Сергій Міщенко
Сергій Міщенко
Chief marketing officer
17.01.2022

Як перевірити позиції сайту в інтернеті

Сергій Міщенко
Сергій Міщенко
Chief marketing officer
17.01.2022
17.01.2022
3.3
13923
1

У пошуковому просуванні важливо відслідковувати зміни, щоб розуміти, чи ефективною була робота, що скоригувати в стратегії. Особливо варто звертати увагу на перевірку позицій сайту. Моніторинг дозволяє вебмайстрам та оптимізаторам аналізувати результативність, а власникам та маркетологам – контролювати роботу підрядників. Очевидно, що перевірка позицій сайту Google потрібна всім.

А як це робити? Як перевірити позиції сайту у різних пошукових системах за допомогою спеціальних сервісів? Якщо цікаво, читайте цю статтю.

Чому важливо відстежувати позиції сайту в пошукових системах?

Регулярний моніторинг дозволяє оцінити, як певні дії вплинули на рейтинг ресурсу у видачі. Крім того, під час перевірки знайдуться відповіді на такі запитання:

  • чому позиції обвалилися;
  • яке місце у пошуковій видачі займає кожна сторінка за потрібними ключовими словами;
  • від яких дій зростає рейтинг, наскільки швидко це відбувається.

Якщо просування сайту виконується правильно, позиції у пошуковій видачі зростатимуть. Але іноді відбувається навпаки. Причини можуть бути у фільтрах від пошукових систем та інших факторах. У будь-якому випадку потрібно перевірити позиції сайту, щоб вчасно виявити проблеми і усунути їх.

Читайте також : Як дізнатися трафік сайту конкурента

Як перевірити позиції сайту безкоштовно вручну

Способів дуже багато. Всі вони використовуються як у рамках комплексного SEO-аудиту сайту , так і в ході окремого відстеження позицій.

Спершу можна перевірити позиції сайту безкоштовно за допомогою ручного введення. Для цього покопайтеся в налаштуваннях браузера:

  1. Активуйте режим інкогніто, щоб ваша історія пошуку не вплинула на наступні результати видачі.
  2. Вимкніть персоналізацію таким чином:
  • у Гуглі необхідно перейти в «Персональні налаштування» і просто вимкнути показ особистих даних через відповідний пункт. Все просто.
  1. Вкажіть населений пункт, на який орієнтований ваш веб-ресурс.
  2. Поставте різні мови, якщо вони зустрічаються в регіоні.

У разі перевірки вручну вам необхідно брати до уваги ротацію. Алгоритми пошукових систем іноді змінюють у результатах старі оголошення на нові на час вимірів статистики. Після перевірки розподіл знову відновлюється залежно від чинників ранжирування.

Плюс : дієвий та, головне, безкоштовний спосіб перевірити позиції сайту.

Мінуси : для відстеження сотні ключових слів вам знадобиться мінімум година. Оцінити все якісно вручну навряд чи вдасться.

Перевірка позицій сайту у Search Console

Сервіс від Гугла також дозволяє моніторити місця у видачі. Щоб перевірити позиції сайту в Google, перейдіть до інструмента за вкладками, вказаними на скріншоті:

Перевірка позицій сайту у Search Console

Тут ви побачите ключові слова, за якими ресурс ранжується в пошуковій системі. Сервіс дозволяє сегментувати фрази за словами у запиті, сторінкам входу, країні тощо.

Плюси : безкоштовне використання інструменту, доступ до додаткових показників, перегляд «живих» запитів.

Сервіси та програми для перевірки позицій сайту

Ручне відстеження не дасть вам повну картину стану ресурсу у видачі. Найкраще дивитися через сервіс перевірки позицій сайту. Можна скористатися кількома для більшої достовірності даних.

Розглянемо докладніше найефективніші інструменти, які мають бути в арсеналі вебмайстра та оптимізатора.

