Денис
Денис
Head of Back-end developer
27.01.2023

Кросплатформова розробка додатків

Денис
Денис
Head of Back-end developer
27.01.2023
27.01.2023
3.5
12147
12 хвилин
0

Розробляючи мобільний додаток, варто враховувати кілька факторів: функціональність, адаптивність, вартість, оптимізація. Кросплатформенність дозволяє розробникам писати код відразу під кілька операційних систем. Для бізнесу – це можливість заощадити кошти, швидше запуститися та охопити більший сегмент користувачів.

Що таке кросплатформні програми?

Кросплатформні - це програми, які працюють відразу на кількох операційних системах. Завдання програмістів полягає у написанні коду, який добре розгортається на всіх операційних системах.

Універсальний підхід до розробки дозволяє виконати дві важливі умови: економія часу та коштів. Розробники набагато швидше роблять додаток. Вірніше, сама програма розробляється стільки ж, скільки і програми для iPhone або для Android. Але якщо бізнес замовляє додаток під різні системи, часу і грошей на розробку потрібно вдвічі більше.

Але є й недоліки: кросплатформні програми не такі гнучкі, як нативні, тому що складно реалізувати всі функції, щоб вони добре працювали на різних пристроях. Магазини додатків мають свої вимоги, їх потрібно враховувати під час розробки. Це створює додатковий дискомфорт та труднощі.

Незважаючи на це, кросплатформні додатки дуже популярні та ефективні. Залежно від сфери бізнесу можна створити унікальні інструменти, з якими користувач взаємодіятиме. Швидкий запуск, широке охоплення аудиторії, порівняно невисока вартість розробки дозволяють швидко реалізувати ідеї, запустити потужні інструменти та діджіталізувати бізнес.

Різниця між нативною та кросплатформовою розробкою додатків

Нативні - це програми, які розробляються під конкретну операційну систему. Використовується стек технологій, який підходить для вирішення конкретних завдань.

З переваг: висока продуктивність, максимальне використання всіх можливостей платформи, відмінний інтерфейс користувача. У магазинах такі програми краще просуваються.

З недоліків: потрібно багато часу, відповідно, вартість створення нативного додатка істотно зростає. Воно не підтримується на інших операційних системах, тому доведеться розробляти і для них окремі програми, що також коштуватиме недешево і займе багато часу.

Так у чому ж ключова різниця між нативною та кросплатформовою розробкою додатків? Потрібно заздалегідь розуміти, яку функцію виконуватиме програма для бізнесу, хто входить до цільової аудиторії, навіщо взагалі потрібна розробка. Якщо немає необхідності бути присутнім на двох платформах відразу, є час і бюджет, варто віддати перевагу нативним додаткам. Якщо ж додаток буде простим, функціональним та цілеспрямованим, з чіткими завданнями та цілями, кросплатформне рішення буде кращим.

Переваги кросплатформової розробки додатків

Кросплатформова розробка відкриває нові можливості для бізнесу та дозволяє запуститися якнайшвидше. Якщо продукт не надто складний, зрозумілий, виконує певні завдання, то це найкраще рішення для швидкого та ефективного запуску.

Максимальний вплив на цільову аудиторію

Якщо ви знаєте, що ваші клієнти користуються як андроїд, так і iOs, то охоплення всіх типів мобільних пристроїв допоможе отримати широкий сегмент користувачів. Звичайно, потрібно враховувати безліч нюансів при розробці, зокрема відображення інтерфейсу, дотримання вимог платформ. Але на тлі можливостей, виконати ці умови не складе труднощів. Для бізнесу це рентабельна інвестиція, що дозволяє отримати більше нових клієнтів.

Зниження витрат на розробку

Використовується єдиний стек технологій як для андроїд, так і для айфонів. Потрібно менше фахівців, які беруть участь, процес розробки спрощується за рахунок створення єдиного модуля під різні системи. Тому, якщо компанія хоче заощадити, але при цьому отримати якісний додаток, кросплатформова технологія - відмінний спосіб досягти потрібного результату.

Легке обслуговування та розгортання

Розгортання відбувається набагато швидше за рахунок того, що є єдина кодова база, яка легко інтегрується у будь-яку операційну систему. Надалі обслуговування та внесення змін також проводиться набагато швидше, тому що зміни стосуються лише одного коду. Випускаючи оновлення, воно працює на всіх операційних системах. Це економить не лише час, а й бюджет.

Швидкий процес розробки

Швидкість створення мобільного додатка значно зростає. Уявіть, що потрібно розробити спочатку додаток для Android, потім - для iOs. Це тривалий процес, варто враховувати інтерфейс, низку вимог систем. У той же час кроссплатформенна розробка дозволяє створити єдину програму, яка відмінно працює на всіх пристроях.

Проста інтеграція з хмарою

Інтеграція з хмарою відбувається швидко та без проблем. Легко налаштовується функціонал, підключаються необхідні сервіси, використовуються інструменти ефективного запуску. Кросплатформна програма швидко працює, передає дані на хмару і так само швидко їх обробляє. Тому ймовірність збоїв, поломок чи інших негативних чинників знижується.

