Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
26.08.2022

Як зробити застосунок для управління автопарком?

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
26.08.2022
26.08.2022
1891
0

Раніше системи для управління автопарком потрібні були лише великим транспортним та промисловим компаніям. Але зростання конкуренції та криза вимагають від логістичного бізнесу гнучкості. Диджиталізація допомагає виконувати облік витрат, контролювати та оптимізувати бізнес-процеси, щоб гідно надавати послуги споживачеві. У цьому допомагає програма управління автопарком.

Що таке застосунок для управління автопарком?

Будь-який бізнес має бути ефективним. Для цього потрібні 3 фактори: скорочення витрат на обслуговування компанії, збільшення доходу шляхом зростання кількості клієнтів, конкурентоспроможні переваги, які підвищують лояльність та дозволяють клієнту обрати саме вас.

Сучасні технології дозволяють виконати усі умови. Незалежно від того, який у вас бізнес, якщо є автопарк, їм потрібно правильно управляти. Навіть якщо він складається з кількох автомобілів.

Застосунок для управління автопарком – це діджитал продукт, який містить набір інструментів, за допомогою яких можна відстежувати діяльність водія та стежити за станом автомобіля. Такий інструмент допомагає виявляти слабкі місця в управлінні автопарком, розв'язувати проблеми та своєчасно обслуговувати техніку.

Крім того, вибудовування маршруту та логістики забезпечує оптимізацію роботи компанії та усуває додаткові витрати. Сумарно це все призводить до підвищення ефективності, збільшення доходу внаслідок якісного та швидкого обслуговування та скорочення витрат.

Сам процес управління автопарком містить наступні етапи:

  • технічне обслуговування автомобіля;
  • діагностику транспорту, відстеження його на дорозі;
  • управління системою палива та розрахунок витрат;
  • управління водієм, постановку завдань та відстеження стану водія;
  • управління безпекою маршруту;
  • вибудовування логістики та розподіл техніки за маршрутом.

Застосунок управління автопарком здатний виконувати ці завдання. Він не замінює, але доповнює роботу диспетчера, знімає з нього рутинні завдання та великі навантаження, допомагає автоматизувати багато процесів. Крім того, система надає аналітичні дані, на основі яких можна надалі покращувати логістику та підвищувати рівень управління автопарком.

Яким має бути функціонал застосунків для управління автопарком?

Команда WEZOM розробляє програми управління автопарком персонально під потреби клієнта. Функціонал визначається індивідуально, ми вивчаємо особливості бізнесу та підбираємо рішення. Але існує низка обов'язкових функцій, на які чекають користувачі. Тому рекомендуємо впроваджувати їх.

Відстежування автомобілю за GPS

GPS-трекери використовуються для визначення місця розташування автомобіля. Система дозволяє управляти автопарком у єдиній екосистемі, завдяки якій здійснюється повний контроль за пересуванням. Це допомагає вибудувати логістику та підібрати оптимальний маршрут.

GPS показує місцезнаходження автомобіля у режимі реального часу. Оскільки програма управління автопарком може містити кілька розділів, включно з клієнтським, ви можете надавати доступ до цих даних клієнту. Наприклад, щоб він знав, де знаходиться його товар.

Система навігації не лише показує, де саме знаходиться транспорт. Вона збирає дані про те, коли машина вирушила в дорогу, скільки зупинок та наскільки вони тривалі. Збирання таких даних дозволяє значно збільшити продуктивність, підвищує контроль роботи автомобіля, а також покращує взаємодію з клієнтом. Для управління автопарком GPS є обов'язковим інструментом.

Аналіз поведінки водія

Якісний застосунок для управління автопарком містить систему контролю стану водія. Багато хто ставиться до подібного інструменту, як до технології, яка підриває довіру між компанією та водієм. По-перше, насправді аналіз поведінки водія дозволяє відстежувати його дії в дорозі, що мінімізує правопорушення, й не дає змоги працівникові діяти недобросовісно.

Але основне завдання – це турбота про стан здоров'я водія, як фізичний, так і ментальний. Система відстежує поведінку та фіксує різке гальмування, прискорення, порушення швидкості та інші дані. На основі отриманих даних диспетчер може зв'язатися з водієм та надати рекомендації. У такий спосіб легко позбутися небажаних звичок у стилі водіння, знизити ймовірність травмування та аварій, підвищити ефективність керування.

