Денис
Денис
Head of Back-end developer
30.11.2023

Ключові переваги розробки мобільного додатку на Python

Денис
Денис
Head of Back-end developer
30.11.2023
30.11.2023
4.2
21059
8 хвилин
0

 Коли йдеться про мобільну розробку, одним із найважливіших рішень є стартовий вибір мови програмування. Варіантів існує безліч, всі мають свої переваги й недоліки, і у всіх свої можливості, тому обирати варто виходячи з особливостей майбутнього додатку. Сьогодні пропонуємо вам розглянути переваги Python для мобільного додатку, розібратися в особливостях цієї мови й ознайомитися з прикладами її застосування. 

Що таке Python для мобільної розробки?

Насамперед, Python - це об'єктно-орієнтована мова програмування високого рівня, яка розвивається вже понад 30 років. Її часто називають другою за поширеністю у світі (після JS). Така популярність зумовлена простим і зрозумілим синтаксисом, відкритістю, універсальністю, високою сумісністю з будь-якими іншими мовами та розмаїттям бібліотек на всі випадки життя.

Сьогодні Python використовується буквально для будь-яких завдань: від створення веб-сайтів, до продуктів для аналізу даних та штучного інтелекту. Розробка мобільних додатків також є важливим напрямком розвитку Python. Завдяки універсальності цієї мови програмне забезпечення можна створювати під різні мобільні ОС. 

Ще декілька років тому мало хто розглядав Python як платформу для мобайлу, адже він не має нативної підтримки мобільної розробки. Але спеціалізовані фреймворки на кшталт Kivy, BeeWare та PyQt розв'язують цю проблему і дають розробникам нові можливості. 

Наразі використання Python для розробки мобільного додатку лише набирає обертів. Як свідчить опитування Statista, розробники передусім використовують цю мову у веб-розробці (46% опитаних) та в data-аналітиці (54%), і лише 5% опитаних розробляють на Python мобільні продукти. Та з огляду на поширеність і універсальність мови, все швидко може змінитися – вона може повторити долю JS, яка стала важливою частиною мобайл-девелопменту після появи React Native. Особливо цінними можливості Python можуть виявитись у розробці додатків зі штучним інтелектом, алгоритмами аналізу даних та інтеграцією з інтернетом речей. 

 

Переваги Python для розробки мобільних додатків

Обираючи мову програмування для розробки вашого програмного продукту, завжди звертайте увагу на можливості та переваги кожного з варіантів. Аби обрати найкращий, шукайте відповідь на питання "що мені дасть вибір цього конкретного інструменту?".  Тут ми розглянемо головні переваги Python для розробки додатку на мобільні ОС. 

Легке читання коду

Якщо при словосполученні "програмний код" у вас перед очима виникає картинка з безліччю рядків з різними словами, символами, а головне - з безліччю дужок та тривалими описами - це не про Python. Ця мова програмування дозволяє одним словом описати команду, яка, наприклад Java, повинна бути розписана в п'ять рядків. Непоганий показник, чи не так?

Завдяки тому, що код на Python легко читається, ви отримуєте безліч переваг: його легко і швидко вчити, а значить завжди знайдуться розробники для вашого проєкту; потрібно менше часу на розробку завдяки зручній побудові мови; чим простіше сприймати код, тим простішим буде виявлення та виправлення помилок на проєкті, так само як і внесення будь-яких змін; це спрощує ведення документації, на залучення нового співробітника у проєкт знадобиться значно менше часу. 

Швидка відповідь

Виправлення помилок цією мовою програмування спрощується не лише завдяки його читанню, а й завдяки швидкості їх виявлення. Річ у тім, що код на Python не вимагає компіляції, а значить, запускається безпосередньо інтерпретатором. Так, за наявності помилок у мобільному додатку при його створенні, ви автоматично дізнаєтеся про це.

Переваги тут очевидні: скорочення термінів на виправлення помилок, а отже, і на розробку в цілому; економія коштів на гонитві за багами; швидший запуск вашого продукту на ринок.

