Олександр
Олександр
Head of Front-end department
14.02.2024

10 технологічних трендів 2024 року 

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
14.02.2024
14.02.2024
5.0
3280
0

Останні декілька років хоч і були для світу нелегкими, та все ж минули під знаком глобального технологічного прориву. Штучний інтелект, віртуальна реальність, криптовалюти, інтернет речей, дрони - все це вже перестало бути для нас фантастикою і перейшло в категорію рутини. Як надалі розвиватимуться трендові технології? Давайте разом розберемо найближчі перспективи та тенденції на ринку діджиталу, High tech та IT.

Що таке технологічні тренди та яке їх значення

Хтось може сказати, що технологічний тренд – це ситуація, коли навколо певної технології або продукту починає стрімко розганятися “хайп”. Однак насправді тренди цілком можуть жити без широкої уваги та медійності, змінюючи світ непомітно. 

Технологічні тренди – це стабільні напрями розвитку та інновацій в науці, техніці та IT, які чинять величезний вплив на суспільство, економіку, культуру, екологію тощо. 

Переоцінити історичну роль технологічних трендів неможливо. 200 років тому революційними інноваціями для світу стали телеграф та залізниця. 100 років тому їм на зміну прийшли радіо та електрика. Якщо ж говорити про ключові технологічні тенденції сучасності – це перш за все розвиток Інтернету та штучного інтелекту. Але крім них можна визначити й десятки інших вкрай важливих трендів. Вони можуть бути менш помітними, але впливати на розвиток цілих галузей економіки. 

Чому це важливо? Якщо ви відповідаєте за розвиток певного бізнесу або організації, розуміння темпів та перспектив технологічного розвитку у вашій галузі може безпосередньо впливати на вашу успішність. Чим швидше ви реагуєте на сучасні IT тренди та технічні ноу-хау, тим більше конкурентних переваг ви врешті отримуєте.

10 найважливіших технологічних трендів 2024 року

Які трендові технології майбутнього найближчим часом розвиватимуться особливо швидко? Ми готові навести власний топ.

1. Поширення генеративного ШІ

Немає сумнівів в тому, що “головною зіркою” цього року буде саме генеративний штучний інтелект. Рішення на базі генеративного ШІ стають доступнішим завдяки поєднанню великих попередньо навчених моделей, хмарних обчислень та опенсорсних рішень. Всього рік тому ChatGPT був іграшкою для ентузіастів, а вже сьогодні скористатися браузерними сервісами кшталт Copilot або Bard може будь-який користувач. Мільйони людей щодня використовують їх у робочих завданнях.

У 2024 році світ побачить першу хвилю корпоративних проєктів на базі генеративного ШІ, які досягнуть високого рівня комплексності та зрілості. Вони дозволять розкрити нові можливості та особливості ШІ, про які зараз практично нічого невідомо.

Експерти Gartner прогнозують, що до 2026 року понад 80% підприємств будуть так чи інакше використовувати у своїй роботі генеративний ШІ – або за допомогою API, або через розгортання додатків з підтримкою ШІ. Для порівняння, у 2023 році частка таких підприємств не перевищувала 5%. Найближчими роками продуктивність ШІ буде визнана одним з головних індикаторів оцінки розвитку національних економік. 

2. Розробка з використанням ШІ

Стрімкий розвиток ШІ зачепив і ключові IT тренди розробки ПЗ. Інструменти на кшталт генеративного ШІ та машинного навчання вже сьогодні допомагають інженерам софту у розробці, дизайні, кодингу та тестуванні програмних продуктів. 

Типовим прикладом такого рішення став ШІ-асистент Copilot від GitHub, який позиціонується як “ваш напарник у програмуванні”. Він базується на моделі GPT-4 та вбудовується у популярні IDE як звичайний чатбот, допомагаючи розробникам з написанням коду та розв'язанням проблем. Минулого року Copilot отримав низку важливих оновлень і став загальнодоступним. Аналоги та конкуренти Copilot також стрімко розвиваються: Replit, Amazon CodeWhisperer, AskCodi, GPT Pilot та інші. 

Розробка за допомогою ШІ підвищує продуктивність розробників і дає змогу IT-командам задовольнити величезний попит на софт. Водночас розробники ШІ-платформ для кодингу прагнуть глибоко змінити досвід програмування: впровадити у нього голосові команди, розпізнавання природної мови, зображень тощо.

 

3. Створення “запобіжників” для ШІ

Доба штучного інтелекту, несе не лише нові можливості, але й нові ризики, і бізнес прагне ставитися до цих ризиків відповідально. Можна очікувати, що при розгортанні продуктів та функціоналу на базі ШІ компанії будуть все частіше вживати цілеспрямованих заходів з мінімізації ризиків. 

