Макс
Макс
Head of Logistics PM
24.12.2022

Найкращий софт для оптимізації логістичних маршрутів у 2024 році

Макс
Макс
Head of Logistics PM
24.12.2022
24.12.2022
3992
0

Навіщо потрібна автоматизація маршрутів? Щоб компанія могла зменшувати витрати, збільшувати доходи та оптимізувати діяльність, надаючи клієнтам якісні послуги. У ручному режимі ефективно керувати маршрутом дуже складно. І в цьому просто немає потреби, тому що є програмне забезпечення, яке дозволить вибудовувати логістику в автоматичному режимі. Розберемо найкращі рішення для оптимізації маршрутів, які є актуальними на 2024 рік.

Що означає оптимізація маршруту?

Знайти найкоротший маршрут не означає оптимізувати його. Це комплексний процес, який включає врахування часу в дорозі, втому водія, затори, аварії на дорогах, ремонтні роботи, і навіть кількість поворотів та світлофорів.

Вручну провести оптимізацію маршруту практично неможливо. Якщо вантажівка робить на своєму шляху 10 зупинок, існує близько трьох мільйонів варіантів самого маршруту. Як можна вручну розрахувати найзручніший?

Тому для оптимізації використовується спеціальне програмне забезпечення. Воно допомагає протестувати різні сценарії та підібрати найбільш вдале рішення для конкретних випадків.

Оптимізація маршруту – це розрахунок певних дій, які допомагають скоротити витрати, підвищити швидкість доставки вантажу, покращити ефективність та врешті збільшити прибуток бізнесу.

Чому важливо використовувати програмне забезпечення для оптимізації маршрутів

Є хрестоматійний приклад. Міжнародна компанія вантажоперевезень UPS давно провела дослідження та визначила, що поворот ліворуч створює затори, збільшує витрату палива та призводить до затримок вантажів. Маршрути вантажівок компанії  почали будувати так, щоб мінімізувати повороти ліворуч. Їх вдалося скоротити на 90%, а компанія почала доставляти на 350 тисяч посилок на рік більше та заощаджувати майже 38 млн літрів палива.

Це яскравий приклад, як оптимізація маршруту дає результат. Компаніям вона дає таке:

  • допомагає заощаджувати паливо;
  • знижує вартість ремонту автомобілів;
  • збільшує швидкість доставки вантажу;
  • прискорює процес доставки, можна обробляти більше замовлень, не розширюючи автопарк;
  • допомагає оптимізувати роботу співробітників, щоб вони не перевантажувалися та отримували гідну оплату праці;
  • суттєво економить на витратах та знижує ризики потрапляння у ДТП, пробки та проїзд проблемних зон;
  • покращує користувальницький досвід та підвищує лояльність клієнтів шляхом якісного обслуговування;
  • дає можливість отримати нижчу собівартість доставки, що дозволяє не лише збільшити дохід компанії, а й розробити програму лояльності для клієнтів;
  • процес планування маршруту зростає;
  • покращується безпека роботи співробітників;
  • аналітика та звітність дозволяють бачити всі робочі процес, знаходити проблемні місця та усувати їх, розвиваючи компанію.

Ці переваги роблять впровадження програм оптимізації маршрутів ефективним та вигідним для бізнесу. Сучасні технології дозволяють підійти до управління бізнесом із нового боку. Компанія WEZOM допоможе впровадити програмне забезпечення для оптимізації маршруту.

Cофт для найкращої оптимізації маршрутів та логістики

Існує чимало готових рішень для бізнесу, які можна запровадити. Ми підібрали найбільш актуальні програми для оптимізації маршруту у 2024 році, які ви можете впровадити, а також рішення, яке буде найбільш актуальним для вашого бізнесу.

Samsara

Це хмарна платформа, яка допомагає побудувати маршрут і оптимізувати його. Вона має безліч корисних функцій, які мають на меті захист маршруту від збоїв. Софт підключається до відеореєстратора, він наділений засобами ШІ.

Завдяки відеореєстратору система контролює стан водія, робить розрахунки для відпочинку та нагадує водієві, якщо він порушує правила, швидкісний режим чи відходить від маршруту. Штучний інтелект також стежить за дорогою, допомагає запобігати порушенням, визначає стан доріг, ситуацію з трафіком, зменшує ризики аварій та несправностей.

Samsara надає інструменти диспетчера, маршрутизації та моніторингу. Можна відстежувати трейлери, розподіляти завдання, вибудовувати маршрути та змінювати їх у режимі реального часу, спираючись на ситуацію. Система збирає усі звіти, проводить аналітику.

Вартість послуг залежить від кількості функцій, які ви хочете впровадити. Публічно компанія не виставляє свої ціни, потрібно вказати, що ви хочете отримати, кількість машин у парку і тоді представники зв'яжуться з вами, щоб обговорити деталі та вартість.

OptimoRoute

Вважається одним із найкращих готових рішень для оптимізації маршруту. Працює більш ніж у 30 країнах. Система включає понад 50 різних функцій, які допомагають побудувати маршрут і зробити його найефективнішим.

