Олександр Вострецов
Олександр Вострецов
Head of international SEO
20.12.2021

Коли та чому Java використовується для розробки?

Олександр Вострецов
Олександр Вострецов
Head of international SEO
20.12.2021
20.12.2021
5.0
4214
7 хвилин
7

Коли йдеться про розробку додатків, чи то мобільних, десктопних чи веб, в першу чергу необхідно визначитися з мовою програмування, на якій буде написано вашу майбутню програму. Звичайно, цей вибір залежить від безлічі критеріїв, і зробити його вам допоможуть фахівці, але тим не менш, щоб ви могли зрозуміти чому був здійснений саме цей вибір і чи це найкращий варіант, доведеться розібратися в цьому і самим. Щоб допомогти вам, ми розглядаємо багато різних технологій. У цій статті поговоримо про розробку програм на Java.

Ключові переваги розробки програм Java

Ключові переваги розробки програм Java

Мова Java об'єктно-орієнтована, існує вже понад 25 років і завоювала велику довіру серед розробників. Не один рік в останньому десятилітті ця мова визнавалася першою за популярністю серед усіх мов програмування. Часто вибирають Java для мобільних додатків та веб-ресурсів завдяки низці переваг, які виразно виділяють цю мову серед інших. Давайте подивимося, що особливого в цій мові програмування, і які переваги це дає власникам ресурсів написаних ним.

Постійні оновлення

Якщо мова програмування не оновлюється, вона застаріває і більше не зможе реалізувати ті функції, які необхідні користувачам. Постійні оновлення сприяють розширенню спектру сумісних інструментів, спрощенню роботи, вдосконаленню коду, створенню нових бібліотек та розширенню можливостей мови програмування. Хоча цій мові вже більше 25 років, вона все ще жива і регулярно оновлюється, що сприяє її популярності, надаючи величезні можливості тим, хто хоче розробити веб-ресурс або мобільний додаток на Java.

Висока масштабованість

Один із ключових факторів для сучасного бізнесу – це можливість зростання та масштабування. Справа в тому, що, починаючи з MVP, ніхто не хоче на цьому зупинятися, широкі можливості та перспективи спонукають сучасні компанії використовувати їх, а значить і розширювати можливості своїх діджитал-продуктів. Java дозволяє масштабувати ваш продукт, додаючи в нього все новий функціонал і грамотно розподіляючи навантаження. А це, у свою чергу, дає вашому бізнесу необмежені можливості для зростання та розвитку.

Універсальна мова

Також дуже цінною перевагою мови програмування є універсальність. Дуже важливо, щоб він був сумісний із різними середовищами для розробки, міг використовуватися на різних платформах та для різних цілей. Така різноманітність максимально розширює можливості продуктів, написаних цією мовою. Більше того, набір надійних інструментів спростить розробку, тестування та налагодження майбутнього продукту. Але багато мов програмування часто виявляються недостатньо гарними в цьому плані. У випадку з Java універсальність - це одна з переваг, а не недоліків.

Бібліотеки та фреймворки

Наявність різноманітних бібліотек та фреймворків дає можливість значно швидше розробляти програмні продукти, а також надає більші можливості для розробки. Велика кількість таких допоміжних ресурсів дає вам різноманітність вибору функціоналу для вашої програми, а розробникам – можливість чисто та коректно його реалізувати, щоб ваші користувачі отримали максимум користі та бездоганний досвід.

Широке співтовариство

Розробка програм на Java хороша також тим, що є підтримка широкого співтовариства прихильників цієї мови програмування. Завдяки популярності Java, його ком'юніті досі зростає, а це допомагає і в постійних оновленнях, і в будь-яких труднощах, які можуть виникнути. Якщо раптом розробник не знає, як реалізувати якийсь функціонал чи виправити якусь помилку, серед тисяч людей із спільноти точно знайдеться той, хто вже стикався з аналогічною ситуацією та допоможе її вирішити.

