IoT-рішення для менеджменту нерухомості: нові можливості Real Estate

Василій
Василій
IT Sales Manager
17.06.2024
834
0
12 хвилин

Менеджмент та управління будівлею може бути непростим завданням. Моніторинг технічного стану, оптимальне використання енергоресурсів, забезпечення безпеки та фінансової рентабельності потребують зусиль цілої команди фахівців. А тепер уявіть собі бізнес, якому треба забезпечити менеджмент десятків об’єктів нерухомості. Як зробити його ефективним? З чого почати?

Відповідь може бути простішою, ніж здається. Технології Інтернету речей (IoT) відкривають для усієї індустрії нерухомості абсолютно революційні можливості. Сьогодні автономні смарт-сенсори з доступом до мережі надають менеджерам такий рівень контролю над об’єктом, про який всього 10 років тому важко було навіть мріяти. 

У цій статті ми розповімо, як засоби IoT в нерухомості непомітно змінюють нашу повсякденність та задають нові правила гри для індустрії Real Estate. Понад те, ми розкажемо, як реалізувати переваги цієї технології на 100% та впровадити рішення IoT на практиці.  

Чому зростає попит на технології IoT?

Інтернет речей – це одна з найважливіших технологій найближчих двадцяти років. Ідея IoT полягає в тому, що фізичні об’єкти та прилади, такі як автомобілі, обладнання та елементи будівель, можуть бути комп’ютеризовані за допомогою автономного заліза, сенсорів та ПЗ. Прилади IoT виходять в мережу, що дозволяє їм передавати дані, взаємодіяти з навколишнім середовищем та виконувати різноманітні функції без прямого людського втручання. 

Наприклад, Інтернет речей – це "розумний" термостат, який може автоматично регулювати температуру в будинку з урахуванням погодних умов. Чи варто говорити, наскільки цінними можуть бути такі можливості у сфері девелопменту, нерухомості, виробництва або логістики? 

Сьогодні IoT-рішення в нерухомості затребувані як ніколи, адже інтернет речей відкриває безліч можливостей для автоматизації та оптимізації менеджменту об’єктів. Статистика розвитку галузі говорить сама за себе: 

  • За прогнозами Grand View Research, до 2030 року світовий ринок смарт-будівель сягне позначки в $570 млрд, а середньорічний темп зростання галузі найближчими роками буде перевищувати 26%. 

  • За даними Statista, станом на 2024 рік у світі налічується понад 17 млрд пристроїв IoT. Щороку ця цифра зростає на 2 мільярди, тож на 2030 рік в усьому світі будуть функціонувати майже 30 млрд IoT-приладів.

  • За оцінками Gartner, впровадження IoT у сферу нерухомості допоможе глобально скоротити витрати на електрику, менеджмент та обслуговування будівель щонайменше на 30%. 

Вибухове зростання напрямку IoT в нерухомості протягом найближчого десятиліття буде підживлюватись зростанням запиту на енергоефективність, відповідальне споживання ресурсів та скорочення вуглецевих викидів. З іншого боку, пристрої інтернету речей стають доступнішими, простішими та розумнішими, стираючи кордони між фізичним простором та диджиталом. Їх можливості збору та обміну даними в реальному часі ідеально суміщаються з потенціалом технологій штучного інтелекту, які також будуть визначати майбутнє для усієї галузі на роки вперед.

Оптимізація керування нерухомістю з IoT: які існують засоби

Вже сьогодні технології Інтернету речей можуть вирішити для бізнесу у сфері нерухомості цілу низку проблем з менеджментом та обслуговуванням будівель. Це шлях розумної оптимізації витрат та побудови більш безпечної й автономної моделі управління. Розглянемо основні напрямки застосування IoT для керування нерухомістю.

Системи управління енергоспоживанням та ресурсами

Засоби IoT для управління енергетикою, споживанням води та природного газу відкривають нові можливості ефективного використання ресурсів у будівлях та спорудах:

  • Системи IoT для обліку води дозволяють побудувати ощадливу та ефективну модель споживання водних ресурсів. Такі рішення використовують сенсори, контролери, лічильники та інші пристрої для обліку, можуть інтегруватися з бекендом, користувацькими додатками та іншими системами. Так користувач може моніторити та оптимізувати водопостачання, контролювати якість води, виявляти аварії та витоки в комунікаціях тощо. 

  • Системи IoT для електроспоживання. Диджитал робить можливим точний моніторинг енергоспоживання в реальному часі та використання отриманих даних для оптимізації витрат електрики. Системи смарт-будинку й сучасна побутова техніка інтегруються в єдину екосистему, що дає змогу керувати електроприладами дистанційно та автоматично. Такі можливості дозволяють заощадити на споживанні, зробити мережу безпечнішою, зменшити навантаження на енергосистему та екологію. 

