Олександр
Олександр
Head of Front-end department
24.06.2022

NDA у розробці програмного забезпечення: навіщо це потрібно

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
24.06.2022
24.06.2022
2545
0

Найчастіше успішність і саме існування компанії безпосередньо залежить від ефективності захисту її секретів. Тому сучасний бізнес приділяє особливу увагу договорам захисту комерційної таємниці. Це не дивно, адже кожен успішний підприємець намагається максимально захистити конкурентні переваги свого бізнесу. І тому існує угода NDA (абревіатура від non-disclosure agreement). Прочитавши статтю, ви дізнаєтесь докладно про NDA – що це, навіщо він потрібен, і як їх використовують у софті. 

Що таке NDA та в чому його користь?

Багато хто задається питанням “що таке NDA?” Якщо коротко, це відомий у світі договір про нерозголошення даних. Його часто підписують, щоб уникнути витоку конфіденційної інформації між партнерами чи співробітниками компаній. 

Що таке договір NDA і навіщо він потрібний? Основне його завданням є захист комерційної таємниці, він регулюється на законодавчому рівні. Наприклад, в Україні ця угода регулюється законом "Про захист від недобросовісної конкуренції". У ньому визначено, що таке розголошення комерційної таємниці та неправомірність її використання. Але спочатку нам потрібно визначити, що мається на увазі під поняттям "комерційна таємниця" і де її найчастіше застосовують.

Що таке комерційна таємниця?

Отже, договір NDA – це засіб захисту комерційної таємниці. Під останнім можна розуміти дуже великий перелік інформації, від якої в компанії залежить її стан справ, успішність, частка ринку і капіталізація.

Інакше висловлюючись, це особливий режим конфіденційності даних, який дає його власнику певні переваги. Це дозволяє збільшити доходи чи уникнути невиправданих витрат. Наприклад, компанія може зберігати своє лідируюче становище на ринку товарів чи послуг, тримаючи в таємниці принцип формування знижок та дати проведення нових акцій.

Комерційною таємницею може бути будь-яка закрита інформація, яка відповідає таким умовам:

  • Дані повинні належати цій компанії.
  • Безпосередньо ставитись до підприємницької діяльності організації.
  • Не містити даних, які є державною таємницею, інакше набуде чинності вже закон про держтаємницю.
  • Інформація недоступна третім особам і має для них цінність.
  • Власник таких даних обмежив доступ до неї, захистив її від невирішеного доступу та розповсюдження третіми особами.

Тільки власник вирішує, які саме дані вважати комерційною таємницею. Це можуть бути технології, ділові контакти або режим роботи служби охорони. При цьому режим комерційної таємниці не може встановити фізособу, це може зробити лише суб'єкт господарювання. Також не можна довільно оголошувати комерційною таємницею будь-яку інформацію, все має бути оформлене згідно з чинним законодавством.

У практиці WEZOM договори NDA використовуються у тому числі і для захисту комерційних таємниць наших клієнтів, ми погоджуємо та документуємо питання нерозголошення заздалегідь. Справа в тому, що інформація, з якою ми стикаємося при розробці цифрових продуктів, може бути дуже чутливою, тому до її конфіденційності потрібно ставитися з усією серйозністю. 

Що прописується у NDA?

Оскільки основним завданням NDA є мінімізація ризиків втрат та відшкодування збитків у разі витоку закритої інформації, договір про комерційну таємницю може містити:

  • Попередження про розголошення закритої інформації. Така угода має превентивний характер, і чим більше вона продумана з юридичної точки зору, тим менший ризик несанкціонованого розголошення комерційної таємниці.
  • Застосування покарання порушників з метою припинити подальше розголошення закритих даних.
  • Компенсація матеріальних збитків, завданих розголошенням комерційної таємниці.

Подібні документи ґрунтуються на загальних положеннях про свободу договору, тому можуть використовувати будь-які способи захисту, визначені сторонами НДА договору, які не суперечать чинному законодавству. Це дозволяє NDA створювати чітко визначені межі для виконавця, змушує оцінювати свої дії і підвищує його відповідальність за своїх співробітників. Залучення до складання договору кваліфікованих юристів дозволить скласти договір, що ефективно діє.

Чи можна розповідати про свою зарплату?

За законом роботодавець має право забороняти співробітникам оприлюднити будь-яку службову інформацію. Це може включати суми договорів, логістичні схеми або умови роботи з постачальниками. Такі дані можна зробити конфіденційними, якщо правильно оформити заборону.

Водночас у законі є перелік інформації, яка не може вважатися забороненою для розповсюдження. До неї відноситься і дані про умови праці та систему його оплати. Тобто не існує безпосередньої ухвали вважати заробітну плату комерційною таємницею. 