Кросплатформова розробка

Слоган Java говорить: "напиши один раз, запускай будь-де". І це справді так. Мобільна розробка Java користується величезною популярністю завдяки тому, що ця мова підходить для кросплатформної розробки. Достатньо один раз створити код програми, а далі його можна запускати на Windows, Android, iOS та інших операційних системах. Такий підхід дозволяє суттєво заощадити на розробці окремих програм під кожну платформу, що робить Java дуже вигідною мовою програмування.

Висока безпека

Щоб розібратися з цим пунктом, доведеться трохи заглибитися в принцип роботи додатків на Java. Код програми, яку створюють розробники, виконується за допомогою віртуальної машини Java або JVM (Java Virtual Machine). Такий спосіб інтерпретації коду якраз і дає можливість кроссплатформенності. Але крім цього, він забезпечує високий рівень безпеки, адже при спробі впровадитися в систему її роботу буде припинено. Так, завдяки Java всі ваші дані будуть у повній безпеці, а це дуже важливий критерій як спокою бізнесу, так і довіри користувачів.

Java також славиться високою продуктивністю та надійністю, що також є незаперечною перевагою цієї мови програмування. Більше того, зазначають, що незважаючи на порівняно високу вартість розробки, коефіцієнт повернення інвестицій у цієї мови є досить високим, що робить його вигідним вибором для бізнесу. З недоліків можна відзначити високу ресурсомісткість, у зв'язку з чим можуть бути проблеми зі швидкістю роботи додатків. Тим не менш, у багатьох випадках цим можна пожертвувати заради тих переваг, які несе розробка Java.

Коли використовувати Java для розробки бізнес-додатків?

Коли використовувати Java для розробки

Виходячи з переваг, які дає ця мова програмування, неважко зрозуміти, коли варто використовувати Java, а коли краще утриматися. Давайте розберемо докладніше. Java варто використовувати, коли:

  • ви хочете почати з мінімально життєздатного продукту для тестування ваших гіпотез, а надалі хочете розвинути його до рівня великої багатофункціональної програми - Java дозволить масштабувати ваш проект;
  • ваше рішення досить широке і складне, функціонал великий і вимагає реалізації безлічі елементів - велика кількість фреймворків і бібліотек дає необмежені можливості;
  • ваше рішення нестандартне, на ринку немає схожих прикладів, а компанії-розробники не можуть похвалитися такими кейсами – безліч можливостей та варіантів вибору, а також підтримка величезної спільноти допоможуть вирішити будь-яке завдання;
  • ваш проект вимагає досить багато ресурсів для реалізації (як фінансових, так і тимчасових) і ви хочете бути впевнені в його прибутковості - статистичні дані щодо повернення інвестицій програмних продуктів на Java на вашому боці;
  • вам необхідно створити додаток, який коректно працюватиме на декількох платформах без переписування коду - Java дозволить заощадити на повторній розробці і отримати якісний кросплатформовий продукт;
  • Для виконання функцій вашої програми необхідні певні дані як з боку користувача, так і з вашого боку, які необхідно захистити від витоку та підробки - висока безпека Java дозволяє вам бути впевненими в надійності вашого програмного рішення.

Однак, варто зазначити, що якщо вам потрібна програма, яка буде виконувати одну конкретну функцію, без хитромудрих і складних структурних та архітектурних рішень, вам не варто вибирати Java, є дешевші альтернативи, які “на ура” впораються з цим завданням. Також, якщо ваша цільова аудиторія зосереджена на одній конкретній платформі, гарною ідеєю буде створити легку нативну програму, адже немає необхідності в кросплатформенності.

В цілому, рішення про те, яку мову доцільно використовувати для розробки вашого програмного продукту, залежить від мети, складності, масштабу та функціоналу вашого майбутнього рішення. Вам не варто хвилюватися, що вибір складний. Адже звертаючись за розробкою в профільні компанії ви отримуєте досвід та знання фахівців, які допоможуть прийняти обґрунтоване та найвигідніше рішення. Ми у Wezom завжди підбираємо необхідний стек технологій під проекти наших клієнтів, а також пояснюємо, чому ми зробили саме такий вибір.

