Як хмарна WMS може вивести вашу компанію на новий рівень

Євген
Євген
CBDO
17.10.2022
17.10.2022
1911
0

Будь-який успішний ритейл або eCommerce-бізнес починається з міцної логістики та ефективної роботи складу, які сьогодні неможливо забезпечити без диджиталу. В розрізі складського менеджменту найпоширенішим IT-інструментом для цього є платформи WMS (warehouse management system). 

Так називають диджитал-рішення, призначені для автоматизації та оптимізації роботи складу будь-якого масштабу. Такі платформи можуть розроблятись кастомно, а можуть продаватись як “коробкові” рішення. Ми ж сьогодні розглянемо найактуальнішу ітерацію WMS - хмарні системи. Визначимо їх особливості та ключові переваги для бізнесу.

Що таке WMS та навіщо вона потрібна

Сучасний торговельний склад, навіть якщо він не дуже великий, являє собою вельми складну площину для менеджменту. Це величезна товарна номенклатура, величезні складські запаси, простір у сотні, чи навіть у тисячі квадратних метрів. 

Як контролювати такий об’єкт? Як оперативно координувати процеси завантаження та відвантаження товарів? Як ефективно розподіляти товари за терміном придатності? Додайте до цих непростих питань такі традиційні фактори як сезонні перевантаження і брак кваліфікованого персоналу, і отримаєте загальну картину: управління складом дуже легко може перетворитись на хаос. І це ми ще навіть не згадували про надзвичайні обставини та форс-мажор, з якими цього року зіштовхнулись українські логістичні оператори та ритейлери. 

WMS-платформи виникли як спосіб боротьби з хаосом складського менеджменту. Цей софт покликаний побудувати оптимізовану логіку використання складської площі, процесів завантаження та розвантаження товарів, відслідковування товарів, менеджменту персоналу, тощо. 

Системи WMS вирішують проблеми відслідковування товарних запасів та оптимізують усе, що можна оптимізувати - від оформлення замовлень та документообігу, до формування порядку відгрузки продукції. Сучасні WMS покладаються на інтернет речей і забезпечують складу повну прозорість. Кожний контейнер або палету можна відслідкувати в режимі реального часу. 

Наразі без подібних інструментів неможливо уявити роботу жодного великого складу. Функціонал WMS у тій чи іншій формі потрібен усім. Хтось купує відповідний софт у третьої сторони, хтось замовляє кастомну розробку. А найбільш далекоглядні гравці інвестують у хмарні рішення.

Хмарні технології та старий софт

“Хмарними рішеннями” ми називаємо таку логіку побудови IT-сервісу, в якій обчислення та збереження даних винесено на віддалені сервери. Відтак, користувач має змогу отримати доступ до сервіса з будь-якого пристрою, йому потрібен лише доступ до мережі. 

Аби збагнути різницю між традиційним софтом та хмарним сервісом, порівняйте текстовий редактор Microsoft Word для десктопу та Google docs. Перший вам доведеться інсталювати на комп'ютер, на ньому ж доведеться зберігати файли. Другий ви можете відкрити у браузері з будь-якого пристрою, миттєво отримавши доступ до ваших документів.

Сьогодні практично будь-який сучасний IT-сервіс має бути хмарним, якщо не йдеться про окремі винятки. Переваги “хмар” очевидні: користувачі отримують доступ до потрібного їм функціоналу миттєво та з будь-якого пристрою, дані зберігаються та оновлюються централізовано. Це чудовий спосіб побудувати єдиний робочий простір для менеджменту великих команд та багаторівневих процесів, на кшталт логістики чи виробництва.

Чи означає це, що усі WMS-платформи на сьогодні є хмарними? Ні, до цього ще далеко. Чимало великих компаній наразі покладаються на традиційний софт, який був куплений або кастомно розроблений 10-15, а іноді і 20 років тому. Звісно, такий софт оновлюють та підтримують як можуть, однак чим старіша платформа, тим більше їй потрібно “милиць”. Часто такі рішення мають обмежену функціональність в мобайлі. А в найгірших випадках мова взагалі йде про десктопні рішення, які не можна відкрити на смартфоні.  

Попри це, великі компанії зі значною історією часто прив’язані до старих систем, відповідно до цих самих систем в певній мірі прив’язані й партнери цих компаній. Такий стан справ зберігається через те, що перехід на новий софт - це завжди стрес. У великих організаціях впровадження нової платформи потребує суттєвих інвестицій та тривалої адаптації процесів, що може супроводжуватись тимчасовим падінням операційної ефективності. Втім, прогресу врешті-решт нікому не уникнути. 

