Леся
Леся
Head of QA Department
29.06.2022

Що вибрати для розробки: ASP.NET або PHP

Леся
Леся
Head of QA Department
29.06.2022
29.06.2022
4.5
4336
0

При розробці продукту для бізнесу важливо враховувати не лише функціонал, але й розвиток програми, його підтримку, розширення можливостей та безліч інших нюансів. Тому потрібно ретельно підбирати стек технологій для розробки. Зокрема, необхідно обрати мову програмування. Давайте порівняємо одні з найпопулярніших мов створення продуктів для бізнесу – ASP vs PHP.

PHP

PHP – це мова програмування, яка була розроблена 1995 року, але досі користується популярністю. У неї величезне ком'юніті, розробники підтримують її та створюють нові бібліотеки та функціонал.

Мова спочатку створена для розробки веб-сайтів та продуктів, які працюють через браузер. Такий сервіс відкривається на будь-якій ОС, що суттєво розширює цільову аудиторію бізнесу та зменшує вартість розробки.

Плюси та мінуси PHP добре збалансовані під потреби бізнесу. Цією мовою сьогодні виконано близько 80% всіх сайтів у мережі. PHP динамічний, безкоштовний, має відкритий код та велику базу прихильників. Тому питання розробки вирішуються швидко, а несподіванки у проектах трапляються рідко.

Ключова перевага PHP перед ASP полягає в кількості та різноманітності фреймворків для роботи. Поріг входу не такий високий, досить просто його вивчити. Технологію легко пристосувати під будь-які потреби та масштаби розробки. На ній можна створювати як прості односторінкові сайти чи візитівки компаній, так й складні інтернет-магазини, каталоги, соціальні мережі.

Плюси та мінуси PHP-фреймворку

Вибираючи стек технологій, потрібно звертати увагу на переваги та недоліки інструментів. Дешева технологія може вимагати великих витрат у подальшому розширенні та підтримці товару; складні мови програмування хороші у глобальних завданнях, але фахівців для роботи з ними підібрати важко. Давайте розберемо основні плюси та мінуси PHP, й ви зможете зрозуміти, чи підходить він для ваших завдань.

Переваги наступні:

  • PHP призначений для розробки веб-сайтів та програм, й здатний вирішувати практично будь-які завдання для бізнесу. На ньому можна створити як простий корпоративний сайт, так й багатофункціональний складний продукт для бізнесу.
  • Подальша розробка та впровадження додаткових функцій та компонентів обходиться недорого, робиться досить швидко.
  • Велика спільнота допомагає прискорити розробку. Навіть якщо спеціаліст не може вирішити якусь проблему, він, ймовірно, швидко знайде всі необхідні FAQ, інструкції та інструменти. 
  • Синтаксис досить простий та інтуїтивно зрозумілий, тому PHP простий у освоєнні. А кросплатформеність надає можливість створювати продукт, який працює на різних операційних системах.
  • Висока швидкість роботи скриптів та гнучкість надає можливість швидко та недорого масштабувати проект.
  • Якщо у вашій компанії з'являються нові послуги, або на сайт потрібно додати нові сторінки, функціонал та інші елементи, це робиться швидко та дешево.
  • Переваги PHP перед ASP ще й у тому, що перший має дуже потужну та докладну документацію.
  • Під будь-яке завдання можна знайти практичні рішення, а спільнота регулярно додає відповіді на складні питання.
  • PHP-фреймворки дозволяють суттєво спростити створення сайтів. Популярністю користуються такі платформи як Laravel, Symfony, CakePHP, CodeIgniter.

Якщо вам необхідний продукт для бізнесу, який працюватиме через браузер, то PHP – відмінне рішення. Сайт буде швидким, ефективним, потужним та надійним. Але ця мова має й недоліки:

  • Популярна та відкрита мова програмування привертає увагу хакерів та шахраїв, що змушує розробників завжди приділяти особливу увагу безпеці. 
  • На PHP можна створювати не лише веб-застосунки, хоч вона спочатку й розроблялася під це завдання. Тому для десктопних застусунків, мобільних застосунків, програмування обладнання краще використовувати інші технології.
  • Синтаксис не завжди відрізняється стрункістю, оскільки над розвитком мови працюють не лише його творці, але й ентузіасти та любителі. Тому зустрічаються елементи, в яких можна заплутатися.
  • Знаючи HTML та CSS, можна за кілька годин створити простий сайт на PHP, поріг входу в розробку дуже низький. Це добре для фахівців, але створює труднощі для бізнесу: шанс натрапити на некомпетентного аутсорсера досить великий.

При порівнянні PHP vs ASP потрібно розуміти, що перший підходить для бізнес-продуктів, які мають на меті взаємодію з вашими клієнтами.