Рекомендуємо почитати
Які переваги надає індивідуальний софт?

Інвестувати у власні технології набагато вигідніше, ніж у чужі продукти. Лише індивідуальне рішення зможе задовольнити усі унікальні потреби вашого бізнесу

Дізнайтеся більше про розробку ПЗ

Швидкий висновок на ринок та адаптація

Запустити кросплатформну програму на ринок набагато простіше. Достатньо врахувати низку вимог, які виставляють магазини. Просування програми на ринку легше, користувачі залюбки завантажують його на свої пристрої. Адже така програма дотримується всіх умов безпеки, має зручний інтерфейс і адаптується під різні смартфони.

5 кращих кросплатформових фреймворків для додатків

Кросплатформова розробка додатків проводиться за допомогою фреймворків. Це стек технологій, який дозволяє впроваджувати інструменти, створювати необхідний функціонал, вирішальний  бізнес завдання. Існує досить велика кількість фреймворків, проте є 5 найкращих, які активно використовують розробники.

Xamarin

Xamarin - фреймворк від компанії Microsoft. На ньому можна розробляти не тільки програми під різні мобільні пристрої, а й програми для Windows. Він підтримує мови програмування C#+.NET. З'явився нещодавно, сумісний з будь-якою операційною системою і дозволяє створювати кросплатформні додатки, які практично неможливо відрізнити від нативних. Має велику бібліотеку, компілятори для iOS та Android.

Плюси:

Мінуси:

  • дозволяє реалізувати складні ідеї під будь-яку платформу;
  • висока продуктивність;
  • власна технологія для тестування, можна швидко визначати помилки та виправляти їх;
  • відмінна сумісність з різними пристроями та операційними системами;
  • широкий вибір інструментів із відкритим вихідним кодом;
  • дозволяє створювати складні алгоритми, до банківських систем.
  • екосистема хоч і розвинена, але досить обмежена;
  • можна користуватись лише тими бібліотеками, які є в системі;
  • не підійде для платформ із потребою у високопродуктивній графіці;
  • вага додатків велика;
  • не всі послуги здатні інтегруватися з цією платформою;
  • не надто часті оновлення.

Xamarin можна описати найпростіше: надійний, зрозумілий, швидкий, доступний, ідеальний для стандартних завдань.

React Native

React Native – один з найпопулярніших фреймворків, який використовується для розробки кроссплатформенних додатків. Він здатний забезпечити нативний вигляд програми. Потрібно лише зібрати елементи, побудувати ієрархію, інтегрувати сторонні послуги та створити інтерфейс мовою React Native.

Плюси:

Мінуси:

  • легкість робочих процесів, створити програму можна за короткий час;
  • значна економія часу за рахунок відкритих кодів плагінів можна швидко реалізувати будь-які завдання;
  • висока продуктивність;
  • застосовується той самий код для різних платформ, при цьому інтерфейс користувача можна налаштувати індивідуально під кожну платформу;
  • додатки виходять схожими на нативні за поведінкою, швидкісні.
  • через те, що платформа молода, постійно приходять оновлення;
  • не підійде до роботи зі складною графікою, анімацією, важким інтерфейсом;
  • під час створення інтерфейсу під айфон додаються складності, оскільки немає візуального редактора.

React Native – це майбутнє мобільної розробки додатків, яке стирає межі між гібридами та нативним створенням. За рахунок можливостей швидкого створення програм, його використовують гіганти розробки, такі як Facebook, Tesla, Pinterest та інші.

Flutter

Flutter  використовує власну мову програмування Dart. Незважаючи на те, що розробникам доведеться його вивчити, щоб працювати із цим фреймворком, він відкриває широкі можливості для розробки. Принцип його роботи простий: він використовує один код на різних платформах, але не перетворює його на нативний, а як би малює вікно на екрані телефону і виводить дані.

Плюси:

Мінуси:

  • використовує свою мову, яку розуміють будь-які операційні системи;
  • багато розробників переходять на цю платформу;
  • легкість навчання, велика бібліотека документації та активна підтримка;
  • широкий набір інструментів, що дозволяє реалізувати найскладніші ідеї;
  • висока продуктивність, програми виходять надійними та швидкими.
  • візуальний редактор не дуже якісний, багато речей доводиться робити без нього;
  • API досить сирий, специфікація може змінюватися "на льоту";
  • деякі речі, які повинні працювати безпомилково, все ж таки помилки видають, поки що виникають глюки та баги;
  • складна робота з віджетами, часто доводиться окремо розробляти їх на нативі.

Тим не менш, фреймворк Flutter дуже популярний, підходить для розробки бізнес-додатків і функціональних програм.

Adobe PhoneGap

Adobe PhoneGap дозволяє застосовувати мобільні веб-технології в ході розробки кросплатформових додатків. Він використовує такі мови програмування, як JavaScript + HTML, CSS. Легко поєднується з Adobe Dreamweaver, що дозволяє зробити розробку простішим та зрозумілішим.