Наприклад, впровадження нових патернів, таких як RAG (Retrieval Augmented Generation) допоможе великим мовним моделям генерувати контент, спираючись на авторитетні джерела інформації. Особлива увага до якості та релевантності даних для навчання алгоритмів, обов’язкове навчання з підкріпленням від людини та безпосереднє втручання у найбільш чутливі сценарії – усе це важливі способи стримування негативних ефектів використання ШІ. 

Урядові політики та суспільна згода щодо етичного використання ШІ формуються просто зараз. Найближчим часом ми побачимо ключові моделі моніторингу, обмеження та “запобіжників” використання штучного інтелекту у всіх сферах життя. 

4. Машини-споживачі

На цей технологічний тренд звернули увагу аналітики Gartner. Вони запропонували поняття машин, або ботів-споживачів (“custobots”) для визначення автоматизованих систем, які можуть без участі людини укладати угоди купівлі товарів та послуг. 

Експерт Gartner Дон Шайбенрейф наводить в якості найпростішого прикладу такої системи передплату Instant Ink від HP. Її суть в тому, що принтери HP самі повідомляють постачальнику про закінчення витратних матеріалів та автоматично розміщують  замовлення на їхнє придбання. В цьому контексті можна згадати й ботів, які вже традиційно скуповують товари на онлайн-майданчиках під час сезонів знижок.

В майбутньому організації все частіше делегуватимуть функції закупівель машинам. “Кастоботи” змінять світ eCommerce, адже з ними не працюватимуть старі маркетингові підходи, що базуються на аналізі поведінки та емоцій користувачів. В Gartner прогнозують, що до 2028 року в мережі будуть діяти близько 15 млн ботів, які можуть виступати в ролі покупців. А надалі їх кількість буде вимірюватись мільярдами. 

 

5. Технології сталості

Сучасні обчислення ШІ, майнінг криптовалют, IoT, хмари та інші тренди IT сфери потребують величезного споживання енергії, а відтак можуть чинити суттєвий тиск на навколишнє середовище. Ця проблема дала поштовх дискусії про технології сталості (Sustainable technology). Так називають цифрові та технічні інновації для досягнення довготривалого балансу між цілями економічного розвитку, збереження екології та забезпечення прав людини. 

Аби диджиталізація не принесла людству більше проблем, ніж користі, важливо поєднати її з зеленою енергетикою та екологічним мисленням. До технологій сталості можна віднести електричний транспорт, автономне світлодіодне освітлення, сонячну та вітрову енергетику, технології перероблення відходів, скорочення шкідливих викидів, захоплення вуглецю тощо. 

В Gartner прогнозують, що до 2027 року принаймні чверть IT-директорів буде пов’язувати свою результативність із впровадженням технологій сталості в організаціях. 

6. Злиття IT-підрозділів з підрозділами безпеки

У цифровому світі поняття кібербезпеки втрачає актуальність. Адже тепер майже будь-які питання безпеки охоплюють цифровий компонент і потребують участі IT.  

Відтак фахівці з кібербезпеки прогнозують, що у 2024 році підприємства підуть шляхом поступового злиття підрозділів IT та безпеки задля забезпечення організаційної стійкості. 

"Ці команди, які традиційно працювали ізольовано, стикаються з тим, що їхні цілі та повсякденні операції дедалі більше переплітаються. Цей зсув зумовлений не лише швидким розвитком технологій, але й зміною ландшафту ризиків безпеки, які безпосередньо впливають на ІТ-інфраструктуру”, - коментує цей тренд Зекі Туреді, CTO європейського офісу кібербезпекової компанії CrowdStrike.

Сучасні загрози у секторі кібербезпеки сьогодні рідко обмежуються технічними питаннями. Злочинці активно вдаються до методів соціальної інженерії та атакують фізичну інфраструктуру. Тож традиційні команди корпоративної безпеки та IT об’єднують свої знання та досвід для протистояння широкому колу загроз. Головною ознакою цього тренду буде поява нових, більш комплексних платформ кібербезпеки.

 

7. Генеративний ШІ у сервісах гіперскейлерів

Гіперскейлерами називають великих провайдерів хмарних сервісів, що надають послуги на кшталт хмарних обчислень та збереження даних в масштабах великих організацій. До числа гіперскейлерів відносять таких техновелетнів як Google, Amazon, Microsoft, IBM  тощо. Ці провайдери вже взяли курс на впровадження у свої сервіси моделей машинного навчання та генеративного ШІ. 

Раніше генеративний ШІ критикували за використання застарілих і неточних даних, які призводили до помилок. Але поєднання генеративного ШІ з величезними хмарними платформами гіперскейлерів призведе до революції в галузі data-аналізу. Адже штучний інтелект зможе оперувати величезними масивами даних, що оновлюються в реальному часі, і навчатись на них. Найближчими роками навколо таких моделей ШІ будуть побудовані комплексні екосистеми для вирішення найскладніших завдань виробництва, фінансів, безпеки, логістики тощо. Важко навіть уявити, як цей технологічний тренд може вплинути на економіку та повсякденне життя людей. 

