Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
29.11.2021

Проектування програмного забезпечення

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
29.11.2021
29.11.2021
4.0
7454
0

Коли будується будинок, ні в кого не виникає навіть думки, що його можна зробити без проекту. Але коли йдеться про розробку програмного забезпечення, то про проектування замислюються не так сильно. І все-таки це необхідний етап, що дозволяє зробити розробку правильною та якісною. Давайте розберемо, як відбувається проектування програмного продукту, з яких етапів і що дає.

Для чого потрібне проектування ПЗ

Проектування програмного забезпечення – це комплекс заходів, спрямований визначення внутрішніх властивостей докладання, і навіть деталізацію видимих компонентів. Створюється спеціальний проект, який дозволяє розробникам чітко розуміти план дій, визначити стек технологій та розробити методи та стратегії створення продукту.

Проектування іноді плутають із прототипуванням. Але створення прототипу – це трохи інший процес. Він потрібний для того, щоб розуміти, як виглядатиме додаток, де розміщуються елементи і як вони взаємодіють між собою. Проектування у програмуванні передбачає розробку чіткого плану дій, вибір представлення даних, стилів та шаблонів архітектури, визначення стратегій вирішення завдань. Складається технічна документація, визначаються основні правила документування програмного забезпечення, вибираються методики тестування. Проектування програмного забезпечення робиться для таких цілей:

  • дозволяє зрозуміти, який використовувати стек технологій для розробки, які методи розробки використовувати скільки потрібно людина в команді;
  • дає можливість попередньо оцінити вартість розробки та терміни реалізації проекту, зрозуміти, як можна розподілити бюджет та скласти градацію функціоналу, від найбільш затребуваного до периферійного;
  • мінімізує ризики в ході розробки та виключає непотрібні дії, на які потрібен час та кошти;
  • спрощує узгодження ходу розробки з клієнтом та дає чітке уявлення про можливості майбутнього продукту;
  • дозволяє зрозуміти, як працюватиме програма, як її можна масштабувати надалі та покращити її функціонал;
  • зменшує розбіжності між клієнтом та виконавцем, оскільки на кожному етапі ведеться документація та складається докладний план дій.

Проектування програмного продукту потрібне для того, щоб створити чітке технічне завдання з розподілом обов'язків, побачити можливості та функціонал програми до початку розробки та зрозуміти алгоритм дій. У разі відсутності проекту, висока ймовірність не отримати готове рішення.

Етапи проектування програмних продуктів

Етапи проектування програмних продуктів

Етапи проектування ПЗ визначають чіткий порядок створення проекту, який дозволяє чітко дотримуватися наміченого плану та створювати якісний продукт, що відповідає вимогам бізнесу. Проект дає можливість документувати домовленості та ставити завдання перед командою розробників, дизайнерів та тестувальників. Етапи проектування програмного забезпечення виглядають так:

  1. Складання технічного завдання програмування . Визначається життєвий цикл продукту, платформа розробки, стек технологій. Після складання завдань, що прописуються у початковому технічному завданні, визначаються методи їх вирішення. Розробляється покроковий алгоритм дій, визначаються системні вимоги до роботи з програмою.
  2. Технічний проект . Найбільш відповідальний крок у проектуванні. Після визначення методів вирішення завдань складається план дій для розробників, повністю визначається внутрішня структура продукту, розробляється концепція модулів та систем, що у структурі програми. До кожного модуля підбираються інструменти, технології, що дозволяють реалізувати ідеї.
  3. Робоча документація . У результаті розробки програмного забезпечення виконується створення технічної документації. Вона включає опис застосування продукту, у тому числі вимоги системи та інші фактори. Також розробляється посібник користувача, в якому описуються можливості програми та принципи роботи з нею. Проектування програмного забезпечення передбачає розробку посібника користувача для кінцевого споживача, воно пишеться доступною мовою з огляду на кваліфікацію користувача. Створюється посібник для оператора чи програмістів.
  4. Введення в дію . Проектування програмного продукту дозволяє визначити життєвий цикл програми та розробити стратегію виведення продукту ринку. Спочатку він проходить тестування і запускається на пробний ринок продажів, а потім йде в промислову експлуатацію. Якщо товар розробляється індивідуально підприємствам, то опрацьовуються методи застосування виробництво.

Етапи проектування програмного забезпечення дають можливість розробити продукт поступово, дотримуючись чіткого плану. Це мінімізує ризики, виключає зайві події та додаткові витрати.

Результати проектування

Результати проектування

Що дає проектування програмного продукту бізнесу? Насамперед, чітке уявлення, як проходитиме розробка, скільки коштує кожен етап, скільки він займе часу. Головний результат - це складання докладного технічного завдання. Це документ, у якому прописані обов'язки, завдання та шляхи їх реалізації. Він дає гарантії як розробникам, так і замовникам.

Створення проекту відповідає на кілька важливих питань:

  • Що потрібно робити? Проект містить опис продукту, його можливості, функції, цільову аудиторію та розуміння, для чого і для яких цілей взагалі розробляється ПЗ.
  • Як це зробити? Завдяки опису архітектури стає зрозуміло, як функціонал взаємодіятиме з інтерфейсом, і як програма працюватиме.
  • Як переконатися у ефективності результату? Для замовника важливо розуміти, чи досягнуто спочатку поставленої мети. Проектування програмного продукту передбачає розробку критеріїв оцінки та тестування та визначення форм звіту. Це дозволяє виконавцям показати, що продукт працює, а замовник переконується у ефективності результату.

У компанії Wezom можна замовити проектування програмного забезпечення для свого продукту. Ми підбираємо індивідуальні рішення, що дозволяють реалізувати будь-яке завдання. Наша мета – зробити якісний продукт для вашого бізнесу, який буде працювати, та приносити прибуток. Зателефонуйте нам або приїжджайте до офісу, щоб обговорити деталі та отримати детальну консультацію. Давайте розробимо для вашого бізнесу якісне програмне забезпечення.

Як вам стаття?
4.0
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.