Як обрати систему управління навчанням для вашого бізнесу

Євген
Євген
CBDO
15.11.2023
15.11.2023
3.0
3448
12 хвилин
0

Сьогодні навчання співробітників, партнерів та клієнтів компанії, як і будь-який інший процес, можна оптимізувати за допомогою цифрових рішень на кшталт LMS.

Отже, що таке lms система? Загалом, learning management system (LMS) або ж система управління навчанням – це комплексне програмне рішення для адміністрування, документування, моніторингу, складання звітів, автоматизації та обміну навчальними матеріалами. Такі системи допомагають співробітникам компанії швидко адаптуватися та підвищувати кваліфікацію з мінімальним залученням у процес живих людей. Нижче ми вивчимо необхідність впровадження LMS, розглянемо як обрати оптимальну систему з чотирьох ключових гравців на ринку, а також аргументуємо свій вибір.

Навіщо вам LMS

Навчання з LMS має низку переваг у порівнянні з традиційними методами. Зокрема, лмс система надає компаніям низку інструментів для оптимізації зберігання, організації та подачі навчальних матеріалів. LMS забезпечує доступ до цих ресурсів через веб-браузер, тому навчатися може будь-яка людина з відповідним доступом та Інтернетом.

Крім того, lms система дозволяє учням повністю контролювати свою успішність, що неможливо з менш сучасними рішеннями. Таким чином, за допомогою додатків для онлайн навчання компанії можуть вирішувати такі завдання:

  • Навчання нових спеціалістів

  • Навчання та атестація співробітників

  • Навчання партнерів та клієнтів компанії

Типи LMS-систем

Сучасні системи управління навчанням поділяються на два основні типи.

Хмарні

Онлайн-рішення надаються компаніям за щомісячною підпискою. Це економне та комплексне рішення, оскільки дозволяє компаніям делегувати управління своєю серверною частиною провайдеру та зосередити свої зусилля на пошуку потрібних навчальних матеріалів. Такі системи можна швидко масштабувати під нові навантаження користувачів, тому одна lms платформа може супроводжувати ваш бізнес на всіх етапах його розвитку.

Власний хостинг

LMS на локальних серверах компанії застосовуються там, де зберігання навчальних матеріалів у хмарі неможливе через конфіденційність даних. Головні незручності таких систем - це складність масштабування через обмеження обладнання компанії, а також неможливість доступу до даних з некорпоративних пристроїв. Створити платформу для онлайн курсів на власному хостингу складніше, ніж використовувати хмарне рішення. Крім того, підтримку такої платформи потрібно буде вести самостійно.

Індивідуальна LMS

Іноді найкраща відповідь на питання, як вибрати платформу для управління навчанням, це створення індивідуальної системи, яка буде оптимально пристосована саме для ваших задач та умов використання. В залежності від поставлених завдань така LMS може підтримувати різні типи змішаного навчання, інтегрувати різноманітні інструменти, програми та сервіси: Google Classroom, Zoom, Microsoft Teams та інші.

Саме такі рішення ми вам пропонуємо: більш гнучкі та масштабовані. Та варто зазначити, що розробка індивідуальної LMS потребує більше часу та обходиться дорожче, ніж використання готових рішень. Але й можливості значно ширші.

Тому коли готової LMS замало, варто замислитись про розробку індивідуальної.

Рекомендуємо почитати
Створення LMS-системи

LMS-система допомагає вирішити такі завдання, як підготовка та навчання персоналу, платні онлайн-курси, підвищення ефективності шкіл та ВНЗ.

Детальніше

Розповсюджені варіанти використання LMS

Навчання, у тому числі офлайн-семінари та курси, сильно змінилося з часів пандемії COVID-19, коли чимало бізнес-процесів були змушені перейти в цифрову площину. Сьогодні пандемія вже закінчилася, але новий формат так добре сприйняла переважна більшість бізнесу, що відмовлятися від нього вже немає сенсу. Нижче ми пропонуємо вам ознайомитися з найпоширенішими варіантами використання LMS, які демонструють переваги такої трансформації.

Безпечне та прозоре навчання

Також lms це спрощення планування та організації навчання співробітників. Зокрема, ви зможете створити централізовану базу даних, за якою проходитимуть атестацію всі співробітники вашої компанії. Крім того, такі системи забезпечують прозорість та об'єктивність оцінки професіоналізму співробітників, оскільки унеможливлюють вплив людського фактора на цей процес.

Безперервне навчання та ліцензування

Більшість співробітників без обов'язкового навчання всередині компанії не підвищують та не розширюють свою кваліфікацію, тим самим уповільнюючи розвиток самої компанії. Ця проблема легко вирішується за допомогою LMS, яка може відстежувати якість виконання завдань вашими співробітниками та визначати, хто з них потребує додаткового навчання чи має гарні кар'єрні перспективи.

Навчання співробітників

Якщо вашій компанії бракує людей та часу для організації курсів з підвищення кваліфікації, ви можете делегувати ці завдання LMS. Таким чином, ваші співробітники зможуть обрати оптимальний темп навчання для отримання потрібних знань та навичок.

