Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
10.04.2024

Що таке трафік сайту та як його подивитися?

Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
10.04.2024
10.04.2024
5.0
8040
0

Навіть найкрасивіший і функціонально приємний інтернет-магазин матиме нульову ефективність, якщо на нього не приходитимуть відвідувачі. Залучення трафіку – окрема робота над сайтом, який не можна ігнорувати. І сьогодні ми розповідаємо, як максимально ефективно залучати відвідувачів за допомогою платних та безкоштовних способів.

Що таке трафік сайту

Трафік - це кількість користувачів, які відвідали сайт за певний час. Зазвичай за добу, місяць чи рік.

що таке трафік сайту

Наприклад, якщо за день на web-ресурс зайшло 100 користувачів, то добова відвідуваність становить 100 осіб (ще їх називають уніками). При цьому 1 відвідувач враховується лише один раз, навіть якщо він відкритий сайт кілька разів.

Кожен гість – потенційний покупець. Тому чим вища відвідуваність – тим краще, адже люди заглядають до вас не просто так, їм цікаві ваш товар, послуга, пропозиція.

Що таке цільовий трафік

Насправді, залучити відвідувачів без прив'язки до якості трафіку дуже просто. 15–25 грн за 1000 переглядів – і ви маєте відвідуваність. Але це не те, що нам потрібне. На сайт зайдуть люди, різні за віком, інтересами, потребами і, головне, абсолютно не зацікавлені у вашому продукті. Тому трафік має бути цільовим. Що це означає?

Цільовий трафік – це прихід на сайт людей, які:

  • зацікавлені у тому, що ви пропонуєте;

  • можуть принести дохід.

Щоб привернути увагу таких користувачів спочатку їх необхідно вивчити. Перший етап роботи з відвідуваністю – це розробка портрета цільового відвідувача. Ви знайомитесь ближче зі своєю аудиторією: вивчаєте їхній біль та потреби, бажання та мрії, вік, достаток, стать, інтереси.

Отримати прогноз трафіку Вашого сайту

Навіщо потрібно регулярно аналізувати трафік?

Розуміння кількості відвідувачів, їхня поведінка на сайті – хто заходить, як часто, що саме робить на сторінках ресурсу, яка частина з них робить замовлення – допомагають оцінити ефективність просування та вчасно скоригувати маркетинг-стратегію.

Крім власних показників фахівці Wezom рекомендують аналізувати відвідуваність конкурентів. Це допоможе зрозуміти їх сильні та слабкі сторони, дізнатися про орієнтовну конверсію та канали просування. Якщо ви плануєте відкривати проект, аналіз конкурентів дозволить протестувати нішу, а також орієнтуватися в майбутньому обсязі робіт і бюджеті, необхідному для просування.

Які бувають типи трафіку

Відвідуваність умовно ділиться каналами надходження. Може бути платним та безкоштовним. Виділяють 5 основних способів залучити трафік.

Пошуковий (органічний) трафік сайту

Це користувачі, які перейшли на сайт із пошукової видачі.

Приклад : людина глухить "купити взуття Харків", бачить посилання на ваш сайт і переходить.

пошуковий (органічний) трафік сайту

Органічна відвідуваність – найефективніший вид трафіку. Його можна назвати умовно безплатним. Однак, щоб залучати відвідувачів із пошуку, потрібно як мінімум просунути сайт на першу сторінку видачі за ключовими запитами, як максимум – добити ресурс у топ-3. Для цього використовують SEO-просування. Воно не дасть миттєвого результату - потрібно кілька тижнів (а у висококонкурентних нішах - місяців або навіть років), зате після закінчення цього часу користувачі потраплятимуть на ваш сайт безкоштовно.

Платний трафік

Це користувачі, які потрапили на сайт, натиснувши на рекламу в інтернеті. В Україні найбільшою платформою контекстних оголошень є Google Adwords.

платний трафік

Плюси платного трафіку: практично миттєві результати, багато опцій щодо настроювання параметрів аудиторії, можливість самостійно обирати бюджет. Найчастіше контекстна реклама дешевша за SEO.

