Ось чому, якщо у вас вже є такий додаток або ви тільки плануєте його створювати, переконайтеся, що він має функціональність, необхідну для безпечної оплати покупок.

Сенсорне управління

Більшість мобільних додатків зараз дозволяють користувачам вводити дані, виконувати пошук і використовувати свої майже будь-які функції не тільки через ручне введення, що здійснюється через сенсорну панель, але і за допомогою голосових команд. Тому, якщо ваш додаток позбавлений цієї можливості, він ризикує втратити свої позиції на тлі більш зручних конкурентів. 

Розробіть сучасний мобільний додаток з WEZOM

Ви збираєтеся запускати мобільний додаток? Чи, можливо, ви вже його маєте, проте його теперішній функціонал не відповідає жодному з топ трендів мобільної розробки? І в першому, і в другому випадку ми готові миттєво прийти до вас на допомогу. Наші фахівці підберуть оптимальний технологічний стек для вашого проєкту, спланують його архітектуру і створять актуальний дизайн, щоб користувачі хотіли повертатися до вашого софту знову і знову. Будьте впевнені, що з нами ви отримаєте найкраще рішення з урахуванням ваших вимог.

Висновки

Ми сподіваємося, що допомогли вам розібратися в головних трендах мобільної розробки, і тепер ви зможете обрати ті, що є найбільш корисними саме для вашої бізнес-ніші. Якщо ж ви плануєте розробку мобільного додатка з нуля або бажаєте оптимізувати існуючий софт, звертайтесь до нас. Ми застосуємо свої найкращі практики та експертизу, щоб надати вам конкурентоспроможний, економічно вигідний та простий у підтримці продукт.

FAQ

Які технології актуальні для мобільної розробки в 2024 році?

Якщо розглядати найбільш актуальні тренди мобільних додатків, до них можна віднести інтернет речей, розробку софта для складних смартфонів та носимих девайсів, 5G технології, мобільна торгівля, штучний інтелект, мобільні гаманці та платежі, доповнена та віртуальна реальність, чат-боти, low- та no-code розробка, кібербезпека, розробка орієнтованого на камеру софту, хмарні обчислення, розробка медичного софту для щоденного вжитку, а також платні рішення (замість безкоштовних).

Які ключові тренди мобільної розробки у 2024 році?

Якщо виділяти найголовніші тренди у мобільній розробці, варто приділити увагу саме тим, що є найбільш доступними для широких мас, тобто, чат-боти, штучний інтелект, 5G, мобільна торгівля і відео-комунікації.

Що буде втрачати актуальність в мобільній розробці в 2024 році?

Щодо трендів, що, скоріш за все, скоро втратять свою актуальність, до них можна віднести 4G, а також відсутність інтегрованих платежів та голосової навігації.

Василій
Про автора
Василій
IT Sales Manager
Досвід роботи 6 років
Експерт з IT-продуктів у галузі логістики та девелопменту, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підбирати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.