10 головних трендів у розвитку ERP систем

Євген
Євген
CBDO
27.11.2023
27.11.2023
5.0
1308
10 хвилин
0

Важливість ERP для розвитку бізнесу неможливо переоцінити, вони надають компаніям переваги комплексної диджиталізації та формують єдине інформаційне середовище для організацій будь-якого масштабу. За понад 30 років свого існування ERP-софт пройшов величезний еволюційний шлях, і сьогодні його розвиток лише прискорюється із виникненням нових проривних технологій. Тож розглянемо основні тренди розвитку ERP систем у 2024 році. Як вони зміняться в найближчому майбутньому? Які нові можливості здобудуть?

Що таке ERP система та чому вона важлива для бізнесу

Ми говоримо про окремий різновид корпоративного ПЗ – ERP (Enterprise Resource Planning). Такі софтверні платформи виникли близько 30 років тому, як еволюція систем управління матеріальними ресурсами підприємства (MRP). 

Першими користувачами ERP-систем стали великі підприємства та міжнародні компанії. Цей софт надав можливість поєднати усі ключові функції бізнесу в одній платформі: управління виробничими, фінансовими та матеріальними активами, логістика, менеджмент HR, маркетинг, аналітика тощо. ERP дозволяє інтегрувати розпорошені бази даних та створити спільне інформаційне середовище для організацій, які можуть складатися з десятків підрозділів та сотень філій. Сьогодні уявити діловий світ без цих можливостей неможливо, тренди ERP систем визначають розвиток бізнесу як такого.

Ключові тренди розвитку ERP систем

Від часів своєї появи в дев’яностих ERP-софт подолав величезний шлях розвитку: від перших громіздких та складних в опануванні on-premise платформ, до сучасних гнучких хмарних сервісів. Нові вимоги бізнесу та поява революційних технологій на кшталт ШІ дає новий поштовх у розвитку цих рішень. Які існують тренди розвитку ERP систем? Які тенденції розвитку ERP найближчим часом стануть вирішальними? Розгляньмо основні з них.

Хмари

Минуле десятиліття можна вважати періодом розквіту хмарних технологій – це коли софт працює в форматі сервісу на зовнішньому хостингу, тож його користувачам не потрібно інсталювати його на власні сервери й опікуватися їхньою підтримкою. Хмарні ERP дають бізнесу неоціненні переваги: простота доступу, швидкість розгортання, уникнення витрат на підтримку й оновлення софту тощо. Тож сегмент хмарних рішень і надалі буде залишатися вкрай важливим. За прогнозами The Insight Partners, глобальний обсяг прибутків на ринку хмарних ERP у 2022 сягнув позначки у $59 млрд, а до 2030 року збільшиться більш ніж вдвічі – до  $138 млрд. 

Штучний інтелект 

Засоби штучного інтелекту змінюють буквально усі сфери економіки, тож сегмент ERP не може залишатися осторонь. Впровадження засобів машинного навчання та генеративного ШІ у ERP-рішення відкриває бізнесу нові можливості в аналітиці, менеджменті, моделюванні, бізнес-розвідці, маркетингу, внутрішніх та зовнішніх комунікаціях тощо. Найбільші вендори ERP-платформ (Microsoft, Oracle і SAP та інші) вже пропонують функціонал на базі ШІ й активно розвивають його. Конкуренція у напрямку ШІ для корпоративного управління лише зростатиме, адже ці технології стрімко стають більш довершеними. 

Гібридні та двоступеневі ERP

Вище ми констатували, що хмарні ERP мають беззаперечні переваги. Але вони також мають суттєві недоліки у частині гнучкості, масштабування, персоналізації та кібербезпеки. Саме тому популярності набувають двоступеневі та гібридні ERP – це платформи, що комбінують елементи хмарної та on-premise логіки й поєднують їхні сильні сторони. Наприклад, компанія може диджиталізувати внутрішні операції через власну on-premise платформу, а з партнерами та дистрибуторами працювати через хмарну систему. За оцінками Accenture, ще у 2019 році гібридну логіку використовували 10% компаній з ERP, та популярність такого підходу зростатиме. Особливо актуально це для тих організацій, які працюють у різних регіонах і на різних ринках. 