Мінуси: відвідувачі йдуть на сайт, доки ви платите за рекламу. Відразу після відключення Google Adwords вона перестає працювати на відміну від SEO.

Соціальний трафік

Трафік із соцмереж – результат роботи SMM. Бізнес-аккаунти на Facebook і Instagram можна перетворити на канал залучення, якщо створювати дійсно корисний та унікальний контент, який люди будуть репостити.

Переваги – у ефекті вірусу. Придатний контент розповсюджуватиме себе сам – не без допомоги передплатників, звичайно. Облікові записи в соцмережах позитивно впливають на репутацію компанії, формуючи емоційну прив'язку до бренду.

Прямий трафік

Користувачі, які переходять на сайт, вводять його адресу в рядку браузера або натискаючи на збережену закладку. Це невеликий, але дуже важливий відсоток відвідуваності - він говорить про лояльність аудиторії, яка повертається до вас знову і знову.

Впливати збільшення прямого трафіку можна з допомогою маркетингової активності: медійної реклами, акцій і спеціальних програм лояльності. Це можна робити як в онлайн, так і в офлайн-сфері, наприклад, шляхом роздачі флаєрів або розміщення білбордів у місцях безпосередньої близькості до цільової аудиторії.

Реферальний трафік

Це люди, які перейшли на сайт за посиланнями на інші ресурси. Наприклад, ви розмістили статтю на авторитетному тематичному майданчику, де мешкає ваша цільова аудиторія.

реферальний трафік

Стимулювання реферального трафіку корисне не лише для продажу, але й для SEO просування. Пошукові алгоритми бачать: на сайт посилається безліч зовнішніх джерел, і це добре. Як результат, веб-ресурс автоматично просувається по видачі, прагнучи в топ-5.

Як дізнатися про трафік сайту

Є платні та безкоштовні сервіси перевірки трафіку сайту. Найчастіше підійде система аналітики Google Analytics. Щоб охопити всі канали відвідуваності, варто підключити сайт до системи колтрекінгу (наприклад Ringostat, Adsaver, Binotel) і інтегрувати дані з CRM.

З Google Analytics ви дізнаєтесь:

  • відсоток відмов – скільки відвідувачів переглянули 1 сторінку та залишили сайт;

    відсоток відмов

  • показники конверсії – яка частина гостей здійснить покупку чи іншу цільову дію;

    показники конверсії

  • джерела трафіку – які канали приносять більше відвідувачів, які – менше;

    джерела трафіку

  • поведінкові чинники – куди частіше клацають користувачі, до якого екрану скролять сайт;

    поведінкові фактори

  • докладні характеристики цільової аудиторії – люди якого віку, статі та георозташування частіше заходять до вас;

    докладні характеристики цільової аудиторії

  • як часто відвідувачі повертаються на сайт. Ці дані можна побачити в опції "Когортний аналіз";

    як часто відвідувачі повертаються на сайт

  • яка частина відвідувачів приходить на сайт із мобільних пристроїв.

    частина відвідувачів приходить на сайт із мобільних пристроїв

Аналізуючи відвідуваність, ви зрозумієте, який контент, канал та способи маркетингової комунікації приносять вам більше конверсії та, виходячи з цих даних, зможете коригувати стратегію просування.

Як дізнатися трафік своїх конкурентів

Популярні майданчики можуть самі розміщувати інформацію про відвідуваність у вигляді лічильника або окремої сторінки з даними, щоб залучити рекламодавців. Така інформація не завжди вчасно оновлюється, тому не є на 100% точною.

Ще один варіант відстежити трафік – безпосередньо запросити цифри, вдавши рекламодавця. Але цей спосіб також не гарантує високої точності, оскільки власники сайтів можуть навмисно завищувати показники, щоб виглядати солідніше в очах потенційних замовників.

Тому краще використовувати спеціальні сервіси – вони платні, але швидкі і точні. Докладно про те, як переглянути трафік сайту конкурента, читайте у нашому великому огляді.

