Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
21.12.2023

Тестування додатків на Flutter: процес та труднощі

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
21.12.2023
21.12.2023
5.0
1389
10 хвилин
0

Фреймворк Flutter стрімко завойовує світ мобільної розробки, адже пропонує розробникам вкрай важливі можливості роботи над функціоналом та дизайном, спирається на величезне ком’юніті й користується підтримкою Google. Значну частку популярності Flutter забезпечили його переваги в тестуванні продукту. Тож поговорімо про те, як відбувається тестування додатків на Flutter. Які особливі механізми QA може запропонувати цей фреймворк? Які складнощі з ним можуть виникати?

Особливості додатків на Flutter

Спочатку варто нагадати, що Flutter – це фреймворк кросплатформної розробки, заснований на мові Dart. Цю мову створили інженери Google, що прагнули запропонувати світу альтернативу JavaSrcipt. Популярність Flutter у сегменті розробки кросплатформних додатків останніми роками стрімко зростає. За даними Statista, якщо у 2019 році цей фреймворк використовували 30% розробників, то у 2022 – вже 46%. Так Flutter впевнено випередив найближчого конкурента – React Native. 

 

Чому Flutter має такий попит? Він дозволяє створювати додатки, що практично не поступаються за швидкодією нативним в більшості сценаріїв. Дизайн у Flutter будується на налаштовуваних віджетах і дозволяє реалізувати практично будь-який задум, а вбудований графічний рушій гарантує плавність анімацій. Мова Dart, що лежить в основі Flutter, вдало поєднує переваги AOT та JIT компіляції, що спрощує розробку та тестування продуктів. Зокрема, розробники отримують у Flutter функцію Hot Reload, яка дозволяє вносити у код зміни без перезавантаження додатка. До стандартного інструментарію Flutter входить пакет flutter_test, який пропонує функції й віджети для написання тестів. Та окрім нього під фреймворк створено безліч інших пакетів забезпечення QA. 

Автотести на Flutter можна писати прямо всередині проєкта застосунку. При цьому працювати вони будуть за кросплатформним принципом, одразу на двох платформах – Android та IOS. Крім того, підтримується підхід BDD (Behavior Driven Development), що допомагає у тестах UI. 

Тож тестування додатків у цій екосистемі відрізняється широкими можливостями автоматизації, наочністю та широким покриттям. 

 Види тестування додатків на платформі Flutter

Загалом тут діють ті самі підходи, що й при тестуванні будь-яких продуктів. Для гарантування якості продукту застосовуються unit-тести, автоматизоване та мануальне тестування тощо. Розглянемо різновиди тестування, що використовуються нашими фахівцями у процесі тестування додатків на Flutter. 

Модульні тести

Фахівці QA перевіряють ізольовані компоненти коду – модулі, функції, методи тощо. Мета модульних тестів – визначити, чи працюють ці компоненти правильно. Dart пропонує розробникам вбудовану систему модульних тестів, що дозволяють перевіряти функції та класи.

 

Інтеграційні тести

Суть інтеграційних тестів полягає у перевірці взаємодії окремих компонентів коду. Їх призначення – визначити, чи коректно взаємодіють між собою елементи додатка, та чи правильно здійснюється інтеграція. Базовий набір інструментів Flutter надає підтримку інтеграційних тестів, які можна проводити на різних рівнях додатка.

Тестування інтерфейсу користувача

Тести UI (користувацького інтерфейсу) мають гарантувати, що додаток виглядає коректно та працює відповідно до очікувань користувача. Для тестування віджетів інтерфейсу у фреймворку є як вбудовані інструменти (такі як flutter_test), так і пакети від зовнішніх постачальників. Наприклад, пакет flutter_driver дозволяє перевіряти роботу UI на реальних пристроях або емуляторах.

Тести функціональності 

Це комплексний тест додатків на Flutter, покликаний перевірити функціональність продукту як такого: його працездатність, відповідність вимогам проєкту та рівень технічної реалізації. Для цього застосовуються як різноманітні засоби автоматизації, так і мануальне тестування. Використовуються тестові сценарії, що імітують поведінку реального користувача.

 

Автотести QA

Це тестування функціонала додатка за допомогою автоматичних скриптів, що можуть перевіряти код на помилки та реалізовувати безліч користувацьких сценаріїв. Автотестування дозволяє прискорити усі процеси контролю якості. У поєднанні з мануальним тестуванням воно забезпечує максимально швидкі та надійні результати. 

Грамотне тестування мобільних додатків на Flutter дозволяє виявити абсолютну більшість помилок вже на ранніх етапах розробки. Це прискорює увесь хід проєкту та забезпечує найвищий рівень якості продукту. 