Хмарні WMS: переваги та можливості

Чим сучасна хмарна WMS на практиці відрізняється від традиційних рішень? Давайте, наприклад, порівняємо її зі складською логістикою на базі 1С. Про проблеми менеджменту складу за допомогою цієї платформи вам може докладно розповісти будь-який її експлуатант. Зокрема, ви можете почути скарги на:

  • застарілий та незручний інтерфейс;
  • регулярні відключення системи на 10-20-40 хвилин, що пов’язано з тонкощами оновлення баз даних;
  • редагування документації “заднім числом”, що провокує плутанину;
  • особливі вимоги до конфігурації робочого місця та обладнання працівників (сюди можна віднести проблеми з мобайлом).

Це вельми неприємні недоліки для роботи складу, адже в періоди граничної завантаженості значення там має буквально кожна хвилина. Втім, для багатьох бізнесів ці проблеми стали абсолютно звичними, їх терплять роками.

Сучасні хмарні WMS пропонують абсолютно іншу логіку побудови сервісу - гнучку, кросплатформну та безшовну. Наведемо фундаментальні переваги таких платформ:

  • ефективність фулфілменту. Дані в системі оновлюються миттєво та централізовано в режимі 24/7, що дозволяє будувати складні та багатоканальні процеси виконання замовлень.
  • простота інтеграції. Впровадити у бізнес хмарний сервіс значно простіше, ніж будь-який інший софт. Зазвичай це не потребує зупинки продажів або процесів на складі, адже подібні платформи мають відпрацьовані механізми впровадження. 
  • простота підтримки. Якщо бізнес користується хмарним сервісом за передплатою, то позбавляється складнощів та видатків технічної підтримки локальної системи: адміністрування, витрат на обладнання, софт та відповідних фахівців.
  • простота розвитку. Хмарні рішення модернізуються централізовано, за це відповідає постачальник сервісу. Відтак, бізнесу можна не замислюватись над складнощами оновленнями софту.
  • модульність. Зазвичай постачальники хмарних рішень формують декілька конфігурацій свого сервісу, аби знизити навантаження на систему та персоналізувати сервісні пакети для користувачів. Це дає юзерам хмарних систем певну свободу та гнучкість у побудові свого бізнесу.
  • сучасні стандарти UI/UX. Особливо актуально для користувачів legacy-систем, що переходять на нову платформу. Логістика і без того надто складна справа, аби ускладнювати її застарілими інтерфейсами. Проблемний дизайн ПЗ - це реальний фактор, що може істотно погіршити ефективність персоналу на складі. 
  • кросплатформність. Хмарні рішення мають мінімальні вимоги до робочого місця працівника. Такі системи запускаються на будь-якому смартфоні, на будь-якому ноутбуці.
  • нові бізнес-можливості. Це актуально для великих компаній, які готові інвестувати у розробку власної хмарної WMS. Таку платформу дуже легко монетизувати за тією чи іншою передплатною моделлю (SaaS, IaaS). Компанія з власною WMS легко може підключати у свою систему нових партнерів та надавати фулфілмент послуги.

Відтак, хмарні рішення для складського менеджменту можуть вивести на новий рівень бізнес будь-якого масштабу. Маленькі онлайн-магазини можуть отримати потужний фулфілмент-сервіс за невеликі кошти, середні компанії - автоматизувати свій склад з мінімальними витратами, а великі компанії - стати постачальником софту або фулфілмент-послуг.

Як уникнути помилок з хмарними WMS

Звісно, ефективність будь-якої технології врешті-решт залежить від практики її використання. Так, логістична інфраструктура завжди буде привабливою ціллю для хакерів, тож перед використанням хмарного сервісу слід переконатись, що він належним чином забезпечує безпеку даних та може стабільно працювати навіть під кібератаками. 

Слід також пам’ятати, що використання тої чи іншої розробки має бути фінансово виправданим. Зазвичай, малим компаніям вигідно заплатити за коробковий софт або хмарну платформу та міняти свою стратегію за мірою зростання бізнесу. Водночас середнім та великим компаніям у перспективі вигідніше бути власниками і розробниками софту, аніж його споживачами.

Так чи інакше, сьогодні буль-яка логістична компанія, eCommerce або ритейл потребують значної експертизи в IT, або принаймні компетентних партнерів з tech-галузі. І якщо у вас є ідеї або питання щодо диджиталу для логістики - не зволікайте, звертайтесь за консультацією до WEZOM! Наші фахівці із задоволенням поділяться з вами своїм досвідом.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.