Макс
Макс
Head of Logistics PM
25.09.2023

Як використовувати ChatGPT та інші інструменти ШІ у галузі транспорту та логістики

Макс
Макс
Head of Logistics PM
25.09.2023
25.09.2023
5.0
1742
11 хвилин
0

Компанія OpenAI, що відома як розробник інноваційних інструментів ШІ (GPT, DALL-E, Codex), давно користується широкою популярністю. Здебільшого – завдяки їхньому розумному чатботу ChatGPT. Але можливості використання великих мовних моделей на кшталт ChatGPT та інших інструментів OpenAI набагато ширші, ніж може здатись на перший погляд. 

В процесі розробки логістичного софту моделі OpenAI можна інтегрувати за допомогою API, з метою розширення функціонала та можливостей платформи. Це дозволяє зробити софт більш просунутим і корисним. У цій статті ми поговоримо про те, як засоби ШІ вже використовуються в логістиці, та чому ця тема варта уваги. 

Як ШІ допомагає логістичним бізнесам?

Сучасна логістична платформа на базі ШІ вже сьогодні здатна вдосконалити логістичні процеси в організації на усіх рівнях. Наприклад:

  1. Прогнозування попиту. Штучний інтелект допомагає компаніям використовувати дані в режимі реального часу для прогнозування споживчого попиту та оптимізації товарних запасів.

  2. Планування постачання. ШІ в логістичній галузі допомагає бізнесам динамічно оновлювати параметри ланцюжків постачання, в залежності від змін у попиті та відповідних реалій ринку. 

  3. Робота складу. Чимало компаній використовують ШІ для оптимізації таких складських операцій як сортування, комплектація, пакування та переміщення товарів. Для цього використовують роботизовані системи, що можуть працювати швидше та точніше за людину. 

  4. Оптимізація маршрутів. ШІ може швидко і точно аналізувати дані, пов'язані з трафіком, погодними умовами та іншими факторами з метою оптимізації шляху транспорту у ланцюжку постачання. 

  5. Аналіз поведінки клієнтів. ШІ може допомогти постачальникам краще зрозуміти вподобання, потреби та очікування своїх клієнтів, аби запропонувати їм відповідні персоналізовані сервіси чи рекомендації. 

І це лише поверхневий перелік. Існує безліч інших можливостей впровадження інструментів ШІ в перевезення!

Які існують ШІ-засоби для транспорту та логістики

Погляньмо, як ШІ допомагає логістиці, взявши за приклад вже наявні інструменти від OpenAI

  1. OpenAI Codex – це система, що генерує код, базуючись на описах чи прикладах нативною мовою. 

  2. OpenAI GPT – це велика мовна модель, що здатна генерувати тексти на різні теми. Вона може допомогти транспортним та логістичним компаніям покращити комунікацію з клієнтами, постачальниками й партнерами, зокрема й різними мовами. Також вона дозволяє створювати маркетингові матеріали, покращувати сервіс тощо.

  3. OpenAI DALL-E – це система, яка генерує зображення, базуючись на текстових описах. Ця платформа може допомогти у розробці нових продуктів, лого, варіантів пакування та інших візуальних елементів. 

  4. OpenAI CLIP – це інструмент, що здатний класифікувати зображення, відео, звуки та тексти, базуючись на текстових мітках та підписах. CLIP може допомогти транспортним і логістичним компаніям у розпізнанні об'єктів, місць, дій та подій у своїх масивах даних. 

  5. OpenAI Microscope – це набір можливостей візуалізації, який може допомогти транспортним компаніям покращити їхні системи та додатки для телематики чи комп'ютерного зору.  

Іншим засобам від OpenAI також можна знайти застосування: OpenAI Baselines, OpenAI Gym, OpenAI Spinning Up. Цей перелік безсумнівно буде розширюватися та оновлюватися у майбутньому. 

Рекомендуємо почитати
Створення TMS-системи

TMS-система дозволяє отримувати дані про кожну машину в реальному часі та аналізувати їхню ефективність, автоматизувати ручну роботу, спростити обробку замовлень і не тільки.