Кросплатформінсть

 Ми вже згадували, що  на Python можлива не лише розробка мобільних додатків, а й десктопних програм та веб-сайтів. Використовуючи тільки одну мову програмування можна писати як нативні додатки для андроїд і IOS, так і кросплатформні, які однаково коректно працюватимуть на обох платформах.

Водночас код на Python легко сумістити з модулями, написаними іншими мовами. Розробники не дарма називають Python “мовою для склеювання” (glue language). Він дозволяє забезпечити взаємодію різного коду в одному продукті (зазвичай йдеться про бібліотеки з інтерфейсом C-мов). 

 Усе це дозволяє заощадити кошти на створенні окремих нативних версій додатку, дозволяє використовувати вже готові програмні модулі (наприклад, вже реалізовані у бекенді сайту), а також прискорює темпи запуску продукту, що дуже важливо в умовах жорсткої конкуренції на ринку додатків.

Розробка через тестування

Python дозволяє проводити Test Driven Development. Це досить цікавий підхід у розробці, який передбачає, що перш ніж впровадити будь-яку зміну в програмний код, пишуться юніт-тести, що покривають цю зміну. Тільки потім проводиться рефакторинг коду.

Розробка програм на Python таким чином дозволяє досягти максимально ефективної архітектури продукту, а також забезпечує високе покриття автоматичними тестами, що (за умови успіху проходження всіх тестів) гарантує високу якість продукту.

Бібліотеки високого стандарту

Багатство бібліотек із якісними та вже протестованими модулями дозволяє вам реалізувати певний функціонал у ваш програмний продукт, без написання коду цієї функціональності з нуля вручну. 

При тому йдеться не лише про відносно прості та добре “обкатані” можливості на кшталт механізмів онлайн-оплати чи чатів. У Python є цінні бібліотеки для машинного навчання, data-аналітики, графіки, IoT тощо. Завдяки такій можливості скорочується час на розробку, а також розширюються функціональні можливості додатку.

Підтримуються великі дані

Використання Big Data стало необхідністю сучасності, компанії все частіше аналізують інформаційні масиви для пошуку цінної інформації й покращення результатів бізнесу. Python  відмінно справляється з цим завданням, а наявність бібліотек допомагає зробити її простою та доступною. Трохи далі ми розглянемо мобільні програми на Python, які використовують ці можливості.

Тож в цієї мови програмування безліч переваг, які роблять її практично незамінною у численних кейсах мобільної розробки. Це визнають і гіганти IT, які реалізували на Python свої продукти. Деякі приклади можуть вас здивувати.

Рекомендуємо почитати
Вирішуєте між PHP та Python? Дізнайтеся, що обрати!

Порівняння для вибору найкращої технології. Дізнайтеся більше у нашій статті.

Детальніше

Приклади мобільного додатка на Python

Якщо розмова про переваги розробки застосунку на Python звучить для вас як дещо "для програмістів", не проблема. Погляньте краще на продукти розробки цією мовою, і вам одразу стане зрозуміла основна частина її можливостей з погляду користувача. 

Instagram

Всесвітня соціальна мережа з безліччю користувачів та можливостей, інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом та додатком під будь-яку платформу. З мережі, де можна було просто постити фото, інстаграм перетворився на центр контенту в найрізноманітніших його формах: світлини, відео, анімації, стікери, маски, фільтри, візуальні ефекти тощо. До того ж із можливістю спілкуватися та ділитися побаченим контентом. На додаток, аудиторія соцмережі постійно зростає, що потребує високих можливостей масштабування та розподілу навантаження. І при цьому Instagram створений на Python, що демонструє чудову масштабованість додатків цією мовою.

Pinterest

Цей додаток також створено повністю на Python, зокрема на одному з його фреймворків - Django. Як і в інстаграма, основна мета додатку – ділитися фото та відео контентом. Але тут цього контенту ще більше, тому що це єдине призначення соцмережі, без можливості особистого листування, наприклад. Але при цьому є функція збереження будь-якого контенту собі на дошку, видача схожих на "пінів", що сподобалися, і можливість не лише завантажувати контент, але і ділитися статтями або іншими матеріалами з мережі. У Pinterest велику увагу приділено роботі з великими обсягами даних, але і кількість користувачів при цьому суттєва, адже додаток користується популярністю у всьому світі.

