Олександр
Олександр
Head of Front-end department
05.09.2022

Що обрати: PHP або Python?

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
05.09.2022
05.09.2022
4.8
9029
0

Обираючи стек технологій для створення діджиталу продукту під бізнес, необхідно приділити увагу добору мов програмування. Це фундамент, основа, від якої залежить вартість розробки, можливості та подальший розвиток проекту.

Найчастіше обирають між PHP чи Python. Це дві найякісніші та найефективніші мови програмування, які підходять для вирішення бізнес-завдань. Прочитавши статтю, ви розберетеся в їх особливостях та відмінностях. Це допоможе обрати найкращу технологію під ваш проект.

Що таке Python?

Python – це вкрай поширена високорівнева мова програмування. На ній пишуть застосунки, її використовують у веб-розробці та складних обчисленнях. Мова підтримує модульність, тому передбачає повторне використання коду. Що це означає? Наприклад, якщо є написаний код для форми, його не потрібно писати повторно, а можна використовувати на інших сторінках сайту або застосунку.

Python дуже швидкий, його синтаксис позбавлений всього зайвого. При цьому він зручно читається, підходить навіть для розробників-початківців. Ця мова справді універсальна й часто використовується у масштабних бізнес-проектах.

Порівняння PHP та Python дозволяє зрозуміти, яка мова покаже себе краще у конкретному проекті. Визначити лідера тут неможливо, оскільки обидві технології мають свої незаперечні переваги.

Плюси та мінуси Python

Python дуже зручна мова програмування, вона має купу переваг:

  • Код виходить зручним, чистим, його легко прочитати та зрозуміти. Навіть якщо інший програміст входить до проекту під час роботи, він розбереться з кодом й зможе продовжити створення застосунку.
  • Автоматизація робочого процесу на висоті, тому з мовою комфортно працювати. Майже повністю виключаються зайві завдання, а технічні моменти спрощуються.
  • Мова програмування інтегрується з Java, C та C++.
  • Підтримує модульну структуру, має велику бібліотеку даних. Це готові функції, які можна налаштувати під конкретні потреби клієнта. Наприклад, шаблонні рішення у вигляді форм, видів сторінок та типових блоків. Але при цьому кожен із них має безліч індивідуальних налаштувань, що дозволяє зробити продукт унікальним.
  • Швидкість розробки досить висока, саме завдяки модульній структурі. Порівнюючи PHP vs Python можна стверджувати, що за інших рівних можливостей другий дозволяє реалізувати проект швидше. Якщо вам необхідно створити MVP або простий продукт, ця мова програмування відмінно підходить.
  • Продукт, створений на Python, легко переносити між платформами. Наприклад, якщо застосунок написаний під одну ОС, після простих доопрацювань він працюватиме в іншій системі.
  • Python з'явився в 1989 році, але досі є актуальним та потрібним. Команда розробників цієї мови досі активно її підтримує, а велика база користувачів дозволяє отримувати відповіді навіть на складні питання та реалізовувати будь-які продукти для бізнесу.

Проте Python має й певні недоліки:

  • Швидкість роботи поступається іншим мовам програмування, тому треба розуміти, що обираючи PHP або Python для web, перший працюватиме швидше. Але все залежить від завдань. Якщо застосунок не обтяжений складним функціоналом, то різниця буде непомітною.
  • Динамічна типізація дозволяє створювати змінні, не визначаючи тип даних. Через це в певних випадках може виникати плутанина, подолати яку зможе лише досвідчений фахівець з архітектури мови.
  • Продукти Python досить сильно навантажують ресурси системи. Мову часто використовують для складних обчислювальних процесів, але й потужності пристрою мають бути відповідними.
  • Синтаксис не типовий, тому під час переходу з іншої мови програмування фахівцю доведеться звикати. У цьому випадку краще шукати команду розробників, які спеціалізуються на Python одразу.

Мова досить потужна, самостійна та підходить для розробки застосунків та програм різної складності. Попри її недоліки, вона активно використовується не лише у бізнесі, а й в створенні продуктів для науки, соцмереж, програмування техніки та навіть ігор.

Коли обрати Python?

Обираючи Python або PHP, потрібно враховувати, якою буде технологія. Щоб правильно визначити стек технологій, необхідно чітко розуміти, що ви хочете отримати. Хоча Python – універсальна мова, вона частіше застосовується для вирішення наступних завдань:

