Навіщо потрібні мобільні додатки в медичній сфері і як вони розробляються

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
5.0
06.07.2022
8543
7
8 хвилин

Диджиталізація галузі медицини розширює можливості для клінік, стоматологій, косметичних і медичних центрів. Легка взаємодія з клієнтами, оптимізація роботи лікарів, забезпечення контролю та покращення обслуговування - лише невелика частина того, що дає впровадження мобільного додатку для медицини.

чому створення мобільного додатка для клініки або медичного центру – це вигідно та зручно

Чому створення мобільного додатка для клініки або медичного центру – це вигідно та зручно

Мобільний додаток у сфері медицини створює комфортну взаємодію між пацієнтом та лікарем та вирішує ряд завдань:

  • Підвищує ефективність. Пацієнт має під рукою довідкові матеріали, і може сам відповісти на низку питань. Лікар – усю інформацію про пацієнта. Кількість пацієнтів збільшується за рахунок швидкого та якісного обслуговування.
  • Підвищує лояльність клієнтів. Якщо додаток для лікарні має детальну інформацію про процедури, лікарів, послуги, то зростає кредит довіри. Можливість онлайн записатися на прийом до лікаря, подивитися результати аналізів або заздалегідь дізнатися про вартість обслуговування також підвищує лояльність клієнта.
  • Заощаджує час. Папери йдуть у минуле, і лікареві набагато комфортніше отримати доступ до історії хвороби пацієнта онлайн. Мобільний додаток для клініки повинен включати базу пацієнтів з їх історією хвороби, тоді будь-який лікар може ознайомитися з даними, зробити новий запис та оптимізувати час.
  • Підвищує поінформованість пацієнтів. Маючи програму, можна робити розсилки, розповідати про новини, акції та давати іншу інформацію. Так разові клієнти перетворюються на постійних.

Створити додаток можна для клініки краси, здоров'я, лабораторій, стоматологій, профільних центрів та багатьох інших закладів системи охорони здоров'я. Програми для медицини – це вигідна інвестиція, яка допоможе виділитися серед конкурентів.

чим хороші медичні мобільні програми для пацієнтів

Чим хороші медичні мобільні програми для пацієнтів

  • Можливість записатися на прийом до лікаря онлайн;
  • детальна інформація про лікарів, клініку, процедури та інші дані, що забезпечують зручну взаємодію;
  • доступ до особистої історії хвороби, яка не загубиться, як паперова картка;
  • можливість ознайомитися та залишити відгуки, вивчити рейтинг лікарів;
  • геолокація дозволить знайти найближчий медичний центр із необхідними послугами;
  • можна реалізувати функцію безкоштовного дзвінка до клініки натисканням однієї кнопки;
  • сервіси, що полегшують та покращують лікування, наприклад, нагадування про прийом ліків, функції контролю харчування та інші можливості;
  • докладна статистика відвідувань лікаря, збереження результатів аналізів, призначень та інших даних.

Додатково можна впроваджувати програму лояльності, щоб залучати ще більше клієнтів. Надання знижок, особливих умов дасть змогу залучити більше відвідувачів та зробити їх постійними клієнтами.

Категорії медичних мобільних додатків

Існує досить багато різних програм для медицини. Кожне з них виконує певні завдання та має свій функціонал. Вибір залежить від поставленої мети.

Для лікарів:

  • медичні калькулятори;
  • календарі та нагадування про прийоми пацієнтів;
  • фармацевтичні довідники;
  • онлайн навчання та зв'язок з колегами для консультацій;
  • керування призначеннями.

Такі мобільні програми для клініки значно спростять роботу лікарів, оптимізують її та зроблять комфортною.

Для пацієнтів:

  • контроль симптомів та медичні довідники;
  • нагадування, попередження та повідомлення;
  • контроль хронічних хвороб;
  • додатки для дистанційного спілкування з лікарями;
  • фітнес тренування;
  • програми для схуднення.

Кожна з них має набір функцій, що полегшують життя пацієнта.

як ми створюємо медичні програми

Які функції можна реалізувати в додатку

Медичні мобільні додатки розробляються індивідуально під потреби медичного центру, тому функціональність може бути абсолютно будь-якою. Але кількість функцій безпосередньо впливає на терміни розробки та вартість. Крім того, не потрібно ускладнювати те, що має бути простим. Тому невеликій клініці не потрібні усі можливі функції. Але є низка обов'язкових, а також рекомендовані додаткові.

