Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
15.05.2020

Flutter, Kotlin native або PWA: що вибрати для розробки мобільного додатка?

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
15.05.2020
15.05.2020
3.8
14479
0

За мобільними застосунками – майбутнє! Популярні сайти створюють окремі програми, щоб користувачі могли зручно користуватись послугами або вибирати товари. Для бізнесу створення програми – важливий крок, що дозволяє отримати ще більше клієнтів та підвищити впізнаваність бренду. Але перед підприємцем стоїть вибір: яку технологію для розробки мобільного застосунку обрати. Ми розглянемо особливості Flutter, PWA та Kotlin native.

особливості flutter

Особливості Flutter

Флаттер – платформно-незалежна технологія, яку розробила компанія Google. Основним завданням є створення програм, які застосовуються на мобільних та настільних платформах, а також на сайтах. Фреймворк Flutter дозволяє компілювати програму під 3 операційні системи: Android, iOS та Fuchsia.

Flutter практично одразу увірвався до рейтингу кращих фреймворків для розробки застосунків завдяки своїм можливостям. Він був розроблений у 2015 році, але тривалий час проходив тестування, й на світ з'явився лише 2018 року. Компанія Google активно просуває фреймворк, й він швидко набирає популярності серед розробників. Хоча деякі неохоче переходять на Флаттер, проте переваги та можливості свідчать, що незабаром Flutter зможе витіснити нативну розробку під Андроїд.

Переваги Flutter

На тестування виділялося багато часу, тому розробники змогли врахувати багато нюансів та опрацювати переваги перед іншими фреймворками:

  • Використання мови Dart. Спочатку Flutter можна було назвати сумішшю JavaScript та C++, але у розробників з'являлися проблеми з кодуванням. Тому було ухвалено рішення знайти іншу мову, і нею став Dart. Його особливості в тому, що при збиранні видаляється весь невикористаний код, проводиться швидке виділення та чищення пам'яті, а також забезпечується висока швидкодія на пристрої користувача. Іншими словами, чудова мова для розробки застосунків.
  • Перспективність технології. Флаттер – це новий фреймворк, який швидко набирає популярності й активно підтримується не лише спільнотою, а й Google. Це свідчить, що перспектива розвитку у технології висока.
  • Можливість швидкого створення коду. Завдяки наявності власного рендерингу, віджетів та багатого набору інструментів для розробника чимало процесів автоматизовані, а значить, застосунок пишеться досить швидко.
  • Підтримка кількох платформ. На даний момент, той самий код, створений на Флаттер, повноцінно підтримується на Android та iOS. Крім того, розробники активно створюють можливість використання цього ж коду в Інтернеті та десктопах, найближчим часом мають представити це рішення. Ця технологія дозволить ще швидше створювати програми для різних операційних систем.
  • Швидке тестування. Завдяки впровадженню технології pixel perfect rendering, процес тестування та усунення помилок відбувається набагато швидше.
  • Відмінна швидкодія. Дане твердження випливає з того, що є можливість компіляції до нативного коду. Тому програма швидка, не вимагає попереднього встановлення сторонніх сервісів й швидко працює на будь-якій операційній системі.
  • Однаковий дизайн. UI-дизайн однаково відображається на будь-якому пристрої користувача, Flutter значно скорочує час на розробку дизайну, а також надає додаток до єдиного стилю. Це особливо корисно для корпоративних програм, що мають фірмовий стиль.
  • Досить великий набір бібліотек. Регулярно розробляють нові бібліотеки, які розширюють функціонал й спрощують роботу на Флаттер.
  • Широка навчальна база. Flutter набирає обертів й багато розробників переходять на цю платформу для кодування. У результаті виникає велика база знань, й навіть недосвідчений програміст з мінімальними знаннями швидко здатний опанувати фреймворк. Крім того, завдяки популярності багато «сильних» фахівців переходять у Флаттер й починають активно просуватися.
  • Потужний механізм візуалізації. Крім зручної мови програмування, Flutter використовує якісний механізм візуалізації. Вбудований набір шаблонів, можливість створення унікального дизайну під будь-які потреби.

Флаттер - це потужний фреймворк, що дозволяє створювати багатофункціональні програми під різні типи операційних систем. Підходить як для новачків, так і для досвідчених програмістів. Висока швидкість роботи, зручність та простота. Але не обходиться без недоліків.

