Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
20.12.2021

Скільки коштує розробка ERP системи

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
20.12.2021
20.12.2021
2697
0

ERP система – це програмне забезпечення, яке виконує завдання бізнесу. У ньому об'єднуються багато бізнес-процесів, єдина база дозволяє пов'язувати відділи між собою та забезпечувати якісну комунікацію як усередині компанії, так і при роботі з партнерами та клієнтами. Це інструмент, що дозволяє повністю діджиталізувати бізнес, автоматизувати процеси та покращити їх. Залишається відповісти на одне питання: скільки коштує технологія ERP.

Від чого залежить вартість розробки

скільки коштує розробка ERP

Існує два рішення: взяти ERP в «оренду», щомісяця оплачуючи послуги сторонньої компанії за обслуговування системи, або розробити власне програмне забезпечення для бізнесу. На короткостроковому етапі перший варіант вигідніший. Але компанія платитиме щомісяця 20-30% від вартості ERP системи. Тому якщо ваш бізнес збирається працювати більше 5 місяців, то вигідніше одразу вкластися у власне рішення.

Вартість розробки ERP варіюється в залежності від багатьох факторів. Вона може коштувати від кількох тисяч доларів до мільйонів. Чим ширший функціонал та можливості, тим більше буде потрібно часу на розробку, отже, фахівців, які реалізують проект. Тому цей продукт підходить для середнього та великого бізнесу.

Етапи та терміни розробки ERP систем

Створення ERP виглядає так:

  1. Аналіз ідеї та розробка детального плану. Займає 1-2 тижні. Фахівці вивчають особливості компанії, занурюються в структуру бізнесу, вивчають бізнес процеси, щоб зрозуміти, які властивості має ERP. Визначаються процеси, які автоматизуватимуться.
  2. Створення проекту. Дизайнери готують зразок, продумується архітектура, функціонал, визначається стек технологій для розробки. Складаються технічні завдання та договори. Визначається максимально точна вартість систем ERP. Вона не може бути гарантованою, тому що під час розробки вносяться зміни. Але озвучуються приблизні цифри. Етап займає 1-2 тижні.
  3. Розробка. Один із найтриваліших етапів, що займає від 3 до 12 місяців, а в деяких випадках і більше. Програмісти пишуть код, створюють робочі модулі, поєднують дизайн із функціоналом, налаштовують робочі процеси. Саме цей етап в основному визначає, скільки коштує ERP.
  4. Тестування. Програму перевіряють на наявність помилок, імітують діяльність, перевіряють навантаження та систему безпеки. При необхідності вносяться виправлення. Фахівці навчають ваших співробітників користуватися інструментом. Етап займає від кількох тижнів до 3 місяців.
  5. Запуск. Впровадження у робоче середовище бізнесу – один із відповідальних етапів. Завдання – не зупиняти процеси, а поступово діджиталізувати їх. Тому розгортання відбувається протягом трьох тижнів, іноді більше.
  6. Технічна підтримка. Наша компанія надає гарантійну технічну підтримку, а також надає послуги постійної підтримки працездатності інструменту. Цей критерій також впливає підсумкову вартість розробки ERP.

Ми укладаємо договір на кожному етапі, ви завжди знаєте скільки і за що ви платите.

Елементи ERP систем

Система ERP складається з безлічі модулів, які виконують певні завдання. Одна з цілей – автоматизація бізнес-процесів та спрощення комунікації всередині компанії. Це зменшує ймовірність помилок, оптимізує роботу бізнесу та знижує витрати. Залежно кількості модулів змінюється вартість розробки ERP. Тому важливо визначити завдання та підібрати оптимальне рішення для реалізації проекту. Але найчастіше обов'язковими є такі елементи:

  • управління людськими ресурсами, що дозволяють контролювати діяльність співробітників та організувати роботу відділів;
  • контроль запасів виробництва, що відстежує товар з доставки до продажу;
  • робота з клієнтами, постачальниками та партнерами;
  • інструменти продажу та маркетингу;
  • планування виробництва та контроль логістики;
  • підключення бухгалтерського відділу та збір звітів;
  • інструменти планування, що дозволяють розподіляти завдання.