Сервіси для порівняння трафіку

Аналіз відвідуваності сайту конкурента можна виконати за допомогою спеціальних інструментів. Розглянемо найпопулярніші з них.

SimilarWeb

Платформа відкриває доступ до деталізованих звітів та порівняльних даних для маркетологів та підприємців. Але проаналізувати трафік на сайті конкурента можна за умови, що він становить понад 5000 користувачів за 30 днів.

Ключові можливості:

  • Відстеження статистики відвідуваності, включаючи показники відмов, тривалість сесій, глибину перегляду, типи пристроїв та демографічні дані.

  • Візуалізація динаміки зміни трафіку за допомогою наочних графіків.

  • Аналіз джерел трафіку виявлення найбільш ефективних каналів залучення аудиторії.

  • Сегментація цільової аудиторії, залежно від каналу.

Окрім вебаналітики, сервіс пропонує інструменти для детального вивчення мобільних програм.

SerpStat

Цей аналітичний інструмент надає детальні дані про кількість відвідувачів, частотні запити та позиції вебресурсів у пошуковій видачі Google.

Крім аналізу відвідуваності, SerpStat має розширений функціонал:

  • Дослідження ключових слів та профілю конкурентів.

  • Аудит швидкості завантаження сторінок для виявлення проблемних областей.

  • Визначає частотність пошукових запитів для ефективного просування.

  • Текстова аналітика для угруповання та кластеризації семантичних ядер.

Загалом це досить універсальний інструмент, за допомогою якого можна дізнатися кількість трафіку на сайті конкурента та отримати іншу цінну інформацію.

SEMRush

Завдяки наочній візуалізації у вигляді графіків та таблиць, платформа дозволяє дізнатися джерела трафіку чужого сайту, проаналізувати приріст відвідуваності, сегментувати аудиторію країнами та багато іншого.

Додатковий функціонал включає:

  • Аналіз ключових слів та моніторинг ефективності рекламних кампаній.

  • Набір інструментів для інтернет-маркетингу: SEO-аудит, трекер соцмереж, автопостинг, моніторинг бренду.

  • Масовий аналіз зворотних посилань для оцінки профілю посилання.

  • Допомога у генерації ідей для створення контенту.

Платформа підтримує російську та англійську мови інтерфейсу.

Ahrefs

Також переглянути трафік чужого сайту можна за допомогою цієї аналітичної платформи. Ключові можливості сервісу включають перехресний аналіз посилальних профілів, порівняння доменів і перевірку ефективності ключових слів, що просуваються.

Ahrefs працює за підпискою, проте новим користувачам надається тижневий безплатний пробний період для ознайомлення з функціоналом та оцінки переваг сервісу.

Alexa

Ще один сервіс, за допомогою якого можна виконати аналіз відвідуваності сайту конкурента. Інструмент надає детальну інформацію про трафік з різних джерел, а саме:

  • розподіл користувачів у країнах у відсотковому співвідношенні;

  • динаміка зміни позицій вебресурсів у пошуковій видачі;

  • відсоток відмов та глибина переглядів;

  • середній час, проведений користувачами на сайті;

  • список доменів, що посилаються на аналізований ресурс.

Платформа пропонує 4 тарифні плани, що відрізняються за вартістю та набором доступних функцій. У всіх пакетах є можливість перевірки трафіку конкурентних сайтів. Інтерфейс сервісу доступний англійською мовою.

Платне залучення трафіку

Щоб залучити трафік на сайт, зазвичай потрібно вкластися фінансово. Ось кілька напрямків, здатних принести найкращий результат:

  • Контекстна реклама (PPC) — розміщення платних оголошень у пошукових системах або на сторонніх сайтах, оплата здійснюється за кожен перехід користувача на ваш ресурс.

  • Реклама у соціальних мережах — просування за допомогою таргетованих рекламних кампаній у Facebook, Instagram, Twitter та інших популярних соціальних платформах.

  • Медійна реклама — використання банерів, відеороликів та інших рекламних форматів на тематичних вебсайтах та у рекламних мережах.