Недоліки Flutter

  • Фреймворк досить молодий, тому не завжди легко знайти розробників, здатних створювати якісні програми. Попри зростання популярності, молода платформа є менш актуальною за використання інших рішень.
  • Для багатьох розробників мова Dart буде новою, тому доведеться витратити час на її вивчення. Попри те, що він дуже зручний для розробки мобільних застосунків, не всі фахівці хочуть вникати в нову мову програмування.
  • Установчий пакет більше, тому що до нього додана віртуальна машина Dart для забезпечення кросплатформності.
  • Інтерфейс доводиться створювати за допомогою коду, тому складніше знайти межу між дизайном та логікою. Іншими словами, не завжди можна зрозуміти, які елементи зручні, а які - ні, доки не пропишеться код й не скомпілюється програма.
  • Певна нестабільність. Фреймворк щойно вийшов із бета тестування, у ньому менше бібліотек. Деякі їх не завжди стабільно працюють. Але з кожним днем мінус поступово зникає.

Попри недоліки, Флаттер – це зручний фреймворк, якому забезпечено успіх.

особливості kotlin

Особливості Kotlin

Навіть не всі досвідчені програмісти знають, що таке Kotlin. Адже це молода мова програмування, яку розробила російська компанія JetBrains. З'явилася ця мова ще у 2011 році, але успіх прийшов лише у 2017, коли на міжнародній конференції Google розробники Android повідомили, що Kotlin native отримав офіційну підтримку для розробки програм під операційну систему Android.

Отже, що таке Kotlin? Це статистично типізована мова, яка здатна підтримувати як процедурне, так і об'єктивно-орієнтоване програмування. Її часто порівнюють з мовою Java, з якою вона, до речі, повністю сумісна. Але за фактом, це наступний етап розвитку Java, покращена версія, здатна працювати ефективніше та простіше.

Переваги Kotlin

  • Це лаконічна мова. Код, написаний на Kotlin, виглядатиме акуратнішим й помітно меншим, ніж на тій самій Java. Мова дуже зрозуміла й доступна.
  • Повністю сумісна з Java. Одні й самі класи будуть відмінно працювати як у Java, так і у Kotlin, що дає гнучкі можливості розробника. Наприклад, програміст може в одному проекті використовувати обидві мови.
  • Завдяки підтримці Google Котлін отримав стабільну версію й має набагато менше недоліків, ніж міг би. Попри те, що це молода мова, вона комфортна та не має складнощів у використанні для розробників.
  • Досить велика кількість розширень, іменованих аргументів та інших кілер-фіч.
  • Відсутність академічного устрою. Котлін є індустріальною сучасною мовою, яка не створювалася в лабораторних академічних умовах. Розробники спеціально створювали її для того, щоб робити ефективні програми під Android. Це засвідчує, що програми, написані на Kotlin Native, мають менше проблем та більший функціонал.
  • Щоб підключити Kotlin Native, не потрібно переписувати весь код. Достатньо створювати лише нові частини на Котліні, що зручно для будь-якого розробника, який використовує інші мови програмування.
  • Можливість створення додаткових потоків. Процеси програми, які завантажують процесор пристрою використовують досить тривалі операції. До завершення всієї операції потік блокується. За промовчанням Android є однопотоковим. У Java проблема вирішується створенням фонового потоку. Однак це призводить до помилок у коді та збільшує складність роботи програми. У Котлін є можливість створювати додаткові потоки, тому програма працює швидше та краще.
  • Висока продуктивність. Синтаксис Kotlin послідовний та інтуїтивно зрозумілий. Тому розробникам потрібно набагато менше часу для створення коду. Стислість та якість – саме так можна описати основні особливості цієї мови. Адже чим менший код, тим менше помилок у ньому.
  • Легкість вивчення. Kotlin Native однаково підходить як для досвідчених програмістів, так і для новачків, які мають базові знання Java. Спільнота зростає щодня, й багато розробників охоче діляться своїми знаннями. Тому навіть не маючи досвіду, можна приступати до вивчення мови та займати нішу.
  • Високий рівень безпеки. Правила створення коду зроблені в такий спосіб, щоб визначати помилки у момент компіляції, а й у етапі створення коду. Наприклад, спроба доступу до null-значення – це камінь спотикання багатьох мов програмування. Але Kotlin виключає такі помилки з коду.
  • Lazy Loading. Це «прийом», що дозволяє підвантажувати лише потрібний вміст. Котлін дозволяє зробити так, що застосунок на Андроїд надає пріоритет лише основним ресурсам, а другорядні завантажуються повільніше з вторинної пам'яті. Це призводить до того, що програми завантажуються набагато швидше.