ASP.NET

ASP.NET – це платформа для розробки веб-застосунків від Microsoft. Вона включає різні веб-сервіси, програмну інфраструктуру та інші компоненти.

Головна особливість технології полягає в тому, що розробники можуть використовувати під час роботи на ASP.NET інші мови програмування. Зокрема ті, що входять до .NET Framework: C#, Visual Basic.NET, J# та JScript. Це суттєво розширює можливості розробки та дозволяє створювати високоякісні продукти для будь-якої сфери.

У технології безліч різних фреймворків та програмних модулів, які розширюють функціонал. ASP.NET підходить для розробки веб-сайтів, застосунків, може використовуватися для реалізації технологій реального часу, створення мобільних застосунків, застосовується для роботи з WebHooks. Це професійний інструмент для створення потужних продуктів для бізнесу.

Плюси та мінуси фреймворку ASP.NET

Плюси та мінуси фреймворку ASP.NET

Навіщо нам порівнювати такі різні інструменти, як ASP vs PHP? Щоб розуміти переваги та недоліки технологій для певних завдань. Попри свою популярність, ASP має низку обмежень. Зокрема, програмісту доведеться витратити багато часу на вивчення технології та додаткових мов, знайти спеціаліста в галузі цієї розробки не так просто. 

Але плюси ASP.NET все ж переважують мінуси:

  • Попри складність технології, код на ASP.NET виглядає лаконічнішим. Для вирішення однієї й тієї ж задачі потрібно менше часу та ресурсів, ніж при використанні інших мов програмування, включно з PHP. У цьому плані, у битві ASP vs PHP другий програє.
  • ASP.NET підходить для великих проектів, де очікуються значні навантаження. Якщо ваша компанія взаємодіє з великою кількістю клієнтів, то ця мова програмування впорається із завданням для створення якісного продукту.
  • ASP.NET – це цілий набір технологій та інструментів, які дозволяють вирішувати завдання будь-якої складності.
  • Це кросплатформова технологія. Попри те, що вона була створена в Microsoft, продукти, розроблені за допомогою ASP.NET, працюють не лише під Windows.
  • Обслуговування готового продукту коштує недорого, але з масштабуванням можуть виникнути проблеми. Саме тому ця технологія часто використовується для масивних проектів, де детально опрацьовується архітектура.
  • Технологія дає високі можливості щодо безпеки. Тому часто застосовується для створення урядових продуктів, сайтів корпорацій.

Завдяки таким можливостям технологія справляється зі складними завданнями. Для малого бізнесу вона буде невиправдано дорогою, але для середніх та великих компаній чудово підійде. При цьому варто зважати й на мінуси.

Недоліки ASP.NET наступні:

  • Розробка на ASP.NET досить дорога. На вартість впливає ліцензування інструментів, що використовуються, а також підбір фахівців, розробників, які використовують цю технологію для створення бізнес-продуктів.
  • Масштабування досить складне. Тому перед розробкою необхідно детально продумати архітектуру програми та заздалегідь врахувати безліч моментів. Надалі впровадити новий функціонал буде непросто.
  • У випадку малого навантаження двигун справляється гірше, оскільки використовується метод компіляції, а не інтерпретації. Тому ця технологія не підходить для маленьких проектів.
  • Для зручної роботи програмісту необхідно знати додаткові мови. Пошук та робота таких фахівців коштуватиме дорожче.
  • Якщо порівнювати PHP vs ASP, то друга спільнота значно менша, тому відповіді на запитання знайти буде не так просто. Але це компенсується великою кількістю документації та різної літератури.

ASP.NET підходить для створення консольних програм, динамічних сайтів та розробки персональних CRM-систем. Застосовується у створенні систем обліку, програм для логістики, бізнес-аналітики. На ASP розробляються мобільні, десктопні програми, веб-застосунки, системи обліку та інвентаризації. Це дуже популярна технологія для бізнес-середовища.

ASP.NET vs PHP: порівняння

ASP.NET vs PHP: порівняння

Щоб зрозуміти, чи є переваги PHP перед ASP, давайте порівняємо їх за кількома параметрами. Саме вони є найважливішими при виборі стеку технологій та підбору інструментів для розробки програм під бізнес. Торкнемося наступні аспекти:

  • Швидкість та продуктивність. PHP використовує інтерпретацію, а ASP – компіляцію. Перший підходить для маленьких та середніх проектів, таких як інтернет-магазин, каталог, веб-сайт для компанії. Другий більше підходить для великих проектів з безліччю функцій. Це не означає, що на PHP створюються лише прості продукти. Багато відомих компаній використовують цю мову програмування. Але якщо порівнювати, то він швидше працює з невеликими проектами.
  • Масштабованість. У битві PHP vs ASP перший виграє за масштабованістю. З ним простіше додавати нові елементи та розширювати функціонал. Але при цьому підтримка складніша, тому що налагодження проводиться досить складно. ASP.NET легше підтримувати, але додавати функціонал складніше. Тому необхідно заздалегідь продумувати архітектуру, адже будь-які доробки коштуватимуть дорожче.
  • Безпека. Обидві технології дають найвищий рівень захисту. Але Microsoft ставиться до питання дуже серйозно, тому ASP.NET вважається надійнішим. Багато функцій захисту одразу включені до пакету під час розробки. У разі появи «дір» в системі безпеки, програма припиняє працювати й видає попередження про проблему. При використанні PHP програміст має самостійно подбати про безпеку. На тестувальників покладається додаткова відповідальність.
  • Частка ринку. На PHP створено близько 80% веб-сайтів. Вона дуже популярна, але ASP.NET використовується не лише для створення веб-продуктів. Обидва продукти популярні й сумарно займають приблизно 60% всієї частки ринку.

Обидві технології відмінно підходять до створення якісних застосунків під завдання бізнесу. Якщо необхідно наголосити на швидкодії, інтерфейсі, взаємодії з клієнтом, вибирайте PHP. Для створення обчислювальних продуктів, сервісів аналітики, оцифрування бізнес-процесів більше підходить ASP.NET.

Веб-сайти, створені за допомогою PHP

Ми неодноразово говорили, що PHP використовується для невеликих проектів та веб-сайтів. Це так. Але мається на увазі невеликі з точки зору функціоналу та робочих процесів. Багато компаній використовують цю мову для створення власних продуктів. Ось кілька популярних сайтів, створених на PHP:

  • Facebook – найбільша соціальна мережа з безліччю функцій та високим рівнем навантаження;
  • Wikipedia – найпопулярніша та величезна інтернет енциклопедія, перекладена 301 мовою;
  • WordPress.com – платформа для публікації блогів та сайтів, візитівок, інтернет-магазинів, своєрідний конструктор сайтів, що підтримує базу даних;
  • Flickr – найбільший фотохостинг, на якому можна зберігати фото та відео;
  • Yahoo! – пошукова система, створена на PHP;
  • iStockPhoto – міжнародний майданчик для торгівлі фото контентом, своєрідний інтернет-магазин;
  • Tumblr – блоговий майданчик, що дозволяє створювати різноманітний контент;
  • Mailchimp – популярний сервіс поштової розсилки, що має велику кількість готових шаблонів та зручний функціонал.

Як бачите, на PHP створюється велика кількість якісних сайтів та продуктів для бізнесу. Можливо, у цьому списку з'явиться й ваш продукт.

Веб-сайти, створені за допомогою ASP.NET

Порівнюючи ASP vs PHP, складно промовчати про цікаві продукти, створені на технологіях Microsoft. ASP.NET застосовувався у розробці наступних проектів:

  • StackOverflow – велика система питань та відповідей, пов'язаних із програмуванням, яка допомагає іншим користувачам вирішувати технічні завдання;
  • Microsoft – сайт компанії-засновниці ASP.NET, створений за допомогою цієї технології, а це найкращий приклад надійності та гарантії працездатності продукту;
  • GoDaddy – великий реєстратор доменних імен;
  • DELL – сайт великої американської корпорації-виробника комп'ютерів;
  • Visual Studio – середовище розробки для створення програм під операційну систему Windows, мобільних програм, хмарних рішень;
  • Wild Tangent – майданчик продажу ігор, адаптований під Windows, де користувачі можуть пограти в демо-версії ігор, купити повноцінні версії, брати участь у бета-тестах;
  • Diply.com – великий веб-сайт соціальних новин, який входив раніше до ТОП 100 найвідоміших сайтів у світі.

ASP.NET застосовується для створення масштабних продуктів, здатних витримувати великі навантаження.

Висновки

Вибір стеку технологій – відповідальний крок. Від нього залежить вартість розробки, строки реалізації продукту, подальший його розвиток та просування. Тому найкраще довірити вибір професіоналам.

Ми у WEZOM формуємо стек технологій, спираючись на аналітику та консультації експертів, щоб визначити справжні потреби та завдання окремо взятого бізнесу. Таким чином ми зможемо зрозуміти, який продукт потрібно зробити та які інструменти використовувати. Щоб не страждати від вибору між ASP vs PHP, зверніться до нас, наші експерти допоможуть сформувати концепцію проекту. Давайте разом диджіталізуємо ваш бізнес!

Як вам стаття?
4.5
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.