Покращення користувальницького досвіду

Якщо продукти компанії складні в опануванні, ви можете створити єдине джерело знань для навчання клієнтів з нуля до рівня досвідчених користувачів. Завдяки такому підходу ви покращите користувальницький досвід, дозволивши їм повною мірою користуватися вашим продуктом.

Навчання партнерів

LMS-система - один з найекономніших способів навчання ваших партнерів. Розгорнувши таку систему всередині компанії та поділившись доступом з партнерами, ви зможете розширити географію продажів, докладно пояснивши, як краще використовувати ваш продукт чи послугу. Крім того, через LMS ви зможете проводити вебінари та онлайн-майстер-класи, детально розповідаючи про свої оновлення.

HR та приймання на роботу

Також компанії можуть використовувати LMS системи для віддаленої підготовки нових співробітників. Таким чином, керівництво компанії може відстежувати їх успіхи в навчанні та приймати рішення про їх допуск до роботи.

Критерії при виборі LMS для вашого бізнесу 

Вибір системи управління навчанням необхідно починати з аналізу ваших потреб та особливостей цільової аудиторії. Пропонуємо розглянути головні критерії вибору.

Цільова аудиторія системи

Перед тим, як обрати LMS, необхідно чітко визначити, хто саме буде користуватися системою, які потреби мають саме ці користувачі, які в них вимоги та очікування. Наприклад, ви можете шукати LMS, яка підтримує різні мови, має інтуїтивний інтерфейс, адаптується до різних пристроїв та платформ тощо.

Функціонал

Ви повинні вибрати LMS, яка має всі необхідні функції для створення, доставки та оцінки навчального контенту. Наприклад, ви можете обрати LMS, яка дозволяє створювати інтерактивні курси, включати мультимедійні елементи, надавати зворотний зв’язок та сертифікати, збирати та аналізувати дані про навчання тощо.

Можливості інтеграцій

Необхідно обрати систему управління навчанням, котра буде сумісна з іншими програмами та сервісами, які ви використовуєте для вашого бізнесу. Наприклад, LMS, яка інтегрується з вашою CRM, ERP, HRM, CMS, електронною поштою, соціальними мережами тощо.

Оновлення та підтримка

Вкрай важливо, щоб обрана вами LMS регулярно оновлювалася, помилки своєчасно виправлялися, зʼявлялися нові актуальні функції та поліпшувалась продуктивність загалом. Також ви повинні вибрати LMS, яка передбачає якісну технічну підтримку, консультації, навчання та ресурси для користувачів.

Безпека даних

Звісно ж, сучасна LMS повинна забезпечувати достатній рівень безпеки даних користувачів та інформації загалом. Наприклад, можна розглянути LMS, яка використовує шифрування, аутентифікацію, резервне копіювання, захист від злому тощо.

Порівняння наявних на ринку готових LMS-рішень

Тепер розгляньмо найпопулярніші у світі системи управління навчанням та проаналізуємо їх функціонал. Як приклад ми вирішили розглянути такі топові рішення, як iSpring, AcademyOcean, Connecteam та 360learning. 

iSpring

Це LMS для створення, управління та надання навчального контенту онлайн. iSpring дозволяє створювати інтерактивні курси, включати мультимедійні елементи, надавати зворотний зв’язок та сертифікати, збирати та аналізувати дані про навчання, інтегруватися з іншими програмами та сервісами.

AcademyOcean

Це онлайн-платформа, яка надає комплексну систему управління навчанням (LMS) для підприємств та корпоративних організацій. Вона пропонує зручний інтерфейс для створення, доставки та моніторингу онлайн-курсів та освітніх програм. AcademyOcean використовує штучний інтелект та функції для співпраці, щоб перетворити внутрішніх експертів на співавторів L&D.

Connecteam 

Це безкоштовний додаток, який спрощує щоденну роботу з командами без робочого столу та тримає їх пов’язаними, щоб ви могли зосередитися на розвитку бізнесу. Він пропонує розклад, відстеження часу, управління командою, щоденні операції, внутрішні комунікації, розвиток співробітників та більше інструментів, щоб відповідати вашим потребам та бюджету.

360learning

Це платформа для навчання, яка дозволяє створювати та публікувати навчальні програми спільного навчання з використанням штучного інтелекту та функцій співробітництва. 360learning допомагає побудувати культуру навчання та поліпшити його результативність.

Зверніть увагу, що всі LMS мають такі функції, як налаштування, пошук, профіль користувача, призначені курси, каталог курсів, доступ до навчальних матеріалів та особисті успіхи у навчанні. Разом з тим, ми виявили відмінності в наступних їх основних функціях.

Доступність в різних форматах

Почнемо наш огляд з того, що зараз у конкурентів, поряд з десктопною та веб-версіями, наявні й мобільні додатки, у випадку з AcademyOcean розробка мобільного додатка досі триває. Загалом, мобільні розробки вкрай важливі, адже надають доступ до необхідної інформації будь-де за наявності підключення до Інтернету. Таким чином студенти можуть зробити свій навчальний процес максимально гнучким.