При цьому варто розрізняти систему оплати праці та розмір зарплати. Оскільки думки експертів із цього приводу розходяться, варто розглянути це питання докладніше. 

Система оплати праці – це розмір ставок, надбавок та виплат. Від зарплати вона відрізняється тим, що це не персоніфіковані дані, тобто згідно із законом про комерційну таємницю роботодавець не може заборонити їх оприлюднити. У той же час, розголошення конкретної суми зарплати за певний період вважається порушенням угоди про нерозголошення даних. Тобто поки ми говоримо про погодинну ставку чи можливу премію – ми діємо в рамках договору, а як тільки називається фінальна цифра – ми цей договір порушуємо. Особливо якщо йдеться про зарплату інших співробітників – це порушує не лише закон про комерційну таємницю, а й персональні дані.

Обов'язкові елементи договору

Якщо ж говорити про конструкцію стандартного договору НДА про нерозголошення даних, то вона має таку структуру:

  • Визначення сторін угоди.
  • Визначення конфіденційної інформації.
  • Визначення способів розкриття даних.
  • Перелік інформації, яка не вважається конфіденційною.
  • Методи правомірного використання інформації.
  • Визначення поняття розголошення інформації.
  • Визначення штрафів за порушення положень NDA.
  • Право вимагати повернення чи знищення даних у разі порушень договору NDA.
  • Строк дії угоди.

Професійно та грамотно укладена угода про нерозголошення допоможе зробити співпрацю сторін більш відкритою та прозорою, захистить права інтелектуальної власності та убезпечить конфіденційні дані, дозволивши уникнути юридичних та фінансових втрат.

Основні види договорів про нерозголошення

Основні види договорів про нерозголошення

Договори про нерозголошення даних можна поділити на три категорії, залежно від кількості залучених сторін:

  • Одностороннє - складається між двома сторонами, одна з яких хоче захистити інформацію, що надається. Найчастіше такий NDA зустрічаються під час оформлення трудового договору. Компанія має право вимагати від співробітника підписати угоду про нерозголошення комерційної таємниці та всіх конфіденційних даних, оприлюднення яких може завдати шкоди організації.
  • Двостороннє - у разі обидві сторони обмінюються інформацією, захищаючи її у своїй від потрапляння до третіх осіб. Найчастіше такі договори складають компанії, які збираються проводити злиття чи готуються до спільних проектів.
  • Багатостороннє - у складанні такого договору беруть участь три і більше сторони. Такі договори дозволяють уникнути укладання кількох двосторонніх угод.

Також договори про нерозголошення можна поділити на чотири категорії за призначенням:

  • Традиційна угода NDA. Це найпоширеніша форма NDA, універсальний шаблон документа про нерозголошення, який підходить для будь-якої ситуації, коли організації або фізособі потрібно захистити інтелектуальну власність.
  • Договір NDA для винахідників. Цей тип угоди підходить для захисту винахідниками незапатентованих відкриттів. Винахідники часто змушені обговорювати майбутній проект із заінтересованими сторонами, і договір має захистити інформацію від передчасного розголошення.
  • Договір NDA для працівників. Такий різновид договору використовують для повідомлення колективу про неприпустимість обговорення службової інформації поза робочим місцем. 
  • Договори NDA для співбесід. Деякі співбесіди змушують оприлюднити частину закритої інформації. Тому компанії готують такі договори для потенційних працівників ще до співбесіди.

Чи правильно підписувати NDA після початку роботи?

Цілком очікувано, якщо після початку роботи на новому місці вам запропонують підписати договір NDA. Це регулює трудові відносини та дозволяє роботодавцю та співробітнику спокійно та відкрито спілкуватися, у тому числі маючи справу з конфіденційною інформацією.

Чи правильно підписувати NDA після початку роботи?

Коли це відбувається, необхідно розуміти, що ви шукаєте в NDA. Чекайте там побачити всі вищезгадані частини, у тому числі визначення сторін, інформації, способів розкриття даних, штрафи за розголошення та термін дії договору. 

Водночас не буде зайвим прочитати перед підписанням текст договору та переконатись, що ви розумієте його зміст. Якщо там будуть загальні чи розпливчасті формулювання, то є сенс відмовитись від його підписання до виправлення тексту. Наприклад, вимога не розголошувати інформацію, яка є загальнодоступною, дані, отримані від третьої сторони або знання, які у вас вже є.

При цьому заборону на розголошення службової інформації можна сприймати не як вимогу, а як людське прохання. Якщо вас просять підписати договір про нерозголошення даних, це дуже важливо для компанії. Причому про причини цього рішення ви можете не підозрювати. Можливо, слід поставитися до цієї вимоги набагато серйозніше, ніж до чергової бюрократичної заборони.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.