SAP ERP та кастомна ERP система: різниця підходів та вартості

Євген
Євген
CBDO
04.03.2024
04.03.2024
5.0
1265
10 хвилин
0

Ми неодноразово писали у нашому блозі про можливості глибокої диджиталізації великого бізнесу та підприємств з багатотисячним персоналом. Для цього існує окремий різновид софту – системи ERP (enterprise resource planning). Це комплексні платформи  автоматизації бізнес-процесів компанії, що пов’язують її філії та підрозділи в єдине ціле. 

Існують два шляхи побудови ERP: впровадження готової платформи від великого вендора ПЗ, такого як SAP, або індивідуальна розробка системи з нуля. В чому різниця? У цьому матеріалі ми проведемо порівняння SAP ERP та індивідуальної ERP, визначимо їх переваги та недоліки. Тож вам буде простіше зробити вибір між ними.

Що таке SAP ERP система?

Найвідомішим вендором ERP-рішень можна вважати німецьку компанію SAP SE. Свою першу успішну ERP-систему R/2 вона випустила ще у 1978 році, і залишається одним з глобальних лідерів цього ринку вже понад 40 років. Cофт від SAP дозволяє керувати усіма напрямками роботи організації в режимі реального часу: фінанси, планування операцій виробництва та логістики, кадри, продажі тощо. Така ERP формує для бізнесу єдине інформаційне та логічне середовище, робить його керованим.

Наразі SAP пропонує низку програмних пакетів під різні завдання: 

 

  • SAP S/4HANA – основний продукт компанії, хмарна модульна ERP-платформа з найсучаснішими можливостями, на кшталт інтеграції інструментів ШІ. Позиціонується як рішення для середнього та великого бізнесу.

  • SAP Business Suite – це комплексний пакет інтегрованих додатків для бізнесу, який включає SAP ERP, а також інші модулі, такі як SAP CRM, SAP SRM і SAP PLM.

  • SAP Business One — рішення для малих і середніх підприємств. Воно надає можливості управління бухгалтерським обліком, продажами, закупівлями, інвентаризацією, виробництвом, відносинами з клієнтами тощо.

Якому бізнесу підійде SAP ERP система?

Не важко помітити, що SAP прагне охопити різні сегменти ринку. Але історично вона закріпила за собою передусім сегмент великого бізнесу. SAP ERP здебільшого використовується:

  • у великих компаніях зі складною структурою;

  • у компаніях середнього масштабу, що прагнуть масштабуватися;

  • у компаніях, що працюють в міжнародному масштабі. 

Рішення SAP поширені у таких галузях як виробництво, ритейл, B2B, логістика, фінанси, охорона здоров’я, державний сектор тощо. Втім, ці галузі усе частіше звертаються до індивідуальної розробки платформ під свої потреби. На те є вагомі причини: SAP ERP та кастомна ERP суттєво відрізняються у можливостях довгострокового розвитку.

Переваги та недоліки SAP ERP системи

Платформи від SAP не дарма здобули популярність, протягом десятиліть у них практично не було конкурентів. Але сьогодні ринок ERP став конкурентним, софту SAP доводиться конкурувати як з рішеннями інших вендорів (Microsoft, Oracle та ін.) так і зі сферою індивідуальної розробки. Тож варто розглянути актуальні переваги та недоліки SAP ERP для бізнесу.

Переваги

  • Інтеграція та централізація. SAP ERP інтегрує різні бізнес-процеси та функції в єдину систему, забезпечуючи централізоване середовище для менеджменту та доступу до даних.

  • Оптимізація та автоматизація операцій. Модулі SAP ERP автоматизують безліч процесів, які потребують “ручних” зусиль персоналу. Зокрема, вони впорядковують документообіг, таск-трекінг тощо. 

  • Точність даних та звітність. ERP від SAP в реальному часі надає точні та актуальні дані по всіх підрозділах компанії, забезпечує цілісність даних, допомагає уникати дублювання та розбіжностей.