Галузеві ERP

Одна з найбільших переваг платформ від великих вендорів – універсальність. Та це ж їхнє слабке місце, адже універсальне рішення не можуть показувати однакову ефективність в усіх ситуаціях. Через це усе більше компаній відмовляються від універсальних ERP і шукають більш спеціалізовані рішення, що створюються під потреби певної галузі або певного ринку. Актуальності набувають спеціальні ERP, створені під потреби енергетики, видобувної промисловості, фармацевтики тощо. Це відкриває ринок для відносно невеликих постачальників софту, що добре розуміються на одному або декількох суміжних напрямках розвитку.

Інтернет речей

Автономні пристрої та сенсори IoT із доступом до мережі відкривають для бізнесу можливості, які 30 років тому здавались фантастикою: повна прозорість та контрольованість операцій в режимі 24/7. Нові покоління ERP-рішень будуть розвиватися передусім в напрямку інтеграції з IoT, аби забезпечувати можливості моніторингу обладнання, потужності енергомережі, нагляду за дотриманням безпеки та роботою ланцюжків постачання. Понад те, інтегрована з інтернетом речей ERP дозволить ухвалювати якісні рішення на основі даних. 

Рекомендуємо почитати
Дізнайтесь, як запровадити ERP систему

Розробка або впровадження ERP у бізнес потребує досвіду та далекоглядності. Як уникнути помилок, вкладаючи час і кошти в корпоративний софт?

Докладніше

 Кіберзахист

Витоки даних та кібератаки – це небезпечні виклики, що можуть завдавати організаціям неймовірних збитків й мати довготривалі негативні наслідки, що виходять далеко за межі бізнесу. За оцінками IBM, кожен виток даних в середньому наносить збитків на $4,4 млн – і за минулі три роки спостережень ця сума збільшилась на 15%. Відтак на перший план у розробці ERP виходять питання безпеки. Будь-який корпоративний софт має гарантувати захищеність даних, відповідати сучасним безпековим стандартам NIST та GDPR, використовувати сучасні технології шифрування тощо. 

Граничні обчислення 

Модель граничних обчислень (Edge Computing) останніми роками стала важливим елементом багатьох ERP-систем. Особливо у тих сценаріях, коли необхідність постійного доступу до мережі створює складнощі, а обробка даних в реальному часі має вирішальне значення. Обчислення на локальних потужностях, безпосередньо біля джерел даних, гарантують бізнесу автономність та керованість. Такі інтеграції мають особливу цінність у сферах промисловості, логістики, енергетики тощо. Розвиток ERP буде обов’язково орієнтуватись на потреби цих галузей. 

Мультиплатформність

Принципом mobile-first вже нікого не здивуєш. Але подальший розвиток ERP систем буде спрямований до надання користувачам повністю мультиплатформного досвіду. Нові покоління ERP будуть надавати безшовний функціонал на будь-яких ОС та пристроях: смартфони, десктопи, ноутбуки, смарт ТБ, а в майбутньому й смарт-колонки з цифровими асистентами. ERP-платформи будуть підлаштовувати інтерфейс та права доступу з огляду на пристрій та точку доступу користувача до мережі, оцінюючи рівень їх безпеки. Наприклад, аби менеджер у відпустці міг подивитися в в системі прогрес виконання завдань своїх підлеглих, але не міг отримати через незахищений wi-fi готелю доступ до конфіденційних даних. 

Глибока автоматизація 

Нові технології дозволяють організаціям впроваджувати підхід роботизованої автоматизації процесів (RPA), тобто автоматизувати ті завдання, які ще декілька років тому вважались виключно людськими. Як приклад, сортувальників на складі все частіше замінюють роботи-маніпулятори з комп’ютерним зором, інструменти обробки даних на базі ШІ можуть позбавити роботи аналітиків, а операторів кол-центру можуть замінити чат-боти на базі генеративного ШІ. Тенденції розвитку ERP обов’язково будуть відповідати цим новим можливостям – платформи будуть забезпечувати вільну інтеграцію рішень RPA та забезпечувати їх повну контрольованість. 

Індивідуальна розробка 

Часто сукупні вимоги до функціонала, гнучкості, масштабування та кібербезпеки ERP ставлять організацію перед справжнім викликом: коли жодна із наявних на ринку платформ не може ефективно закрити усіх потреб бізнесу. Останніми роками великі компанії усе частіше відмовляються від пакетного софту вендорів та інвестують в індивідуальну розробку нової платформи під власні потреби. Саме таке рішення дозволяє поєднати в одному софті комплексний функціонал, врахувати специфічні потреби окремої галузі та окремої компанії, забезпечити гідний рівень захисту даних.  

