Леся
Леся
Head of QA Department
17.10.2023

Що таке Flutter: Основні переваги та особливості фрейморку

Леся
Леся
Head of QA Department
17.10.2023
17.10.2023
5.0
1392
11 хвилин
0

Раніше ми неодноразово розповідали про переваги та можливості кросплатформової розробки мобільних додатків, розглядали актуальні технології для створення таких рішень. Та сьогодні варто поговорити про технології трохи детальніше. Розгляньмо Flutter – один з найпопулярніших фреймворків для кросплатформової розробки, який здобув визнання зокрема й у нашій команді. Що таке Flutter? В яких проектах його можна застосовувати? Які обмеження є в цієї технології? Знайдімо відповідь на ці питання. 

Що таке фреймворк Flutter – пояснюємо простими словами

Flutter — SDK та фреймворк з відкритим вихідним кодом для мобільної розробки, який був офіційно презентований командою Google у 2017 році. Якщо говорити простіше, то це середовище розробки для створення швидких та красивих додатків, які можна запускати на Android та IOS з єдиною кодовою базою. Ключова ідея фреймворку Flutter полягає в тому, аби кросплатформовий додаток працював так само швидко, як і нативний (тобто, створений спеціально під окрему ОС), не поступаючись останньому в анімаціях та візуалі.

З точки зору бізнесу йдеться можливість отримати додаток максимально швидко, якісно і з найменшими витратами. Ключові переваги розробки мобільних додатків Flutter – це універсальність, швидкість, простота розвитку й підтримки продукту. 

Рекомендуємо почитати
Скільки коштує розробка мобільних додатків

На вартість розробки мобільного додатка впливають різні фактори, про які не завжди знають замовники.

Докладніше

Власне, в SDK входить платформа Dart, рушій Flutter, набори інструментів Flutter DevTools та бібліотека Foundation з основними класами й методами для створення додатків. 

Розробка у Flutter здійснюється за допомогою мови Dart, фреймворк має власний рушій для рендерингу графіки. Це дозволяє створити додаток, що буде працювати на будь-якій операційній системі.

Дизайн користувацького інтерфейсу у Flutter-додатках базується на віджетах. З їхньою допомогою створюються усі графічні елементи, анімації, форми, кнопки, тексти тощо. До складу фреймворку входять два базові набори Material Design – під Android, та Cupertino – під iOS. Розробники можуть використовувати й інші набори під власні потреби. Наприклад, FlutKit, або BigKit. Існують спеціальні набори віджетів під розробку додатків на Flutter під окремі галузі: Treva Shop для онлайн-комерції, чи Crypto and Wallet UI Kit для проектів у сфері блокчейну. 

Відтак фреймворк Flutter зі старту пропонує розробникам чудову базу для створення продукту: єдина кодова база, незалежний рендеринг графіки, розмаїття віджетів під будь-які потреби й інтерфейси.

Головні переваги Flutter 

Цей фреймворк – зовсім не перша така універсальна платформа, але наразі вона, мабуть, найбільш “хайпова”. На цьому полі можна згадати React Native, Xamarin, Ionic, Kotlin Multiplatform і багато інших фреймворків. То чим же Flutter кращий? Назвімо найбільші переваги Flutter, що забезпечили йому успіх.

Швидкодія

Завдяки власному рушію для рендерингу графіки додатки на Flutter працюють швидко, особливо в порівнянні з іншими кросплатформовими фреймворками. З Flutter можна досягти високої швидкості оновлення інтерфейсу, скоротити затримки між змінами в коді та картинкою на екрані. Фреймворк підтримує частоту оновлення зображення у 60 кадрів та вище, що дозволяє забезпечити в інтерфейсі дійсно плавні анімації.

Hot reload 

Опція hot reload працює набагато краще, ніж у нативних інструментах й суттєво прискорює проект. Розробка стає набагато наочнішою. За допомогою емулятора й телефона розробник набагато краще розуміє хід своєї роботи. Він в режимі реального часу може бачити, як зміни в коді впливають на продукт. 

Мова Dart 

Це дійсно універсальна client-side-мова, що надає цілу низку переваг. Вона може працювати через власну  віртуальну машину DartVM, яка поєднує переваги компіляції JIT (Just in time) та AOT (Ahead of time). А може й інтерпретуватися у JavaScript – тобто перетворюватися на код, який можна відкрити в будь-якому браузері. Саме ця універсальність стала одним з головних драйверів успіху Flutter. 

Простота інтеграції з нативними інструментами й бібліотеками

Розробникам доступні як готові плагіни для доступу додатка до нативних сервісів ОС (наприклад, камера, Bluetooth, GPS), так і спеціальні канали для обміну даними й виклику функцій між кодом Dart та нативним кодом. Це значно спрощує кросплатформову розробку. 

Широкі можливості для UI/UX 

Фреймворк надає розмаїття наборів віджетів практично під будь-які потреби, і кожне оновлення приносить в SDK все більше елементів інтерфейсу. Складні віджети можна конструювати з простих і налаштовувати на власний розсуд, а за необхідності можна й застосувати інструменти для унікальних компонентів дизайну. Водночас Flutter підтримує адаптивний дизайн, що полегшує адаптацію додатка під різні діагоналі та різні пристрої.

Величезне ком’юніті розробників 

Розробники знають, що таке Flutter у розрізі бізнесу – це універсальне рішення, яке безсумнівно матиме величезний попит у найближчі 10 років. Фахівці залюбки вивчають цей фреймворк, спільнота Flutter стрімко збільшується. Цей фактор гарантує, що розробники імовірно знайдуть відповіді, бібліотеки та інструменти під будь-які завдання. Крім того, проблем із пошуком фахівців для підтримки й подальшого розвитку проекту в осяжній перспективі не виникне. 