  • Масштабованість і гнучкість. Ця ERP розроблена з урахуванням подальшого масштабування бізнесу та адаптації під мінливі потреби організації.

  • Співпраця та комунікація. SAP ERP полегшує співпрацю та комунікацію між різними відділами та командами всередині організації.

  • Сервіс та задоволеність клієнтів. ERP підтримує функції обслуговування клієнтів, надаючи централізований доступ до даних користувачів, історії замовлень та запитів на обслуговування.

Недоліки

  • Прайсинг SAP ERP. Впровадження цієї системи вимагає дуже суттєвих інвестицій. Понад те, вендор софту має змогу переглядати свої цінові пропозиції, як вважатиме за потрібне, а його клієнтам залишається лише реагувати на це. 

  • Складність і час впровадження. Програмні пакети SAP – це комплексні рішення з  багатим функціоналом і можливостями налаштування. Відтак увесь процес впровадження SAP ERP на великому підприємстві потребуватиме дуже багато часу. Іноді такі проєкти тривають роками.

  • Проблеми з налаштуванням. Хоча SAP ERP надає можливості для кастомізації, використання ПЗ від зовнішніх розробників – це завжди компроміс. Надмірна кастомізація може призвести до непередбачуваних проблем в роботі та труднощів в оновленні й підтримці системи.

  • Навчання та адаптація персоналу. Впровадження SAP ERP на підприємстві потребуватиме побудови стратегії навчання користувачів й багатоетапного процесу адаптації персоналу. Іноді проєкти впровадження ERP у бізнес зазнають невдачі саме через те, що персонал так і не призвичаївся до нового формату роботи. 

  • Залежність від вендора. Впровадження пакетної ERP може привести бізнес до залежності від SAP, як основного постачальника програмного забезпечення. Це обмежує гнучкість компанії в контексті використання іншого ПЗ та подальшого розвитку в диджиталі.

  • Брак фахівців. Використання пакетної ERP зовсім не означає, що бізнес зможе перекласти усі складнощі впровадження та підтримки софту на ведора. Повноцінне використання SAP ERP буде вимагати спеціальної команди ІТ-фахівців зі спеціалізованими навичками та знаннями.

  • Переформатування бізнес-процесів. Інтеграція SAP ERP часто вимагає узгодження наявних бізнес-процесів компанії зі стандартизованими процесами, які передбачені логікою чужого софту.

При розгляді переваг та недоліків SAP ERP можна помітити, що плюси впровадження цього ПЗ не є унікальними. Їх можуть надати не лише SAP ERP та індивідуальна ERP, але й аналогічний софт від інших вендорів. Натомість недоліки в розрізі інтересів великого бізнесу є дуже суттєвими. 

Що таке індивідуальна ERP система?

Під індивідуально розробленою ERP ми розуміємо програмне рішення, яке створюється з нуля під всі вимоги, потреби та особливості окремо взятої організації. Колись кастомне створення настільки масштабних продуктів здавалось фінансово неможливим, але ринок давно змінився. 

Індивідуальна розробка ERP являє собою відповідь на обмеження та недоліки використання пакетного софту, такого як SAP S/4HANA або Oracle Fusion Cloud. Вона не лише пропонує всі переваги ERP, але й дозволяє реалізувати абсолютно кастомний функціонал, надає необмежені можливості для інтеграцій, масштабування бізнесу та побудови кібербезпеки. 

Якому бізнесу краще підійде кастомна ERP система?

В яких випадках індивідуальна розробка ERP продемонструє найбільшу ефективність? Таке рішення добре підійде для:

  • Бізнесів з унікальними потребами та вимогами, які не може задовольнити стандартна ERP система. Наприклад, це може бути спеціалізоване рішення під потреби енергетики, високотехнологічного виробництва тощо.

  • Бізнесів, що прагнуть максимальної гнучкості. Це можуть бути компанії, що шукають власну модель розвитку і потребують можливості легкої кастомізації своєї ERP.  

