Макс
Макс
Head of Logistics PM
18.11.2022

Як оптимізувати роботу складу у WMS

Макс
Макс
Head of Logistics PM
18.11.2022
18.11.2022
2539
9 мін
0

Персонал, що працює на неавтоматизованому складі, витрачає чимало часу на найпростіші операції. Аби цього уникнути, варто впровадити WMS (систему управління складом), що контролює усі бізнес-процеси. А якщо така система у вас вже є - то її можна модернізувати та розширити. 

WMS: для чого потрібна оптимізація

Встановлення чи оптимізація WMS дозволить:

  • на 15-20% збільшити пропускну здатність складу;
  • на 30% ефективніше використовувати площу приміщення;
  • підвищити ефективність працівників на 20-30%, знизити на них навантаження;
  • зменшити ризик втрати товару практично до нуля.

Види WMS

В найзагальнішому вигляді усі WMS ділять на 2 категорії: без адресного зберігання та з ним. У першому випадку система лише автоматизує облік надходження / відвантаження товару, оформлює базові документи.

А ось системи з адресним зберіганням надають чимало послуг, тому саме їх застосовують на сучасних складах. Зокрема, вони пропонують:

  • Розбивку складського приміщення на окремі зони зберігання товару. Це дозволяє розміщувати вантаж з урахуванням його характеристик, за термінами й типом постачання, особливостями зберігання (напр., скло, морожені продукти) тощо.
  • Облік кожної одиниці товару за допомогою штрихкоду або RFID, завдяки чому можна відстежувати його рух, місцеперебування, швидко знайти.
  • Управління складським транспортом (навантажувачем, буксирувальником тощо) з урахуванням параметрів складу, габаритів товару, маршруту.
  • Створення контрольних списків складських замовлень, що автоматично генеруються у WMS, як тільки клієнт отримує товар. В майбутньому це полегшує роботу з аналогічними завданнями.
  • Багатоканальне управління замовленнями, що дозволяє керувати роздрібним бізнесом. Система контролює кількість та розташування вантажу, оптимізує його відправлення, мінімізує видатки (напр., показує, скільки товару потрібно закупити, щоб не було багато надлишків на складі).
  • Керування відвантаженням товару без розміщення на складі (cross-docking).
  • Робота з клієнтами – виставлення рахунків, видача товару на складі тощо.

WMS з адресним зберіганням дозволяє раціонально використовувати не лише час та гроші, але й робочу силу. Працівник може зробити усі операції без зайвих дій та метушні. Це вирішує чимало проблем, економить час, усуває помилки, що виникають через людський фактор.

Методи оптимізації WMS

Існує чимало WMS різного класу, – й від встановленої системи залежить якість логістики. Ви можете:

  • впровадити лише стандартні функції – керування відвантаженням, зберіганням, замовленням й виконанням;
  • вийти на новий рівень, оптимізувавши менш відомі, але важливі функції.

У другому випадку треба передбачити безліч факторів, зокрема – зонування приміщення, маршрут руху товару, навантаження на персонал, кількість стелажних систем. Варто продумати схему, за якою здійснюватиметься отримання, зберігання, сортування товару. Щоб система працювала ефективно, треба використовувати якісне ПЗ. Також потрібні сучасні сканери, принтери штрих-кодів, сенсорні датчики тощо.

Оберіть правильне ПЗ для керування складом

Шукайте систему WMS, що найліпше підходить до вашого бізнесу. Програмне забезпечення складу має бути:

  • зрозумілим, щоб його могла опанувати будь-яка людина;
  • простим у користуванні;
  • надавати обмежені права доступу в залежності від посади користувача.

Щоб полегшити вибір, рекомендуємо звернутись до фахівців WEZOM, які підберуть або створять з нуля систему з необхідними функціями, зважаючи на особливості вашої компанії.

Використовуйте датчики для оцифрування даних

Датчики та сенсори дозволяють контролювати роботу складу у режимі реального часу. Є різні варіанти:

  • Датчик (мітка) IoT – закріплюється за кожним товаром, що дозволяє миттєво відстежувати його розташування й фіксувати інформацію в базі даних через інтернет.
  • Сенсори, які допомагають контролювати стан вантажу, акуратність завантаження, що особливо важливо при зберіганні крихких предметів.
  • Кліматичні датчики та сенсори – відстежують температуру, вологість у приміщенні, що важливо при зберіганні продуктів та деяких інших речей.
  • Датчики, що контролюють розміри, об’єм певного вантажу. Система WMS, аналізуючи їх дані, визначає, коли товар вичерпується, й попереджає про необхідність поповнення запасів.
  • Датчики з безпеки руху – сповістять систему, що на складі чужинці.
  • Протипожежні датчики – миттєво попереджають про займання, що дозволяє вчасно викликати пожежників.