  • Співпраця з інфлюєнсерами — залучення лідерів думок чи популярних блогерів для просування бренду та продуктів серед їхньої лояльної аудиторії.

  • Нативна реклама — розміщення рекламного контенту, органічно інтегрованого до матеріалів сторонніх ресурсів.

  • Ремаркетинг — націлювання реклами на користувачів, які раніше взаємодіяли з вашим сайтом чи контентом, з метою спонукати їх до повторного відвідування.

Дуже важливо регулярно відстежувати та аналізувати ефективність рекламних кампаній, щоб не витрачати даремно бюджет на канали, які не приносять бажаного результату.

Безплатні методи збільшення трафіку

Також можна спробувати залучити трафік без постійних вкладень. Хороші результати показує пошукова оптимізація. Грамотна SEO-стратегія дозволяє зайняти високі позиції в органічній видачі та залучити зацікавлену аудиторію.

Серед інших методів:

  • Контент-маркетинг — створення та поширення актуального, цінного та цікавого контенту (статей, відео, інфографіки та ін.) для залучення та утримання цільової аудиторії через різні канали.

  • Маркетинг у соціальних мережах — просування за допомогою публікацій, рекламних записів та взаємодії з користувачами на майданчиках Facebook, Instagram, Twitter та ін.

  • Email-маркетинг — вибудовування комунікації та залучення трафіку за рахунок регулярного розсилання корисної інформації передплатникам.

  • Гост-блоггінг — розміщення статей та публікацій на сторонніх авторитетних ресурсах зі зворотними посиланнями на свій сайт для залучення нової аудиторії.

Відразу скажемо, що при використанні безплатних методів важливо виявляти терпіння та послідовність, тому що для досягнення результатів може знадобитися час.

Трафік не росте: основні причини

Причин, через які відвідуваність довгий час залишається на одному рівні або навіть зменшується, дуже багато. Розглянемо ключові з них

Неякісний чи нерелевантний контент

Контент є ключовим фактором для залучення та утримання аудиторії. Якщо матеріали, що публікуються, неякісні, застарілі або не відповідають інтересам цільової аудиторії, користувачі швидко втратять інтерес і залишать сайт.

Надмірно частотна семантика

Використання висококонкурентних ключових слів із надмірно високою частотністю може стати перешкодою для зростання трафіку. Рекомендується зосередитись на середньочастотних та низькочастотних запитах, а також лонгтейлах для більш ефективного просування.

Повільно працюючий сайт

Швидкість завантаження сторінок безпосередньо впливає на досвід користувача і поведінкові фактори. Повільний сайт підвищує можливість відмов, знижуючи шанси на конверсію. Тому оптимізація продуктивності є життєво важливою для забезпечення безперебійної роботи ресурсу та залучення трафіку.

Песимізований сайт

Песимізація ресурсу пошуковими системами через застосування некоректних методів оптимізації або порушення рекомендацій може призвести до падіння трафіку. Необхідно провести ретельний SEO-аудит та виправити усі виявлені проблеми.

Погана оптимізація

Відсутність комплексної стратегії пошукової оптимізації, помилки у технічній реалізації, некоректна робота з семантичним ядром — усе це може негативно позначитися на видимості ресурсу у пошуковій видачі та, як наслідок, обсягах трафіку.

Висновки

Аналіз трафіку сайту є важливим інструментом контролю стратегії маркетингу. Моніторинг відвідуваності допомагає вчасно виправляти слабкі місця і робити акцент на сильних.

Оптимізація трафіку балансує на межі між добром та злом. Тут легко переборщити та отримати бан пошукової системи. Фахівці Wezom допоможуть правильно скласти стратегію збільшення відвідуваності та підвищити показники конверсії.

Ткаченко Аліна
Про автора
Ткаченко Аліна
Копірайтер
Досвід роботи 10 років
Спеціалізується на створенні корисного та продаючого контенту. Має досвід написання переконливих текстів для реклами, сайтів, блогів та соціальних медіа.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.