  • Web розробка будь-якого типу. Вам потрібний мобільний або десктопний застосунок, сайт, веб-сервіс? Для цього чудово підійде ця мова програмування. На ній створюється серверна частина продукту за допомогою фреймворків. Графічний інтерфейс на ній також можна реалізувати.
  • База даних. Python дуже просто взаємодіє з будь-якими базами даних.
  • Мова підходить для роботи з будь-якою операційною системою та підходить для створення систем адміністрування.
  • Відмінний інструмент для створення складних обчислювальних систем, тому Python залучається для розробки застосунків, які використовуються у науці, фінансовому сегменті, а також у секторах, де потрібне використання складних математичних обчислень.
  • Системи машинного навчання Якщо ваш продукт навчатиметься, розпізнаватиме голоси, обличчя, використовуватиме нейронні мережі, то Python – відмінне рішення.
  • Обираючи між Python або PHP для бізнесу, варто розуміти, що перший застосовується для автоматизації бізнес-процесів. Він здатний виконувати стандартні процедури та рутинні робочі процеси. Такі, як сортування даних, відбирання певних даних, структурування.
  • Python використовується для створення ігор. На ньому не вдасться повністю створити гру, але більшість функцій, особливо у стратегічних завданнях, він виконує. На Python розроблені такі ігри, як Civilization 4 та The Sims 4.
  • Instagram теж створено цією мовою програмування.

Визначте ключові характеристики вашого продукту. Як правило, він використовується для роботи в бізнес-сегменті. Тому варто розуміти, чи будуть у пріоритеті обчислювальні процеси, машинне навчання та застосування систем адміністрування та автоматизації. Якщо так, тоді використовуйте Python.

Що таке PHP?

PHP – це мова програмування, яка масово використовується у веб-розробці. Вона проста в опануванні, має зручний та зрозумілий синтаксис, спирається на підтримку величезного ком'юніті розробників. Переважно використовується для створення веб-продуктів, на ній роблять сайти та застосунки. Розберімо, що це за мова, й чи варто розглядати конкуренцію PHP vs Python.

PHP був розроблений у 1995 році, й протягом 30 років суттєво змінювався. Він продуктивний на боці сервера, здатний працювати на різних операційних системах й широко використовується для створення як простих сайтів-візиток, так і складних функціональних веб-порталів.

За допомогою PHP можна протягом короткого часу створити простий односторінковий сайт, який використовується для продажу товару чи послуги, або зробити багатосторінковий великий інтернет-магазин з можливістю оплати, поповнення товару. Мова програмування здатна працювати з високими навантаженнями, наприклад, значна частина сайту Facebook створена саме на PHP. Проведімо порівняння PHP та Python, оцінивши переваги та недоліки.

Плюси та мінуси PHP

Мова програмування PHP багато років зберігає свою актуальність та підходить для розробки потужних сучасних сайтів та веб-застосунків. Переваги PHP наступні:

  • Продуктивність на вищому рівні, він вважається набагато ефективнішим за такі мови програмування, як Java, Python та інші. Це свідчить, що код виходить дуже оптимізованим, йому не потрібні великі апаратні ресурси.
  • PHP працює з різними платформами та підтримує роботу на різних операційних системах. Тому можна написати сайт або веб-застосунок, який працюватиме як на Windows, так і на Linux. Також працює з іншими сервісами та платформами.
  • Навколо мови розвинена велика спільнота. Знайти потрібні інструменти для вирішення специфічних завдань на PHP зазвичай не складно, як і фахівців для підтримки проекту. Майже 80% сайтів написано на PHP, ком'юніті надає відповіді на складні питання, тому можна у короткі строки реалізувати практично будь-яке завдання.
  • Ефективно працює на стороні сервера, сумісного з Apache, IIS серверами.
  • Мова загальнодоступна й проста в опануванні, розробників-початківців можна швидко знайти чи навіть "виростити" під свій проект.

За час свого існування ця мова програмування набула неймовірної популярності та кваліфікованої спільноти. Але присутні й кілька недоліків, про які не можна промовчати:

  • У PHP використовуються елементи з C та Java. Для досвідченого розробника це надає певні переваги. Але недосвідчений фахівець може заплутатися у синтаксисі, йому доведеться довше розбиратися й додатково вивчати основи інших мов.
  • Простота опанування створює низький поріг входу. Тому на ринку трапляються «професіонали», які не мають достатньої компетенції й зривають проекти у той чи інший спосіб. Ми у WEZOM ретельно формуємо команду розробників, які зможуть створювати продукти будь-якої складності та вирішувати поставлені завдання.

Щоб грамотно обрати між PHP чи Python, необхідно чітко усвідомлювати цілі вашого проекту. Лише тоді можна правильно підібрати стек технологій для нього. Перед початком роботи ми завжди проводимо консультації та визначаємо, що саме ми, по суті, створюємо. Для яких цілей та завдань потрібен продукт? Як надалі він розвиватиметься? Ці відповіді мають бути однозначними, уміщуватись на половині аркуша паперу формату А4. Лише з такою цільною концепцією можна обирати технології та братися за розробку.

Коли обрати PHP?

