Функції ERP системи для підприємств

Євген
Євген
CBDO
03.11.2023
03.11.2023
5.0
2107
0

Сучасне велике підприємство – вкрай складний механізм, що складається з десятків, а іноді й сотень підрозділів. Як забезпечити цьому механізму ефективність та керованість? Ще декілька десятиліть тому єдиним варіантом була бюрократія та нескінченна паперова звітність. Але сьогодні на допомогу прийшли можливості диджиталу. 

В цьому сегменті сформувався цілий клас софту для комплексного управління великим бізнесом – ERP-системи. Ми проведемо огляд функцій ERP для підприємств, визначимо переваги цього софту у менеджменті, виробництві та ланцюжках постачання. З'ясуймо, нащо підприємству потрібна ERP система?

Що таке ERP

За абревіатурою ERP ховається термін Enterprise Resource Planning, тобто “планування ресурсів підприємства”. Це словосполучення на початку дев’яностих почали застосовувати аналітики Gartner, говорячи про стратегію розумного планування процесів за допомогою інтелектуальних систем. Ідея ERP стала розвитком концепції MRP – “матеріального планування на підприємстві”, яке розвивалось у цій галузі ще з шістдесятих. 

На відміну від MRP, функціонал ERP для підприємств не обмежується лише роботою з матеріальними ресурсами, а й поширюється на усі процеси та ресурси: людські, фінансові тощо. 

З новою хвилею цифровізації на початку дев’яностих з’явились перші успішні тиражовані ERP-системи для великих організацій. Наприклад, продукти таких вендорів як SAP та Oracle. Це були громіздкі й складні платформи, передусім для управління виробництвом та логістикою. Проте ринок ERP стрімко зростав, і вже на початку двохтисячних використання такого софту стало стандартом і для гігантів у сфері послуг, і для урядових організацій.

Що змінилося з того часу? Які функції мають ERP системи для підприємств сьогодні, у 2024 році? Сучасні платформи зовсім не схожі на своїх пращурів з дев’яностих. Це гнучкі програмні комплекси для автоматизації та оптимізації усіх бізнес-процесів: від бухгалтерського обліку та управління персоналом, до закупівель сировини та контролю промислового обладнання. Вони пропонують зручні веб- та мобільні інтерфейси, можуть працювати з “хмари”, вільно інтегруються з популярними продуктами для бізнесу. Сучасний ринок ERP пропонує як масштабні інтегровані платформи для заводів-велетнів, так і рішення для середнього бізнесу, що надають сервіс за передплатою. 

Ключові функції ERP систем для підприємств

Ринок пропонує розмаїття рішень під різні завдання та сфери бізнесу. Та ми наведемо головні функції ERP для підприємств, які так чи інакше виконують для бізнесу всі подібні платформи. 

Управління фінансами

ERP-софт дозволяє вести цифровий бухгалтерський облік, контролювати видатки та надходження, проводити аудит й комплексний аналіз фінансових показників підприємства. Це допомагає бізнесу будувати прогнози та здійснювати довгострокове планування.

Управління виробництвом

Сюди можна віднести можливості планування, координації та контролю за виробничими процесами на усіх рівнях: постачання сировини та компонентів, обробка, збирання, вихід готової продукції. Функції ERP систем для виробництва також передбачають можливості контролю над матеріальними фондами та виробничими активами підприємства. Наприклад, відстеження стану промислового обладнання задля вчасного техобслуговування. 

Управління проектами

Будь-яка ERP-система наділена інструментами для таск-менеджменту: створення проектів, планування завдань, розподілення відповідальності між співробітниками, контроль виконання задачі та оцінка ефективності її реалізації. 

Управління логістикою

Цифрові платформи допомагають керувати усіма ланками ланцюжка постачання організації. Контрольоване зберігання сировини та готової продукції, управління складськими площами, оптимізація роботи автопарку, менеджмент транспортування, взаємодія з постачальниками, ритейлерами, клієнтами тощо. 

Автоматизація HR

Управління багатотисячним штатом великої організації може вимагати дуже суттєвої уваги та ресурсів. ERP системи дозволяють централізовано керувати усіма аспектами HR-менеджменту: пошук співробітників, онбординг, оцінка продуктивності, менеджмент нарахування зарплат та бонусів, облік відпусток, корпоративне навчання, підвищення кваліфікації тощо. 

Управління продажами та замовленнями

Якщо підприємство займається продажами або роботою з кінцевими споживачами, то ERP-системи можуть надати йому модулі для опрацювання замовлень клієнтів: від моменту розміщення, до його опрацювання менеджером, комплектації, відвантаження та виконання. Такі платформи дозволяють також вести аналітику продажів й оцінювати їх динаміку. 

Управління відносинами з клієнтами

Водночас ERP-система може охоплювати й функціонал CRM-софту, надаючи інструменти для побудови бази клієнтів та ефективної роботи з нею. Це дозволяє покращити якість обслуговування, надавати персоналізований сервіс, а відтак підвищувати довіру та лояльність клієнтів. 