Spotify

Ще один додаток, надпопулярний музичний стрімінг-сервіс. Цей приклад чудово ілюструє сильні сторони Python для розробки додатку: швидкодія, а також робота з даними та алгоритмами. Усе це дозволило реалізувати персоналізовані музичні рекомендації під кожного користувача. Сервіс покладається на неймовірний data-аналіз та машинне навчання, а ці інструменти дуже часто реалізуються саме за допомогою Python. 

Disqus

Одночасно і соціальна мережа, і веб-сервіс, який допомагає вести обговорення та налаштовувати коментарі на багатьох сайтах всією мережею. Також написаний на Python, цей додаток набув популярності завдяки високому ступеню зручності для користувачів, різним варіантам входу та можливостям авторизації, а також завдяки можливості гнучкої модерації повідомлень.

Dropbox

Python-додаток, доступний не лише на мобільних пристроях, але і на десктопах. Зберігання файлів та обмін ними потребують хмарного хостингу, на якому безпечно розміщуватимуться всі необхідні документи, фото, аудіозаписи, відео та будь-які інші категорії файлів. Така можливість стала популярна не лише серед бізнесів, а й серед звичайних користувачів, що зробило додаток вельми масштабним та затребуваним. Тут ми знову бачимо здатність пайтон справлятися з просто неймовірними обсягами даних у системі.

Uber

І знову це про роботу з великою кількістю даних, а також про зручний користувацький інтерфейс. Додаток для каршерінгу, який виконує функцію замовлення не тільки таксі, але й доставлення їжі або будь-яких інших перевезень, написаний на Python. Тут є різні категорії користувачів, для кожного з яких доступний свій функціонал зі своїм інтерфейсом. Додаток незмінно зручний та затребуваний. У ньому щодня здійснюється незліченна кількість замовлень, і, як бачимо, Python чудово з цим ладнає.

Reddit

Ще одна популярна платформа - гібрид форуму та соцмережі, де обговорюється усе підряд. З акцентом на обговоренні новин, на їх оцінці та коментуванні цей додаток став важливою частиною життя мільйонів користувачів по всьому світу. Усі можливості Reddit також реалізовані на Python. Цікавий факт: спочатку вибір мови програмування припав не на його користь, але переваги таки переважили.

Звичайно, ми намагалися наводити загальновідомі приклади, але, проте, їх достатньо, щоб зрозуміти наскільки різноманітні можливості Python у розробці додатків, а також наскільки надійним є цей вибір.

Крос-платформні мобільні фреймворки для Python

З прикладами програм на Python розібралися, час знову повертатися до технічної частини. Ми вже згадували, що існує чимало фреймворків цією мовою програмування. Але оскільки ми говоримо про мобільну розробку, поговорімо про ті фреймворки, які допоможуть вам створити додаток як для iOS, так і для Android, не вдаючись до допомоги жодних інших мов. 

Kivy

Kivy має відкритий код у безкоштовному доступі та дозволяє розробляти кросплатформні додатки з графічним інтерфейсом. Зовнішній вигляд таких додатків буде досить природним, проте відрізняється від інших додатків. Це пов'язано з тим, що всі віджети у фреймворку налаштовуються, а не є стандартними. Але для вас це може стати суттєвим плюсом, який допомагає відокремитись від конкурентів. З іншого боку, додаток буде дещо відрізнятися від інших нативних, що навіть при повністю інтуїтивному інтерфейсі може дещо збентежити користувачів. Варто зважити всі "за" і "проти", перш ніж вибирати цей фреймворк. Треба думати про ключові потреби вашого проєкту.

BeeWare

На відміну від Kivy, цей фреймворк має у своєму наборі нативні інструменти для кожної платформи, тому досвід ваших користувачів нічим не відрізнятиметься від додатків на Swift для iOS, або Kotlin для Android. Звичайно, це передбачає і деякі особливості розробки: вам доведеться прописувати та налаштовувати чимало елементів окремо для кожної платформи. Проте завдяки спільній мові програмування, труднощі виникають тільки з інтерфейсною частиною, решту функціонала можна написати один раз для обох платформ і використовувати усюди. Тестувати, додатки на різних платформах, ясна річ, треба буде окремо.

