Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
30.11.2021

Життєвий цикл розробки ПЗ

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
30.11.2021
30.11.2021
4.0
7642
0

Розробляючи комерційно вигідний продукт, необхідно враховувати безліч факторів, починаючи від вибору технологій, що дозволяють реалізувати ідею, закінчуючи повною підтримкою, супроводом та оновленням. Визначити ці стадії та скласти чітке уявлення, як розвиватиметься програма, допомагає життєвий цикл розробки ПЗ. Це процес, що дозволяє розробити покрокові стадії реалізації продукту та визначити методологію розробки. Давайте розберемо, як працює цикл розробки, як він влаштований та які етапи існують.

Основні етапи розробки програмного забезпечення

Цикли розробки ПЗ дозволяють забезпечити безперебійне та правильне створення продукту. Завдяки чіткому розумінню вдається усунути «підводні камені», які можуть виникати в ході розробки, бачити, яким принципам слідувати та дотримуватися чітких умов. Це дає можливість створити комерційно вигідний продукт, який приносить користь бізнесу.

Програмне забезпечення створюється у кілька етапів. Покрокові дії мінімізують ризики як для замовника, який зможе наочно спостерігати за змінами, так і для розробників, які не порушують принципів створення продукту та чітко знають, що потрібно робити. Основні етапи розробки програмного забезпечення із застосуванням життєвого циклу виглядають так:

Визначення задачі. Одним із головних питань, з якого починає своє існування життєвий цикл розробки ПЗ, є «Що потрібно клієнту і що можна зробити?». Відповідаючи це питання, формується бачення. Далі йде аналіз, збирання даних. Потім приділяється увага дизайну та розробці. Після цього слідує тестування. Далі здійснюється запуск та підтримка. Про всі етапи докладніше ми розповімо далі.

Багато хто думає, що етапи розробки закінчуються на запуску готового продукту. Це найбільша помилка, яку нам доводиться пояснювати. З того моменту, коли ви вирішили створити програмне забезпечення та найняли команду фахівців, починається цикл розробки програмного забезпечення. Але він не закінчується на запуску програми. Він припиняється в той момент, коли програма перестає існувати. Тому і потрібно ретельно продумувати всі етапи розробки програмного забезпечення, включаючи підтримку, покращення, розвиток та внесення правок та змін у роботу продукту.

Цикл розробки ПЗ

Цикл розробки ПЗ

Щоб розробка застосунків була ефективною та правильною, підбирається певна методика циклу. Вона визначається під час обговорення проекту, адже від вибору методу розробки залежить вартість, тривалість, складність та принципи реалізації. Найчастіше використовують дві основні моделі життєвого циклу програмного забезпечення.

Каскадний цикл

Каскадний цикл розробки передбачає покрокове використання компонентів та створення застосунку. Він включає кроки, якими йде розробка. Основна концепція у тому, що їх не можна перескочити. Попри це деякі етапи каскадного циклу можуть відбуватися паралельно і не заважати один одному. Однак загальний процес слідує чіткому алгоритму.

Каскадний цикл складається з кількох етапів: підготовка, на етапі якої збираються дані та плануються роботи. Далі йде проектування, створення прототипу. Тому збирається дизайн, пишеться код, йде етап створення технічної програми. Саме на цьому етапі можна частину робіт виконувати паралельно. Після цього програма впроваджується у бізнес, навчаються співробітники. Далі надається послуга супроводу та підтримки.

Каскадний цикл розробки програмного забезпечення вимагає створення чіткого технічного завдання, практично повністю виключається імпровізація, а будь-які зміни вносяться до договору. Визначається точна вартість розробки, орієнтовні строки. На написання технічного завдання виділяється час, як і етапи затвердження із замовником.

При каскадному циклі проміжні етапи, зазвичай, не показуються. Принаймні у повному обсязі. Замовник може контролювати, на якому етапі перебуває розробка, але не може вплинути на неї, внести зміни. Це можливе лише шляхом підписання додаткових угод.