Плюси:

Мінуси:

  • програми виходять досить легкими, оскільки сторінки часто перебувають у хмарі;
  • інтерфейс додатка має розширені можливості;
  • велика спільнота, в якій допоможуть знайти відповіді на запитання та вирішити завдання;
  • підходить для розробки невеликих програм з цікавим дизайном.
  • невисока продуктивність, що не підходить для складних рішень;
  • швидкість роботи додатків залежить від інтерфейсу та функціоналу;
  • плагіни нерідко виявляються застарілими, доведеться розширювати можливості вручну.

Adobe PhoneGap  активно використовується в розробці кросплатформових додатків і є одним із популярних фреймворків.

Ionic

Ionic  має величезну бібліотеку, тому має популярність. Він працює за таким принципом: програма на телефоні працює в спеціальній оболонці, а вона вже виводить дані. По суті це нагадує принцип роботи веб-додатків, для яких потрібен браузер. Головною перевагою є легкість вивчення та широкі можливості, що робить фреймворк одним із швидкореалізованих.

Плюси:

Мінуси:

  • величезна бібліотека з готовими наборами інструментів, завдяки яким можна швидко та легко створювати цікаві програми;
  • інструменти відомі для розробників, легка платформа в освоєнні;
  • багато готових шаблонів і пресетів, створити програму можна навіть без прокачаних навичок;
  • є можливість в ході розробки дивитися в браузері, як виглядає програма, це зменшує ймовірність помилок та правок.
  • тестування досить складне, в деяких моментах - неможливе, наприклад не можна протестувати камеру смартфона, що тремтить;
  • на старих пристроях працювати такі додатки або взагалі не будуть, або будуть працювати погано;
  • нативні «фішки» досить складно поєднуються один з одним;
  • не здатний працювати зі складною графікою.

Ionic  ідеально підходить для швидких рішень, які допомагають бізнесу вмить увійти в діджитал середовище.

Рекомендуємо почитати
Створюємо мобільні програми з гарантією

Використовуйте всі переваги мобільних програм: автоматизуйте рутину, скорочуйте витрати. Наші експерти підберуть найкращі рішення безпосередньо для вашого бізнесу.

Отримати пропозицію

Що вибрати

Вибір для кроссплатформенной розробки досить великий, і власнику бізнесу складно вибрати відповідне рішення. Використовуйте такі рекомендації:

  • Cordova та HTML5 підходить для швидкого створення програми, яка буде працювати на всіх пристроях. Його функціонал обмежений, як і зовнішній вигляд, але це дозволяє швидко запуститися, протестувати нішу, і зрозуміти, чи варто вкладатись у розробку якіснішого застосування.

  • Потрібно створити якісний додаток для бізнесу, який прослужить довгі роки і без проблем працюватиме? Тоді краще застосувати нативну розробку. Але тільки в тому випадку, якщо є засоби для створення кількох наборів кодів під кожну операційну систему, або якщо немає потреби просуватися на кількох операційних системах (наприклад, ви пропонуєте послуги або товари лише для власників iPhone).

  • PWA підходить для створення красивих, яскравих, але не надто функціональних програм. Це приваблива обгортка не найкращої цукерки. Тим не менш, якщо не стоїть завдання створювати складні функції, то PWA - відмінне рішення для швидкого та недорогого створення кроссплатформенного мобільного додатка.

  • Xamarin підходить для тих, кому функціональність важливіша за графіку. Наприклад, для створення розрахункових програм або корпоративних програм для співробітників. Простота дизайну та висока функціональність – основні тригери Xamarin.

  • React Native допоможе створити красиву програму, швидку та функціональну. Але сам набір функцій має обмеження, тому якщо ви хочете створити масу можливостей в одному додатку, то він не підійде. А ось для додатків-візиток цілком.

  • Flutter зробить красивий і потужний додаток, але його вага буде досить великою. Якщо це не важливо, відмінне рішення як візуальної, так і технічної складової.

У будь-якому випадку підібрати правильне рішення для кросплатформної розробки мобільних додатків допоможе фахівець. Тільки після обговорення проекту та з'ясування всіх завдань буде запропоновано найбільш ефективне рішення.

Висновки

Кросплатформова розробка додатків – відмінне рішення для бізнес-завдань. Якщо наголос не ставиться на візуальне оформлення, а важливий сам функціонал, такий метод розробки дозволяє значно скоротити час, зменшити бюджет і зробити ефективний додаток, який приноситиме користь бізнесу. У компанії Wezom ми займаємося розробкою мобільних кроссплатформенних додатків. Зателефонуйте нам або залиште заявку, щоб дізнатися докладніше про розробку додатків для смартфонів, вартість, терміни виконання. Запускайте програми для бізнесу та входьте до digital простору.

Як вам стаття?
3.5
Проголосувало: 8
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.