Обов'язковий функціонал програми для клініки

Мобільні додатки для пацієнтів мають бути зручними, практичними та зрозумілими. Тому що користувачі можуть бути будь-якого віку, а сам інструмент має легко сприйматися. Серед обов'язкових функцій такі:

  • Особистий кабінет користувача. Необхідно, щоб пацієнт міг залишити свої дані, завантажити фото, створити медичну карту. В особистому кабінеті він контактує з центром, отримує відомості та всю необхідну інформацію.
  • Функція сімейного облікового запису. Якщо прийом ведеться в одного лікаря, має бути можливість створити сімейний обліковий запис. Або функція додавання профілю дитини, людей похилого віку і так далі.
  • Запис на прийом. Через мобільний додаток пацієнт може вибрати лікаря, записатися до нього на вільний час, перенести консультацію.
  • Послуга виклику лікаря додому. Вона має бути максимально простою та зрозумілою, з можливістю вказати симптоми, призначити дату та написати адресу.
  • Оплата послуг. Якщо користувач через смартфон зможе сплатити за послуги клініки, а не стояти в черзі на касі, це спростить комунікацію і підвищить чек. Тут можна інтегрувати програму лояльності і робити індивідуальні пропозиції клієнтам.
  • Система оцінок та відгуків. Будь-який пацієнт може оцінити якість наданих послуг, написати коментар, рекомендації щодо покращення роботи лікарні.

У деяких випадках основний функціонал програми розширюється залежно від потреб клініки.

Додаткові можливості додатку

Розробка додатку для медицини дозволяє створити практично будь-який інструмент, який спростить, автоматизує та покращить процеси бізнесу. Серед таких функцій такі:

  • Чат-бот. Допомагає автоматизувати багато процесів. Розсилає клієнтам та персоналу нагадування, відповідає на типові питання, знімає рутинні завдання зі співробітників.
  • Щоденник харчування та самопочуття. Додаткова функція, яка допоможе пацієнтові стежити за своїм харчуванням та станом здоров'я. Система нагадає, коли потрібно випити води, поїсти, прийняти ліки. дає поради щодо покращення здоров'я.
  • Інтеграція із медичною картою. Лікар зможе онлайн вносити зміни до карти, а пацієнт одразу бачитиме всі записи.
  • Чат або відеодзвінок з особистим лікарем. Якщо можна провести консультацію онлайн і зберегти час, то чому б не впровадити подібний інструмент.
  • Сканер штрих-кодів. Дізнайтеся за лічені секунди, в яких аптеках продаються потрібні ліки, які показання та протипоказання та іншу інформацію, просканувавши код препарату.
  • Система лояльності та бонусів.Мобільні додатки для охорони здоров'я дозволяють підвищити лояльність пацієнтів, утримати клієнта та мотивувати його шляхом надання персональних знижок та бонусів.

Потрібен додатковий інструмент? Залиште заявку на нашому сайті та отримайте консультацію. Ми допоможемо підібрати найбільш корисні функції для вашого додатку.

Як ми створюємо медичні програми

Мобільний додаток для медицини повинен дотримуватися кількох важливих критеріїв: простий і зрозумілий інтерфейс, функціональність та можливості, закладені в концепції, оновлення та синхронізація даних, збереження особистої інформації. Наш підхід до створення програми для медицини складається з декількох етапів.

Аналітика

Збираємо всю необхідну інформацію, вивчаємо ринок, конкуренцію, функціонал та можливості конкурентних додатків, і на підставі даних створюємо концепцію. Також визначаємо цільову аудиторію, її потреби та шляхи їх вирішення. Завдяки детальній аналітиці значно знижується ймовірність появи стратегічних помилок та формується план просування.

Проектування

Створюємо проект. Складається технічне завдання для дизайнера та програмістів, визначаються методи вирішення поставлених завдань. Адже мобільний додаток для медицини повинен виконувати ряд функцій та включати набір інструментів, які необхідно ретельно продумати. Проект затверджується із замовником, і після цього фахівці приступають до роботи.

Дизайн

Головне завдання дизайнера – розробити мобільний додаток у медичному сегменті зрозумілим, простим та привабливим. Воно не повинно лякати, заплутувати або мати незрозумілі функції. Дизайнер розробляє вигляд з урахуванням досвіду користувача і особливостей інтерфейсу. Враховує характеристики цільової аудиторії, підбирає фірмові кольори та створює прототип додатка.

Розробка

Програмісти втілюють ідеї дизайнера у реальність та створюють код. Це займає певний час, який залежить від того, під яку операційну систему пишеться програма. Можна розробити кросплатформну програму, або створити нативний код для кожної системи окремо. Все залежить від бюджету та потреб. Розробники створюють мобільний додаток для медицини та тестують його на наявність помилок. Надалі забезпечується підтримка та випуск оновлень.