Serpstat

Інструмент можна поставити на перше місце, оскільки має широкий функціонал. Навіть у безкоштовному режимі вийде скористатися безліччю функцій:

  • виконати перевірку топа за головними ключовими словами;
  • відстежити семантичне ядро конкурентів;
  • отримати відомості щодо конкретного урлу;
  • визначити лідируючі сторінки у результатах пошуку.

Оскільки нас цікавить саме те, як перевірити позиції сайту, коротко розглянемо алгоритм роботи із сервісом:

  1. Увійдіть у звіти, після чого в основному меню перейдіть до «Моніторингу позицій».
  2. Тут відкрийте звіт про ключові слова.

звіт про ключові слова в Serpstat

  1. Додати сайт, який вас цікавить.

Serpstat

  1. Виконайте налаштування відстеження позицій за доданим проектом.

Тепер вам доступний повний аналіз за позиціями ресурсу

Тепер вам доступний повний аналіз щодо позицій ресурсу.

Тепер вам доступний повний аналіз за позиціями ресурсу

Вивчайте та робіть висновки.

SEMRUSH

Ще один популярний сервіс, через який можна аналізувати свій домен та проводити аудит конкурентних стратегій. Доступний безкоштовний період використання інструментом – 7 днів. Але вам потрібно буде пройти реєстрацію та вказати платіжну інформацію.

У сервісі SEMRUSH є безліч опцій:

  • аналіз позицій щодо ключових слів;
  • відстеження платної видачі;
  • аналіз контекстно-медійної реклами;
  • пошук НЧ запитів;
  • аналіз конкурентних товарних кампаній;
  • розширення СЯ для своєї стратегії розкрутки.

Розширений набір функцій доступний на платній основі. Але є невеликий секрет: можна один раз сплатити за місяць використання інструменту і зібрати всі потрібні дані. Потім ви користуватиметеся ним виключно за потребою з урахуванням наявних завдань.

SEMRUSH

AllPositions

Цей сервіс можна вважати «старим», оскільки існує він порівняно давно. За функціоналом трохи поступається сучаснішим інструментам, проте головне завдання виконує на 100%. Ви можете перевірити позиції сайту у Гугле без копання в зайвих опціях.

Ознайомимося з невеликим мануалом з отримання звітів:

  1. Реєструйтеся та додайте сайт, позиції якого потрібно відстежити.

Реєструйтеся та додавайте сайт до AllPositions

  1. Вкажіть назву проекту та урл.

Вкажіть назву проекту та урл

  1. Налаштуйте відстеження піддоменів та аліасів.

Налаштуйте відстеження піддоменів та аліасів

  1. Позначте пошукові системи, де потрібно подивитися позиції.

Позначте пошукові системи, де потрібно подивитися позиції

  1. Вкажіть частоту перевірок.

Вкажіть частоту перевірок

  1. Імпортуйте запити.

Імпортуйте запити

  1. Отримайте звіт.

Отримайте звіт

Ви можете переглядати звіти з топу-3, -10 і -30, по видимості сайту.

SE Ranking

Сервіс характеризується наявністю глибокої статистики, що особливо корисно для оптимізаторів. Інструмент хороший і тим, що дає відомості не лише за вашим ресурсом, але й конкурентними. Можна відстежити падіння та зростання за певний відрізок часу.

Інші особливості:

  • моніторинг у багатьох популярних пошукових системах;
  • безкоштовний пробний доступ;
  • глибина сканування - 1000.

Врахуйте, що один запит коштуватиме вам 0,3 долара. Не так уже й мало.

SE Ranking

Seoplane

Одна із найбільш адекватних за вартістю програм моніторингу. Один ключ обійдеться досить дешево, є безкоштовний доступ на час. У налаштуваннях можна настроїти регулярне надсилання звітів. Це дозволить вчасно помічати зміни, щоб не прогаяти жодної важливої деталі.

Сервісом можна користуватися для проведення моніторингу позицій у пошуковій системі Google.

