Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
11.10.2023

CareFor: ми розробили електронну медкарту, доступну зі смартфона

Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
11.10.2023
11.10.2023
3.7
998
9 хвилин
0

Як побудувати ефективну та зручну для всіх систему медичного обслуговування? Як перемогти черги, паперову тяганину та проблеми людського фактора в медицині? Ця індустрія має лише один шлях у майбутнє – перехід у діджитал. В одному з наших нещодавніх проектів ми зробили крок назустріч цьому майбутньому, створивши мобільний додаток з особистою електронною медичною картою пацієнта. Це цифровий помічник, який допомагає користувачам відстежувати стан свого здоров'я в динаміці, планувати тести, процедури та візити до фахівців. Сьогодні ми розповімо про цю розробку детальніше.

Ідея проекту

Нещодавно, на початку 2023 року, до нас звернувся новий клієнт з ідеєю для стартапу в галузі Healthcare. Клієнт, як і чимало людей з його оточення, дбає про своє здоров'я та моніторить його показники за допомогою регулярних медичних тестів. Але вести цей моніторинг доводиться вручну.

У зв'язку з цим і виникла ідея нового продукту: створити мобільний додаток, який надасть користувачам можливість централізовано зберігати результати медичних обстежень, аналізів і тестів у себе в смартфоні. Ці дані мають бути зручно "упакованими" у додатку для відстеження динаміки.

Попри швидкий розвиток напрямку HealthTech, розробка мобільних апок для охорони здоров'я залишається для індустрії невеликою “сліпою плямою”. На українському ринку таких продуктів не існувало, тому нашим рішенням стало створення нового MVP з нуля.

Як втілити ідею в життя

Клієнта зацікавили наші можливості розробки медичного програмного забезпечення, команді WEZOM було відведено роль технічної реалізації проекту. Потрібно було створити додаток з ключовим функціоналом, оптимально реалізувати перший реліз та забезпечити йому подальший розвиток.

Для досягнення цієї мети потрібно було вирішити низку завдань:

  • Створити мобільний додаток для зберігання та моніторингу результатів медичних тестів, планування візитів до фахівців у календарі, збереження рекомендацій та призначень лікарів тощо;

  • досягти оптимального першого релізу проекту через запуск MVP у найкоротший термін;

  • Забезпечити інтеграцію додатка з усіма необхідними інструментами та сервісами;

  • Розробити плани з подальшої еволюції рішення.

Визначившись з ключовими цілями та завданнями проекту, команда могла обирати стек технологій.

Як обирали технології

Додаток під Android та IOS треба було реалізувати дуже швидко, забезпечивши при цьому високу якість бекенда та можливості масштабування.

Тому для розробки додатка команда обрала фреймворк Flutter, що базується на мові Dart. Він дозволяє з мінімальними витратами ресурсів та часу створювати якісні мобільні додатки під будь-яку мобільну ОС. 

Для бекенда та створення адмінпанелі ми використали PHP-фреймворк Laravel. Це один з найпопулярніших та найуніверсальніших веб-фреймворків, який відрізняється гнучкістю, розмаїттям бібліотек під будь-які завдання, відмінними можливостями для кібербезпеки, а також вбудованими валідаторами та механізмами тестування.

Наша команда добре знайома з Flutter та Laravel, на них реалізовано десятки проектів у портфоліо WEZOM. Це дозволило максимально швидко перейти до технічних етапів розробки. 

Як ми вибудували роботу

Загалом проект складався з двох етапів. На першому етапі команда займалася збиранням вимог до продукту та його технічним дизайном. Потім була оцінка обсягу робіт на проекті, розподіл завдань та безпосередньо розробка, яка й становила другий етап.

У зв'язку зі стислими термінами команда вела роботу одночасно за багатьма напрямками, відійшовши від звичної практики роботи спринтами. Одночасно з цим ми постійно залишалися на зв'язку з командою клієнта й тримали його в курсі щодо перебігу розробки, а також отримували весь необхідний фідбек. У такому режимі пройти шлях від ідеї продукту до робочого MVP вдалося лише за п'ять місяців.

Що ми розробили

Результатом нашої роботи стала повноцінна медична картка у мобільному додатку. Це доступний зі смартфона цифровий асистент, який допомагає користувачеві стежити за станом свого здоров'я та планувати медобслуговування. Додаток дозволяє централізовано, безпечно та зручно зберігати медичні дані. Які можливості отримує його користувач? Розглянемо ключові: 

  • До платформи можна внести дані стосовно відвідування лікарів, зберігаючи їх висновки, рекомендації та призначення. Усі відвідування лікарів зберігаються в архіві, користувач завжди має під рукою історію візитів. Це найзручніший та найконфіденційніший спосіб зберігання такої інформації;

  • До карти можна додати результати своїх медичних тестів та аналізів. Ці дані будуть візуалізовані у вигляді графіка, який допомагає користувачеві бачити зміну показників з часом та розуміти їхню відповідність медичній нормі. 

  • Додаток виконує роль органайзера – він має зручний календар з планувальником завдань, який допомагає користувачеві дотримуватися затвердженого плану процедур чи обстежень, дотримуватися запропонованого лікарями режиму та вести здоровий спосіб життя.

  • Система сповіщень не дозволить користувачеві пропустити заплановані візити до лікаря, тести чи процедури. Нагадування можна налаштовувати, користувач може отримувати їх за день, за дві години, і за годину до запланованої події. Якщо повідомлення “загубилося”, їх завжди можна подивитися в історії.

     

Крім того, команда забезпечила інтеграцію застосунку для медичних аналізів з платформою для збирання веб-статистики Google Analytics. А сповіщення у мобільному форматі реалізовано за допомогою сервісу Turbo SMS.

Головний виклик проекту

Найскладнішим завданням для розробників стала реалізація бази аналізів у додатку. У цьому функціоналі потрібно було врахувати всю медичну специфіку: особливості різних типів тестів, нормальні значення показників для різних категорій пацієнтів тощо. Цей інструмент також належало зробити простим та зручним для користувачів, приділивши особливу увагу UI/UX.

У результаті команда створила максимально зручний механізм обліку аналізів. Користувач регулярно вносить у додаток показники своїх тестів, а довідник підсвічує йому нормальні значення з урахуванням статі, віку тощо. У випадку внесення до бази трьох і більше результатів за одним тестом система вибудує з них графік, який дозволить користувачеві побачити динаміку змін.

Рекомендуємо почитати
Які переваги надає індивідуальний софт?

Інвестувати у власні технології набагато вигідніше, ніж у чужі продукти. Лише індивідуальне рішення зможе задовольнити усі унікальні потреби вашого бізнесу

Дізнайтеся більше про розробку ПЗ

Результати проекту

Менш ніж за п'ять місяців розробники з нуля створили MVP додатка зі складним медичним функціоналом. Продукт успішно стартував у Google Play, а найближчим часом планується реліз в App Store. На українському ринку аналогів у нього сьогодні немає.

Життєвий цикл додатка лише розпочався, команда активно займається його розвитком та оптимізацією. Надалі він перетвориться на масштабну платформу з цілим арсеналом можливостей для спрощення життя будь-якого пацієнта. Можна лише уявити, як такі застосунки для здоров'я незабаром змінять всю індустрію, вбудовуючись у державні діджитал-ініціативи та нові цифрові послуги.

Вікторія
Про автора
Вікторія
IT Sales Manager
Досвід роботи 6 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
3.7
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.