Макс
Макс
Head of Logistics PM
05.09.2023

Розробка кастомної Gamma TMS для автотранспортної компанії

Макс
Макс
Head of Logistics PM
05.09.2023
05.09.2023
5.0
974
9 хвилин
0

Галузь логістики та доставлення вантажів загалом характеризується цілком стабільними бізнес-процесами. Але при тому готові софтверні рішення, розроблені задля їхньої синхронізації та автоматизації (зокрема, TMS) є доволі складними у використанні й дуже часто не можуть повність охопити потреби представників галузі. 

Саме тому добре відома транспортна компанія з США звернулась до нас, аби розробити платформу TMS з нуля. Це рішення врешті стало дешевшим за адаптацію та підтримку доступних на ринку готових платформ. 

Хто наш клієнт?

Наш клієнт – автотранспортна компанія з чудовими водіями та висококваліфікованим персоналом. Вони спеціалізуються на перевезеннях із причепом-платформою (flatbed), з причепом зі східчастою підлогою (step deck), а також на рефрижераторних та негабаритних перевезеннях. Компанія працювала на локальному ринку перевезення з 2003 року та наразі має достатньо великий штат та автопарк, аби дійти до рішення автоматизувати свої внутрішні бізнес-процеси. 

Запит клієнта: створити систему управління транспортом та мобільний додаток для водіїв

Співробітникам компанії клієнта щодня доводилося виконувати колосальні обсяги “ручної” роботи, включно із внесенням до таблиць Google даних про відправлення вантажів та спілкуванням з водіями через месенджери. Це з'їдало надзвичайно багато часу та створювало певні труднощі із синхронізацією процесів. 

І попри наявність на ринку численних готових налаштовуваних диджитал-платформ, на практиці їх виявилось важко адаптувати під бізнес-процеси окремо взятої автотранспортної компанії. 

Готові рішення не дозволяли реалізувати первинний пріоритет впровадження TMS – сприяння зростанню бізнесу клієнта завдяки плануванню та оптимізації постачання вантажів. Насправді недостатній або неправильно обраний функціонал TMS не просто не допомагає, але подекуди заважає ефективному здійсненню бізнес-процесів, призводить до затримок і помилок. 

Це пов'язано передусім з високою складністю більшості TMS-систем на ринку, а також з високими вимогами для їхнього налаштування та застосування. Понад те, такі софтверні рішення часто містять надлишковий функціонал та налаштування, які ніколи не знадобляться численним користувачам. І водночас цей софт не має можливостей, які дійсно були б корисними окремо взятому бізнесу. 

Ще одна проблема, яка розкрилась при аналізі готових рішень, полягала в тому, що вони не мали певних особливих функцій. Наприклад, для рефрижераторних перевезень не було готового функціоналу для:

  • перевірки виставленого режиму охолодження, із фіксацією на фото в мобільному додатку;

  • виставлення необхідної температури в мобільному додатку, із відповідною фіксацією на фото.

Наш клієнт потребував таких можливостей, аби водії не забували про вимоги перевезення вантажу та додатково перевіряли їх дотримання. Як результат, отримувачі вантажів матимуть менше претензій, а перевізник зазнаватиме менших збитків. 

Після глибокого аналізу “коробкових” TMS-сервісів клієнт дійшов до висновку, що в цьому різновиді софту складність веде до неефективності, і компанії набагато важливіше забезпечити своїм співробітникам можливість одразу опанувати систему, без багатьох годин навчання. 

Які цілі ми переслідували? Які послуги надали? 

Аби отримати максимальну віддачу від інвестицій, клієнт вирішив звернутися до нас задля створення індивідуального софту для управління логістичним бізнесом. Цей інструмент мав би повністю охопити бізнес-процеси компанії та водночас не потребував би тривалого онбордингу для користувачів (співробітників компанії), незалежно від їх обов'язків. 

Клієнт також поставив перед нами завдання створити зручний мобільний додаток для водіїв, який міг би спростити процеси відправлення вантажів. 

Які технології застосовувались у розробці індивідуальної TMS?