8. Квантові обчислення

Якщо про штучний інтелект сьогодні говорять усі, то область квантових досліджень наразі цікавить здебільшого експертів. Комп’ютери майбутнього, побудовані на принципах квантової механіки, будуть в рази продуктивнішими та енергоефективнішими за будь-яку сучасну електроніку. 

У розвиток квантових обчислень та мереж активно інвестують уряди країн світу і такі технологічні велетні як Microsoft, Amazon, Google тощо. Як зазначалось в торішньому огляді McKinsey, квантові технології наблизились до подолання основних викликів, які було неможливо, або занадто складно вирішити із сучасним рівнем технологій. Найближчими роками економічний вплив квантових обчислень відчують такі галузі як автомобілебудування, хімічна промисловість, фінанси та медико-біологічні дослідження. До 2035 року ця технологія може створити додаткову цінність обсягом до $1,3 трлн.

Відтак організаціям варто вже сьогодні формувати базову експертність та кадровий резерв у цій сфері. Наприклад, архітектори систем, розробники алгоритмів ШІ та машинного навчання, а також всі інші технічні фахівці з навичками традиційного кодингу в області ШІ сьогодні можуть опанувати квантові алгоритми всього за 6 місяців. 

 

9. Інтернет речей

Сенсори та мережі інтернету речей (IoT) набувають масового поширення для побудови моделей digital twins, створення “метаверсу”, покращення продуктивності технологічних виробництв, побудови інфраструктури будинків та міст майбутнього. Однак цифровізація фізичного середовища лише розпочинається.

За прогнозами експертів, до 2030 року до мережі будуть підключені близько 50 мільйонів пристроїв Інтернету речей. Вони утворять масштабну “мережу в мережі”, що буде акумулювати терабайти даних про фізичний світ, забезпечуючи бізнесу можливості управління процесами та ухвалення якісних рішень в реальному часі. В поєднанні з алгоритмами аналізу даних, штучним інтелектом та можливостями хмарних сервісів технології IoT дозволять стерти будь-які кордони між онлайном та офлайном, створити “гіперпоєднане” середовище. 

10. Роботизована автоматизація процесів (RPA)

Прогрес у технологіях ШІ, машинного навчання та інтернету речей дасть поштовх новій хвилі роботизації. Практики RPA (Robotic Process Automation) дозволять автоматизувати безліч традиційно “людських” процесів: постановка та інтерпретація завдань, обробка транзакцій, вивчення даних, комунікація з іншими людьми тощо. 

Роботизація найкраще проявить себе у рутинних завданнях, які традиційно поглинають купу робочого часу. Відтак співробітники зможуть сфокусуватися на більш творчих і продуктивних завданнях. Водночас RPA допоможе скоротити видатки, прискорити операції та мінімізувати ризики людського фактору (недбалість, помилки тощо).  

Відтак роботизація дозволить бізнесу найкращим чином розкрити свій людський потенціал. Поширення роботизованих систем буде особливо відчутним у таких галузях як фінанси, ритейл, сфера послуг, IT, освіта, державна служба. 

 

Ми навели дуже умовний топ IT трендів та технологічних інновацій, які будуть стрімко розвиватися у 2024 році. Та насправді ніхто не знає, яка технологія може “вистрілити” завтра, і який вплив вона матиме на суспільство. 

Рекомендуємо почитати
Останні тренди ERP: Що чекає бізнес у майбутньому?

Дізнайтеся про ключові тенденції та інновації ERP систем в нашій статті

Детальніше

Які технології втратять актуальність у 2024

Чи можна сказати, що певні технології стали непотрібними і скоро будуть забуті? Це складне питання. Але ми принаймні можемо навести технологічні рішення, які припинили свій розвиток.

Мережі 3G та 4G

Хоча формати 3G та 4G залишаються найпоширенішими стандартами мобільного зв’язку, їх доба повільно відходить у минуле. Як свідчать тренди українського IT та світова практика, все більше користувачів купують смартфони з підтримкою 5G, а провайдери при масштабуванні своїх мереж з більшою сміливістю орієнтуються на перспективні стандарти 5G та 6G. Відтак попередні покоління мереж поступово будуть відключатись та замінюватись. 

Традиційні механізми авторизації з паролем

Ідея логінів і паролів здається такою ж старою, як сам Інтернет. Однак зі  зростанням масштабів кіберзагроз і ризиків витоків даних цей механізм став занадто ненадійним та незручним. Натомість сучасні продукти прагнуть використовувати більш довершені рішення: біометрика, одноразові коди, блокчейн-авторизація тощо. Усі ці заходи дозволяють поєднати зручність для користувача із важливою для кібербезпеки логікою zero trust. 

