Що таке SaaS ERP?

Євген
Євген
CBDO
24.07.2023
24.07.2023
5.0
1612
0

Ми вже розповідали, що таке ERP та яким чином це програмне забезпечення допомагає компаніям здійснювати ефективніше планування ресурсів підприємства та загалом оптимізувати професійні та внутрішні бізнес-процеси.

Сьогодні ж ми заглибимося до цієї теми та розповімо, що таке SaaS ERP-системи, які їх основні переваги та недоліки, і чи вписуються вони до вашої унікальної бізнес-моделі. Ми вам гарантуємо – буде цікаво!

Що таке SaaS?

SaaS означає "програмне забезпечення як послуга" та належить до моделі, за якої програмне забезпечення може надаватися в оренду. Це означає, що програмні рішення розміщуються на віддалених сервісах та доступні через Інтернет за підпискою або з оплатою за фактом використання.

SaaS ERP – це програмне рішення для оптимізації планування ресурсів підприємства, яке працює на серверах провайдера або на його хмарі. SaaS ERP надається як послуга через Інтернет.

SaaS ERP дозволяє організаціям автоматизувати та керувати своїми бізнес-процесами та функціями, а саме фінансами, бухгалтерським обліком, закупівлями, аналітикою, управлінням проектами, управлінням ризиками, управлінням ланцюжками постачання та іншим, без необхідності купувати, встановлювати чи підтримувати власну IT-інфраструктуру.

Якщо ви це читаєте, ви, можливо, вже користуєтеся ERP-системою стороннього провайдера. І якщо ви відчуваєте брак інструментів, потенціалу, або що система не масштабується й до неї складно під'єднати сторонні модулі – наше рішення може стати чудовим варіантом!

Переваги SaaS ERP порівняно з хмарною ERP

Загалом, обидва терміни означають відносно ідентичні рішення. Різниця полягає в їх масштабованості. Системи SaaS здебільшого розраховані на численних користувачів, тоді як хмарна erp значно гнучкіша й може бути адаптована навіть під одного користувача, не втрачаючи при цьому можливості масштабуватися в майбутньому.

Проте існують й інші відмінності.

Програмне забезпечення saas erp – це вже готове, коробкове рішення. Воно працює на серверах провайдера та доступне через Інтернет. А це, своєю чергою, надає вам одразу кілька суттєвих переваг:

  • Досить великий набір готових функцій: облік, інвентаризація, замовлення, облік клієнтів та багато іншого.
  • Нижча вартість у порівнянні з індивідуальними рішеннями, які "збираються" спеціально під ваш бізнес та його потреби.
  • Швидке впровадження завдяки тому, що не потребує складного налаштування або перенесення даних.
  • Автоматичні оновлення постачальником, інформування про нові функції та можливості.
  • Дуже просте та уніфіковане управління, а також велика кількість інформації про такі системи через їхню поширеність.

Як приклад ви можете обрати одне з "коробкових" рішень для свого бізнесу, наприклад, Oracle ERP Cloud, Unit4 ERP, FinancialForce ERP, NetSuite, Acumatica Cloud ERP або будь-який інший приклад софту.

Таким чином ви отримуєте вже готовий продукт, який можна впровадити та користуватися “тут і зараз”. Іноді це справді дуже зручно. Крім того, підписка на ERP коштуватиме набагато дешевше, ніж розробка персонального ПЗ для потреб вашого бізнесу. Але тут присутнє й “підводне каміння”, про яке варто розповісти.

Недоліки SaaS  ERP

Отже, уявімо, що ви обрали для свого бізнесу SaaS ERP-рішення, орієнтуючись на його цілком очевидні переваги. У багатьох випадках це дійсно найкращий вибір, особливо якщо у вас великий бізнес і вам потрібен коробковий софт з широким функціоналом. За таких умов це правильне рішення.

Проте не варто забувати, що готові продукти SaaS ERP мають й низку істотних недоліків:

  • Обмежені можливості налаштування. SaaS ERP зазвичай пропонує стандартні функції, які не завжди відповідають конкретним потребам бізнесу. Чимало з них можуть виявитися непотрібним, тоді як потрібні будуть просто відсутніми.
  • Можливі ризики для безпеки та захищеності даних. Враховуючи, що SaaS ERP зазвичай зберігає дані на серверах провайдера, існує ризик злому та витоку даних з цих серверів. Це серйозні та цілком реальні ризики.
  • Складність оновлення та сумісності. Оскільки saas erp оновлюється постачальником, ви не маєте прямого контролю за оновленнями. Також складно буде налаштувати інтеграцію з іншими сервісами, а після чергового оновлення ще й можуть виникнути конфлікти сумісності.
  • Невідповідність певним стандартам. SaaS ERP може не відповідати вимогам певних галузей та регіонів щодо захисту даних, аудиту, звітності та іншого. А це, своєю чергою, може потребувати додаткових заходів чи інвестицій для забезпечення такої відповідності.
  • Відсутність інтеграції з іншими системами та додатками. Немає жодної гарантії, що обрана SaaS ERP-система працюватиме з програмними рішеннями, що використовуються вашим бізнесом, а також з тими, які ви вирішите під'єднати в майбутньому.