Використовуючи ці елементи, ви отримуєте якісне програмне забезпечення для оптимізації бізнесу.

Орієнтовний приклад розрахунку вартості розробки системи ERP

вартість ERP систем

Щоб зрозуміти вартість ERP систем, давайте на прикладі розглянемо, як відбувається оцінка. Припустимо, це буде компанія, яка виробляє харчові олії. Вона купуватиме сировину у приватних фермерів, вироблятиме продукт і продаватиме у роздрібні магазини. Процес виглядає так.

Ідентифікація модулів ERP-системи

Визначаються необхідні роботи модулі. Потрібно розробити інструменти управління людськими ресурсами, які дозволять контролювати внутрішні робочі процеси та роботу з постачальниками сировини. Також необхідний модуль управління виробництвом, щоб відстежувати етапи створення олій, планувати постачання, контролювати замовлення.

Потрібен CRM-модуль для роботи із роздрібними магазинами, перевізниками. Також знадобляться інструменти маркетингу, щоб відстежувати ефективність продажу, бачити результативність та оптимізувати роботу.

Оцінка вартості розробки модулів ERP

Коли модулі визначені, на розробку призначаються спеціалісти. У ході аналітики стає зрозуміло, скільки часу знадобиться на створення якого рівня потрібні розробники і скільки коштує ERP. Наприклад, вартість модуля управління персоналом умовно вважається так:

  • Проект менеджер, який відповідає за всю роботу і є сполучною ланкою між замовником та програмістами, задіяний у ході всього проекту. На розробку модуля потрібно 3 місяці. Робота спеціаліста 5 днів на тиждень по 8 годин, вартістю, скажімо, в 30 $ / год, коштуватиме 14 000 $.
  • Бекенд розробка вимагатиме 2 фахівців, повний спектр робіт обійдеться близько 37 000 $.
  • Розробник фронт-енду коштуватиме 18 500$.
  • На такий проект потрібно 2 QA-інженери, їх послуги потрібні протягом 2 місяців і коштуватимуть 16 000$.
  • Системний адміністратор впорається із завданням за тиждень, і його послуги коштуватимуть 1000$.

У умовному прикладі ціна за розробку цього модуля складе приблизно 86 500 $. Вартість системи ERP підсумовується з розробки всіх модулів.

Оцінка вартості впровадження ERP-системи

Після розробки кожного модуля окремо їх необхідно об'єднати та налаштувати. Після цього відбувається використання виробництва. Для цього будуть потрібні послуги API-розробників. Для реалізації нашого проекту з прикладу знадобиться 3 спеціалісти, які працюватимуть протягом 2,5 місяців. Їхні послуги обійдуться в 46 000 $.

Зазначимо, що всі ціни умовні, за основу тут було взято окремий кейс. Вартість розробки ERP залежить від багатьох факторів, як і ціна на послуги фахівців.

Також потрібно зробити перенесення всіх даних. Це робиться силами кількох фахівців, які послуги коштуватимуть приблизно 32 000$. Щоб навчити ваших співробітників протягом місяця, потрібний експерт та інструктори. Вони можуть коштувати $11 тис.

Підсумкова вартість розробки ERP

скільки коштує розробка ERP

Спираючись на приклад, для компанії, що виробляє олії, вартість ERP системи становить близько $535 тис. З них 80% йде на технічну розробку, 3% на тестування, 6% на перенесення даних, 8,6% на розробку API, 2% на розгортання .

Звісно, це умовний приклад. Для більш реальних підрахунків та розуміння, скільки коштує розробка ERP, ми пропонуємо приїхати до нас в офіс та отримати детальну консультацію. Ми розповімо вам, що потрібно у вашому випадку, як реалізувати, скільки це обійдеться. Давайте разом створювати якісні діджитал продукти.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.