Вартість медичного застосування

Вартість програми для лікарні залежить від багатьох факторів: який буде функціонал, під який тип платформи пишеться код, які завдання має виконувати додаток. На етапі проектування компанія визначає приблизну вартість, проте в ході робіт вона може змінюватись. Для більш точного визначення вартості розробки програми для медицини зателефонуйте нам або зверніться до офісу та фахівці проконсультують вас.

Мобільний додаток для медицини – це інвестиції у здоров'я пацієнтів, час лікарів та комфорт. Диджиталізація сфери медицини дає змогу ефективно контактувати лікарям та пацієнтам, покращувати якість медицини. Розробка програми для медицини допомагає вирішити безліч завдань, додатково монетизувати сферу медицини та створити умови, за яких лікарям та пацієнтам буде комфортно.

Популярні Health-сервіси

Якщо ви замислюєтеся про створення власної медичної програми, варто спочатку вивчити рішення в цій же сфері, які користуються популярністю:

  • iPharmacy: додаток, який зібрав всю інформацію про медичні препарати в одному місці, але при цьому виконує не тільки функцію довідника, але дозволяє дізнатися, в якій аптеці можна купити ті чи інші ліки;
  • GooPatient: безкоштовна програма, яка при синхронізації з десктопної версії дає можливість вести медичну картку онлайн;
  • Рregnancy+: додаток для вагітних, який дає можливість зберігати в одному місці всі дані про перебіг вагітності, візити до лікарів, аналізи та інше;
  • Medibabble: додаток, який буквально допомагає лікарям та пацієнтам порозумітися, він містить перелік найпоширеніших питань і фраз на декількох популярних мовах, щоб допомогти комунікації;
  • Virtual Practice for Doctors: ця програма дозволяє проводити консультації та обстеження без безпосереднього контакту лікаря з пацієнтом. Відмінне рішення для віддаленої медицини у сучасних карантинних умовах.
Рекомендуємо почитати
Архітектура мобільного додатка

Щоб мобільний додаток був успішним, необхідно продумати всі деталі під час його розробки.

Докладніше

3 переваги використання мобільних додатків у сфері медицини

Поліпшення взаємодії між пацієнтом та лікарем

Можливість завжди бути на зв'язку суттєво впливає на відчуття спокою та безпеки, а коли йдеться про здоров'я та медицину, цим фактором не можна знехтувати. Завдяки медичним програмам, ваші пацієнти зможуть записуватися на онлайн консультації, або ставити запитання лікарям у чаті, що надасть їм досвід більш уважного та персонального спілкування. Також гарною ідеєю буде створити чат із цілодобовою підтримкою чергового лікаря, де питання про здоров'я можна поставити кваліфікованому фахівцю у будь-який час.

Крім безпосереднього спілкування з лікарем, гарною ідеєю буде надати довідку з медикаментів, хвороб та симптомів онлайн. Люди схильні довіряти інтернету та часто шукають відповіді на свої питання про здоров'я там. Надайте їм можливість знайти рішення у перевіреному джерелі, і ви знайдете нових лояльних клієнтів.

Найкраща медична відповідність

Дотримання приписів часто буває важким завданням: не розібрати почерк лікаря, немає необхідних ліків під рукою, пацієнт забув прийняти дозу або потрібний медикамент не вчасно закінчився. Програми допомагають подолати всі ці проблеми.

Лікар може спочатку вводити дані рецепта в додаток, таким чином у пацієнта завжди будуть під рукою дані про те, що і в якій дозі йому необхідно прийняти. Також такі програми можуть надсилати повідомлення, що настав час прийняти ліки, нагадуючи пацієнтам дотримуватися розпоряджень. Більше того, є можливість створити калькулятор, який заздалегідь повідомить, що настав час поповнити запаси ліків.

Поліпшення медичних послуг

Додатки дають можливість оповіщати пацієнтів про будь-які нові послуги вашої клініки, або всі установи, з якими ви взаємодієте, розповідати про нові тренди та тенденції в медицині та постійно надавати актуальну інформацію. Наприклад, зараз у додатку можна виводити інформацію про карантинні обмеження, а також про можливість вакцинації та проведення тестів на антитіла. А нагадування про тренд на правильне харчування може спонукати користувачів вести здоровіший спосіб життя. Підтримка постійного зв'язку та надання корисної інформації користувачам покращує їхній досвід, а для клініки стає джерелом лояльних пацієнтів та збільшення доходів.

FAQ

Хто входить до команди розробників додатків?

