Євген
Євген
CBDO
09.01.2024

Як розробка власної ERP системи впливає на підприємство 

Євген
Євген
CBDO
09.01.2024
09.01.2024
5.0
1316
10 хвилин
0

Чи варто зайвий раз говорити про те, що сучасний бізнес не може розвиватися без диджитал-екосистеми? У сегменті великих компаній таку екосистему надають системи ERP. Це софт, що допомагає автоматизувати та інтегрувати основні бізнес-процеси підприємства: фінанси, персонал, виробництво, логістика, закупівлі тощо. 

В цій статті ми поговоримо про переваги ERP для підприємств. Розповімо, як розробка власної ERP системи впливає на підприємство, які переваги вона надає для бізнесу. Ми також дамо декілька порад про те, коли бізнесу варто задуматись про впровадження ERP.

Що таке ERP-система для підприємства?

Поняття ERP (Enterprise Resource Planning) виникло близько 30 років тому, на початку масштабної хвилі цифровізації бізнесу за доби web 1.0. Аналітики Gartner почали називати так концепцію комплексного планування та управління ресурсами підприємства за допомогою цифрових технологій. 

Сучасні ERP-cистеми – це софт, який інтегрує усі бізнес-процеси підприємства у єдину інформаційну екосистему. Рішення ERP дозволяють оптимізувати управління ресурсами та активами компанії, підвищити ефективність і продуктивність операцій, а врешті і забезпечити конкурентоздатність бізнесу.

Застосування ERP давно стало базовим стандартом у сферах промисловості, логістики, ритейлу тощо. Як це працює? Наведемо декілька прикладів.

  • Компанія Boeing використовує ERP-платформу від SAP для управління проєктами розробки й створення літаків. Переваги інтеграції ERP для виробництва дозволяють Boeing ефективно координувати роботу тисяч співробітників та підрядників, контролювати дедлайни та витрати, попереджати ризики та забезпечувати контроль якості продукції. 

  • Відомий виробник комп’ютерної пам’яті Western Digital використовує систему Oracle Cloud ERP для автоматизації процесів та досягнення консолідованого моніторингу своїх фінансових даних у режимі реального часу. ERP-система дозволила компанії інтегрувати усі джерела даних, суттєво покращити свої процеси та ефективність. 

  • Промисловий гігант Phillips модернізував свої операції за допомогою ERP системи Microsoft Dynamics 365. Система надає компанії інформацію про продуктивність бізнесу в реальному часі, що допомогло виробнику удосконалити процеси, підвищити операційну ефективність і точність обліку польових активів.

Це лише декілька прикладів використання ERP для налагодження моніторингу операцій й фінансів, оптимізації бізнес-процесів, підвищення ефективності виробництва й логістики. Сьогодні аналітики оцінюють глобальний ринок ERP-рішень у діапазоні $50-60 млрд й прогнозують йому стабільне зростання протягом найближчого десятиліття.

6 переваг ERP систем для підприємств

Головна ідея ERP полягає в тому, аби інтегрувати в єдиному цифровому середовищі усі аспекти бізнесу, такі як фінанси, людські ресурси, продажі, виробництво та відносини з клієнтами. Це надає бізнесу керованість та ефективність. Нижче ми розберемо основні переваги впровадження системи планування ресурсів підприємства у виробничих сферах.

 

Глибока автоматизація та оптимізація операцій

Сучасні ERP дозволяють стандартизувати й спростити виробничі операції, автоматизувати повторювані процеси, скоротивши до мінімуму потреби в людській участі та ризики помилок. За ці можливості відповідають модулі MRP – системи матеріального планування ресурсів підприємства. 

Функціонал таких рішень дозволяє оптимізувати виробничий процес й будувати довгострокові плани випуску продукції. Як результат, загальна продуктивність виробництва на підприємстві прискорюється – воно може випускати більше товарів без залучення додаткових ресурсів чи погіршення контролю якості. 

Оптимізація логістики

Логістичні модулі, TMS- та WMS- підсистеми у складі ERP надають підприємству широкі можливості управління своїми ланцюжками постачання. Ці рішення забезпечують повну видимість та контроль над усіма етапами логістичного ланцюжка: від планування попиту до виробництва й доставлення продукції кінцевим споживачам.

Сучасна ERP із логістичними модулями допомагає виробнику налагодити управління запасами, підвищити пропускну здатність складу та скоротити загальні видатки на логістику. Переваги інтеграції ERP дозволяють ефективно оптимізувати навантаження на автопарк, побудувати ефективний розклад і маршрути транспорту тощо. 