Рекомендуємо почитати
Цікавитесь розробкою на Flutter?

Дізнайтесь більше про технологію в нашій статті.

Детальніше

Процес тестування додатків на Flutter

Аби забезпечити високу якість додатка, фахівці QA мають брати участь у всіх етапах створення додатка. Сам процес тестування Flutter-додатків може містити низку етапів. Назвемо їх.

Планування

Процес тестування починається з визначення цілей, очікувань та обмежень тестування. Фахівці обирають визначальні типи тестів, тестові випадки та сценарії, які треба буде тестувати першочергово. Від планування залежить швидкість, якість та ефективність тестування. 

Визначення необхідних типів тестування

Тестувальники мають визначити, які вимоги до функціонала необхідно перевірити в пріоритетному порядку, які цільові системи внести до переліку тестування. Якщо мова йде про тестування додатка на Android, необхідно також визначити найпопулярніші моделі пристроїв, аби врахувати їх технічні особливості, залізо та діагональ дисплея. 

 

Опис тестових випадків й сценаріїв тестування

Фахівцям необхідно прописати тестові випадки (test cases) для кожної функції та тестованого компонента додатка.При описі тестових випадків треба врахувати низку технічних моментів: швидкодія, вимоги до даних, доступний об’єм пам’яті, показники автономності тощо. 

Мануальне та автоматичне тестування

Тестувальники завчасно вирішують, яке поєднання ручного й автоматичного тестування будуть використовувати. Після визначення усіх необхідних типів, випадків й сценаріїв настає час здійснити цикл перевірки: від модульних та віджет-тестів, до загальних тестів функціональності. 

 

Тестування юзабіліті

Після перевірки базового функціонала можна переходити до тестів інтерфейсу й продуктивності – аби переконатися, що додаток відповідає очікування й надає користувачу задовільний користувацький досвід. Розробка на Flutter зазвичай є кросплатформною, тож тест мобільних додатків на Flutter має стосуватися як Android, так і IOS. 

Тестування швидкодії

Важливо переконатися, що додаток ефективно використовує ресурси пристрою, витримує навантаження, коректно працює з мережами LTE та WiFi, демонструє адекватний рівень енергоефективності тощо.  Flutter надає низку інструментів для вимірювання продуктивності:  Flutter Driver, Dart DevTools, Flutter Performance Dashboard тощо. При тестуванні варто передбачити перспективи подальшого масштабування додатка.

Атестаційні тести та тести безпеки

Одним з пріоритетів розробки додатка має бути його відповідність вимогам і сучасним стандартам кібербезпеки. Під час тестування необхідно перевірити його на вразливість до SQL ін’єкцій, перехоплення сеансів та пакетів трафіку тощо. Також важливо перевірити безпеку збереження даних додатку та попередити будь-які потенційні загрози. 

 

Регресійне тестування

Після перевірки усіх модулів, функціоналу та виправлення помилок має проводитись додаткове регресійне тестування. Воно має гарантувати, що внесені в код зміни не принесли нових багів і конфліктів. На цьому етапі також можна перевірити нові функції або протестувати компоненти додатка з іншими налаштуваннями, яких не буде в релізі. 

Коректне проведення усіх етапів тестування має гарантувати якість додатка. За потреби цикл тестування можна повторювати в межах ітеративного підходу. Увесь процес тестування слід детально задокументувати й сформувати підсумковий звіт (test summary report). 

Труднощі під час тестування додатків на Flutter

Екосистема Flutter і Dart дає неоціненні переваги розробникам. Та як і в будь-якої технології, в неї її власні обмеження і слабкі місця, зокрема в тестуванні. Назвемо ключові труднощі тестування додатків на платформі Flutter.

Складність UI 

Розробники цінують Flutter за можливості створення виразних та динамічних інтерфейсів. Це робить фреймворк потужним інструментом для створення візуально виняткових додатків, але водночас створює додаткові складнощі під час UI-тестування. Ситуація ускладнюється кросплатформовою природою Flutter, адже дизайн додатків на IOS і на Android суттєво відрізняється й потребує окремого опрацювання. 

Рішення: подбайте про віджет-тестування

Переконайтеся, що ваш складний UI та віджети інтерфейсу працюють належним чином, складіть відповідну стратегію тестування. Для тестування віджетів у Flutter є такі інструменти як unit test,  widget test та integration test.

 

Кросплатформність

Flutter дозволяє створювати додатки, що працюють на Android та iOS з єдиної кодової бази. Це величезна перевага, але вона також означає необхідність тестування продукту на двох різних операційних системах. 

Рішення: продумайте окремі стратегії тестування

Процес тестування додатка під різні ОС у Flutter може мати спільну основу, але юзабіліті на Android та IOS необхідно додатково перевіряти окремо, використовуючи різні сценарії та типи тестів. 