Розробка не складається з написання коду та створення дизайну. Все починається з ідеї. Тому потрібен продуктовий менеджер, який розробить концепт-план, бізнес-аналітик збере необхідні дані, вивчить конкурентів, спрогнозує результат. Саме від нього залежить функціональність, вартість та терміни. Знадобляться дизайнери, архітектор додатків, розробники. Чим складніший продукт, тим більшим буде стек технологій і тим більше буде потрібно розробників. Тестувальники перевірять працездатність вже на етапі створення продукту, щоб зберегти ваш бюджет. За комунікацію між командою розробки та клієнтом відповідає проектний менеджер. Саме він триматиме вас в курсі справи та консультуватиме з усіх питань.

Як створюються мобільні додатки?

Технічно створення мобільних програм для медицини мало чим відрізняється від розробки для інших сфер. Створити такий продукт силами фрілансерів складно.. Це пов'язано з великою кількістю функцій та високими навантаженнями. Потрібна команда розробників. Щодо практики WEZOM, то ми формуємо під проект персональну команду, залежно від складності завдань, а головне, ведемо продукт від початку, від ідеї, до результату – запуску та технічної підтримки. Ми визначаємо разом з вами, під які платформи потрібен продукт, обираємо стек технологій та створюємо його ітеративно, доводячи до високої якості.

Технології створення мобільних додатків?

Мобільні програми для клінік можуть бути під Android, iOS, кросплатформними, PWA. Для кожного типу використовують різні технології. Ми використовуємо мови програмування Kotlin, Swift, Java, Objective C, Dart, JavaScript та розробляємо на платформах Xamarin, React Native, Cordova та інших. Залежно від завдання підбирається оптимальний стек технологій, що дозволяє скоротити терміни створення продукту та оптимізувати бюджет.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
С
Світлана
07.01.2021
У клініці, де я працюю, вже є мобільний додаток для пацієнтів, але він навіть не має базового функціоналу. Зараз керівництво замислюється над тим, щоб удосконалити програму. Скажіть, а чи є можливість покращити вже наявну програму, чи доведеться все наново робити?
М
Максим
05.08.2021
Дякую за статтю. Інформативно та корисно. Я працюю бізнес-консультантом, зараз саме проводжу дебати з одним медичним центром і намагаюся довести, що потрібно впроваджувати діджитал у бізнес. Але оскільки технологія обійдеться клініці нормально по грошах, доводиться шукати додаткові аргументи. Тепер у мене їх більш ніж достатньо. Сподіваюся, що мобільні додатки у цій сфері лише розвиватимуться.
А
Антоніна
22.12.2021
Я згодна, що сучасний підхід однозначно покращить бізнес, але не згодна з тим, що додатки для пацієнтів без проблем підійдуть для усіх. Не треба забувати, що багато пацієнтів – пенсіонери, дехто ще з кнопковими телефонами ходить. Як бути у такому разі? Як пацієнт має контактувати із клінікою? Або залишати старі методи? Тут потрібна величезна робота дизайнерів, аби додаток був зрозумілим буквально кожному.
Н
Ніколай
25.02.2022
Гарна стаття, але як на мене, це все чудово звучить теоретично. Насправді складно умовити керівника клінікою, що він почав цей процес. Розробка програм для медицини займає чимало часу, а всі хочуть результат одразу. Як бути в такому разі, чи можна пропонувати спочатку МВП, наприклад, чи якийсь простий продукт, а потім доповнювати його?
О
Олександр
13.05.2022
У нашому медичному центрі зробили свій власний додаток та не пошкодували. Я працюю у відділенні на прийомі заявок і гора рутини просто зникла. Тому що відпали стандартні питання від пацієнтів, записи стали не просто електронними, а сильно автоматизувалися. Мені потрібно лише підтвердити у системі. Весь колектив дуже задоволений новим додатком для медичного центру. Хоч ми ще й освоюємось, але це класно.
Д
Дмитро
04.12.2022
Я думаю, що більшості клінік недоступна така послуга. Часу потрібно багато, вартість досить велика, а спрацює чи ні – ніхто до кінця не певен. Проте, стаття цікава, хотілося б ще реальні кейси, чи дійсно мобільні мед-додатки дають профіт.
Д
Діана
12.01.2023
Ділюсь своїм досвідом. Я завідувач відділення Київської приватної клініки. Раніше у нас був лише сайт. Там також можна було залишити заявку, записатися до лікаря, подивитися графік. Майже ті ж функції. Але як тільки ми зробили окремі додатки для пацієнтів, у нас стався швидкий приріст пацієнтів. Програма лояльності особливо добре працює. Сайт практично втратив актуальність, майже усі користуються додатком на телефонах.
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.