Kotlin Native – це мова програмування, що дозволяє створювати ефективні програми на Андроїд. Він сумісний з Java, тому багато розробників легко переходять на Котлін. Він лаконічний, зручний та зрозумілий. Це сучасне рішення для реалізації проектів різної складності.

Недоліки Kotlin

Немає мови програмування, яку можна назвати ідеальною. Попри зростання популярності Kotlin, недоліки також присутні:

  • Нестабільна швидкість компіляції. За даними розробників, швидкість компіляції нестабільна, і в певних випадках вона швидка, в інших - значно повільніша.
  • Молодість мови. Розробників з хорошим досвідом у Kotlin Native не дуже багато, знайти їх проблематично, оскільки сама мова молода, й фахівці ще не прийшли на ринок.
  • Невелика спільнота. Попри те, що спільнота розробників дружна, вона досить маленька, тому вирішення деяких проблем є складним.
  • Не надто швидке просування. Через відсутність великої кількості фахівців просування мови досить повільне. Бібліотеки не такі великі, тому значну частину коду доводиться писати з нуля. Це дещо уповільнює створення програм.

У всьому іншому, Kotlin Native є зручною та практичною мовою програмування, розробленою для створення застосунків на Андроїд.

особливості pwa

Особливості PWA

PWA – це прогресивні веб-застосунки, які підходять для кросплатформної розробки. Головна особливість полягає в тому, що застосунок можна відкрити на будь-якому пристрої, включаючи планшет, смартфон, ноутбук, комп'ютер та інші. Однак для відкриття необхідний браузер, оскільки застосунок браузерний.

Традиційні нативні застосунки мають доступ до деяких функцій мобільного пристрою. Наприклад, повідомлення, носії запису та інші. Саме про це запитується у користувача під час встановлення. Застосунок вимагає доступ до певних функцій пристрою. PWA працює дещо по-іншому.

По суті, вони роблять те саме, але використовуючи браузер, встановлений на пристрої. З одного боку, це великий плюс, тому що не потрібні додаткові компоненти для роботи. З іншого боку, застосунки PWA багато в чому залежать від встановленого браузера та дозволених функцій. Наприклад, якщо в браузері відключені оповіщення, то й застосунок, з ймовірністю, не зможе відправити оповіщення. Але все ж таки головна особливість полягає в тому, що PWA застосунок не вимагає окремої програми.

Переваги PWA

  • Швидке завантаження сторінки. Завдяки тому, що PWA використовують спеціальний файл, що дозволяє прискорити обробку запитів, кешування та інші функції, PWA працює у 2-3 рази швидше за звичайні веб-сайти. Швидкість завантаження позитивно впливає на ранжування та просування, а також забезпечує гарну взаємодію з користувачем.
  • Підвищена конверсія. За рахунок великої швидкості завантаження та гарної взаємодії з відвідувачем, PWA має досить високу конверсію. Звичайно, вона залежить від багатьох факторів, але одним з них є ефективний та швидкий ресурс.
  • Не потребує оновлення. Нативні програми потребують регулярного оновлення для нормальної роботи. PWA не потребує цього, крім того, будучи відкритим у браузері, немає необхідності встановлювати цю програму. І багато користувачів це влаштовує.
  • Додавання на екран. PWA все ж можна додати на екран смартфона, як традиційний нативний застосунок. Попри те, що ця функція не є обов'язковою, користувач може це зробити.
  • Автономний режим роботи. Завдяки кешуванню, PWA можуть працювати в автономному режимі, якщо інтернет з'єднання повільне або відсутнє. Після виходу в інтернет усі дії в момент автономного використання будуть застосовані.
  • Легка вага. Програма PWA займає набагато менше пам'яті, ніж нативні програми. Коли Pinterest впровадили цю технологію на свій сайт, вони змогли скоротити розмір файлу до 150 КБ, тоді як на Android файл важив 9,6 МБ, а на iOS - 56 МБ.

Завдяки перевагам PWA застосунки набирають популярності та активно використовуються в різних сферах бізнесу.