Можливості фінансового менеджменту та обліку

Усі сучасні ERP системи без винятку надають функціонал для роботи з фінансами. Вони інтегрують дані з розпорошених джерел й надають оператору єдине джерело фінансової інформації, що оновлюється в реальному часі. 

До числа переваг інтеграції ERP для підприємства також входить автоматизація процесів бухгалтерського обліку, бюджетування, аудиту, комплаєнсу, роботи з оподаткуванням тощо. Засоби електронного документообігу у ERP суттєво спрощують ведення фінансової документації та здійснення операцій в цілому – адже будь-які звіти, акти та квитанції можна формувати автоматично та затверджувати у цифровому форматі. 

 

Автоматизація закупівель

Для багатьох виробників найціннішим компонентом ERP стає модуль закупівель, який дозволяє автоматизувати та спростити складний цикл постачання на підприємство компонентів та сировини. Такі рішення дозволяють ефективно прогнозувати необхідні обсяги закупівель, обирати оптимальні пропозиції від постачальників, автоматично створювати та відстежувати заявки на постачання, контролювати бюджети та ризики тощо. Такі системи також можуть генерувати аналітику та звітність, яка надалі буде використовуватись для оптимізації процесу закупівель за мінімальної людської участі.  

Ефективне управління персоналом

В організаціях, що об’єднують сотні, або навіть тисячі співробітників, менеджмент HR сам по собі потребує дуже суттєвих ресурсів. Модулі ERP для управління персоналом дозволяють автоматизувати трудомісткі процеси онбордингу та офбордингу співробітників, оптимізувати процеси корпоративного навчання, оцінки мотивації та ефективності роботи фахівців, максимально спростити та прискорити бюрократичні процеси, такі як менеджмент відпусток чи перепризначення співробітника на нову посаду. Усе це впливає на ефективність й вмотивованість персоналу, а отже і на ефективність операцій.

Оптимізація продажів та взаємодії з клієнтами

До складу ERP зазвичай входить модуль управління відносинами з клієнтами (CRM), який містить інструменти для автоматизації продажів, розбудови сервісу та покращення клієнтського досвіду. CRM-модулі у складі ERP дозволяють побудувати єдину клієнтську базу, реалізувати програму лояльності для утримання споживачів, налагодити процеси підтримки тощо. Крім того, CRM дозволяє автоматизовано збирати розширену аналітику взаємодії з клієнтами для потреб маркетингу. Усе це врешті допомагає утримувати старих користувачів й привертати увагу нових, підвищувати показники конверсії та продажів. 

Ми навели лише основні переваги ERP для виробництва. За необхідності цей перелік можна продовжувати, адже на ринку існує чимало унікальних систем під геть різні потреби. 

Рекомендуємо почитати
Розширте можливості Вашого бізнесу з індивідуальною ERP системою

Розробка системи з нуля може видаватися надмірно складним і витратним завданням. Та чи так це насправді?

Докладніше

Коли варто оптимізувати ваше підприємство з ERP системою

Сама потреба в ERP швидко стає очевидною для будь-якого бізнесу, який досяг певної точки зростання і стикається зі складнощами у менеджменті своїх активів. Якщо синхронізація роботи численних підрозділів у вашій великій компанії потребує дедалі більше уваги та ресурсів, і старі інструменти вже не допомагають, настав час замислитись про ERP. 

Тут варто сказати, що у підприємства, яке розмірковує над впровадженням такого софту, є два шляхи досягнення мети. Перший шлях полягає у використанні тої чи іншої системи від зовнішнього вендора, адже на ринку ERP сьогодні є як хмарні сервіси, так і пакетний софт для розгортання on-premise. Другий шлях – це індивідуальна розробка нової системи під власні потреби. Компанії обирають той чи інший шлях з огляду на власні інтереси та плани. Втім, з огляду на наш досвід, ми рекомендуємо індивідуальну розробку. Ось лише декілька сценаріїв, в яких така розробка не має альтернатив:

  • стандартні ERP системи не задовольняють специфічні потреби та особливості бізнесу;

  • підприємство має складну та унікальну структуру, процеси, продукти або послуги;

  • бізнес прагне мати повний контроль над своєю ERP – її архітектурою, розвитком, технологіями та масштабуванням;

  • бізнес висуває особливі вимоги до кіберзахисту та безпеки даних;

  • бізнес не хоче залежати від тарифних вимог вендорів софту, які мають тенденцію до зростання.