В яких проектах можна використовувати Flutter

Наведені вище переваги Flutter дозволяють вирішувати практично будь-які типові завдання бізнесу. Умовно кажучи, його можливостей достатньо у дев’яти проектах з десяти. Це чудовий вибір для продуктів у сфері eCommerce, для стартапів, для різноманітних диджитал-сервісів в безлічі галузей: від ритейлу та техобслуговування до охорони здоров’я. Аби не бути голослівними, ми можемо навести декілька власних кейсів розробки на Flutter.

  • Додаток CareFor. В даному проекті ми створили кросплатформовий мобільний додаток для моніторингу результатів медичних обстежень, аналізів та тестів. Рішення надає користувачу власну електронну медичну карту та зручний медичний календар-органайзер з налаштовуваними сповіщеннями. Команда використала Flutter для запуску MVP в найкоротші терміни, а для бекенду й адмінпанелі ми застосували Laravel. 

  • Додаток “М’ясторія”. В цьому кейсі ми реалізували додаток, що поєднав у собі функціонал інтернет-магазину та онлайн-ресторану. Користувачі можуть як купляти в додатку заморожену продукцію й напівфабрикати для доставлення по всій Україні, так і замовляти готові страви із кур’єрським доставленням. Для реалізації взаємодії фронтенду та бекенду ми обрали мову GraphQL – аби забезпечити стабільність і продуктивність роботи, а надалі й спростити розробку нового веб-сайту. 

  • Додаток MyService. Метою цього проекту було створення універсального клієнтського додатка для автосервісу під потреби офіційного українського дилера Renault, Volvo та Mitsubishi. Додаток на Flutter надав автовласникам зручний особистий кабінет із широкими можливостями: від подання заявки на діагностику авто онлайн, до придбання поліса страхування та кредитного калькулятора на авто. 

Відтак, можливості застосування фреймворку вкрай широкі – досвідчені фахівці можуть реалізувати найбільші переваги Flutter практично у будь-якій індустрії.

Які обмеження має Flutter 

Вище ми зазначили, що можливостей цього фреймворка буде достатньо для 9 проектів з 10. То що ж це за десятий проект, в якому варто розглянути альтернативи Flutter? Імовірно йдеться про розробку унікальних продуктів із жорсткими вимогами для швидкодії, або зі складним і нетиповим функціоналом. В таких випадках нативна розробка під Android та IOS часто проявляє себе краще. Наприклад – при створенні складних і високонавантажених додатків для логістики, виробництва, Fintech, проксі-мереж тощо. 

Не варто забувати, що можливості й переваги Flutter у роботі з нативними бібліотеками наразі широкі, але не безмежні. Першочергово це стосується iOS. Тут нативні API, створені спеціально під гаджети Apple, можуть працювати з Flutter не безшовно, а через спеціальні “мости”. І в певних сценаріях це впливає на швидкодію й досвід використання додатка. 

Рекомендуємо почитати
Створюємо мобільні програми з гарантією

Використовуйте всі переваги мобільних програм: автоматизуйте рутину, скорочуйте витрати. Наші експерти підберуть найкращі рішення безпосередньо для вашого бізнесу.

Отримати пропозицію

Зрештою, певні недоліки Flutter – це продовження його переваг. Зокрема, єдина кодова база може бути не лише перевагою, але й проблемою. Адже Android та iOS – це різні платформи, із різними інтерфейсами, різною логікою поведінки системи та різними патернами поведінки користувачів. І чим більше проявляється таких відмінностей, тим складніше стає підтримувати єдиний код для різних платформ. Іноді виникає потреба розділити їх і розвивати окремо одна від одної, аби уникнути хаосу.

Майбутнє Flutter

Сьогодні фреймворк стрімко розвивається, його ком’юніті постійно збільшується та міцнішає. Як свідчать дані Statista, протягом останніх чотирьох років (2019-2022) популярність Flutter на ринку кросплатформової розробки постійно зростала. Якщо у 2019 році його  використовували у своїх проектах 30% опитаних розробників, то у 2022 – вже 46%. Відтак Flutter остаточно обігнав свого головного конкурента – React Native, який наразі має лише 32%. 

Водночас Flutter користується підтримкою Google, на ньому запустили cвої продукти такі гіганти як eBay, BMW, Tencent, Philips та чимало інших топ-компаній з різних індустрій. У Flutter 157 тисяч зірок на GitHub, а найновіша на сьогодні версія SDK вийшла зовсім нещодавно, у вересні 2023 року. 

Тож, мабуть, не варто перейматися за долю Flutter – на нього точно очікує світле майбутнє. проблем з пошуком фахівців та підтримкою проектів у найближче десятиліття в цьому сегменті точно не буде. Відтак будь-який бізнес, який зараз розмірковує над запуском власного мобільного додатку, має уважно розглянути перспективу розробки на Flutter. Якщо ви хочете знати про можливості та переваги такого рішення більше – не зволікайте, проконсультуйтеся з нашими фахівцями. Ми готові поділитися досвідом та запропонувати практичні рішення.

Леся
Про автора
Леся
Head of QA Department
Досвід роботи 7 роки
Керівник відділу контролю якості (QA) та автор статей, має великий досвід та глибокі знання в галузі тестування програмного забезпечення. Її статті — цінне джерело знань, пов'язаних із передовими методиками та практиками QA, написані у доступній та зрозумілій формі.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.