  • Інструменти IoT для споживання газу також легко інтегруються з екосистемою сучасного смарт-будинку. Сенсори, контролери й цифрові лічильники дозволяють домовласникам моніторити споживання газу та автоматизувати управління плитами, системами опалення тощо. Понад те, IoT-системи дозволяють виявляти та усувати проблеми з газовими мережами, такі як витоки або несправності. Це сприяє безпеці та зменшенню витрат.

Системи безпеки та охорони

Використання IoT в керуванні нерухомістю дозволяє побудувати безпечне та контрольоване середовище із залученням мінімальних ресурсів. 

  • Системи відеоспостереження, обладнані онлайн-камерами, дозволяють власникам та менеджерам об’єктів бачити ситуацію всередині або навколо будівлі в реальному часі, в режимі 24/7. Для цього достатньо мати під рукою будь-який гаджет та доступ до Інтернету. Понад те, поєднання камер з технологіями комп’ютерного зору дозволяє повністю роботизувати візуальний моніторинг безпеки.

  • Сенсори руху також можна інтегрувати у систему безпеки сучасного смарт-будинку. Вони можуть працювати із системами відеоспостереження та смарт-освітлення, реагуючи на будь-яку небажану активність поруч чи в середині будівлі. Їх встановлюють у сліпих зонах систем спостереження, у вразливих місцях (двері, вікна тощо). Понад те, сенсори можна програмувати на виявлення певних патернів руху: наприклад, для розрізнення людей та тварин. 

  • Смарт-замки з IoT тим часом надають максимально зручний та безпечний доступ до будівлі. Ними можна керувати віддалено, через користувацькі додатки. Вони можуть бути прив’язані до мобільного акаунту користувача, його ID або біометрики, що робить фізичні ключі непотрібними. Понад те, інтеграція смарт-замка з системами відеоспостереження та комп’ютерного зору (наприклад, для розпізнавання облич) робить цей компонент безпеки цілком автоматизованим.

Системи контролю доступу

Такі рішення актуальні для комерційної нерухомості та багатоквартирних житлових комплексів. За допомогою IoT можна побудувати автоматичну модель допуску та моніторингу відвідувань будівлі. В даному разі екосистема смарт-будинку інтегрується з різноманітними засобами для ідентифікації та авторизації осіб. Зокрема, йдеться про смарт-карти, GPS-мітки, біометричні сканери, цифрові ID в користувацьких додатках, персональні IoT-пристрої тощо. 

Завдяки Інтернету речей, система контролю доступу завжди буде підключена до мережі, що дає змогу моніторити безпеку та доступи в реальному часі. Комерційну нерухомість таким чином можна надійно убезпечити від небажаного проникнення, або ж налагодити механізм смарт-доступу до номерів для гостей в готелі. Адміністратор будівлі матиме змогу віддалено відкривати двері для відвідувачів, перевіряти журнали входу-виходу та аналізувати сповіщення про спроби несанкціонованого доступу.

Контроль доступу може бути корисним інструментом обліку робочого часу співробітників бізнесу та індикатором їхньої присутності на робочих місцях. В одному з нещодавніх наших кейсів ми реалізували для клієнта таку подібну систему трекінгу персоналу на базі GPS

Інтеграція такого рішення з іншими компонентами смарт-будинку (відеоспостереження, смарт-замки тощо) дозволяє мінімізувати ризики для об’єкта, побудувати в будівлі цілком безпечний, контрольований, і водночас зручний простір. Вона також допомагає зменшити витрати на утримання будівлі.  

Системи кліматичного моніторингу

Інтернет речей відкриває можливості комплексного збору даних про внутрішній стан будівлі. Ці дані потім можна використовувати для виявлення потенційних проблем в експлуатації, покращення енергоефективності та забезпечення загальної безпеки й комфорту мешканців.

  • Сенсори вологості та температури не лише дозволяють підтримувати у приміщеннях комфортний мікроклімат. Вони також допомагають підтримувати будівлю в належному стані, вчасно виявляючи проблеми з опаленням та вентиляцією, запобігати утворенню цвілі на стінах та іржі на металічних елементах. Це мінімізує ризик виникнення аварійних ситуацій та скорочує видатки на технічну підтримку. 

  • Сенсори якості повітря тим часом дозволяють забезпечити моніторинг рівня речовин-забруднювачів в повітрі, таких як пил, леткі органічні сполуки (ЛОС) та діоксид вуглецю (CO2). Дані з цих датчиків можуть бути використані для покращення якості повітря в приміщенні, управління системами вентиляції та кондиціонування. Такі системи також виступають важливим фактором безпеки. Приміром, сенсори диму слугують основою для автоматичних систем реагування на пожежі. Вони можуть вчасно розпізнати тління проводки й вберегти будівлю від страшних наслідків. 