Безплатна пробна версія

Якщо більшість LMS-систем у нашому огляді пропонують місячну пробну версію (у випадку AcademyOcean це лише п'ять днів), то iSpring надає лише корпоративний обліковий запис. Очевидно, що чим довший пробний період, тим краще, адже ви матимете більше часу, аби повною мірою оцінити всі можливості обраного ПЗ.

Тестування

Тестування після курсу навчання доступне тільки в iSpring та AcademyOcean. Це означає, що лише у цих двох рішеннях ви зможете організувати процедуру оцінювання знань ваших учнів. У двох інших випадках вам, ймовірно, доведеться шукати інше програмне забезпечення, що буде досить незручно.

Гейміфікація та рейтингова дошка

Гейміфікації немає тільки в Connecteam, тоді як у 360 learning відсутня рейтингова дошка. Всі ці функції полегшують навчальний процес для студентів, залучаючи їх до занять та стимулюючи покращувати успішність. Це особливо важливо для складних курсів навчання, які не можуть постійно утримувати увагу учнів на високому рівні.

Чати для користувачів

Така функція відсутня в AcademyOcean та 360learning. Тому ваші учні не зможуть спілкуватись всередині цих платформ та допомагати один одному, що могло б підвищити загальну ефективність групового навчання.

При детальнішому аналізі цей список відмінностей буде ще довшим; ми просто хотіли підкреслити, що жодна з найпросунутіших LMS-систем не має універсального функціонала. Це означає, що за певних сценаріїв навчання вам може знадобитися сторонній софт, який не завжди інтегрується з вашою системою. Всі ці труднощі призводять до вибору між вже готовими рішеннями та індивідуальною розробкою lms.

Коли готової LMS замало і варто замислитись про розробку індивідуальної 

 Аналізуючи інформацію про те, як обрати LMS для своєї компанії, більшість власників спочатку орієнтуються саме на готові рішення. Й мотив у такому випадку цілком очевидний — менша ціна, якщо порівнювати з кастомними системами. 

Однак варто розуміти, що якщо обрати LMS систему, створену під ваші потреби, ви отримаєте безліч переваг:

  • Гнучкість та адаптивність. Індивідуальна розробка дозволяє створити систему, яка ідеально відповідає конкретним потребам і вимогам вашої організації. Ви можете вибрати потрібний вам функціонал і інтегрувати LMS з іншими внутрішніми системами.

  • Масштабованість. Готові рішення можуть бути обмежені за можливостями масштабування, в той час як індивідуальна розробка дозволяє створити систему, яка може рости разом з вашою організацією.

  • Безпека та конфіденційність. При індивідуальній розробці ви маєте повний контроль над даними й безпекою системи. Ви можете краще захистити конфіденційну інформацію.

  • Контроль. Ви повністю володієте системою та кодом, можете самостійно змінювати, налаштовувати, модифікувати LMS.

Так, індивідуальна розробка, як ми вже сказали, буде коштувати дорожче. Але воно того варте!

Рекомендуємо почитати
Які переваги надає індивідуальний софт?

Інвестувати у власні технології набагато вигідніше, ніж у чужі продукти. Лише індивідуальне рішення зможе задовольнити усі унікальні потреби вашого бізнесу

Дізнайтеся більше про розробку ПЗ

Висновки

Отже, ми з вами розглянули головні аспекти, як обрати LMS платформу. Факторів вибору дійсно доволі багато. А тому якщо ви не знаєте, на якій LMS зупинитися, готові рішення не відповідають вашим потребам або ж ви просто хочете дізнатися більше про можливості сучасних систем управління навчанням, звертайтеся до спеціалістів Wezom. Вони безкоштовно вас проконсультують та запропонують оптимальні рішення саме для вас.

FAQ

Для кого призначена LMS?

LMS (система управління навчанням) призначена для організацій, яким потрібно організувати процес навчання та розвитку персоналу в онлайн-форматі. Це можуть бути корпоративні університети, навчальні центри, HR-відділи компаній.

Які основні переваги використання LMS?

До основних переваг LMS можна віднести можливість організувати онлайн-навчання для великої кількості людей, автоматизацію навчального процесу, зручний доступ до навчальних матеріалів, відстеження прогресу навчання та детальну аналітику ефективності навчання.

Які ключові критерії вибору LMS системи?

Якщо ви лише обираєте LMS систему, варто звертати увагу на наступні параметри: функціонал та можливості системи, вартість та умови ліцензування, можливості інтеграції та масштабування, технічна підтримка, оновлюваність тощо. В деяких випадках оптимальним рішенням буде індивідуальна розробка LMS.

Що таке LMS система та які її основні функції?

LMS — це програмне забезпечення для зручного управління освітнім контентом та навчанням. Основні функції LMS: доставка навчальних матеріалів (тексти, відео, тести тощо), відстеження проходження навчання, тестування та оцінювання знань, звітність та аналітика, комунікація між учнями та викладачами, адміністрування користувачів і курсів.

Євген
Про автора
Євген
CBDO
Досвід роботи 9 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
3.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.