  • Бізнесів, що спирається на власну цифрову інфраструктуру. Така інфраструктура може будуватися десятиліттями та бути дуже масштабною. Інтегрувати її з пакетними ERP вкрай складно.

  • Бізнесів, що прагнуть незалежності. Використання пакетної ERP означає прив’язку компанії до технологій та бізнес-рішень вендора софту. Натомість індивідуальна ERP – це інтелектуальна власність, що дозволяє бізнесу рухатись у будь-якому напрямку. 

Ось лише деякі приклади бізнесів, яким може підійти кастомна ERP система:

  • Виробничі компанії з нестандартними процесами;

  • Дистриб'юторські компанії зі складними ланцюжками постачання;

  • Фінансові установи з унікальними потребами;

  • Організації охорони здоров’я, що оперують персональними даними пацієнтів складним обладнанням та обмеженими ресурсами на кшталт вакцин;

  • Державні структури, що мають особливі вимоги до кібербезпеки;

Загалом SAP ERP та кастомна ERP – це продукти для вирішення одних і тих самих завдань великого бізнесу. Але до індивідуальної розробки звертаються тоді, коли можливостей пакетного софту стає недостатньо, або його обмеження є для організації неприйнятними. 

Рекомендуємо почитати
З чого складаються ERP системи?

Аналізуємо складові системи та розбираємо їх призначення в нашій статті

Детальніше

Переваги та недоліки індивідуальної ERP системи

Розробка системи з нуля може бути дуже складним і комплексним завданням, що потребує залучення рідкісних фахівців та суттєвих ресурсів. Чимало бізнесів ставиться до такої можливості з настороженістю. Розгляньмо переваги та недоліки індивідуальної ERP.

Переваги

 

  • Гнучкість. Індивідуальна ERP система розробляється з урахуванням специфічних потреб та вимог окремого бізнесу. В її архітектурі можна закласти будь-які можливості для легкого масштабування та налаштування. Її інтерфейс можна налаштувати під потреби та звички персоналу компанії.

  • Ефективність. ERP кастомної розробки надає бізнесу оптимальний функціонал. У її структурі немає зайвих елементів та модулів, які впливають як на швидкодію, так і на вартість користування системою. Відтак бізнес отримує від своїх інвестицій в ERP максимальну користь. 

  • Незалежність. З власною індивідуальною ERP бізнес здобуває технологічну зрілість. Він не залежить від технологій вендора ERP і може планувати свій подальший розвиток без потреби враховувати політику та рішення постачальників софту.

  • Фінансова ефективність. В сучасних реаліях розробка кастомної ERP під індивідуальний запит коштує не дорожче за впровадження пакетного рішення від вендора, а в окремих випадках – навіть дешевше. При тому бізнес звільняється від подальшої необхідності оплачувати ліцензії чи передплату на цифрові сервіси вендора. 

  • Кібербезпека. Саме індивідуальна платформа надає бізнесу усі необхідні можливості контролю та захисту даних – за допомогою on-prem рішень, або за допомогою надійних хмар, яким компанія може довіряти. Крім того, кастомна ERP мінімізує ризики кібератак через ланцюжки постачання ПЗ. 

Недоліки

Відсутність підтримки з боку вендора. При використанні пакетної ERP компанія може розраховувати на постачальника софту – саме він майже повністю бере на себе підтримку та розвиток системи. При використанні індивідуальної платформи компанії необхідно формувати власну команду фахівців, або користуватися послугами виділеної команди розробників.

Тривалість розробки. Створення системи з нуля потребує часу, тому не підходить для компаній, яким потрібно розв'язувати певну проблему тут і зараз. Та варто сказати, що в цьому SAP ERP та індивідуальна ERP схожі. Навіть пакетний ERP-софт неможливо розгорнути в компанії за тиждень, чи за місяць.

Непередбачуваність результатів розробки. При використанні пакетного софту компанія завжди бачить перед собою готовий продукт, тож розуміє, за що платить вендору кошти. Натомість розробка системи з нуля завжди передбачає елемент невідомості та непередбачуваності результатів. 

