Олександр
Олександр
Head of Front-end department
09.12.2019

Що таке SPA-додатки

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
09.12.2019
09.12.2019
4.1
48240
0

Односторінковий додаток (SPA) - ідеальний вибір для вашого бізнесу, якщо ви плануєте створити привабливий, унікальний та зручний інтерфейс для своїх користувачів.

Найуспішніші підприємства у нинішню динамічну та конкурентну цифрову епоху є свідченням того, що клієнтоорієнтованість - єдиний стійкий спосіб розвитку бізнесу. А обсяг уваги користувачів, що стрімко скорочується, підштовхує компанії до пошуку нових та кращих способів забезпечення безперебійного залучення клієнтів.

Це причина, через яку багато організацій почали створювати частини своїх веб-додатків, використовуючи новий веб-дизайн, який ще називають односторінковим додатком.

Google та Facebook, два гіганти, чиї додатки визначають вашу щоденну активність в Інтернеті та соціальних мережах, також були створені за допомогою SPA.

Односторінковий додаток проти багатосторінкового додатка

Отже, всі web-додатки поділяються на односторінкові (SPA) та багатосторінкові (MPA). SPA, Single Page Application, або «додаток однієї сторінки» – це тип веб-додатків, в яких завантаження необхідного коду відбувається на одну сторінку. Це дозволяє заощадити час на повторне завантаження тих самих елементів.

Що таке багатосторінковий додаток?

Багатосторінковий додаток - це традиційний веб-додаток, в якому з сервера запитується нова сторінка для відображення щоразу, як відбувається обмін даними туди й назад. Обсяг контенту, який вони несуть, величезний, тому вони, як правило, багаторівневі, зі значною кількістю посилань і складними інтерфейсами.

Що таке односторінковий додаток?

Додаток SPA - це буквально одна сторінка, яка постійно взаємодіє з користувачем, динамічно переписуючи поточну сторінку, а не завантажуючи нові сторінки з сервера. Ми бачимо приклади односторінкових додатків щодня: Trello, Facebook, Gmail, Twitter - ось кілька прикладів SPA.

Принцип роботи односторінкових додатків

Особливість SPA архітектури полягає в тому, що всі елементи, необхідні для роботи софту знаходяться на одній сторінці. Вони завантажуються під час ініціалізації. Також цей вид додатків завантажує додаткові модулі після запиту від користувача. Будь-яка активність користувача фіксується для зручності навігації. Це дозволяє скопіювати посилання та відкрити софт на тому ж етапі взаємодії на іншій вкладці, браузері або пристрої.

При завантаженні нових модулів у SPA, контент на них оновлюється лише частково, оскільки нема потреби повторно завантажувати постійні елементи. Це збільшує швидкість відгуку та скорочує обсяг даних, що передається між браузером та сервером.

Цей вид софту за способом взаємодії з користувачем найбільше нагадує роботу десктопних додатків, але з сервером.

Переваги Single Page Applications

  • Доступність. Можна отримати негайний доступ до функціонала з будь-якого типу пристрою без проблем із сумісністю, обсягом пам'яті, потужностями або часом на встановлення.
  • Універсальність. Використовувати додаток можна практично з будь-якого пристрою, якщо він має доступ до інтернету. Якщо під час розробки інтерфейсу враховувалися різні роздільні здатності екрана, то використовувати SPA однаково зручно як з ПК, так і зі смартфона.
  • Можливість залучити великі обсяги даних. Розмір додатка та даних, що використовуються, не обмежений пам'яттю пристрою.
  • Швидкість. Одна сторінка з усім необхідним не лише заощаджує час на повторне завантаження даних, але й підвищує продуктивність роботи.
  • Можливості розробки. Розробникам доступні фреймворки, які спрощують створення архітектури проекту та пропонують чимало готових елементів для роботи.

Приклади зручних та корисних односторінкових додатків - Gmail та Google Translate. Всі ми постійно їх використовуємо, і навряд чи у когось виникає бажання перейти на десктопні аналоги.

Недоліки SPA

  • Необхідність інтернет-з'єднання. Без доступу до мережі використовувати цей софт неможливо. Але навіть якщо десктопне ПЗ використовує у роботі зовнішні бази даних, доступ до Інтернету все одно необхідний.
  • Проблеми з SEO. Особливості SPA ускладнюють або унеможливлюють процес індексації пошуковими системами всіх модулів додатка. Це може спричинити труднощі з оптимізацією.
  • Не працює у користувачів з відключеною підтримкою JS. Багато хто відключає відображення JS-елементів у себе в браузерах, а Single Page Application використовує їх у роботі, тому може не працювати.

NB: Ми розглядаємо саме особливості такого програмного забезпечення, які здаються нам незручними. Погана якість розробки та все, що з цим пов'язано, сюди не входить.

Рекомендуємо почитати
GraphQL як основа для мультиплатформенного сайту

Як уникнути помилок, якщо у вас кілька сайтів, що продають, потрібно SEO і крутий PageSpeed?

Перейти

Популярні фреймворки односторінкових додатків (SPA)

Якщо ви вирішили, що створення SPA якнайкраще відповідає вимогам вашого бізнесу, то створення його на потужній платформі SPA є обов'язковим. Вибір фреймворку javascript для створення SPA – це окреме завдання, що виходить за межі цього блогу.

Однак ми перераховуємо п'ять найпопулярніших фреймворків односторінкових додатків, які можуть обробляти великі архітектури, необхідні для повнофункціональних веб-додатків.

  • Angular.js
  • React.js
  • Метеор
  • Vue.js
  • Backbone.js

Приклади використання SPA

Односторінковий додаток ідеально підходить для створення динамічних платформ з невеликими обсягами даних. Крім того, односторінковий веб-додаток чудово підходить для розробки мобільних додатків у майбутньому. Це чудова архітектура для платформ SaaS, соціальних мереж та закритих спільнот, де пошукова оптимізація не має значення. З іншого боку, якщо проект потребує ефективного SEO, вам слід використовувати багатосторінковий додаток.

Існує безліч варіантів використання SPA додатків. Ви можете виконувати будь-яке завдання за допомогою SPA, яке може виконувати традиційний багатосторінковий додаток.

Нижче наведено кілька поширених прикладів SPA додатків, з якими ви можете працювати:

  • Gmail: ви можете відкривати непрочитані електронні листи, а також видаляти, створювати та навіть надсилати електронні листи.
  • Grammarly: Ви можете отримати уявлення про рецензію, внести граматичні виправлення та виконати перевірку.
  • Google Maps: Ви можете шукати нові місця на карті, міняти місця.
    Ви можете зробити це, не перезавантажуючи сторінку. Таким чином, це забезпечує набагато кращий досвід користувача, ніж необхідність перезавантажувати сторінку.

Як висновок

Сьогодні SPA використовують як додаткові сервіси для потенційних клієнтів компанії, підвищуючи цим споживчу лояльність і впізнаваність бренду. Або ж як основне джерело доходу – надаючи унікальний функціонал за абонентську плату.

Як вам стаття?
4.1
Проголосувало: 103
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.