Ольга
Ольга
IT Sales Manager
27.09.2023

Що таке швидке електронне навчання та для чого його використовувати?

Ольга
Ольга
IT Sales Manager
27.09.2023
27.09.2023
1087
9 хвилин
0

Компанії часто стикаються з певними труднощами у процесах з підвищення рівня кваліфікації своїх співробітників, та в процесі онбордингу нових. Зокрема, при виборі LMS вони мають враховувати чисельність персоналу, який необхідно підготувати. Особливо важливо врахувати й час, протягом якого працівники мають опанувати необхідні навички.

Кілька років тому на створення однієї години курсу е-навчання в середньому витрачалося три дні напруженої роботи. Але технології не стоять на місці, і сьогодні цей процес можна прискорити щонайменше вдвічі. Загалом ми можемо виділити кілька різних видів підготовки в eLearning. Але сьогодні окремо поговоримо про один з них – швидке електронне навчання (rapid eLearning).

Що таке швидке електронне навчання?

Швидке е-навчання – це набір методів з постачання навчального контенту студентам найшвидшим та фінансово найефективнішим способом. Швидке електронне навчання можна реалізувати на трьох напрямках:

Контент

Навчання у форматі Rapid eLearning працює як воронка: воно відфільтровує всю зайву інформацію, залишаючи в центрі уваги лише найголовніше. Оптимальний формат має бути простим для сприйняття та надавати найрелевантніший зміст.

Софт

Один з аспектів швидкого електронного навчання – ви маєте використовувати інструменти, що дозволяють створювати оригінальний контент у декілька кліків, а також повторно використовувати доступні матеріали. Наприклад, конструктор курсів з шаблонами, вбудованими сервісами та адаптивним вступним тестуванням.

Дизайн

Ви можете використовувати Rapid eLearning дизайн-модель ADDIE (“Аналіз, Дизайн, Розробка, Впровадження, Оцінка”). Вона забезпечує гнучкий, ітеративний підхід, який розбиває розробку на короткі повторювані відрізки. На кожному етапі проект отримує дедалі більше й більше можливостей, причому цілісний прототип фінального продукту завжди залишається під рукою. 

Роль педагогічного дизайну в швидкому eLearning

Створення ресурсів е-навчання зазвичай потребує застосування навчального чи педагогічного дизайну (instructional design). Як вже згадувалося, для спрощення розробки навчальних курсів можна використовувати парадигму ADDIE.

ADDIE – це підхід до розробки навчальних курсів, створений ще 1970 року в Університеті Флориди. Це не єдина у своєму роді методологія створення курсів швидкого навчання. Проте вона найпопулярніша та зручніша. Більшість розробників рішень e-learning обирають ADDIE за його простоту. Крім того, цей метод дозволяє виправляти помилки попередніх ітерацій курсу, тим самим покращуючи його результати. 

За назвою ADDIE криється абревіатура: Analysis, Design, Development, Implementation, and Evaluation (Аналіз, Дизайн, Розробка, Впровадження, Оцінка). Через реалізацію цих п'яти кроків фахівці можуть створити практичні курси швидкого навчання з чітко визначеними цілями. Достатньо плавно рухатися від одного кроку до іншого. Нижче ми розповімо про кожний ключовий крок розробки системи для швидкого електронного навчання.

Крок 1: Аналіз

Спочатку необхідно скласти портрет цільової аудиторії курсів та визначити цілі навчання. Потім потрібно визначити очікувані результати та обсяг програми навчання, забезпечити форми контролю та організації навчального процесу. Необхідно також враховувати можливі обмеження (технічні, фінансові, тимчасові). Крім того, дуже важливо спрогнозувати потенційні ризики, оцінити вартість розробки, обрати критерії оцінки успішності студентів та розробити заходи ефективності програми. 

Крок 2: Дизайн

На цьому етапі потрібно сфокусуватися на створенні матриці курсу, на побудові послідовності викладення матеріалу, визначити тривалість та формат навчання, обрати педагогічні методи. Крім того, на цьому етапі варто продумати візуалізацію шляху учнів, розробити методологію оцінки успішності та прорахувати вартість розробки. 