Після створення точного переліку технічних та нетехнічних вимог до індивідуального TMS-софту, наші експерти обрали наступний технологічний стек для його реалізації:

Для бекенду

  • Nginx

  • PHP8.0, Laravel + Octane

  • PostgreSQL

  • Redis

  • ElasticSearch

Для фронтенду

  • React/Next.js

  • GraphQL/Apollo

  • TypeScript

  • ant design 4

Для мобільного додатку водія

  • Flutter 3

  • BLoC

  • Hive

  • Dart 2.17

Рекомендуємо почитати
Створення TMS-системи

TMS-система дозволяє отримувати дані про кожну машину в реальному часі та аналізувати їхню ефективність, автоматизувати ручну роботу, спростити обробку замовлень і не тільки.

Детальніше

Наш робочий процес та ТОП-3 викликів на проекті Gamma TMS

Коли ми розпочали розробку веб-додатку, наша команда обрала підходи Agile та Scrum. Розробники також налагодили постійну комунікацію з клієнтом, аби уникнути правок на фінальних етапах реалізації продукту. Ми взяли собі за правило проводити зідзвон з клієнтом щонайменше раз на два тижні, аби обговорити результати проведеної роботи, за необхідності оптимізувати її та запланувати подальші кроки розробки. 

На ранніх етапах розробки ми провели серію інтерв'ю зі співробітниками компанії, аби в деталях зрозуміти їхні робочі обов`язки та допомогти автоматизувати все те, що раз у раз доводилось робити вручну. 

Тож назвемо ТОП-3 викликів, які треба було подолати для клієнта за допомогою нового софту:

  • великі обсяги ручної роботи;

  • диспетчеринг вантажних перевезень через невідповідний софт (в таблицях Google);

  • Комунікація між водіями та співробітниками з інших відділів компанії через месенджери загального призначення (зокрема, через Viber).

З якими проблемами зіткнулась наша команда?

Коли ми почали розробку платформи для управління логістичним бізнесом та мобільного додатку водія, то зіткнулись з декількома труднощами. Передусім, вони полягали в тому, що компанія мала власні приховані бізнес-процеси, які було складно визначити перед стартом проекту. Це спричинило необхідність неодноразово перероблювати деякі функціональні модулі, щоразу адаптуючи їх під нові поправки від клієнта. 

Зокрема, ми мали розробити мобільний додаток водія, який може в декілька кроків сканувати документи: BOL (або коносамент, транспортна накладна), акти перевірки DOT (Department of Transportation), квитанції тощо. Фреймворк Flutter не мав готового рішення для такого функціонала, а його створення з нуля було б дуже дорогим та трудомістким. Ми знайшли спосіб оминути цю проблему, обравши готову бібліотеку, але її інтерфейс виходив занадто складним і потребував оптимізації. Тож ми залучили наших найкращих Android- та iOS-розробників, аби спеціально побудувати інтерфейс для цієї бібліотеки. Завдяки йому водіям не треба буде вручну вирізати для завантаження окремі елементи фото, змінювати насиченість тощо. Усі ці можливості стали доступними для кінцевого користувача у декілька кліків. 

Ми також зіткнулися з певними проблемами при розробці модуля для бухгалтерії. Зокрема, нам потрібно було забезпечити клієнту функціонал для гнучкого налаштування прав доступу та можливостей для декількох груп користувачів, а також автоматизувати нарахування зарплатні в залежності від типу водія (власник вантажівки, або перевізник). 

Крім того, нам поставили завдання забезпечити низку корисних інтеграцій (наприклад, з системами обліку палива, платними сервісами, логбуком та ін.), синхронізуючи оновлення цих зовнішніх сервісів з нашою кастомною платформою.  

Якого рішення потребував клієнт, і яким був результат? 

Клієнту потрібне було рішення, яке могло б забезпечити найефективніший менеджмент бізнес-процесів та автоматизувати їх, аби співробітникам компанії не доводилося  виконувати рутинні завдання вручну. 

Результат перевершив очікування: ми створили налаштовувану платформу з унікальними можливостями для фахівців з усіх підрозділів компанії клієнта. Індивідуальна платформа для управління транспортною компанією та мобільний додаток спочатку вийшли у вигляді MVP для тестування, а взимку 2023 року відбувся й повноцінний реліз. 

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.