Також варто пам'ятати, що для багатьох представників бізнесу ці недоліки не є критичними й легко компенсуються перевагами. Можливо, у вашому випадку цей варіант виявиться цілком прийнятним.

Впровадження SaaS ERP

Крім того, не варто забувати, що ERP як послуга – це найшвидше рішення. Системи SaaS ERP можна впровадити протягом кількох днів чи навіть годин. Хоча процес й не можна назвати блискавичним. Він складається з кількох ключових кроків:

  1. Визначення бізнес-цілей та вимог, яким має відповідати SaaS ERP.
  2. Вибір відповідного провайдера SaaS ERP, що пропонує всі прийнятні функції, ціну, підтримку та гарантії.
  3. Підготовка даних та процесів для переходу на saas erp, у тому числі очищення, стандартизацію та перенесення даних.
  4. Навчання та комунікація з користувачами та зацікавленими сторонами про переваги та зміни, пов'язані з SaaS ERP.
  5. Моніторинг та оцінка результатів впровадження SaaS ERP, включно з визначенням рівня продуктивності, задоволеності та прибутковості.

Також додамо, що навіть впровадження вже готових SaaS ERP-рішень потребує ретельного планування, узгодження та контролю на кожному етапі проекту, включно з визначенням цілей та вимог, вибором провайдера, підготовкою даних, тестуванням, запуском та підтримкою. Успішне управління проектами потребує визначення чіткої стратегії, бюджету та термінів.

Що буде кращим для вашого бізнесу?

Ось ми врешті-решт і підійшли до головного питання нашої сьогоднішньої теми, а саме "Що ж обрати?"

"Коробкове" рішення SaaS ERP стане оптимальним варіантом за такої ситуації:

  1. Ви прагнете заощадити на впровадженні такого софту, як система планування ресурсів підприємства, й наддаєте перевагу передплаті, що дозволяє сплачувати небагато, проте регулярно.
  2. Ви обмежені за часом на інтеграцію системи до вашого бізнесу й вам необхідно під'єднати її якнайшвидше з мінімальними зусиллями.
  3. Вас цілком влаштовує функціонал, який пропонує "коробкова" система, і ви не плануєте його відчутно масштабувати.

Вас повністю влаштовує наявний набір інтеграцій, який пропонує та чи інша SaaS ERP-система.

Ви готові довірити провайдеру ПЗ оновлення та підтримку системи й не хочете особисто цим займатися.

Але в деяких випадках такі рішення просто не прийнятні!

Припустимо, вам потрібна ERP для малого або середнього бізнесу. "Коробкові" SaaS ERP в більшості випадків не розраховані на потреби малого бізнесу. Вони мають надлишковий функціонал, тому налаштовувати їх під себе — дуже непросте завдання, якщо взагалі можливе. У цьому випадку вам потрібна індивідуальна технологія для вашого бізнесу.

І це саме той випадок, коли вас може зацікавити наша хмарна erp!

Першою та основною перевагою системи є її розробка безпосередньо під потреби вашого підприємства. Нічого зайвого, тільки те, що вам потрібне!

Але це лише одна з переваг. Насправді їх набагато більше:

  • Наша ERP система оптимально підходить для ситуацій, коли вам потрібна множинна інтеграція з іншими системами, сервісами та інструментами.
  • Під час впровадження системи ми враховуємо індивідуальні особливості та потреби кожного клієнта, пропонуючи інтеграцію практично з будь-яким програмним продуктом. Наприклад, з відкритими базами даних або з державними реєстрами, сервісами ЕЦП (електронного цифрового підпису), сторонніми продуктами, які можна використовувати: Outlook, Medoc та інші, а також самостійно розробленими рішеннями, унікальними системами або пристроями.
  • Систему можна модифікувати та масштабувати практично у будь-якому напрямку, досягаючи необхідного рівня функціональності. Вам не потрібно чекати, поки провайдер реалізує потрібний вам функціонал - ми реалізуємо його набагато швидше на вашу вимогу.

І, звичайно, наш продукт можна оптимізувати під будь-який бізнес, у тому числі під малий та середній. Нічого зайвого, лише потрібний вам функціонал!

Ми не наполягатимемо, що лише наші ERP-системи — це єдино правильний вибір. Існує багато ситуацій, коли "коробкові" SaaS ERP, як і раніше, залишаються найкращим варіантом. Якщо вони вас влаштовують, ми не будемо наполягати, адже в цьому немає жодного сенсу.

Але якщо вам потрібно дійсно гнучке, індивідуальне та масштабоване рішення для управління бізнесом, то рекомендуємо ознайомитися з інформацією на сайті, а ще краще — отримати безплатну консультацію у нашого фахівця. Так ми можемо надати вам індивідуальну пропозицію, яка, напевно, вас зацікавить!

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.