Таким чином, датчики та сенсори дозволяють правильно розташовувати товар, запобігати його псуванню, зниження, крадіжкам. 

RFID-технологія

RFID передбачає використання радіочастотних сканерів, що прикріплюються до стелі, стін, воріт тощо. Вони зчитують інформацію про вантаж завдяки радіочастотним міткам, що містять про нього інформацію. Переваги RFID перед штрихкодом в тому, що система здатна за секунду отримати дані про увесь товар на складі.

WMS розкодовує інформацію, фіксує у базі даних. За потреби відправляє до товару вантажників, вказуючи на місце, куди його треба поставити. Крім того, завдяки мітці система бачить вантаж, де б він не знаходився на складі, тому його не лише важко загубити, а й проблематично вкрасти. Технологія дозволяє вести облік не лише товару, а й працівників, що мають доступ до певного складу, що важливо для безпеки.

Використовуйте штучний інтелект

Штучний інтелект (AI) збирає дані з датчиків, виявляє закономірності й пропонує ефективні рішення різних завдань, починаючи від своєчасного поповнення товарів до планування зручніших маршрутів. Машинні алгоритми здатні проаналізувати великі об’єми даних за останні роки, й виявити слабкі місця в організації складу. Таким чином, за кілька годин AI здатен зробити те, що у людини займає кілька тижнів чи навіть місяців, й не факт, що дасть ефективний результат.

Раціонально використовуйте площу складу

Ефективність роботи складу залежить від правильного планування. Товар має бути розміщений так, щоб його можна було зручно та легко переміщувати, напр.:

  • Маршрут, яким рухається автокар, має бути вільним, без заторів.
  • Товар, що має постійний попит, треба розмістити ближче до навантажувальних платформ.
  • Речі, що зазвичай продаються / комплектуються разом, повинні зберігатись неподалік одна від одної.
  • Поповнення запасів товару, що швидко продається, має проводитись біля пунктів розвантаження, які знаходяться поруч з пунктом, куди приходить вантаж.

Зонування має передбачати можливість розширення бізнесу й збільшення кількості товару, що буде зберігатись на складі. Це забезпечить безперебійну роботу бази в довгостроковій перспективі.

Планування розміщення товару на складі варто довірити WMS. Система не лише може вказати місце, зручне для того чи іншого типу вантажу. Вона здатна правильно розподілити предмети, враховуючи такі характеристики, як швидкість продажу, габарити, фізичні та хімічні особливості об’єкта (напр., небезпечні речовини, скло тощо).

Прискорте логістику завдяки cross-docking

Cross-docking (борт до борту) – практика, розповсюджена у великих компаніях. Вона передбачає отримання / відвантаження товару без зберігання на складі. Коли вантажівка постачальника приїжджає на базу, її одразу зустрічає машина компанії, на яку вантажать товар, й вона відправляється до магазину. Іноді, якщо виникає певна затримка, вантаж зберігаються у проміжній зоні.

Cross-docking дає чимало переваг, зокрема:

  • Можливість зекономити місце на складі, а разом з тим – на обслуговуванні вантажу.
  • Максимально скоротити ланцюг постачання від продавця до магазину / покупця.
  • Знизити витрати на робочу силу завдяки зменшенню кількості операцій.
  • Зменшує ризики, пов’язані зі зберіганням товару (втрати, псування тощо).

Весь процес контролює WMS, тому операція проходить швидко, без збоїв.

І наостанок

Може здатися, що оптимізація WMS коштує дорого, й ваш бізнес її не потягне. Насправді це не так. Існує чимало систем різного класу - платний софт, хмарні сервіси, кастомна розробка. Перш ніж обрати WMS, треба відповісти на такі питання:

  • Який бюджет ви готові виділити на WMS.
  • Які функції вам потрібні, а без яких можна обійтись.
  • Скільки коштує установка та користування, чи є тому чи іншому проекті приховані платежі.

Як показує практика, інвестиції в WMS швидко виправдовують себе. Автоматизація складу знизить до мінімуму ризик втрати товару, людської помилки, зменшить навантаження на працівників, що поліпшить їх ефективність. Всі процеси стануть прозорими, ви зможете завжди відстежити будь-який товар, роботу складу в режимі реального часу.

Врешті, в найближчі роки уся логістична сфера остаточно перейде в “цифру”, і робота жодного великого складу без WMS буде просто неможливою. Відтак, працювати над впровадженням такої системи варто вже зараз.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.