Обидва фреймворки досить нові та перспективні, але є й інші інструменти розробки з цією мовою. Наприклад, PyJNIus, PyQt5, Tkinter, Falcon та інші. Обирати потрібний фреймворк треба з огляду на те, які переваги розробки мобільного додатку на Python мають для вас вирішальне значення. 

Доручіть розробку вашого мобільного додатку на Python нам!

Команда WEZOM – це спільнота досвідчених розробників, що вже понад 20 років створює диджитал рішення для бізнесу: веб-платформи, мобільні додатки, корпоративні CRM та ERP системи тощо. 

Ми знаємо, як обрати оптимальні технології під унікальні запити кожного клієнта й готові реалізувати проєкт з нуля – від обговорення ідеї, до релізу й подальшої підтримки готового продукту. Наші фахівці з власного досвіду розуміють, які переваги розробки додатку на Pythin є ключовими. Наші менеджери націлені на створення рішень, що приносять максимальну цінність і користь бізнесу. 

Розробка мобільних додатків – це значна частина нашого портфоліо. Рішення для eCommerce, управління логістикою, персоналом, спеціалізований корпоративний софт – практично будь-який бізнес-процес можна оптимізувати у форматі зручного додатка для смартфона. Якщо вас цікавлять такі можливості, звертайтеся до наших експертів за консультацією. 

Висновки

Python - мова програмування, яку все ще можна вважати новою з точки зору використання для розробки мобільних додатків, проте вона вже встигла довести свою ефективність та переваги.

Тож які переваги Python для розробки додатка є головними? Обираючи цю мову ви отримуєте код, що легко читається, високу сумісність з різними платформами, безліч високоякісних бібліотек і фреймворків, а також додаткові можливості в розробці, такі як використання сучасних технологій Big Data і Machine Learning. Все це дає вашому додатку широкий вибір можливостей для розвитку, а також конкурентні переваги на ринку.

Python вже обрали для розробки безліч додатків - лідерів ринку, які користуються популярністю в усьому світі та на своєму прикладі демонструють можливості та переваги цієї мови програмування.

Наші фахівці працюють і з Python. Та ми в будь-якому випадку детально вивчаємо кожен проєкт і, якщо виявиться, що є краща альтернатива, ми допомагаємо клієнту зробити правильний вибір. Якщо у вас ще залишилися питання, або ви хочете обговорити розробку вашого додатку – залишайте заявку у формі на сайті. Навіть невелика консультація з нашим фахівцем може стати стартом для трансформації вашого бізнесу. 

FAQ

Які переваги розробки мобільних додатків на Python?

Це дуже поширена інтерпретована мова загального призначення, що відрізняється зрозумілим синтаксисом й багатством високоякісних бібліотек. Основні переваги Python для мобільного додатку – величезна спільнота розробників, фреймворки, що стрімко розвиваються, та широкі можливості в роботі з ШІ й data-аналізом.

Що таке Python в мобільній розробці?

За замовчуванням Python не має нативної підтримки мобільної розробки, однак такі фреймворки як Kivy та BeeWare розв'язують цю проблему. З цими інструментами можна створювати кросплатформні додатки під Android та IOS, які будуть працювати на рівні з нативними й надавати розробникам усі переваги й можливості Python. Python сьогодні використовується у додатках Instagram, Spotify та Uber. 

Чи актуально розробляти мобільні додатки на Python? 

Python сьогодні є другою за поширеністю мовою програмування у світі, і мобільний напрямок розвитку цієї мови безсумнівно буде швидко розвиватися. Відтак розробка на  Python цілком актуальна – особливо у проєктах, які потребують опрацювання величезних масивів даних та роботи з алгоритмами ШІ. 

Денис
Про автора
Денис
Head of Back-end developer
Досвід роботи 9 років
Займає посаду керівника Back-end розробки, володіє глибокими технічними знаннями та багатим досвідом у галузі серверних технологій. З його пером статті набувають особливої цінності завдяки професійному погляду на сучасні технології розробки.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
4.2
Проголосувало: 24
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.