Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
30.08.2022

React Native vs Xamarin: яка платформа для розробки краща у 2022 році?

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
30.08.2022
30.08.2022
2248
0

З точки зору бізнесу найвигіднішим способом створення мобільних застосунків є кросплатформна розробка. Вона дозволяє створювати програму, яка працює на різних операційних системах. Тому охоплення користувачів набагато вищі. Для розробки застосовуються фреймворки, які додаються до стека технологій. Порівняймо React Native vs Xamarin - два найпопулярніших інструменти в мобільній розробці.

Що таке React Native

React Native – це фреймворк з відкритим кодом, який використовується для розробки мобільних застосунків. Головна його особливість - можливість створення кросплатформних продуктів, він підходить як під Android, так і під iOS. Інтерфейс користувача у таких застосунках виглядає привабливо, для розробки використовується Jscript та React Open Source.

Перший реліз інструменту відбувся у 2015 році. Фреймворк дуже активно розвивається, нові релізи виходять не рідше, ніж раз на 6 місяців, а спільнота велика та активна. Він легко поєднується із JavaScript, що надає розробникам певні переваги. Фреймворк може інтегрувати нативні функції пристрою, такі як GPS або камеру.

Навіщо використовувати React Native

Кросплатформова розробка для бізнесу – це чудовий спосіб недорого створити якісний мобільний застосунок та запустити його. Завдяки тому, що єдиний код React Native дозволить працювати на декількох операційних системах, вартість розробки буде істотно нижчою, ніж для створення окремих нативних рішень.

Крім того, використовується єдина база коду, а сам React Native діє як з'єднувач між компонентами Java або Swift та WEB-інтерфейсом.

Розробники, які добре знаються на JavaScript та ReactJS, легко опанують цей фреймворк. Їх досить багато, тому підібрати на проект фахівця не викличе труднощів. Але треба бути уважним, оскільки може трапитися недосвідчений розробник, який поверхово знає технологію.

Facebook, Walmart, Instagram, Coinbase Pro, Airbnb та інші компанії використовують цей фреймворк у розробці своїх мобільних застосунків. Обираючи Xamarin vs React Native, останньому віддають перевагу через те, що технологія коштує недорого, а час виходу на ринок значно прискорюється. Завдяки використанню великої кількості бібліотек, програма створюється досить швидко.

Плюси та мінуси React Native

Щоб визначитися, що краще обрати – Xamarin чи React Native, необхідно порівняти їхні переваги та недоліки. Основні плюси React Native:

  • Рівень продуктивності оптимальний, фреймворк надає власні елементи управління та бібліотеки, добре взаємодіє з компонентами операційних систем, щоб генерувати код.
  • Інтерфейс користувача простий, в ньому легко розібратися й зрозуміти всі можливості та функціонал.
  • Модульна архітектура робить розробку зрозумілою, стабільною та забезпечує просту підтримку. Надалі під час масштабування проекту не виникає складнощів за умови правильного підходу до розробки.
  • Підтримує сторонні плагіни, що дозволяє розширювати функціонал та створювати програми для бізнесу будь-якої складності. Фактично, він не має обмежень у плані функцій та вирішення бізнес-завдань.
  • Велика спільнота розробників дозволяє швидко отримати відповіді на запитання та вирішити практично будь-яку проблему.

Крім безлічі плюсів, даний фреймворк має й недоліки. Попри те, він посідає істотну частку ринку (близько 52% кросплатформових мобільних застосунків створені на React Native), деякі розробники не використовують його через наступні недоліки:

  • Застосунки зі складним інтерфейсом користувача розробляти складніше. Якщо ви хочете, щоб у вас було багато анімації, переходи між екранами, то завдання для цього фреймворку буде дуже важким.
  • Оскільки React Native інтегрований з JavaScript, то загальна швидкість та продуктивність знизяться, якщо застосунок виконуватиме складні обчислення. Тому потрібно зрозуміти, які обчислювальні процеси відбуватимуться, і якщо вони складні, то варто відмовитись від цього фреймворку.
  • У сфері банкінгу та фінансів застосунки на основі React Native також створюються рідко, оскільки відкритий вихідний код та вразлива природа JavaScript не гарантують 100% безпеки.