Отримані дані від будь-яких сенсорів та датчиків можуть бути відображені на мобільних або веб-додатках, що дозволяє власникам та менеджерам смарт-будівлі моніторити параметри його внутрішнього середовища в режимі реального часу. 

Системи моніторингу використання приміщень

IoT-системи для моніторингу простору приміщень дозволяють використовувати автономні сенсори та ПЗ для фізичного менеджменту будівлі. Це може бути корисно як для офісних чи промислових об’єктів, так і для житлової забудови. 

  • Сенсори присутності відіграють ключову роль в такому моніторингу. Вони реагують на інфрачервоне випромінення, аби детектувати присутність людини в певній зоні. Це дозволяє вирішувати різноманітні завдання: від забезпечення безпеки, до побудови смарт-систем управління освітленням, опаленням, кондиціонуванням тощо. Наприклад, датчики можуть автоматично вмикати лампи вуличного освітлення при наближенні людини. Як свідчить практика, такі рішення дозволяють скоротити витрати на електрику на 20-30%. 

  • Інструменти відстеження активності в смарт-будівлях дозволяють вести моніторинг й аналіз поведінки людей у приміщенні за допомогою різноманітних сенсорів та методів обробки даних. Може йтися про патерни пересування, використання електроприладів, звички у використанні опалення та кондиціонування тощо. Такі системи відкривають новий рівень взаємодії між людиною та смарт-будинком: система зможе підлаштовуватись під звички та потреби користувача й автоматизувати буденні завдання. З іншого боку, моніторинг допоможе системі розпізнати небезпечну активність та загрозу проникнення в будівлю чужинців. 

IoT-рішення у сфері нерухомості: переваги для бізнесу

Отже, Інтернет речей дає індустрії Real Estate безліч цінних можливостей. Як застосувати їх у бізнесі? Наведімо основні переваги застосування IoT для оптимізації керування нерухомістю. 

Ефективний менеджмент об’єктів. Засоби IoT надають керуючим компаніям змогу моніторити стан об’єктів дистанційно й в реальному часі. При тому вони можуть отримувати завдяки сенсорам дані, які раніше потребували людської участі та окремих вимірювань. Зокрема, йдеться про відстеження енергоспоживання, витрат газу та води, опалення, показників мікроклімату тощо. Усе це відкриває нові можливості для ефективного управління нерухомістю та зниження операційних витрат.

Покращений досвід для орендарів. Пристрої Інтернету речей можна використовувати для створення розумних будинків і будівель, які пропонують людині максимальну зручність, комфорт та контроль над житловим простором. Системи автоматичного освітлення, клімат-контроль, смарт-сигналізація – усі ці можливості цінуються орендарями житлової й комерційної нерухомості. Відтак, попит на об’єкти з цими опціями буде високим, як і маржинальність їхньої оренди. 

Покращення безпеки та захищеності. Системи безпеки з підтримкою технологій Інтернету речей працюють одразу на декількох рівнях. Охоронні системи на базі сенсорів присутності та камер з машинним зором вчасно і точно розпізнають несанкціонований доступ до будівлі. А різноманітні внутрішні датчики IoT миттєво сигналізують про ризики пожежі чи будь-якої іншої аварійної ситуації. Відтак власники об’єктів та орендарі можуть спати спокійно. 

Ухвалення рішень на основі даних: Технології Інтернету речей генерують безліч даних щодо експлуатації об’єктів, споживання енергії та сценаріїв поведінки людей у приміщеннях. Компанії, що займаються нерухомістю, можуть використовувати ці дані для ухваленя обґрунтованих рішень щодо інвестицій в нерухомість, графіків технічного обслуговування та вподобань орендарів. Обробка таких даних засобами ШІ та машинного навчання може стати потужним фактором розвитку бізнесу.

Енергоефективність та цілі сталого розвитку. Пристрої Інтернету речей допомагають оптимізувати використання електрики та природних ресурсів в приміщеннях, що веде до суттєвого зниження витрат, зменшення навантаження на енергосистему та мінімізації тиску на екологію. Розумне освітлення, смарт-системи опалення, вентиляції та кондиціонування, автоматизоване управління енергоспоживанням – усі ці рішення сприяють ощадливому, сталому й екологічному функціонуванню об'єктів нерухомості.

Предиктивна підтримка. За допомогою IoT бізнес має змогу оптимізувати технічне обслуговування будівлі та скоротити витрати на нього на 30-40%. Сенсори Інтернету речей можуть відстежувати стан систем та обладнання об’єкту, що дозволяє проводити профілактичне обслуговування для розв'язання проблем до того, як вони призведуть до коштовних поламок чи аварій. Такий проактивний підхід скорочує час простою і подовжує термін служби об'єктів нерухомості.