Контроль якості

Інтегрований цифровий контроль може краще за будь-які інші засоби забезпечити відповідність продукції або послуг підприємства певним стандартам якості – як внутрішнім, так і галузевим чи міжнародним. Процент браку та дефектів на виробництві можна звести до мінімуму з мінімальними витратами. 

Контроль ризиків

Концентрація даних для опрацювання в єдиній платформі врешті надає бізнесу можливість отримати цілісне бачення процесів на підприємстві, об’єктивно визначити його сильні й слабкі сторони. Відтак ERP надає підґрунтя для адекватної оцінки ризиків, предиктивної аналітики та довгострокового планування. 

Варто сказати, що наведений огляд функцій ERP систем для підприємств не є вичерпним. Адже більшість систем мають гнучкі можливості інтеграції додаткових інструментів під різноманітні завдання бізнесу. А якщо йдеться про системи індивідуальної розробки, то для них обмежень практично немає – реалізувати можна будь-який функціонал.

Як ERP впливає на продуктивність підприємства

Використання ERP систем не дарма стало сучасним стандартом для великого бізнесу. Адже вищезгадані функції ERP систем для підприємств надають їм низку переваг й виводять продуктивність операцій на новий рівень. Розглянемо ці переваги детально. 

Інтеграція даних

Великі організації часто оперують декількома окремими сервісами та інструментами у своїх численних підрозділах та філіях, відтак спираються на відокремлені бази даних, що ніяк не синхронізуються між собою. Впровадження ERP системи передбачає інтеграцію даних з різних джерел та створення єдиного інформаційного середовища в компанії, з відповідними перевагами прискорення комунікації та операцій. 

Прозорість операцій

Диджиталізація, яку пропонують ERP-системи, передбачає широке впровадження засобів моніторингу за ресурсами підприємства: від систем IoT для контролю промислових активів, до геолокації продукту у ланцюжку постачання та тайм-трекінгу для співробітників. Це дозволяє менеджменту підприємства розуміти статус і продуктивність здійснення будь-якої операції в реальному часі, а відтак і реагувати на будь-які проблеми без зволікань.

Синхронізація підрозділів

Єдине інформаційне та організаційне середовище унеможливлює ситуацію, за якої різні підрозділи компанії діють неузгоджено, починають паралельно вирішувати одні й ті самі завдання, дублювати власні функції чи навіть створювати конфлікти інтересів. Це може заощадити безліч часу та ресурсів, а іноді й вберегти бізнес від суттєвих проблем.

Автоматизація та е-документообіг

Запуск ERP-системи дозволяє ефективно впровадити у масштабах всієї організації електронний документообіг, що прискорює безліч операцій, скорочує видатки на паперову роботу та спрощує роботу з контрагентами. Крім того, функціонал ERP систем для підприємств надає безліч можливостей автоматизації рутинних завдань: від генерації місячних звітів, до технічної інспекції обладнання.

Скорочення видатків

Перехід від ручного паперового менеджменту до сучасного диджитал-управління в довгостроковій перспективі дозволяє суттєво заощадити на бюрократії. Не секрет, що навіть витрати на папір та зберігання “паперових” архівів можуть коштувати великій організації сотні тисяч доларів щорічно. ERP-система дозволяє розподіляти людські та фінансові ресурси набагато ефективніше, скорочуючи будь-які супутні витрати до мінімуму.  

Нова якість ухвалення рішень

Використання ERP надає бізнесу цілісний real-time погляд на усі процеси в організації, єдине інформаційне середовище та вкрай широкі можливості аналітики. Відтак менеджмент підприємства має можливість своєчасно ухвалювати стратегічні рішення, що базуються на реальних даних. Якість ухвалення рішень можна підвищити з використанням новітніх інструментів ШІ та data science.  

Сьогодні переваги ERP є очевидними, понад 70% компаній великого бізнесу використовують той чи інший ERP-софт. Як показало опитування Mint Jutras, 67% великих компаній у сфері виробництва та дистрибуції оцінюють свій досвід впровадження ERP як успішний, або дуже успішний. Ще 31% опитаних менеджерів оцінили свій успіх як “частково успішний”, а про відсутність успіху відзвітували лише 2%. 

Ключовими цілями впровадження ERP бізнес назвав скорочення витрат (46% опитаних), покращення метрик продуктивності (46%) та підвищення ефективності бізнес-транзакцій (40%). Відтак можна вважати, що застосування ERP майже завжди відмінно вирішує ці завдання. Варто лише правильно обрати технології та підхід до диджиталізації. 

Як отримати кастомну ERP-систему

Як впровадити ERP у бізнес? Загалом перед організаціями постають два шляхи. Перший – використання готового софту від вендорів типу Oracle чи Microsoft (у вигляді “коробкового” рішення чи хмарного SaaS-сервісу). Другий – індивідуальна розробка платформи під власні потреби. У кожного шляху є свої переваги й недоліки.