Seoplane

Wincher.com

Цей сервіс має зручний і корисний інструмент для проведення моніторингу позицій сайту. Також розробники пропонують рішення серйозних проблем, якщо такі мають місце. Однак зверніть увагу, що цей помічник не перевіряє посилання та саму якість контенту.

Моніторинг позицій здійснюється за таким принципом: інструмент завантажує вміст сторінки для потрібної URL-адреси. Потім вихідний код використовується для виявлення відсутності загальних SEO-факторів, які полегшать отримання більш високих позицій в Google й інших пошукових системах. Прикладами факторів, які ми оцінюємо, є: заголовки, тіло, мета, медіа, код, швидкість сайту, URL-адреса.

Ви можете спробувати цю послугу для початку безплатно. Актуальний прайс розміщений на сайті. Усе залежить від плану, який виберете ви:

  • «Стартер» — 29 євро/міс.;
  • «Бізнес» — 59 євро/міс.;
  • «Підприємство» — 249 євро/міс.

Якщо оформити план на рік, ви можете заощадити свій бюджет.

Висновки

Є багато способів, як перевірити позиції сайту за ключовими словами. Найкраще скористатися різними, тобто і вбудованими сервісами пошукових систем, і платними інструментами, програмами. У багатьох є безкоштовний пробний період.

Чим більше точних даних ви зберете, тим зрозумілішою буде картина для подальших дій. Пам'ятайте, що працювати над позиціями потрібно якісно, адже це важлива умова успішного SEO просування.

FAQ

Як відстежувати позиції сайту?

Насправді способів дуже багато. Це можна зробити вручну безплатно, достатньо всього лише розібратися з налаштуваннями свого браузера. Але це затратно за часом (мінімум година). Перевірити позиції сайту за ключовими словами можна в SearchControl — ще один безплатний сервіс в Google. Однак ручне відстеження не дасть вам повної інформації, тому краще використовувати, наприклад, такі сервіси моніторингу позицій сайтів, як: Serpstat, SE Ranking, Wincher.com. У кожного сервісу різні розцінки, при цьому є вигідні пропозиції.

Як підвищити позицію сайту в пошуковиках?

Існує кілька основних принципів, завдяки яким вийде підняти ваш сайт в топ: якісний, інформативний і зрозумілий контент; комфорт і зручність користувачів; довіра аудиторії до вас; додавання зовнішніх посилань (один зі способів популяризації сайту/бренду); наявність ключових пошукових запитів. Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете підвищити ваш ресурс у видачі. Результат можна перевірити, використовуючи сервіси перевірки позицій.

Що таке перевірка позицій?

Це перевірка рейтингу ресурсу у видачі пошукових систем. Фахівці прагнуть потрапити якщо не на перше місце, то хоча б у першу п'ятірку результатів. Саме перші п'ять ресурсів отримують найбільшу кількість переходів від користувачів. Моніторинг позицій сайту в пошукових системах необхідний насамперед для SEO-фахівців. У такий спосіб вони переконуються, що їхня робота з оптимізації успішна.

Сергій Міщенко
Про автора
Сергій Міщенко
Chief marketing officer
досвід 10 років
Спеціалізується на створенні та реалізації інноваційних маркетингових стратегій. Володіє глибоким розумінням ринку і цільової аудиторії, використовує сучасні інструменти і технології для досягнення поставлених цілей.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
3.3
Проголосувало: 7
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(1)
В
Вікторія
10.07.2023
Висловлюю подяку за цінну інформацію! Ви праві, перевірка позицій у Гуглі є важливою для впевненості в успіху веб-сайту. Варто пам'ятати, що алгоритми Google постійно змінюються, тому важливо постійно моніторити позиції в пошукових системах, щоб бути впевненими у своєму успіху. А чи не забули ви про ще один сервіс, який займається збором даних, дозволяє автоматизувати цей процес і полегшує роботу? Ось посилання на нього: https://seo-checker.com.ua/syom-poziciy
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.