 

Врешті, кваліфікована індивідуальна розробка найбільше відповідає самій концепції ERP, адже дозволяє належним чином розкрити усі переваги інтеграції системи планування ресурсів підприємства. З нею можна врахувати усі унікальні особливості бізнесу, реалізувати будь-який функціонал і будь-який інтерфейс, чого ніяк не можуть запропонувати готові платформи. Кастомна система стає інтелектуальною власністю бізнесу і гарантує йому технологічну зрілість. 

Індивідуальна розробка ERP з командою WEZOM

Звісно, створення кастомної ERP-системи з нуля має власні ризики – воно потребує часу і значних інвестицій на старті проєкту, а надалі потребуватиме серйозного супроводу. Успіх кастомної ERP на 80% залежить від досвіду і компетентності команди її розробників. Крім того, бізнес має бути переконаний, що ця команда буде готова забезпечувати підтримку платформи роками.

Іншими словами, створення кастомної ERP потребує залучення надійного розробника, що має рідкісний досвід побудови й розвитку подібних рішень. Знайти таких партнерів важко, але команда WEZOM входить до їх числа. Ми розробляємо диджитал-продукти для бізнесу вже 24 роки: це веб- і мобільні додатки будь-якої складності, ERP, WMS та TMS-системи тощо. Наші фахівці добре розуміють, як реалізувати на практиці усі переваги ERP для промислового виробництва.

Наші рішення використовуються у логістиці, виробництві, енергетиці, eCommerce та безлічі інших галузей. В одному з наших нещодавніх кейсів ми успішно реалізували кастомну ERP-систему для нафтогазової компанії: це унікальне рішення із модулями для білінгу, управління персоналом, обслуговування клієнтів, документообігу тощо.Якщо вас цікавлять подібні можливості, ви можете обговорити їх з нашими експертами – вони радо поділяться своїм досвідом. Залишайте заявку на консультацію просто зараз. 

 

Висновки 

Сучасна ERP-система – це незамінний софт для бізнесу, який допомагає ефективно планувати виробниці процеси, моніторити операції в режимі реального часу, налагоджувати комунікацію всередині компанії, підвищувати ефективність продажів та покращувати сервіс. 

Впровадження ERP відкриває для будь-якого підприємства низку переваг: автоматизація операцій, оптимізація логістичних процесів і закупівель, сучасні інструменти роботи з фінансами, додаткові можливості для HR-менеджменту та управління відносинами з клієнтами тощо.Потреба у ERP стає особливо гострою для великих компаній, що стикаються зі складнощами в управлінні своїми матеріальними активами та людськими ресурсами. 

Пошук та вибір оптимальної ERP потребує пильної уваги та ґрунтовного бізнес-аналізу. Хоча на ринку є хмарні і пакетні ERP, ми вважаємо оптимальним рішенням розробку індивідуальної платформи з нуля. Така система дозволяє належним чином розкрити усі переваги ERP для сфери промисловості, але потребує залучення надійної й професійної команди розробників. 

FAQ

Як ERP допомагає виробництву?

Використання ERP допомагає ефективно керувати усіма виробничими активами компанії. Цей софт дозволяє інтегрувати розпорошені джерела інформації й створити для підприємства єдину базу даних, автоматизувати процеси закупівель, виробництва, логістики, продажів тощо.

Які переваги надає ERP у виробничій сфері?

До складу такої платформи може входити модуль планування матеріальних ресурсів підприємства, який надає інструменти планування й оптимізації виробництва задля покращення його продуктивності. Крім того, до переваг впровадження ERP входять засоби управління складом та транспортом, що дозволяє оптимізувати логістику й зміцнити ланцюжки постачання.

Що означає ERP для виробництва?

У сучасних реаліях використання ERP – це базовий стандарт та необхідний фактор конкурентоспроможності у будь-якому масштабному виробничому процесі. Без використання інструментів ERP бізнес часто не має можливості організувати ефективне та рентабельне виробництво. 

Як ERP-система підвищує продуктивність?

За нашими спостереженнями, успішне впровадження ERP-системи на підприємстві може підвищити ефективність виробничого процесу на 30-40%. Крім того, воно спрощує процеси закупівель, фінансового обліку, логістики, продажів тощо. Створення єдиної бази даних також спрощує комунікацію всередині компанії, відкриває додаткові можливості аналітики та прогнозування.  

Євген
Про автора
Євген
CBDO
Досвід роботи 9 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.