Розробка додатків на Java: всі особливості

Наразі Java для мобільних додатків є однією з найпопулярніших мов програмування. Серед її переваг варто назвати її можливість роботи на різних платформах, об’єктноорієнтованість, високий рівень безпеки та велику кількість бібліотек та фреймворків. Втім, увагу варто зупинити на таких її особливостях:

Універсальність Java

Java є універсальною мовою програмування, яка використовується для розробки мобільних додатків на різних платформах, включно з Android, iOs та іншими. Така універсальність досягається завдяки наступним факторам:

  1. Легкість використання. Java дуже проста в опануванні мова програмування, яка забезпечує швидку розробку мобільних додатків.
  2. Багатофункціональність. Зокрема, Java має чимало бібліотек та фреймворків, які дозволяють розробникам створювати додатки з різними можливостями та функціоналом.
  3. Відкритий код. Розробники можуть використовувати та модифікувати вихідний код, переробляючи мобільний додаток на Java під власні потреби.
  4. Безпека. Ця мова має інтегровану систему безпеки, яка захищає мобільний додаток на Java від потенційних загроз - хакерських атак та вірусів.

І хоча багато мов програмування не можуть похвалитися високим рівнем універсальності, у випадку Java - це одна з її головних переваг.

Автоматичне управління пам'яттю

Сильною стороною Java є автоматичний режим управління пам'яттю, який забезпечується системою збирання сміття, так званим Garbage collector. Гарбадж колектор займається моніторингом та видаленням об'єктів, які більше не потрібні програмі. Розробка продукту відчутно прискорюється, коли збирання сміття відбувається автоматично й не потребує від команди додаткових зусиль. Втім, у разі необхідності, розробники можуть запустити цю функцію й вручну. Це допомагає ефективно використовувати пам'ять у Java та уникати перевантажень системи під час розробки додатків.

Нативність Java

Ще одною беззаперечною перевагою цієї мови програмування є нативність, яка дозволяє запускати Java-код на будь-якій оперативній системі без необхідності компілювати для неї персональний код. Завдяки цьому, додатки, написані на Java, можуть без проблем функціонувати на довільно обраній підтримуваній операційній системі без потреби переписувати їх на мову, характерну для цієї системи. Це стало можливим завдяки використанню віртуальної машини Java (JVM), яка забезпечує інтерпретацію Java-коду та його виконання на всіх підтримуваних операційних системах.

 

Багатопоточність процесів

Також сильною стороною Java є багатопоточність, яка дозволяє “розпаралелювати” задачі. Кожен потік - це окремий процес у програмі й має окремі дані, стек виклику та вказівники інструкцій.

Java надає чимало функцій для роботи з багатопоточністю, зокрема синхронізацію, управління ресурсами та обмін даними між потоками.

Можливість виконувати одночасно декілька дій дозволяє розробникам створювати ефективніші та швидкодійні додатки. Але використання багатопоточності потребує залучення професіоналів, у протилежному разі можуть виникнути проблеми з синхронізацією та взаємодією потоків.

Висновки

Об'єктно-орієнтована та перевірена мова програмування

Об'єктно-орієнтована та перевірена мова програмування Java має безліч переваг, здатний вирішити найскладніші та найрізноманітніші завдання. Вибираючи його для розробки вашого програмного продукту, ви отримуєте низку переваг, серед яких висока масштабованість, універсальність, підтримка спільноти, великі бібліотеки та фреймворки, можливість кросплатформової розробки, безпека та високий коефіцієнт повернення інвестицій. Всі ці фактори є надзвичайно важливими для успішної розробки.

Звичайно, багатьма з цих переваг мають інші мови програмування, але саме в такій комбінації ці риси роблять Java лідером серед мов для розробки додатків. Тим не менш, незважаючи на велику кількість переваг, ми рекомендуємо не вибирати цю мову наосліп, а зважувати потреби вашого бізнесу, і підбирати ту мову програмування, яка допоможе вирішити всі ваші завдання. А ми вам із цим допоможемо.