Щодо інших питань це чудовий фреймворк, який здатний створювати мобільні застосунки для бізнесу. Але чому б тоді не зупинитись на ньому? Тільки тому, що існують й інші. Розгляньмо у якості альтернативи фреймворк Xamarin: за і проти.

Що таке Xamarin?

Xamarin – це фреймворк для розробки мобільних застосунків, створений компанією Microsoft. Він має відкритий вихідний код й дозволяє розробникам створювати продукти під різні операційні системи.

У розробці використовуються мови C# та .Net. Популярність не настільки висока, як у попереднього фреймворку, але його люблять розробники, оскільки він дозволяє зробити швидкий, функціональний застосунок, якісний надійний продукт, що працює на різних ОС.

Xamarin надає бібліотеки класів, що дозволяють створювати елементи під різні операційні системи, компілятори, плагіни. Більшість фреймворків розробляється за допомогою JS-бібліотек, надалі збираються до своєрідного «контейнера», й користувач бачить застосунок. Але відсутність доступу до нативних елементів UI – головний недолік подібних фреймворків. Тобто для створення типової кнопки під операційну систему iOS потрібно буде малювати її самостійно. Xamarin працює інакше.

Цей фреймворк дозволяє вибудувати якісний застосунок зі складною бізнес-логікою. Він допоможе створити застосунок зі складними обчислювальними процесами й відмінно підходить для продуктів, де дизайн відходить на другий план.

Навіщо використовувати Xamarin?

Обираючи Xamarin або React Native, варто поставити собі кілька запитань. Чи потрібні нестандартні елементи управління та насичений дизайн? Наскільки складною буде логіка застосунку? Чи знадобляться надалі масштабування та зміна функціонала?

Xamarin є фреймворком, який потребує досвідченої команди розробників. Але за допомогою цієї технології можна створити практично будь-який продукт для бізнесу. Ви зможете зробити гнучкий застосунок під різні операційні системи, причому зміни вносити як одразу під всі ОС, так і окремо. Бажаєте індивідуальну систему управління? Не проблема. Розробник візьме базовий код й внесе відповідні правки.

Плюси та мінуси Xamarin

Як і будь-який фреймворк, Xamarin має свої переваги та недоліки. Якщо порівнювати React Native vs Xamarin, то другий не такий популярний та складніший у вивченні. Але він має наступні плюси:

  • Створюється єдиний загальний код для будь-яких платформ. Розробнику не потрібно писати роздільні коди, спрацьовує концепція "пиши один раз, використовуй постійно". За необхідності можна вносити правки до коду, причому робити це з огляду на певні операційні системи.
  • Відмінна технічна підтримка дозволяє швидко отримувати відповіді на запитання, компанія випускає власні курси та завжди оперативно допомагає розібратися у проблемних кейсах. Стабільно виконується резервне копіювання, а ступінь захисту завжди на висоті.
  • Обслуговування застосунків не забирає багато часу, виконується набагато легше, а процес масштабування спрощений. Безпосередня розробка коштує не дуже дешево, але подальша підтримка проста й не потребує великих витрат.
  • Високий рівень продуктивності, майже як у нативній розробці. Технічна складова постійно покращується. Комплексне рішення тестування дозволяє зменшити ймовірність помилок під час розробки.
  • Елементи UI дозволяють створювати інтерфейс програми безпосередньо через фреймворк. Розробник одразу бачить, як працює застосунок й може вносити правки під час створення. Існує можливість створювати інтерфейс окремо для різних операційних систем.

Xamarin має багато переваг, але й недоліки теж присутні. Серед основних мінусів варто згадати наступні:

  • Оновлення платформи відбувається з певною затримкою. Коли виходить нова версія операційної системи, фреймворку може знадобитися кілька днів, доки будуть виконані всі оновлення.
  • Ком'юніті дуже компактне, не так і багато фахівців сьогодні працюють на Xamarin. Лише 10% мобільних розробників використовують цей фреймворк. Але в нашій команді є досвідчені фахівці, які знаються на цій технології.
  • Щоб комфортно працювати в цій системі, необхідні хоча б базові знання нативної розробки та знання мов Java/Kotlin та Objective-C/Swift.
  • Високопродуктивна графіка – це не про Xamarin. Фреймворк відмінно справляється зі складними обчислювальними процесами, але не надає можливостей роботи зі складною анімацією, графікою та унікальним інтерфейсом користувача.