Гібридний цикл

Гібридний цикл розробки ПЗ – це метод, що дозволяє без наслідків та подорожчання проекту вносити зміни прямо в ході розробки, контролювати кожну дію та на кожному етапі повністю бачити результат. Такий метод ще називається Agile.

Його суть полягає в тому, що технологія відбувається короткими циклами - ривками, на які виділяється від 1 до 4 тижнів. Визначаються основні завдання, які мають бути виконані під час цього спринту, час, протягом якого вони реалізуються. Після цього розробники приступають до опрацювання конкретного завдання за вказаний час. По завершенню короткого етапу аналізуються результати та формуються нові завдання з урахуванням поточної розробки.

Гібридний цикл розробки ПЗ виглядає так: спочатку планується завдання на конкретний спринт та визначаються ресурси, які потрібні для реалізації. Далі відбувається розробка цього етапу, проводиться тестування та результат демонструється замовнику. Якщо все влаштовує, проходить використання, якщо ж ні – робляться доопрацювання. Окремі частини розробки програмного забезпечення можна навіть використовувати як самостійні продукти.

Особливість гібридного циклу в тому, що потрібна постійна участь представників компанії. По суті, замовник є частиною команди розробників та займається продумуванням ідеї, вибором методів реалізації. Він повністю поринає у проект і постійно відстежує результати.

Agile метод не вимагає створення детального ТЗ, на відміну від каскадного. Але на старті складно зрозуміти бюджет, оцінити час розробки та навіть побачити, що вийде в результаті. Можливість змінювати ідеї в ході розробки, змінювати підходи та стек технологій надають гнучкість, але не дають розуміння кінцевого продукту. Вартість розробки, як правило, нижча, оскільки оцінюється лише фактично витрачений час фахівців. Однак, якщо немає конкретного бачення фінального результату, вартість може зрости внаслідок розтягування часу на розробку.

Моделі життєвого циклу ПЗ визначаються залежно від потреб бізнесу, вимог до продукту та багатьох інших критеріїв. Тому ми пропонуємо приїхати до нас в офіс компанії Wezom або зателефонувати нам, щоб обговорити деталі та вирішити, який тип розробки вам підходить.

Етапи розробки програмного забезпечення

Етапи розробки програмного забезпечення

Цикли розробки ПЗ формуються з кількох етапів. Кожен має свої завдання і дозволяє чітко розуміти, як має розроблятися застосунок, що потрібно враховувати, які цілі виконуються. Чим точніше розуміння всіх процесів, тим дешевшим і якіснішим буде створення продукту. Етапи розробки програмного забезпечення виглядають так:

  • Оцінка та планування. Перш ніж розпочинати розробку, необхідно ретельно продумати, що має вийти і відповісти на запитання: Який продукт створюється? Для яких цілей? Що можна зробити? Відповіді на ці питання дозволяють зрозуміти, що ми хочемо отримати у результаті. Якщо немає чіткого бачення фінального результату, то технологія ускладнюється. Недостатньо розуміти, що потрібний продукт для бізнесу. Важливо зрозуміти, як він допомагатиме бізнесу, що він робитиме, як його можна покращити надалі. Вже з цього етапу починається життєвий цикл розробки програмного забезпечення.
  • Аналітика. Після отримання базової інформації починається аналітика. Вона дозволяє зрозуміти не просто те, що ми хочемо отримати, а як ми це можемо реалізувати. У цьому вся етапі розробки ПЗ беруть участь як представники бізнесу, так і розробники. Це з найбільш відповідальних етапів, у якому визначаються вимоги до розробки, ставляться завдання. Аналітика допомагає вивчити конкурентів, зрозуміти цільову аудиторію, розібратися, які функції виконуватиме програма та як її можна впровадити. Якщо на попередньому кроці ми відповідали на запитання "Що робити", то цей етап дає відповіді на питання "Як це зробити".
  • Дизайн. Коли сформувалося чітке розуміння завдань, є стек технологій, який використовуватиметься, підібрані методи реалізації проекту, можна приступати до дизайну. Це не лише зовнішній вигляд програми. Розробляється архітектура програми, що дозволяє зрозуміти, як інтерфейс взаємодіє із серверною частиною програми. Враховується юзабіліті, розташування елементів, робиться система безпеки, опрацьовуються модулі та їх зв'язки. Дизайн – це комплексне рішення, що дає повне уявлення, як програма працюватиме.
  • Розробка. Цей етап розробки програмного забезпечення технічний. Програмісти беруть технічне завдання, прототип, архітектуру та створюють модулі. Вони втілюють задуми у технічний інструмент. З погляду програмування, це один із найбільш складних та тривалих кроків. З погляду моделі життєвого циклу програмного забезпечення, якщо всі попередні етапи виконано правильно, то технічна розробка вважається однією з легких. Вже наприкінці цього етапу продукт можна встановити на комп'ютери клієнта і готуватися до запуску.
  • Тестування. У ході розробки слід відповісти на запитання: «Чи вдалось зробити те, що задумано на етапі оцінки та планування»? Це можна зробити лише у разі проведення тестів. Які саме проводяться тести – визначається на етапі планування. Розробляється методика тестування та правила оцінки результатів. Якщо виявляються дефекти, проводиться додаткова робота з їх усунення. Завдання етапу тестування полягає в тому, щоб мінімізувати ризики при запуску та усунути видимі та ймовірні проблеми. Під час підтримки регулярно проводяться тести визначення збоїв у роботі. Це дозволяє підтримувати програму у робочому стані.
  • Постачання та підтримка. Наступний цикл розробки програмного забезпечення – встановлення програми на обладнання клієнта. Процес запуску включає низку дій, починаючи від установки, закінчуючи навчанням співробітників та виведенням програми в робочий стан, підключенням сторонніх сервісів, налаштуванням та перевіркою працездатності. Але на цьому цикли розробки програмного забезпечення не закінчуються. Ще один важливий крок – надання підтримки та обслуговування програми. Регулярно оцінюється продуктивність системи, перевіряються функції щодо старіння, особливу увагу приділяється системі безпеки. Проводяться покращення, які відповідають вимогам користувачів та бізнесу.

Так виглядають етапи розробки програмного забезпечення із використанням циклів. Такий підхід дозволяє зробити якісний продукт, мінімізуючи витрати, скорочуючи час на розробку та створюючи саме те, що необхідно для бізнесу.

Проблеми розробки ПЗ

Проблеми розробки ПЗ

Навіщо взагалі потрібні моделі життєвого циклу? Адже якщо є розуміння, що хочеться отримати, можна ж просто створити продукт, який працюватиме? Але насправді, правильний підхід дозволяє вирішити 4 основні проблеми розробки ПЗ:

  1. Незнання того, що хоче користувач . Якщо ви думаєте, що ви знаєте, який продукт хочете отримати, швидше за все це не так. Є загальне уявлення, концепція, але цього недостатньо.
  2. Налагодження. Проблема виникає, коли розробник починає виявляти помилки. Якщо слідувати моделі життєвого циклу, то можна швидко визначити, де проблема та як її вирішити. Відсутність підходу не дозволить швидко вирішити цю проблему.
  3. Занадто інтенсивна зміна технологій. Те, що є актуальним сьогодні, за півроку вже не буде таким. Це одна із проблем створення сучасних продуктів. Цикл розробки ПЗ дозволяє побачити тенденції та зрозуміти, як їм слідувати та як покращувати продукт у разі зміни трендів.
  4. Безпека. Найголовніша проблема розробки. Її складно виявити доти, доки продукт не зіткнеться з огріхами системи безпеки на практиці. Це загрожує для бізнесу втратами. Життєвий цикл розробки ПЗ дозволяє передбачити лазівки та врахувати всі нюанси роботи з системою безпеки. Це не скасовує, але мінімізує проблему.

Завдяки вирішенню цих складнощів, розробка стає ефективнішою, дешевшою і швидшою. Цей етап необхідний створення якісного продукту. Ви можете приїхати до нас у компанію Wezom і ми обговоримо деталі, розкажемо, як відбувається розробка, що для цього потрібно, як формується цикл і почнемо працювати з вашим проектом. Давайте створити разом якісні діджитал продукти для вашого бізнесу.

Як вам стаття?
4.0
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.