Брак талантів. На ринку насправді є не так багато фахівців та IT-команд, що мають досвід створення комплексних та масштабних ERP-платформ з нуля. Саме через це чимало бізнесів уникають можливостей кастомної розробки, навіть якщо усвідомлюють їх переваги. Довірити настільки складний проєкт недосвідченій команді – це величезний ризик.

Усі недоліки індивідуальної розробки ERP характерні для процесу розробки будь-якого нового софту. Їх можна подолати, якщо правильно визначити вимоги та концепцію проєкту, врахувати ризики, залучити до роботи фахових і досвідчених розробників.

Ключові відмінності між SAP ERP та індивідуальною ERP системою

Ми вже розглянули переваги та недоліки обох рішень. Тепер настав час порівняти їх, визначити головні відмінності між SAP ERP та індивідуальною ERP. 

Функціональність

Обидва рішення загалом вирішують однакові завдання з глибокої оптимізації та автоматизації процесів бізнесу. SAP ERP може похвалитися модульністю, широким функціоналом та можливостями доволі тонкого налаштування. Це плюс, але одночасно й мінус – адже розробка усіх цих рішень вже закладена в цінових пропозиціях SAP. Крім того, зворотною стороною універсальності SAP ERP є складні інтерфейси та важкий UX. 

Натомість кастомна розробка дозволяє сфокусуватися на ключовому функціоналі – власник продукту не переплачує за надмірні можливості й отримує саме те, що йому потрібно. При тому інтерфейс таких рішень зазвичай набагато доступніший та ефективніший. 

Налаштовуваність та кастомізація

Вище ми зазначили, що SAP ERP пропонує по-справжньому широкі можливості для налаштування, яких вистачить для 90% клієнтів з великого бізнесу. Однак залишаються ще 10%: клієнти зі специфічних індустрій, компанії з унікальними бізнес-процесами, організації з особливими вимогами щодо захисту даних, або ж навіть клієнти, що зазнали негативного досвіду з софтом від вендорів і розглядають виключно власну розробку.

Індивідуальна розробка платформи з нуля відкриває для таких категорій клієнтів необмежені можливості кастомізації: вони можуть втілити у код будь-які свої ідеї, диджиталізувати практично будь-який бізнес-процес, застосувати будь-які сучасні технології. 

Вартість

Офіційних прайсів SAP немає у відкритому доступі. Вартість ліцензії може залежати, зокрема, від партнера, який продає її клієнту. Окрім того, клієнтів зазвичай схиляють до контракту на щорічну оплату техпідтримки, що може перевищувати 20% вартості ліцензії. Так чи інакше, йдеться про витрати у десятки тисяч доларів. 

Ці витрати за своїм масштабами співставні з вартістю індивідуальної розробки. В масштабах великих організацій розробка нової системи може бути навіть дешевшою, ніж впровадження пакетного софту. При тому замовник системи інвестує у власний продукт, а не у чужі технології, отримує всі переваги кастомного рішення.

Підтримка та оновлення

При використанні пакетного софту майже усі клопоти щодо підтримки та оновлення платформи лягають на плечі вендора, корпоративним клієнтам залишається лише оплачувати ліцензії та сервіси. Але така зручність має свою ціну – клієнти практично ніяк не визначають вектор розвитку системи, не можуть вплинути на пріоритети в оновленнях тощо. Ясна річ, вендор враховує фідбек, але роль корпоративного клієнта – це так чи інакше роль споживача. 

З індивідуальною розробкою бізнес виходить за межі ролі споживача: він сам визначає політику розвитку й підтримки своєї платформи, може модифікувати та масштабувати її так, як вважатиме за потрібне. Крім того, власник індивідуальної ERP може вносити будь-які зміни максимально оперативно. 

Час впровадження

Розробка нової системи з нуля потребує часу – йдеться щонайменше про місяці розробки. Але хороша новина в тому, що індивідуальне рішення можна розвивати поступово. З продуктивною командою розробників ключовий функціонал системи у форматі MVP можна запустити вже за декілька місяців, а згодом випускати до нього оновлення та нові модулі.