Попри ці недоліки, фреймворк активно використовується сучасними розробниками для створення якісних продуктів. Але щоб зрозуміти, який з них обрати для своєї розробки, потрібно порівняти їх за певними параметрами.

React Native проти Xamarin: ключові параметри, які варто враховувати

Щоб обрати Xamarin або React Native, потрібно порівняти їх. Ми відібрали найважливіші параметри у розробці, щоб ви змогли зрозуміти, який інструмент додати до стека технологій.

Популярність

Популярність не є ключовим фактором під час вибору стека технологій, але вона визначає спільноту. А спільнота допомагає вирішувати безліч завдань та дозволяє досягати у розробці високих результатів.

React Native має велику спільноту, технологія популярна та має високий попит, а опитування розробників показують, що цим інструментом користуються понад 57% програмістів. Тому відповіді на запитання можна отримати швидше. Але Xamarin підтримує компанія Microsoft, тому фреймворк має велику та багату документацію.

Продуктивність

У битві React Native vs Xamarin за продуктивністю обидві технології йдуть близько одна до одної. Але якщо почати розбиратися в деталях, стане зрозуміло, що у другої код запускається трохи швидше, а власний інтерфейс користувача забезпечує комфорт та зручність розробки. Тому з невеликою перевагою за продуктивністю виграє Xamarin.

Вартість розробки

Обидва фреймворки мають відкритий вихідний код, тому розробники можуть користуватися ними безплатно. Вартість залежить від складності проекту та безлічі інших факторів. Але на Xamarin працює досить мало мобільних розробників, тому знайти кваліфікованого спеціаліста складніше. Його послуги коштуватимуть дорожче, тому й кінцева вартість продукту буде вищою.

Час виходу на ринок

Якщо ви бажаєте швидко вивести продукт на ринок, використовуйте Xamarin. Він дозволяє створити якісну програму з нехитрим інтерфейсом. Якщо ж важливий зовнішній вигляд програми, а наголос робиться саме на деталі, то з цією роботою чудово впорається React Native. Вихід на ринок може й стане трохи довшим, але за фактом, це буде виправдано.

Споживання пам'яті застосунком

Застосунки на Xamarin виходять дещо масивними, вони потребують більше ресурсів для роботи. Але це дозволяє створювати складні обчислювальні застосунки, які активно використовуються у бізнесі.

Масштабованість

Обидві технології дозволяють масштабувати програму у майбутньому. Xamarin робити це трохи простіше, тому що є можливість працювати з кодом для кожної операційної системи окремо й одразу спостерігати за результатом після компіляції. Але й на React Native масштабувати продукти не складно.

Висновки

Сучасний бізнес потребує кросплатформної розробки. Це можливість швидко вивести діджитал продукт на ринок та зв'язати його з компанією. Мобільний застосунок дозволяє налагодити комунікацію з клієнтами, покращити бізнес-процеси всередині компанії та автоматизувати їх.

Для розробки кросплатформного застосунку знадобиться фреймворк. Найпоширеніші – Xamarin або React Native. Перший підходить для створення функціональних продуктів, що мають високі обчислювальні можливості. Другий призначений для створення якісних застосунків, з якими комфортно контактувати користувачам. Кожен має свої переваги та недоліки, ми їх детально розглянули та порівняли їх.

Підбирання стека технологій – відповідальний крок, що впливає на швидкість, вартість та успіх створення діджиталу продукту. Ми пропонуємо звернутися до нас у WEZOM, щоб обговорити ваш проект. На зустрічі ми продумаємо, які технології краще використовувати для реалізації вашої ідеї та допоможемо скласти стек технологій. Давайте разом створювати якісні продукти для бізнесу.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.