Майбутні тенденції розвитку ERP систем

То як буде розвиватися ринок корпоративного софту? Наведені вище тренди розвитку ERP систем дозволяють визначити його ключові обриси. Провідну роль в сегменті ERP і надалі буде відігравати хмарний напрямок, та водночас прискориться розвиток альтернативних рішень. Гібридні та кастомно розроблені ERP можуть скласти конкуренцію платформам від вендорів, тому що пропонують гнучкість, масштабованість та безпеку. Саме цих якостей часто бракує хмарним сервісам. Нові платформи також будуть сегментуватися під різні галузі. 

Водночас ключові тренди ERP систем сьогодні як ніколи акцентовані на безпеку й стрімкий розвиток ШІ. Їх еволюція буде рухатись в напрямку інтеграції з IoT, засобами граничного обчислення, робототехніки та іншими технологіями Industry 4.0. При тому софт ставатиме доступнішим та привітнішим до користувача, пропонуючи зручність і мультиплатформний досвід. 

Рекомендуємо почитати
Розширте можливості Вашого бізнесу з індивідуальною ERP системою

Розробка системи з нуля може видаватися надмірно складним і витратним завданням. Та чи так це насправді?

Докладніше

Розробка ERP-системи майбутнього із WEZOM

Наша команда вже 25 років створює диджитал-продукти для автоматизації бізнесу у сферах виробництва, логістики та eCommerce. Ми розуміємо тренди розвитку ринку ERP-систем і знаємо, як створити таку систему з нуля. Кастомно створені системи мають низку переваг:

  • спираються на актуальний технологічний стек;

  • дозволяють реалізувати будь-який складний та комплексний функціонал;

  • Створюються з урахуванням специфіки галузі та особливостей бізнес-процесів окремо взятої компанії;

  • прибирають усі обмеження та перепони в питаннях розвитку та масштабування системи;

  • дозволяють найкращим чином реалізувати кіберзахист та безпеку даних в організації; 

  • у перспективі дозволяють економити суттєві суми на регулярній абонплаті за хмарні сервіси;

  • стають інтелектуальною власністю компанії і гарантують їй технологічну незалежність.

Як приклад, саме такий проект ми реалізували в одному з наших нещодавніх кейсів – індивідуально розробили нову модульну ERP під унікальні потреби нашого клієнта, великого енергетичного холдингу. Групі компаній потрібно було рішення, яке враховувало б усю специфіку галузі, надавало комплексний функціонал в межах однієї платформи та гарантувало  надійний захист даних. Саме тому клієнт відмовився від використання хмарних ERP та пакетного софту й звернувся за кастомною розробкою. І цей підхід дав найкращий результат, якого неможливо було б досягнути із готовим ПЗ. 

Якщо вас цікавлять подібні можливості – не зволікайте, звертайтеся по консультацію до наших фахівців просто зараз. Наші консультанти готові поділитися досвідом та пропонувати практичні рішення. 

FAQ

Які основні тренди в розвитку ERP систем?

До основних трендів розвитку ERP можна віднести такі тренди як домінування хмарної логіки, поширення засобів ШІ, інтернету речей та інструментів роботизованої автоматизації. Водночас на ринку ERP посилюється запит на галузеві ERP та індивідуальну розробку ПЗ.   

Як впливають хмарні технології на модернізацію ERP систем?

Хмарна логіка надає бізнесу важливі переваги: швидкість та простота розгортання, мінімальні інвестиції для запуску системи, відсутність потреби самостійно підтримувати та розвивати її. Водночас хмарні сервіси часто обмежують бізнес у питаннях масштабування, модернізації й розвитку ERP. Адже вендор софту сам вирішує, як розвивати систему і коли випускати до неї апдейти. 

Як мобільність впливає на розвиток ERP систем

Принцип mobile-first давно став однією з головних тенденцій у ERP сегменті, доступність та зручність на смартфонах наразі є важливою вимогою до будь-якої системи: як через веб-інтерфейси, так і через додатки. Наступним кроком розвитку ERP має стати повна мультиплатформність, доступність на будь-якому пристрої з виходом в мережу.

Євген
Про автора
Євген
CBDO
Досвід роботи 9 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.