Недоліки PWA

  • Функції пристрою мають обмежену підтримку. Програма залежить від можливостей браузера, тому не всі функції можуть нормально працювати. Іноді виникають помилки чи збої, або ж розробникам доводиться відмовлятися від певного функціоналу. Зокрема, наразі проблеми виникають із роботою iOS. Не завжди підтримуються функції датчиків руху, камери та інші. Тому сумісність не на найвищому рівні.
  • Висока витрата батареї. Мобільні пристрої набагато складніше обробляють JavaScript, який використовується в розробці програм PWA. Тому витрата батареї під час використання збільшується. Не до критичних показників, але все ж це досить помітно.
  • Залежність від браузерів. На застарілих версіях браузера PWA може просто не працювати або видавати помилки.

Це основні недоліки PWA. Тим не менш, багато відомих компаній вже створили на PWA застосунки й активно просувають їх. Серед них можна назвати AliExpress, Twitter, Forbes. За умови правильної організації, програма PWA підвищує конверсію та приносить прибуток.

відмінності розробки flutter, pwa та kotlin native

Відмінності розробки Flutter, PWA та Kotlin Native

PWA можна відкрити на будь-якій операційній системі. За своєю суттю, їх можна сміливо назвати кроссплатформними, оскільки вони відкриваються на будь-якому пристрої. Як правило, для створення PWA застосунків використовуються HTML+CSS+JavaScript. При цьому PWA застосунки не вважаються мобільними, тому раніше їх навіть не було в маркетах, але з 2019 року з'явилася можливість додавати їх у Play Store. Наприклад, Uber та Twitter Lite – це PWA-застосунки. Головна особливість прогресивних веб-застосунків у тому, що їх можна просувати, як звичайний сайт, що має читабельну URL-адресу.

Флаттер допомагає розробити кросплатформну програму для різних операційних систем. По суті, це мобільний застосунок, який може працювати самостійно, без браузера, на відміну від PWA. Однак й просування його можливе лише у маркетах застосунків.

Kotlin Native є мовою програмування, яка з'явилася завдяки Java. По суті, це її спрощена версія, яка має покращений функціонал. Щоб написати програму цією мовою, необхідно знати її, а також розумітися на Java. Пишеться чистий код, візуалізація та розробка дизайну також виглядає як чистий код. Головна особливість – відсутність зайвих даних, тому додаток виходить легким та функціональним. Але візуальна складова – досить лаконічна, відходить на другий план.

flutter vs kotlin vs pwa - що вибрати?

Flutter vs Kotlin vs PWA – що вибрати?

При розробці програми власнику бізнесу варто серйозно замислитись, що саме вибрати. Флаттер дає можливість створити одну програму для кількох операційних систем, що значно знижує витрати. Але Kotlin Native дозволяє зробити якісніший функціонал та створювати складні сценарії. Що ж обрати?

Flutter відмінно підходить для вирішення подібних завдань:

  • застосунок має бути швидким та працювати як на Android, так і на iOS;
  • цільова аудиторія вважає за краще користуватися операційною системою iOS, тому потрібна висока сумісність;
  • дизайн програми – важлива складова, і є кращою, ніж функціональність;
  • програма не має складних функцій;
  • мобільний застосунок призначений для внутрішнього користування, наприклад, для співробітників компанії.

Kotlin Native актуальний у таких випадках:

  • застосунок має бути дуже швидким та «легким»;
  • оформлення програми досить лаконічне, сторінки гарно перегортаються, правильно працюють форми та вікна, що спливають;
  • немає необхідності в кросплатформовому середовищі;
  • програма є комерційним продуктом для кінцевого споживача;
  • у вас є сайт, і ви хочете зробити його у вигляді мобільного застосунку.

Попри складність створення, багато розробників вважають за краще використовувати нативний код й пишуть застосунки на Котлін.

PWA необхідний у наступних випадках:

  • у вас є готовий сайт, і ви хочете, щоб на мобільних пристроях він відкривався набагато швидше, й мав власну програму;
  • користувачі лише час від часу використовуватимуть мобільний застосунок, й немає необхідності встановлювати його окремо на смартфон;
  • необхідно доступне рішення для бізнесу, отримавшии один застосунок, він стає доступним на будь-яких пристроях, потрібне лише підключення до інтернету та браузер;
  • у вас великий «важкий» сайт, який довго відкривається, і ви хочете покращити взаємодію з користувачем.

Одразу визначитися з вибором складно, тому що кожен тип програми виконує певні цілі. Вибирати між Flutter, Kotlin та PWA необхідно в залежності від поставлених завдань. Якщо це досі важко, консультація з фахівцями може допомогти відповісти на всі запитання.

Як вам стаття?
3.8
Проголосувало: 22
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.