Сигнали тривоги та повідомлення

Система сигналів і тривог під час пересування надає бізнесу колосальні переваги. Диспетчер у режимі реального часу може переналаштувати маршрут, змінити підхід до доставляння вантажу та швидко відреагувати на будь-яку дорожню ситуацію. Сталося ДТП? Диспетчер одразу отримує відомості й через застосунок управління автопарком не лише передає їх водієві, а й коригує його маршрут.

Такий підхід дозволяє уникати простоїв, затримок, витрат палива та інших проблем. Сигнали тривоги налаштовуються індивідуально під потреби клієнта. Наприклад, можна додати повідомлення, коли водій порушує швидкісний режим, щоб одразу попередити його про небезпеку.

Відстежування палива

Одна з головних проблем у сфері управління автопарком – паливна ефективність. На жаль, трапляються несумлінні працівники, які зливають паливо. Втрати можуть бути через непрофесійне складання маршруту, непередбачені обставини, несправності автомобіля та інші причини. Програма для управління автопарком контролює витрати пального протягом усього часу роботи. Додатково можна налаштувати систему оповіщення водія, щоб він знав, що виникла проблема з паливом.

Система контролює рівень палива, одразу реагує на найменші нестандартні зміни, стежить за якістю роботи автомобіля. Це не лише гарантія фінансової безпеки бізнесу, а й захист від несправностей та непередбачених ситуацій.

Планування та моніторинг маршруту

Від ефективності маршруту залежить вартість доставляння вантажу та загальний прибуток компанії. Важливо не просто прорахувати найкоротший спосіб доставити вантаж з однієї точки до іншої. Необхідно передбачати події на дорогах, реагувати на будь-які зміни в режимі реального часу та підтримувати комунікацію з водієм під час роботи.

Програма управління автопарком дозволяє здійснювати це в автоматичному режимі та знижує навантаження на менеджерів. Вона спрощує комунікацію та контролює багато процесів логістики. А завдяки сучасним технологіям можна не лише моментально реагувати на зміни в дорозі, але й спланувати найвигідніший маршрут. Це призводить до зниження витрати палива, контролю самопочуття водія та підвищення загальної продуктивності компанії.

Навіщо потрібні застосунки для управління автопарком?

Ми вже розповіли про більшість переваг впровадження цієї технології у свою компанію. Тезово закріпимо їх ще раз:

  • програма управління автопарком дозволяє вибудувати маршрут найефективніше;
  • контролює пересування автомобіля у режимі реального часу;
  • моментально реагує на будь-які зміни на дорозі та перебудовує маршрут;
  • усуває час простою та допомагає налагодити процеси логістики;
  • контролює кількість палива, відстежує його витрату та формує рекомендації з покращення ефективності;
  • фіксує показники ефективності керування автомобілем та передає диспетчеру, на основі цих даних виконується оцінка роботи співробітника;
  • може передавати точне місцеперебування клієнту, щоб він розумів, де перебуває його вантаж;
    стежить, щоб водій не порушував ПДР та дотримувався вимог компанії;
  • збирає дані про маршрут, ґрунтуючись на попередніх показниках, формує рекомендації щодо майбутніх маршрутів.

Але це ще не всі переваги. Застосунок управління автопарком виводить компанію на новий рівень. За умови правильного підходу скорочуються витрати на логістику, якість обслуговування покращується, швидкість роботи підвищується, а процеси стають точнішими та правильнішими. Зростає клієнтська база, оскільки задовольняються їхні потреби. Покращується взаємодія між учасниками логістики.

Крім того, дані із застосунку управління автопарком є ​офіційними. Вони можуть використовуватися під час судових розглядів, у разі катастроф чи ДТП, під час аудиту чи будь-яких перевірок компанії. Якщо від клієнта надходять скарги, програма допоможе розібратися в деталях та розв'язати питання. Тому використання такого продукту – це не просто виведення компанії на новий рівень. Це захист інтересів, іміджу та гарантії безпеки.

Етапи розробки застосунку для управління автопарком

Компанія WEZOM пропонує послуги з розробки мобільного застосунку для управління автопарком. Ми спеціалізуємося на створенні діджитал-продуктів для бізнесу, які відкривають нові можливості. Використання сучасних технологій є невіддільним процесом розвитку компанії. То чому б вам не випередити своїх конкурентів й не привернути увагу більшої кількості клієнтів?