Щоб дізнатися подробиці або замовити розробку в Wezom, достатньо залишити заявку на сайті, наш менеджер передзвонить вам і відповість на всі запитання. Ми підберемо оптимальну мову для створення вашого програмного продукту та допоможемо досягти ваших бізнес-цілей.

FAQ

Для якої мобільної розробки Java буде ідеальною?

Можна створити мобільний додаток на java для смартфонів, планшетів, розумних годинників, електронних книг та інших портативних гаджетів, які працюють на Андроїд. Причому Java не обмежується створенням додатків для мобайлу, але й підходить для вебу та десктопних платформ. Цією мовою написано Gmail, OpenOffice та багато іншого популярного софту. Одним словом, Java ідеально підходить для розробки масштабних, складних і незвичайних додатків для багатомільйонної аудиторії.

Чи підійде Java для створення месенджера?

Java - це ідеальний вибір для створення месенджера, адже ця мова програмування може похвалитися високим рівнем безпеки, багатопоточністю, великою спільнотою розробників та великою кількістю бібліотек. Все це дозволяє створити на Java якісний та надійний месенджер, який згодом можна буде легко масштабувати для великої кількості користувачів.

Чому Java оптимальна для мобільної розробки?

Java стане чудовим вибором для створення месенджера, оскільки є однією з найпопулярніших мов програмування, має багато фреймворків для мобайлу та дуже зручна для написання багатопоточних додатків. Крім того, Java може похвалитися інтегрованою підтримкою для створення мережевих додатків через протоколи TCP та UDP, що грає на користь безпеки інформації. На додачу, Java може запропонувати багато фреймворків для розробки месенджерів, зокрема Netty, Spring Framework, Apache MINA та інші. Тому, якщо можливості Java відповідають вашим вимогам для мобільної розробки, вона стане ідеальним варіантом.

Скільки коштує мобільна розробка на Java?

Вартість створення Android-додатка на Java залежить від специфіки самої розробки. На ціну проекту впливає чимало факторів - від складності функціонала до рівня залученої команди розробників. Тому одразу сказати, скільки коштує розробка додатків на java просто неможливо. Напишіть або зателефонуйте нашим спеціалісткам, вони нададуть безплатну консультацію та розрахують вартість вашого майбутнього проекту.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
С
Сергій
16.02.2021
Цікаво прочитати про Джаву - це ж жива класика. На цій мові вивчилося не одне покоління кодерів, а розробка додатків на java досі не втрачає своєї актуальності, це головний флагман мобільної розробки. Дякую за текст, тільки якось задовго, можна було б і трохи скоротити.
О
Олександр
20.08.2021
Звісно, мобільний додаток на Java це безліч трудових годин, тож і ціна ймовірно буде відповідною. Але все-таки, в яких межах може варіюватися середня ціна на ринку? Чи є якісь рамки, якими можна відокремити гідні пропозиції досвідчених команд від “халтурників”?
Д
Денис
06.11.2021
Який варіант буде кращим для створення мобільного додатка для великої аудиторії - розробка додатків на Java під Android чи все ж кросплатформна розробка? І на чому створюється кросплатформена розробка? Дякую за відповідь.
О
Олена
16.03.2022
Мобільна розробка Java універсальна, так, цього ніхто не заперечує, але не варто забувати й про інші, новіші мови та платформи. Чого вартий лише Flutter, який зараз так посилено просувають де тільки можуть.
Н
Ніна
22.07.2022
Шкода, що в тексті немає переліку найпопулярніших фреймворків та бібліотек для розробки на Java. Звісно, його можна знайти перелік і на стороні, але у цьому пості про Java для мобільних додатків виглядало б дуже органічно.
І
Інна
23.10.2022
Головне у питанні розробки, неважливо якою вона мовою програмування - це не звертатися до неперевірених "умільців" на стороні, які спочатку розповідають, як усе буде добре, а потім зривають дедлайни. Тому головне у розробці – це відповідальні люди.
Д
Дмитро
26.03.2023
Думаю, Java спокійно проіснує іще років 25, настільки це потужна мова для програмування. Попри безліч нових мов, Java впевнено тримає позиції та постійно розвивається. Тому розробка додатків на java - вічна!
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.