Детальніше

Майбутнє використання ChatGPT для логістичного софту

Ми опинились на межі по-справжньому глобальних зрушень у сфері логістики та транспорту. Ці зміни включають низку нових шляхів застосування штучного інтелекту: 

  • Автоматизовані відповіді на найпоширеніші запитання. Використання ChatGPT дозволить давати миттєві відповіді на часті запитання про доставлення, графік, відповідність ELD тощо. 

  • Гайди з розв'язання проблем. Розробіть на базі ChatGPT систему, що допоможе користувачам долати проблеми з логістичним софтом, надаючи покрокову підтримку на основі опису проблеми. 

  • Автоматизація звітності. Використовуйте ChatGPT для швидкої генерації чітких звітів, що базуються на даних з ПЗ. 

  • Управління замовленнями. Використовуйте OpenAI API для обробки замовлень за клієнтських запитів, спираючись на можливості роботи ШІ з природною мовою. 

  • Проактивні попередження та сповіщення. Інтегруйте ChatGPT  у ваш софт для надсилання персоналізованих сповіщень. Наприклад, це може бути інформація про зміни у графіку доставлення чи обслуговування автопарку. 

  • Інструменти для навчання. Використовуйте розумних чатботів, аби вчити ваш новий персонал використовувати логістичний софт ефективно. 

  • Розумний асистент. Створіть ШІ-асистента задля допомоги зі складанням графіка, планування маршрутів та управління вантажами. 

  • Комунікація з водіями. Інтегруйте ChatGPT API із вашим софтом, аби автоматизувати та спростити комунікацію з водіями, конвертувати їхні повідомлення у корисні дані чи надавати підтримку в режимі реального часу. 

  • Регуляція та комплаєнс. Використовуйте ChatGPT для інформування користувачів про нормативні вимоги, такі як обмеження робочих годин водіїв та відповідність ELD. 

  • Зворотний зв'язок від користувачів. Збирайте та аналізуйте користувацький фідбек за допомогою OpenAI API, щоб отримати цінні ідеї для покращення вашого софту. 

І це лише те, що ми зможемо побачити дуже скоро. У довгостроковій перспективі, технологічні рішення, безсумнівно, будуть набагато революційнішими.

Використання ШІ у таксономії логістики

Таксономія у галузі транспорту та логістики – це класифікація та систематизація різновидів транспорту, вантажів, маршрутів та інших елементів логістичної інфраструктури з метою оптимізації процесу доставлення та управління логістичними потоками. 

У логістиці ШІ-таксономія вже застосовується, зокрема за такими напрямками:

  • ШІ на основі правил. Системи ШІ дотримуються заздалегідь визначених правил і критеріїв, аби робити прогнози та давати рекомендації щодо логістичних процесів. 

  • ШІ із контрольованим навчанням. Штучний інтелект навчається на отримуваних даних, аби прогнозувати попит на продукти та послуги. 

  • Прогноз очікуваного часу прибуття та часу митного оформлення. ШІ оптимізує маршрути доставлення вантажів, аби скоротити видатки, беручи до уваги зовнішні фактори, такі як дорожні затори, погодні умови тощо. 

  • ШІ для обробки природної мови. Штучний інтелект розуміє та аналізує людську мову, відстежує відгуки та настрої користувачів для покращення зворотного зв'язку. 

  • Агент ШІ. Штучний інтелект може визначати майбутні тренди та пропонувати стратегії для підвищення логістичних потужностей. 

Відтак штучний інтелект дійсно може підвищити ефективність і якість логістичних процесів, а також знизити витрати та навіть зменшити викиди вуглецю.

Реальні кейси, в яких вдосконалення TMS за допомогою ШІ підвищило прибутки

Алан Шоу (Alan Shaw) Директор з операцій з акаунтами у PCS Software, поспілкувався з ресурсом Freight Waves. Що він розповів? 

Компанії, які спроможні провести автоматизацію, виявляють, що можуть робити більше з меншими ресурсами. Вантажівки, які їздять Сполученими Штатами, проводять близько 40% свого часу на дорозі пустими. Інструменти на базі ШІ можуть оптимізувати маршрути так, щоб зменшити цей час до 10%, - зазначив фахівець. 

Рекомендуємо почитати
Які переваги надає індивідуальний софт?