Програма автоматично відстежує дії водія, стежить за його станом, поведінкою на дорозі; допомагає розрахувати час роботи, щоб співробітник не перевантажувався, а компанії не довелося переплачувати за понаднормову роботу. Можна вмить імпортувати тисячі замовлень з таблиці, всі замовлення відстежуються в режимі реального часу.

Програма здатна оптимізувати маршрут, враховуючи пріоритетність, дні тижня, часові вікна, зворотні замовлення та багато інших факторів. Є додаток для мобільних пристроїв.

Verizon Connect

Досить потужний інструмент, який дозволяє керувати автопарком. Функції налаштовуються персонально під потреби підприємства, а інтеграція зі сторонніми сервісами лише розширює можливості продукту. Легко організувати ланцюжок постачання, відстежувати бухгалтерію, вести облік транспорту.

Система здатна інтегруватися з паливними програмами, завдяки чому фіксує витрати пального, відстежує несправності. Інформаційна панель надає доступ до інформації щодо поведінки водія, фіксує різке гальмування, перевищення швидкості, порушення правил та інші параметри. Це дозволяє оптимізувати роботу співробітника, запобігти додатковим витратам, аваріям та несправності.

У режимі реального часу можна відстежувати автомобіль, бачити його маршрут та коригувати його з урахуванням дорожньої ситуації. Це відмінне рішення, яке дозволяє компанії заощадити та покращити сервіс.

Fleetio

Це хмарне рішення, яке дозволяє побудувати логістику маршруту та оптимізувати її. Складається з двох великих модулів – системи керування автопарком та системи керування запасами. Інтегрується з різними сервісами та системами, завдяки чому можливості сильно розширюються.

Спеціальний декодер дозволяє зберігати понад 90 специфікацій автомобіля та відстежувати його стан, є інтеграція паливних карток, автоматична система нагадування про технічне обслуговування, яка спирається на оцінку стану транспорту.

Панель моніторингу представлена у вигляді зручних діаграм та графіків, завдяки чому можна збирати статистику, проводити аналітику та покращувати оптимізацію маршруту.

Індивідуальне рішення від WEZOM

Чи може якась програма задовольнити усі потреби бізнесу? Так, тільки якщо вона розроблена спеціально для цього бізнесу. Тому індивідуальне рішення – це оптимальний варіант для будь-якої транспортної компанії у довгостроковій перспективі. WEZOM створила декілька подібних платформ, і кожен такий кейс був успішним. В чому особливості нашої індивідуальної розробки: 

  • аналітики вивчають особливості бізнесу та підбирають інструменти, які допоможуть вирішувати практичні бізнес-задачі; ми впроваджуємо лише те, що потрібно вашій компанії;
  • дизайн підлаштовується під ваших співробітників, ми робимо додаток інтуїтивно зрозумілим та приємним, зберігаючи фірмові кольори та стиль компанії;
  • високий рівень безпеки гарантує захист чутливої інформації персональних даних;
  • розробляємо додаток для ваших клієнтів, якщо є необхідність, щоб вони також могли взаємодіяти з компанією через діджитал інструменти;
  • завжди є можливість додати нові модулі, впровадити нові інструменти та розширити додаток.

Персональна система оптимізації маршруту – інвестиція, яка окупиться дуже швидко. Ви зможете заощадити на логістиці, зробите обслуговування та доставку швидше та якісніше, а витрати суттєво зменшаться. Крім того, спрощуються та автоматизуються рутинні процеси, такі, як бухгалтерія, звітності, формування документів та інші.

Як обрати програмне забезпечення для оптимізації маршруту

Щоб правильно підібрати програмне забезпечення для компанії, необхідно врахувати кілька факторів. Ось рекомендації, які допоможуть вибрати програмне забезпечення для оптимізації маршруту:

  • Почніть із визначення потреб. Дайте відповідь на питання, навіщо вам потрібно ПЗ і які задачі воно має вирішувати. Є чимало готових продуктів, але чи зможуть вони задовольнити ваші потреби? Щоб відповісти на це запитання, треба розуміти, що має вийти у результаті.
  • Випишіть обов'язкові функції, які мають бути у продукті. Також вирішіть для себе, чи ви хочете працювати з хмари, чи будете розгортати платформу з власних серверів.
  • Вивчіть постачальників послуг, зберіть дані, відгуки, подивіться, чим їх продукти відрізняються і яку УТП пропонують вам як клієнту.
  • Зв'яжіться з розробниками продукту та попросіть тестовий період. Якщо ви використовуєте готове рішення, обов'язково протестуйте його, не поспішайте платити гроші, допоки не зрозумієте, що програмне забезпечення підходить вам та відповідає запитам бізнесу.

Коли ви оберете продукт, впроваджуйте його в бізнес. Якщо ви готові прокачувати бізнес максимально, обирайте індивідуальне рішення. Воно повністю відповідатиме інтересам компанії. А якщо вам важко зорієнтуватись без допомоги експертів, зателефонуйте або залиште заявку на нашому сайті. Менеджер зв'яжеться з вами, проконсультує та відповість на всі запитання. Давайте диджиталізуємо ваш бізнес разом!

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.