При цьому варто пам’ятати, що впровадження будь-якого ERP-софту в організацію не може бути швидким. Так чи інакше, на це підуть місяці кропіткої роботи з налагодження процесів, адаптації та навчання персоналу. 

У SAP є важливі переваги на ринку. Це хороше рішення для компаній, що прагнуть отримати перевірений функціонал та звільнитися від клопотів підтримки власного IT-продукту. Але різниця між SAP ERP та кастомною ERP у розрізі гнучкості та свободи є занадто помітною. Саме індивідуальна розробка може надати бізнесу найбільше переваг у довгостроковій перспективі. 

Рекомендуємо почитати
Розширте можливості Вашого бізнесу з індивідуальною ERP системою

Дізнатися про можливості розробки

Детальніше

Розробка індивідуальної ERP з WEZOM

Ми дуже добре розуміємо відмінності між SAP ERP та кастомною ERP, адже розробляємо диджитал-рішення для бізнесу та корпоративний софт вже майже 25 років. До нас звертаються компанії, яких не задовольняють можливості та обмеження софту від вендорів. Це клієнти з таких сфер як виробництво, логістика, eCommerce, енергетика, девелопмент тощо. 

В одному з нещодавніх наших кейсів ми реалізували масштабну кастомну ERP для енергокомпанії,  що працює на ринку дистрибуції природного газу та електрики. Клієнт звернувся до нас, оскільки мав особливі вимоги до захисту даних та функціоналу. Наявні на ринку рішення від вендорів його не влаштовували. Наразі платформа успішно працює, наші розробники забезпечують її підтримку та працюють над оновленнями. 

Тож якщо ви шукаєте якісні, надійні та унікальні IT-рішення для вашого бізнесу, ми готові допомогти. Звертайтеся по консультацію до наших фахівців просто зараз. 

 

Висновки

То як зробити вибір: кастомна ERP, чи SAP? Усе залежить від ключових потреб вашого бізнесу, його довгострокових цілей, стратегії розвитку, наявних ресурсів тощо. Ми навели переваги та недоліки кожного з цих рішень і порівняли їх, аби вам було легше зважити всі “за” і “проти”. 

Розробка індивідуальної ERP може бути тривалим та непростим завданням. Натомість з нею компанія отримує свободу розвитку та технологічну зрілість. Але щоб такий проєкт став успішним, до розробки варто залучити команду по-справжньому фахових та досвідчених фахівців. Вони мають бути готові реалізувати проєкт з нуля, а потім – підтримувати його роками.

FAQ

Які недоліки має SAP ERP?

До числа недоліків продуктів SAP можна віднести не найпрозоріше ціноутворення, складність налаштування та навчання персоналу, тривалий цикл впровадження, залежність клієнта від технологій вендора тощо. 

Коли бізнесу краще обрати SAP ERP?

Це рішення підходить для компаній, що не мають специфічних бізнес-процесів та особливих вимог до ERP. Платформа від SAP дозволяє отримати перевірений функціонал та передбачувані результати. Крім того, вендор бере на себе клопоти з підтримки й оновлення системи.

Коли бізнесу краще обрати кастомну ERP? 

Індивідуальна розробка найкраще підходить компаніям з унікальними потребами та вимогами до софту; бізнесам, що прагнуть гнучкості та технологічної незалежності; організаціям, що мають особливі вимоги до захисту даних; компаніям, що спираються на legacy-технології, які важко інтегруються з сучасним пакетним софтом.

Які ключові відмінності між кастомною та SAP ERP?

Основна різниця між SAP ERP та індивідуальною ERP криється у питаннях функціональності, кастомізації, вартості, підтримки, контролю надо оновленнями тощо. Кастомна ERP надає компанії більше свободи, але водночас розширює її зону відповідальності.

Євген
Про автора
Євген
CBDO
Досвід роботи 9 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.