Використання готових рішень – це простий шлях, в якому бізнесу не треба докладати великих зусиль із підтримки та розвитку свого софту. Однак цей підхід має свої недоліки та ризики: 

  • Впровадження готової системи від вендора в масштабах великої організації може потребувати декількох років та інвестицій у сотні тисяч доларів.

  • Готовий функціонал, попри усю свою гнучкість, може не відповідати потребам та особливостям окремо взятого бізнесу повною мірою.

  • Клієнт хмарного сервісу фактично довіряє безпеку даних свого бізнесу третій стороні.

  • Хмарні сервіси зазвичай мають змогу підвищувати вартість тарифних планів на власний розсуд та автоматично продовжувати передплату, адже за замовчуванням фіксують ці моменти в ліцензійній угоді.

  • Клієнт хмарного сервісу не може самостійно обирати вектор розвитку ERP. Фактично він впадає в залежність від технологій вендора і змушений підлаштовуватись під них.  

Через це дедалі більше організації відмовляються від використання готових ERP й розглядають можливості індивідуальної розробки власної платформи з нуля. Цей підхід потребує істотних витрат на старті проекту, але його переваги очевидні: 

  • Кастомна ERP розробляється з огляду на усі специфічні особливості та потреби окремо взятого бізнесу.

  • Система стає інтелектуальною власністю клієнта, її можна розвивати в будь-якому напрямку.

  • Бізнес із власною платформою не залежить від чужих технологій та рішень. 

  • Власна ERP дозволяє самостійно забезпечувати безпеку свої даних, обираючи між власними серверами та добре захищеною хмарною інфраструктурою.

  • Вартість індивідуальної розробки ERP з нуля дуже часто порівняна з впровадженням готових рішень від вендора. А в довгостроковій перспективі відсутність плати за продовження ліцензії дозволить суттєво заощадити. 

Та індивідуальна розробка теж влаштує не усіх, адже для неї бізнесу необхідно знайти або сформувати команду розробників. При тому далеко не кожна команда впорається з розробкою настільки масштабної системи – для цього потрібен досвід та експертиза. Чудовим варіантом для бізнесу на цьому шляху буде пошук досвідченого партнера на IT-ринку, який має відповідні кейси та фахівців. 

Команда WEZOM – це саме той варіант. В нас за плечима понад 20 років розробки диджитал-продуктів для бізнесу. Колись ми починали зі створення інтернет-магазинів, а сьогодні розробляємо комплексні ERP та TMS-системи корпоративного рівня. В одному з найсвіжіших наших кейсів ми реалізували ERP-платформу для компанії, що надає послуги в нафтогазовому секторі. Клієнт раніше користувався готовими рішеннями, однак зрештою прийшов до необхідності створити власну платформу. Продукт успішно пішов в реліз, і ми працюємо над його масштабуванням. 

Якщо вас цікавлять подібні можливості – ви можете просто зараз зробити запит на консультацію із нашими менеджерами. Фахівці WEZOM готові обговорити ідеї чи проблеми вашого бізнесу, поділитися досвідом та запропонувати практичні рішення для побудови ERP. 

Підсумки

Сьогодні нікому не спаде на думку ставити під сумнів цінність ERP-софту, адже він задав високі стандарти організації роботи великих підприємств і компаній ще 20 років тому. 

Сьогодні ERP-системи виконують для бізнесу низку надважливих функцій: від управління фінансами та матеріальними активами, до HR-менеджменту та підтримки стратегічного планування розвитку компанії. 

Галузеві опитування свідчать, що більшість кейсів використання ERP у бізнесі є успішною. Втім, перед організаціями постає вибір: покладатися на готові системи від великих вендорів на кшталт SAP та Oracle, чи інвестувати в розробку власного продукту. Як показує наш досвід, другий варіант в довгостроковій перспективі є більш вигідним та ефективним. Відтак кожній компанії варто розглянути можливості індивідуальної розробки, зважити усі “за” і “проти”, проконсультуватися з досвідченими розробниками. Саме вони можуть пояснити, які функції ERP систем для підприємств варто вважати ключовими в окремо взятому кейсі, на чому варто зосередитися при їх впровадженні. 

FAQ

Які основні функції ERP систем для підприємств?

Cучасна ERP виконує для організації цілу низку функцій: управління фінансами, активами, виробництвом, логістикою, опрацюванням замовлень тощо. Такі системи автоматизують документообіг та взаємодію з клієнтами, надають широкі можливості для бізнес-аналітики та управління ризиками.

Чи варто інтегрувати ERP систему для підприємства?

Використання ERP-софту давно стало стандартом ефективної роботи для великих підприємств у будь-якій галузі: від виробництва та логістики, до ритейлу та сфери послуг. Відтак інтеграція такої платформи сьогодні є необхідністю. Бізнес може обрати одне з готових рішень від великих вендорів, або інвестувати у розробку власного софту.



Євген
Про автора
Євген
CBDO
Досвід роботи 9 років
Експерт з IT-продуктів, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підібрати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.