Асинхронні операції та стейт-менеджмент

Підтримка асинхронного програмування у Dart – це потужна перевага, але вона також потребує особливої уваги при тестуванні. Важливо переконатися, що асинхронний код поводиться передбачувано, а стан програми залишається послідовним.

Рішення: ітеративне тестування

Послідовне проведення модульних, віджет- та регресійних тестів дозволить забезпечити продуктивність і працездатність додатка у будь-яких сценаріях, на будь-яких платформах. 

 

Зовнішні API та сервіси

Сьогодні практично будь-який додаток потребує використання зовнішніх API та містить залежності від третіх сторін. Це спрощує реалізацію функціонала, але водночас ускладнює тестування. Особливо якщо йдеться про кросплатформний продукт. 

Рішення: акцент на інтеграційне тестування

Під час тестування слід переконатися, що додаток коректно забезпечує взаємодію із зовнішніми компонентами, такими як бази даних та мережеві запити інтегрованих сервісів.  

Варто сказати, що ці складнощі не є абсолютно унікальними для Flutter. Тою чи іншою мірою їх можна зустріти у будь-якій мобільній розробці. 

Рекомендуємо почитати
Розробіть власний додаток на Flutter

Перетворіть свої ідеї в додатки з Flutter. Дізнайтеся більше про наші послуги!

Детальніше

Розробка й тестування додатка на Flutter із WEZOM

Наша команда вже 24 роки створює диджтитал-продукти для бізнесу. Зокрема – ми маємо понад 10 років досвіду розробки в мобайлі, створюючи успішні рішення під Android та IOS. 

Попри те, що фреймворк Flutter виник відносно нещодавно, ми реалізували на ньому безліч проєктів. Додатки на Flutter становлять значну частину нашого портфоліо – це рішення для eCommerce, освіти, медицини, менеджменту, корпоративного навчання тощо. 

Наша головна пропозиція – створення мобільного додатку з нуля, від етапу обговорення ідей та концепцій, до релізу готового продукту. Тож наші розробники та QA-інженери знають про тестування додатків на Flutter практично усе. Ми гарантуємо якість розробки й усуваємо будь-які технічні негаразди протягом місячного гарантійного періоду.

Якщо ви хочете створити цілком новий мобільний додаток для вашого бізнесу, або оновити старий – не зволікайте. Звертайтеся за консультацією до наших менеджерів просто зараз.  Вони готові поділитися своїм досвідом і запропонувати найкращі рішення.

 

Підсумки

Екосистема Dart та Flutter надає розробникам неоціненні переваги при створенні кросплатформних мобільних додатків, що працюють на Android та IOS з єдиної кодової бази. Одна з цих переваг – простота тестування. Flutter надає безліч пакетів та бібліотек для QA – як стандартних, так і створених силами ком’юніті. Зокрема, він містить у своєму стандартному наборі функції й віджети для написання тестів.

Однак тестування додатків, розроблених  на Flutter, потребує особливих знань і навичок роботи з фреймворком. Кросплатформність та складні інтерфейси, насичені динамічними елементами, створюють додаткові складнощі тестувальникам. 

Аби додаток був якісним, а в решті й успішним, його розробку та тестування варто довірити досвідченій команді. У ній мають бути фахівці, що можуть правильно побудувати стратегії тестування й гарантувати юзабіліті продукту як на Android, так і на IOS. 

FAQ

Чи варто тестувати додатки розроблені на Flutter?

Як і будь-який програмний продукт, додатки на Flutter потребують ретельного і професійного тестування. Без цього неможливо забезпечити відповідну якість додатка, гарантувати відповідний рівень продуктивності, стабільності функціональності, юзабіліті, безпеки тощо. 

Який процес тестування додатків на Flutter?

Тестування додатків на Flutter охоплює низку різноманітних тестів (модульні, інтеграційні, тести UI тощо) та складається з декількох етапів: планування, визначення необхідних типів тестування, опис тестових випадків та сценаріїв, безпосередньо мануальні та автоматичні тести, регресійне тестування тощо. За необхідності процес тестування додатків на Flutter може проводитись у декілька ітерацій.

На яких етапах розробки треба тестувати додатки на Flutter?

Фахівці QA мають бути залучені до проєкту на усіх етапах його розробки. Кожен окремий модуль продукту окремо тестується ще на ранніх етапах розробки. А коли модулі готові, їхня збірка проходить додаткове регресійне тестування. На більш пізніх етапах додаток проходить через інтеграційні тести, тести функціональності, атестаційні тести тощо. 

Михайло
Про автора
Михайло
Head of Mobile Department
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.