Інвестувати у власні технології набагато вигідніше, ніж у чужі продукти. Лише індивідуальне рішення зможе задовольнити усі унікальні потреби вашого бізнесу

Дізнайтеся більше про розробку ПЗ

Результати впровадження логістичних платформ на базі ШІ вже помітні. Вони оптимізують робочі процеси та дозволяють заробляти більше: 

  • Розробник Infocepts допоміг компанії, що проводить глобальні ринкові дослідження, автоматизувати свою звітність за допомогою ШІ. Це дозволило заощаджувати близько мільйона доларів щороку. 

  • Софт вищезгаданої PCS допомагає постачальникам та перевізникам оптимізувати їхні операції за допомогою ШІ та скоротити витрати палива на “пусті милі”. 

  • Чимало компаній, таких як Lilt, Unbabel, Lionbridge and AppTek, вже впровадили AI voice, оптимізувавши таким чином низку робочих завдань. Особливо в частині спілкування з клієнтами.  

Наші TMS (Transport Management System, системи управління транспортом) – це інструменти, які допомагають бізнесу розуміти дані доставлення та підвищувати продуктивність, отримувати інформацію про кожну вантажівку в реальному часі, аналізувати їхню ефективність, автоматизувати робочі процеси, спрощувати та прискорювати обробку замовлень тощо. 

Не варто забувати, що ШІ у галузі логістики можна ефективно використовувати не лише з десктопа, але також і на мобільних пристроях. Ми вже зробили огляд деяких інструментів ШІ для мобільних додатків. Дуже рекомендуємо вам ознайомитися з ним. 

Майбутні тренди та прогнози

Використання ШІ в логістиці просто зараз якісно змінює усю галузь як таку. Але вочевидь найбільші зміни чекають нас попереду. Наведемо лише декілька прогнозів з цієї сфери, якими діляться експерти:

  • Телематика на основі ШІ почне розвиватися ще швидше. Це забезпечить моніторинг роботи та навчання водіїв в реальному часі, а також надасть можливості предиктивної аналітики для управління автопарком. За даними Forbes, очікується, що ринок ШІ-телематики буде зростати із середньорічним темпом зростання у 17.87%. До 2030 року обсяг ринку має перевищити позначку у 10,3 млрд доларів. 

  • Софт для управління транспортом (TMS) ставатиме все розумнішим та глибше інтегрованим. Це дозволить краще планувати, здійснювати та контролювати рух товарів. За даними Gartner, до 2024 року ринок TMS зросте до 2,11 мільярда доларів.

  • Мультиканальна логістика також розвиватиметься. Зокрема, аби досягти більшої прозорості, персоналізації, ефективності та швидкості доставлення. Експерти McKinsey переконані, що галузь транспорту та логістики має бути “настільки цифровою, наскільки це можливо”. Адже це дозволить захистити майбутнє індустрії та задовольнити потреби клієнтів, що постійно зростають. 

На додачу, ШІ в логістиці та ланцюжках постачання найближчими роками може здійснити революцію в транспорті, скоротити витрати на робочу силу, підвищити безпеку та ефективність. Як приклад, аналітики PwC вірять, що автономні вантажівки можуть скоротити вартість дальніх автоперевезень щонайменше на 28%. А дрони зможуть доставляти пакунки швидше та дешевше, ніж традиційні методи доставлення. 

Підсумовуючи все зазначене вище, ми можемо рекомендувати вам починати процес впровадження інструментів ШІ у логістику та транспортну складову вашого бізнесу просто зараз. Інакше ви ризикуєте раптово залишитися “за бортом” вже за декілька років, чи навіть за декілька місяців. Саме тому ми пропонуємо власні рішення, засновані на ШІ. Зокрема, TMS – це система, яку можна легко та гнучко сконфігурувати під ваші специфічні завдання. 

Зв'яжіться з нашими менеджерами, якщо хочете дізнатися подробиці, чи обговорити деталі. Команда WEZOM створює індивідуальні рішення для кожного клієнта. 

Макс
Про автора
Макс
Head of Logistics PM
Досвід роботи 8 років
Максим є досвідченим фахівцем у галузі логістики з більш ніж 8-річним стажем роботи. Його глибокі знання та інноваційний підхід до вирішення завдань роблять його одним із провідних експертів у цій індустрії.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.