 

Пластикові картки 

Ясна річ, пластикові картки не можна назвати на 100% застарілою технологією. Вони залишаються поширеним платіжним засобом навіть в багатьох розвинених країнах. Але зростання популярності мобільних платежів, електронних гаманців, NFC, криптовалют та багатьох інших технологій останніми роками суттєво знизило популярність карток. Навіть найконсервативніші користувачі врешті приходять до більш зручних та безпечних способів оплати. 

NFT

Невзаємозамінні токени на основі блокчейну два роки тому наробили чимало галасу. Цю новітню форму цифрового активу підтримували провідні бренди та зірки світового масштабу, а ринок NFT оперував семизначними сумами. Однак прихід крипто-зими і численні спекуляції привели цей ринок у глухий кут. Наразі шанси на повернення NFT в економічний мейнстрим виглядають невисокими, навіть у випадку зростання крипто-ринку.

 

Не варто думати, що усі ці технології просто зникнуть. Мережі 3G та пластикові картки імовірно будуть подекуди використовуватись і через 3, і через 10 років. Однак навряд хтось буде інвестувати у них великі капітали. 

Відповідайте сучасним трендам із командою WEZOM

Ми розробляємо цифрові продукти для бізнесу вже 24 роки. Це означає, що стрімкий розвиток IT-технологій XXI століття відбувався просто у нас на очах. Команда WEZOM зростала та здобувала свій досвід на фоні революційних зрушень: поява web.2.0, винайдення смартфонів, зліт eCommerce тощо. Ми завжди знаходили спосіб опанувати новітні технології й адаптуватися під нові вимоги ринку.

Сьогодні пріоритетами для WEZOM стали інструменти штучного інтелекту, Big Data, засоби кібербезпеки, інтернет речей та роботизація бізнес-процесів. Ми бачимо у цих напрямках майбутні технологічні тренди, що визначать розвиток бізнесу на десятиліття вперед. 

Наш підхід полягає в тому, аби застосовувати новітні технології для вирішення повсякденних практичних завдань бізнесу. Це дало нам досвід інтеграції засобів ШІ у платформи для підтримки користувачів, виробництва, логістики, eCommerce тощо. Команда WEZOM має досвід створення комплексного, інноваційного ERP та TMS-софту з нуля. Якщо ви цікавитесь подібними можливостями для власного бізнесу, то опинилися на правильній сторінці. Звертайтеся по консультацію до наших фахівців просто зараз. 

 

Висновки

Технологічними трендами ми називаємо тенденції розвитку IT та технологій, які можуть чинити величезний вплив на розвиток суспільства. Правильне розуміння цих трендів дає бізнесу можливість адаптуватись під реалії ринку та здобувати переваги над конкурентами.

Визначальними трендами 2024 року має стати поширення генеративного ШІ для бізнесу, технології автоматизації та роботизації, розвиток Інтернету речей, квантових обчислень тощо. Головні тренди українського IT також сфокусуються на розвитку інструментів ШІ та роботизації, які мають пом’якшити для бізнесу дефіцит кадрів. Водночас втрачатимуть актуальність стандарти зв’язку 3G та 4G, традиційні пластикові картки, токени NFT тощо. Всі ці тенденції необхідно враховувати при плануванні розвитку компанії та при створенні нових IT-продуктів.

FAQ

Які основні технологічні тренди будуть панувати у 2024 році?

Визначальним трендом буде стрімкий розвиток генеративного ШІ та його масштабне використання для потреб бізнесу. Крім того, у наш топ трендових технологій входять технології сталості (зелена енергетика, вуглецева нейтральність), роботизована автоматизація, квантові обчислення тощо.

Чи будуть технології AR/VR трендовими у 2024 році?

Технології віртуальної і доповненої реальності зробили стрімкий стрибок вперед протягом останніх років, і у 2024 році продовжать поширюватись. Однак ми вважаємо, що пік в їхньому розвитку настане дещо пізніше, за три-чотири роки. За цей час обладнання AR/VR має стати більш практичним і доступним для масового споживача. 

Які тенденції в кібербезпеці будуть у 2024 році?

Експерти констатують, що найближчими роками підрозділи корпоративної безпеки та IT-команди в компаніях будуть тісно співпрацювати та утворювати єдину структуру, аби відповідати на більш складні та масштабні виклики. Сучасні кіберзагрози не обмежуються технічними питаннями, адже злочинці часто поєднують кібератаки з методами соціальної інженерії та втручанням у фізичну інфраструктуру.

Олександр
Про автора
Олександр
Head of Front-end department
Досвід роботи 10 років
Лідер команди розробників фронт-енду. Під його керівництвом кодери створюють клієнтську частину сайтів або застосунків, втілюють у життя користувацькі інтерфейси.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.