Крок 3: Розробка

Цей крок передбачає необхідність створення сценаріїв для конкретних занять, розробки завдань, створення презентацій, завантаження навчальних матеріалів та посібників, побудови технічної бази курсів. На цьому етапі також потрібно реалізувати процедури з оцінки продуктивності та успішності учнів, тестування за курсом, аналізу та коригування навчання тощо.

Крок 4: Впровадження

Цей етап відповідає за інформування ваших потенційних учнів про курс, за підготовку середовища навчання (lms система, матеріали тощо), вибір координаторів, менторів тощо. Необхідно сформувати групи учнів. Крім того, на цьому етапі необхідно подбати про освіту, вправи, оцінку успішності та отримання зворотного зв'язку від учнів.

Крок 5: Оцінка

Цей крок передбачає необхідність аналізу якості програми відповідно до раніше визначених критеріїв. На підставі цього аналізу формуються пропозиції щодо покращення курсу в різних аспектах. 

Причини використовувати модель ADDIE для курсів швидкого е-навчання

Існує кілька причин популярності ADDIE у створенні курсів Rapid eLearning.

  1. Універсальність. Означає, що модель можна використовувати в різних галузях: в освіті, корпоративному секторі, онлайн-школах.

  2. Комплексність. ADDIE передбачає не лише етап проектування, але й стадії підготовки, виробництва та оцінки.

  3. Глибокий аналіз. Програма ADDIE базується не на припущеннях, а на чітких гіпотезах, отриманих під час досліджень.

Переваги розробки рішень для швидкого е-навчання

Швидке електронне навчання передбачає створення високоякісних навчальних курсів з мінімальними витратами часу, але з усіма необхідними навчальними матеріалами. проте, крім цього, швидкий eLearning надає декілька інших переваг:

  • Швидке е-навчання - це негайна відповідь на освітні запити організації;

  • Воно передбачає скорочення часу підготовки завдяки інструментам систем управління навчанням;

  • Крива навчання виходить крутою, що забезпечує швидкий прогрес;

  • Рентабельність інвестицій зростає;

  • На підготовку потрібно менше часу, що відповідає унікальним та невідкладним вимогам менедменту;

  • Системи швидкого е-навчання забезпечують найкращий контроль за підтримкою та оновленнями. І все це можна робити самостійно – просто порівняйте це зі стандартними аутсорс-проектами для eLearning, де зовнішні вендори оновлюватимуть та підтримуватимуть програму протягом її життєвого циклу;

  • Скорочення часу навчання забезпечує вищу мотивацію зареєструватися та завершити курс вчасно.

     

Як працює швидке електронне навчання?

Сучасна система електронного навчання для швидкої підготовки базується на трьох принципах: контент, стратегія 4R та інструменти для швидкого проектування. Розгляньмо їх докладніше. 

Контент

Рішення для Rapid eLearning передбачають використання просунутих інструментів розробки швидкого навчання, які адаптують наявні навчальні матеріали, включно з онлайн-курсами, навчальними мікромодулями, legacy-курсами HTML5 та рішеннями для підтримки продуктивності. Іншими словами, якщо матеріали відповідають цілям навчання, вони можуть бути вбудовані у площину eLearning.

Стратегія 4R

У швидкому е-навчанні 4R – це “Запис, Повторна публікація, Перебудова та Редизайн” (Record, Republish, Rebuild and Redesign). Це означає, що вам слід створювати курси з наголосом на записані матеріали, перевидання наявних матеріалів для швидкого навчання, перебудову великих навчальних програм на навчальні мікромодулі та виконувати редизайн офлайн-форм очної освіти на формат онлайн-навчання. 

Інструменти для швидкого проектування

Швидке електронне навчання використовує різні інструменти для створення унікальних курсів, що відповідають високим вимогам учнів, а також організацій, в яких вони працюють. Тому вам необхідно побудувати надійну структуру з найкращим софтом, аби забезпечити найкращу програму підготовки. 

Що не належить до швидкого електронного навчання?

Навколо швидкого е-навчання виникло багато плутанини та некоректної інформації. Давайте "розкладемо все по поличках" і скажемо, чим точно не є швидке електронне навчання. 