Ми розробляємо застосунок для управління автопарком у кілька етапів. На кожному з них ви отримуєте детальні звіти про роботу, а наш менеджер під час всього процесу розробки на зв'язку й відповідає на ваші запитання. Подивіться, який вигляд мають етапи розробки застосунків для бізнесу.

Збирання характеристик ПЗ для управління автопарком

Спочатку ми вивчаємо особливості компанії. Під час розробки ми не використовуємо типових шаблонних рішень. До кожного бізнесу підбираються індивідуальні інструменти, які допомагають створити якісний продукт.

Наша команда має за плечима цілу низку кейсів створення логістичного софту, тому фахівці добре розуміють специфіку цієї індустрії. Але в будь-якому випадку ми вивчатимемо ваш бізнес, конкурентів, цільову аудиторію, принципи роботи. Щоб не хвилюватися через персональні дані, підписуємо договір про нерозголошення конфіденційної інформації.

Після збирання характеристик та вивчення бізнесу спеціалісти формують концепцію розробки. Таким чином з'являється розуміння, яким у результаті має бути продукт.

Вибір стеку технологій

Коли з'являється порозуміння, якою має бути програма управління автопарком, підбирається стек технологій. Це інструменти, які дозволять програмістам, дизайнерам, маркетологам та іншим фахівцям досягти кінцевої мети та впровадити продукт у ваш бізнес.

Підбирається фреймворк, мова програмування, технології тестування та інші інструменти. Це безпосередньо впливає на команду розробників та вартість роботи. Наша мета – створити продукт якнайшвидше й впровадити його у ваш бізнес, щоб ви одразу відчули результати. Тому ми намагаємось підібрати оптимальні рішення, які допоможуть створити якісну програму.

Створення зрозумілого UX-дизайну

UX-дизайн – це не про красу, а про зручність. Застосунок для управління автопарком й так матиме привабливий вигляд, а дизайн буде актуальним протягом років. Якщо у вас є фірмовий стиль, наші дизайнери створять у ньому цей продукт.

UX-дизайн орієнтований на комфорт та зручність. Розташування кнопок, елементів, зручність використання продукту на комп'ютері чи смартфоні. Крім того, під час аналітики вашого бізнесу ми збираємо дані про співробітників, щоб врахувати їх вік та розуміння діджитал продуктів. На цьому етапі дизайнери докладуть усіх зусиль, щоб зробити застосунок максимально зрозумілим, швидким у вивченні та доступним для кожного учасника у вашій компанії.

Тестування та запуск

Після цього програмісти пишуть код, використовують інтеграції для підключення сторонніх сервісів та збирають продукт до єдиної системи. Тепер ваш застосунок для управління автопарком готовий. Але перед релізом він проходить тестування. Під час розробки можуть виникнути помилки чи невідповідність функцій. QA-інженери вивчають кожну кнопку та функцію, щоб переконатися у їхній працездатності. Крім того, перевіряється підвищене навантаження на застосунок. Особлива увага приділяється системі безпеки та зберіганню персональних даних.

Після успішних тестів ми готуємо застосунок управління автопарком до релізу. Усуваємо останні баги, допомагаємо з навчанням співробітників. Також надаємо гарантійну підтримку та стежимо, щоб усе працювало, як треба.

Висновки

Програма для управління автопарком суттєво покращує роботу бізнесу, допомагає налаштувати логістику та підвищує ефективність компанії. Це діджитал-інструмент, який необхідний, якщо ви хочете розвивати свій бізнес, скорочувати витрати та збільшувати дохід завдяки оптимізації робочих процесів та залучення нових клієнтів.

Впровадження ІТ-інструменту дозволяє розширити можливості, контролювати робочі процеси, відстежувати ефективність роботи співробітників, стежити за станом транспорту. Це продукт, що виводить бізнес на новий рівень.

Замовити розробку застосунку для управління автопарком ви можете у WEZOM. Зателефонуйте нам, щоб отримати детальну консультацію, дізнатися строки та вартість розробки, обговорити деталі. Давайте разом диджиталізувати ваш бізнес.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.