Мова програмування PHP обирається у тому випадку, якщо для вашого бізнесу потрібен сайт, веб-застосунок або веб-сторінка, яка працюватиме через браузер. Основна особливість – можливість роботи на будь-якій операційній системі. Обирати PHP потрібно в такому разі:

  • вам потрібний простий сайт для демонстрації одного товару чи послуги;
  • необхідний сайт-візитка, щоб представити компанію в інтернеті, розповісти про послуги та контактувати з потенційними клієнтами;
  • необхідний каталог товарів чи послуг;
  • ви робите інтернет-магазин із будь-якою кількістю товарів;
  • створюєте застосунок для бізнесу, з яким взаємодіють ваші клієнти, наприклад, сервіс замовлення таксі, онлайн меню ресторану, сервіс доставляння;
  • потрібен складний багатосторінковий продукт, на кшталт соціальної мережі, порталу, наприклад, Facebook, який створено переважно на PHP.

За таких обставин ця мова програмування відмінно підійде. Так що ж обрати: PHP чи Python для WEB? Як ви зрозуміли, перший підходить для сайтів та веб-застосунків, другий – для самостійних програм та продуктів для бізнесу.

Різниця між PHP та Python

Щоб порівняння PHP та Python було максимально коректним, порівняємо ці дві мови за певними параметрами. Не можна сказати, що одна мова краща за іншу, у них трохи різні завдання. Тому вам залишається визначити, яка технологія підходить під ваші цілі. Порівнюємо за наступними критеріями:

  • Простота використання. Python вважається набагато простішою мовою для розробника, ніж PHP. У нього зрозуміла структура, він є мовою загального призначення й застосовується для вирішення різних завдань. PHP має складніший синтаксис, але він ідеально підходить для веб-розробки, оскільки його продуктивність вища.

  • Структура. Обидві мови підтримують об'єктноорієнтоване програмування, інтегруються з базами даних, підтримують XML.

  • Синтаксис. У Python синтаксис простіший. Він дуже лаконічний, код виходить компактним й не сильно завантажує систему під час роботи. У PHP синтаксис заплутаніший, деякі елементи взагалі наче запозичені з інших мов. Але в цьому його перевага, оскільки досвідчений фахівець легко зможе перейти з однієї мови на іншу, а вбудована бібліотека дозволяє створювати елементи будь-якої складності.

  • Підтримка спільноти. Обидві мови мають величезне ком'юніті, тут їхні сили рівні. На ринку вистачає досвідчених фахівців PHP, для яких немає нездійсненних завдань. Але й у спільноті Python багато людей із нестандартним мисленням та гнучким підходом до вирішення завдань.

  • Простота встановлення. Обидві мови мають відкритий вихідний код та є безплатними. Працювати з ними зможе будь-який фахівець.

  • Управління бібліотекою. Python має велику бібліотеку практично для будь-якого типу застосунків. Обидві мови підтримують інтеграцію з графічними бібліотеками, але PHP трохи поступається за цим критерієм.

  • Швидкість. PHP є швидкою мовою, але вона рідко використовується для створення складних обчислювальних систем. У веб-розробці вона за швидкістю лідирує. Але Python не відстає й підходить для простих рішень, які потрібно швидко реалізувати. Різниця у швидкості може бути помітною лише на дуже великих складних продуктах.

  • Продуктивність. У битві PHP vs Python за продуктивністю перемагає перша мова. Але вона націлена лише на веб-розробку, тоді як друга використовується для створення складних обчислювальних продуктів, де важлива не так швидкість, як точність.

  • Універсальність. Python вважається універсальнішою мовою, яка застосовується для розробки продуктів для бізнесу, науки, геймдеву. На PHP створюються переважно веб-застосунки та сайти.

На Python створено такі продукти, як YouTube, Pinterest, Instagram, Quora, Uber, Spotify, Dropbox. Але це не означає, що PHP підходить лише для створення простих сайтів та інтернет-магазинів. Ця мова програмування породила такі сайти та сервіси, як Facebook, WordPress, Вікіпедія, Yahoo. Тому, обираючи Python або PHP, варто чітко розуміти, який продукт ви робите та що саме хочете отримати у результаті.

Висновки

Обираючи стек технологій, необхідно враховувати багато чинників. Мова програмування обирається залежно з того, який результат ви прагнете отримати.

Нефахівцеві вкрай складно обрати або хоча б оцінити стек технологій, оскільки, крім мови програмування, потрібно обрати фреймворки та додаткові сервіси, які будуть використовуватися у розробці.

Якщо вам необхідний продукт для бізнесу, який працюватиме за допомогою браузера, краще підійде PHP. Але якщо вам потрібний застосунок, програма, яка буде спиратися на складну логіку, то Python краще впорається з цим завданням.

Щоб не страждати під час вибору, зверніться до нас у WEZOM або приїжджайте до офісу. Ми обговоримо ваш проект, допоможемо підібрати стек технологій та вирішимо, що обрати – PHP або Python. Зробімо якісний продукт для вашого бізнесу.

Як вам стаття?
4.8
Проголосувало: 22
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.