Це не ярлик, що вказує на компроміс з якістю

Вважають, що поєднати в одному проекті високу якість, фінансову ефективність та жорсткі дедлайни просто неможливо. Але швидке електронне навчання призначене для скорочення фінансових та тимчасових витрат під час створення онлайн-курсів. В такому випадку може здатися, що якість підсумкового продукту буде нижчою.

Проте сутність eLearning полягає в тому, що цей підхід жодним чином не погіршує якість навчальних матеріалів, оскільки його концепція базується на перевірених принципах проектування навчання. 

Перш за все вам слід переконатися, що підготовчі курси виправдані з освітньої точки зору. Для цього потрібно визначити точні цілі навчання та розробити стратегію педагогічного дизайну, ґрунтуючись на даних про аудиторію. І, звичайно, потрібно надати прототип проекту на ознайомлення всім зацікавленим сторонам для отримання зворотного зв'язку. 

Це не монотоні курси без креативу та залученості

Ще одна поширена помилка про швидке е-навчання полягає в тому, що такі курси сприймаються як презентації з PowerPoint, в яких немає або майже немає інтерактивності. Звісно, цей підхід може передбачати певне скорочення інтерактивності. Але не настільки, щоб серйозно жертвувати залученням учнів. 

Як досягти оптимального балансу? Для цього потрібно використовувати перевірені часом сценарії та релевантні кейси з утримання інтересу учнів. Ви також можете використовувати "метод криголама" на ранніх стадіях курсу, щоб знизити для слухачів поріг входження. Хорошим рішенням буде персоналізація освітнього досвіду – краще звертатися до учнів за іменами та надати можливість обрати унікальні аватари. З іншого боку, використання елементів гейміфікації може підвищити мотивацію учнів. 

Рекомендуємо почитати
Створення LMS-системи

LMS-система допомагає вирішити такі завдання, як підготовка та навчання персоналу, платні онлайн-курси, підвищення ефективності шкіл та ВНЗ.

Детальніше

Коли варто обрати розробку рішення для швидкого електронного навчання?

Якщо ви хочете створити ідеальний інноваційний курс, розробка рішення Rapid Learning може стати чудовою можливістю. Зокрема, софт для швидкого електронного навчання буде найкращим варіантом, якщо у вас немає часу та коштів на створення великого курсу, ваш контент має обмежений термін актуальності і вам потрібно провести одноразовий тренінг. 

WEZOM може стати надійним партнером у розробці eLearning додатка

Наша команда напрацювала величезний досвід реалізації швидкого онлайн-навчання у різних нішах бізнесу. Нижче ми розповімо лише про один із прикладів розробки такого рішення.

Наш клієнт – провідна транспортна компанія в США, яка потребувала індивідуально розробленої системи керування навчанням водіїв. Враховуючи чисельність штату компанії (понад тисячу водіїв), нова платформа мала надати персоналу найзручніший доступ до необхідних навчальних матеріалів. Очікувалося, що це рішення допоможе забезпечити безпеку водіння, а також відповідність роботи всім нормам та законам. 

Після обговорення вимог клієнта та глобального вивчення ринку ми одержали завдання розробити гейміфіковану освітню платформу, посилену функціями персоналізації, тестування та підготовки на основі різних ролей. Передбачалися також можливості пошуку на базі ШІ, аналітики та складання звітності. Результат нашої співпраці був феноменально успішним: клієнт отримав можливість скоротити плинність кадрів на 30%. Подробиці цього кейсу створення lms-системи можна дізнатися у нашому блозі. 

Якщо ви хочете впровадити просунуте рішення для швидкого навчання у своєму бізнесі, звертайтесь до нас за консультацією. Ми підберемо команду фахівців з досвідом у вашій ніші та побудуємо проект у повній відповідності до ваших вимог.

Ольга
Про автора
Ольга
IT Sales Manager
Досвід роботи 7 років
Підбираю IT-рішення для зростання бізнесу клієнтів. Не допущу "злив бюджету", гарантую зрозумілість, прозорість та результат.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.