Оптимізація операцій та економія коштів. Технології Інтернету речей дають змогу комплексно автоматизувати й роботизувати цілу низку аспектів управління нерухомістю, що традиційно потребували високої людської залученості. Моніторинг стану будівлі, зняття показів лічильників, робота з орендарями та покупцями, профілактичне обслуговування – ось лише деякі напрямки роботи, які можна повністю або частково автоматизувати завдяки новим технологіям. 

Розробка рішень IoT для нерухомості з WEZOM

Немає жодних сумнівів у тому, що майбутнє усієї індустрії Real Estate пов`язане з розвитком Інтернету речей. Наша команда добре розуміє це, оскільки розробляє диджитал-рішення для бізнесу вже 25 років і має багатий досвід роботи з провідними забудовниками. Клієнти з сектору нерухомості звертаються до нас у пошуках індивідуальних цифрових рішень – кастомне корпоративне ПЗ, мобільні та веб-додатки, цифрові екосистеми тощо. 

Як приклад, ми створили комплексну онлайн-платформу для української корпорації нерухомості РІЄЛ, що за 20 років свого існування реалізувала 65 об’єктів у Києві та Львові. Клієнт прагнув поєднати усі свої проєкти на єдиному порталі й надати користувачам інноваційний сервіс, тож звернувся до команди WEZOM у пошуках практичних рішень. 

Наші розробники реалізували для РІЄЛ потужний портал з якісним портфоліо об’єктів корпорації та унікальним UX. Зокрема, покупці та інвестори отримують наскрізний особистий кабінет, де можуть працювати з документацією та відстежувати статус будівництва свого об’єкта. Після введення об’єкту в експлуатацію функціонал кабінету розширюється, користувач може оплачувати у ньому послуги ЖКГ. 

Не важко уявити, як можливості такого особистого кабінету можна розширити за допомогою функцій IoT. Автоматичне оновлення показів смарт-лічильників, віддалений моніторинг квартири, налаштування мікро-клімату, контроль системи безпеки – ось лише деякі можливі сценарії. 

У кейсі РІЄЛ реліз порталу допоміг компанії збільшити продажі втричі. І це лише початок. Можливості новітніх технологій можуть масштабувати подібний успіх у неймовірних напрямках та масштабах.

Підіб’ємо підсумки

Інтернет речей відкриває новий етап в історії розвитку галузі нерухомості. Розумні автономні сенсори та смарт-прилади з доступом до мережі дають змогу оптимізувати споживання електрики та ресурсів, покращити досвід орендарів, оптимізувати технічне обслуговування об’єктів, надійно забезпечити безпеку активів тощо. Конкурентні перегони за перевагами IoT в індустрії нерухомості вже стартували. Тож найближчими роками практично усі компанії в Real Estate шукатимуть готові рішення для Інтернету речей, або розроблятимуть власні. 

Наш багаторічний досвід в індустрії підказує, що розробка власного диджитал-рішення – це найкращий шлях впровадження новітніх технологій в бізнес. Створення кастомного ПЗ під унікальні вимоги окремо взятої компанії дає безліч переваг в розрізі налаштування UX, гнучкості, безпеки та масштабованості процесів. Але для успіху до розробки кастомного рішення IoT варто залучити по-справжньому фахову та досвідчену IT-команду. 

FAQ 

Що таке IoT в нерухомості?

Інтернет речей (IoT) у cфері Real Estate – це застосування автономних сенсорів, мереж та програмного забезпечення для підключення приладів і систем будівлі до Інтернету. інтеграція IoT для керування нерухомістю надає власникам та орендарям безліч переваг в розрізі комфорту, енергоефективності, техобслуговування будівлі, забезпечення безпеки, скорочення витрат тощо. 

Як IoT-рішення оптимізують бізнес нерухомості?

Можливості інтернету речей виявились для індустрії вкрай цінними. Оптимізація керування нерухомістю з IoT – це шлях побудови системи моніторингу життєвого циклу будівлі в реальному часі. Інтернет речей дозволяє оптимізувати витрати енергії та природних ресурсів, спростити техобслуговування, реалізувати систему контролю стану об’єкта, забезпечити безпеку тощо.

Як інтеграція IoT-рішень збільшує прибуток бізнесу в нерухомості?

Інтеграція IoT-рішень допомагає збільшити рентабельність бізнесу в нерухомості шляхом зменшення витрат, підвищення ефективності та покращення якості обслуговування, що веде до підвищення привабливості нерухомості для клієнтів. Інтернет речей дає змогу автоматизувати безліч операцій, що раніше потребували глибокої людської залученості.

Василій
Про автора
Василій
IT Sales Manager
Досвід роботи 6 років
Експерт з IT-продуктів у галузі логістики та девелопменту, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підбирати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.