Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
26.11.2021

Архітектура мобільного застосунку

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
26.11.2021
26.11.2021
3.2
12146
0

Щоб мобільний застосунок був успішним, необхідно продумати всі деталі під час його розробки. Маркетинг та просування програми – це лише мала частина. Все починається з ідеї, яка оформляється у зрозумілий вигляд. Зробити цей вид, зрозуміти, як працюватиме сервіс, побачити всі процеси до початку їхньої розробки допомагає архітектура мобільних застосунків. Її головна мета – подальша економія та обслуговування програми, створення спочатку якісного та робочого продукту. Як влаштовано архітектуру застосунку, як він працює і з чого складається – поговоримо далі.

Що таке архітектура веб-застосунків?

Коли користувач вводить у пошуковому рядку браузера адресу веб-програми, він запитує сервера. З цього моменту він взаємодіє з програмою, тому що сервер відповідає і показує сторінку. Користувач бачить інтерфейс, натискає на кнопки, переходить сторінками, вводить якісь дані у поля. У цей момент на серверній частині виконуються завдання, а відповіді відображаються в інтерфейсі користувача. Усі ці компоненти формують архітектуру.

Архітектура застосунків – це сукупність низки рішень та дій, що дозволяють організувати коректну роботу програми. До неї входять як інтерфейси, і структурні елементи, база даних, стилі та інші компоненти.

Добре побудована архітектура має відповідати наступним критеріям:

  • бути ефективною та виконувати свої функції, незалежно від навантаження на сервер;
  • залишатися гнучкою і мати можливість розширення, щоб за необхідності можна було додати функції;
  • легко тестуватися, що дозволить збільшити надійність та зменшити час на перевірку та впровадження нових функцій;
  • бути зрозумілою та структурованою, тому що над одним проектом може працювати велика кількість людей, і новачки повинні одразу розуміти, як влаштовано програму.

У такому випадку архітектура веб-застосунку може вважатися якісною та ефективною. Її розробкою займається окремий фахівець – архітектор застосунків. Він визначає внутрішній пристрій програми, спираючись на вимоги, потреби та можливості майбутнього сервісу. Він підбирає стек технологій для розробки, створює прототипи, веде документацію і координує розробників у ході створення продукту.

Як працює архітектура мобільного застосунку

Як працює архітектура мобільного додатку

Будь-який застосунок складається з двох частин: серверної, яку користувач не бачить, та клієнтської. Відвідувач взаємодіє з інтерфейсом, це частина клієнта. Запити надсилаються до серверної частини, де відбуваються технічні процеси. Щоб обидві частини працювали правильно, потрібна архітектура мобільного застосунку, яка поєднує їх.

Як це працює: наприклад, ви вводите в пошуковому рядку адресу веб-програми. Запит йде на сервер, отримує відповідь і перед вами відкривається сторінка. У ній є поле, куди можна запровадити свої дані. Ви візуально бачите його, тому що це зовнішній інтерфейс та клієнтська частина. Ви вводите туди свої дані, натискаєте на кнопку «Надіслати» і в цей час починає працювати серверна частина. Інформація заноситься до бази даних, відбувається ланцюжок подій, і ви отримуєте відповідь. Наприклад, виконується авторизація у застосунку. Архітектура програми потрібна для того, щоб подібні процеси коректно працювали й кожна функція реалізовувалася.

Щоб зрозуміти, як працює архітектура мобільної програми, потрібно розібратися в її структурі. Вона містить шари, компоненти та модулі.

Компоненти – це конкретні елементи та функції, що використовуються під час створення архітектури. Наприклад, компоненти інтерфейсу користувача, такі, як різні повідомлення, налаштування, інформаційні панелі. Також можуть бути структурні компоненти, такі як база даних, елементи побудови логічних дій.

Шари – це модулі, з якими можна працювати окремо. Вони потрібні для зручнішої розробки програми та можливості вносити зміни. Не завжди функціональність коду є рівномірною. Деякі частини використовуються для створення бізнес-процесів та логіки, інші – для роботи з базою даних. Шари дозволяють незалежно змінювати якісь модулі.

Моделі архітектури застосунків

Архітектура мобільних застосунків може мати різну модель реалізації, залежно від типу напряму програми. Ось основні з них:

  • SPA застосунок. Його ще називають односторінковим. Принцип роботи наступний: вся інформація, що міститься в застосунку, завантажується на одній сторінці. Користувачі одержують якісний інтерфейс без перевантаженості та зайвих елементів, а також високу швидкість завантаження. За цим принципом влаштовано архітектуру застосунків Gmail, Facebook, Twitter.
  • MPA або багатосторінкові програми. Попри зменшену швидкість завантаження, архітектуру MPA використовують великі компанії, такі, як eBay або Amazon. Завантажити всю інформацію на одній сторінці просто не вийде, надто багато серверних процесів та компонентів. Для великих компаній це гарне рішення.
  • Архітектура мікросервісів. Працює за принципом сервісно-орієнтованого підходу. Застосунок створюється з окремо взятих модулів та сервісів, кожен компонент потрібно окремо розгортати. Подібна технологія обходиться набагато дорожче, натомість у разі внесення змін, оновлення функціоналу потрібно працювати лише з окремим сервісом, а не переписувати весь застосунок наново.
  • PWA застосунки. Це рішення, які дозволяють краще взаємодіяти з користувачем. На пристрій ставиться програма, виглядає як нативна, але при цьому вона працює через веб-ресурси. Приклад такої програми – Pinterest.

Залежно від типу завдання вибирається архітектура мобільних застосунків та створюється необхідна структура. Під час консультації наші спеціалісти зможуть підібрати потрібні рішення для вашого бізнесу.

З чого складається архітектура мобільних застосунків

З чого складається архітектура мобільних додатків

Архітектура застосунку містить компоненти та шари в залежності від обраного типу розробки. Вона може бути однорівневою, дворівневою, трирівневою, мати різні типи підключень. В її основі знаходиться єдиний інтерфейс, завдяки якому між собою взаємодіють всі інші частини застосунку. Загальна структура виглядає наступним чином:

  • Ядро програми. Містить шари та компоненти, з якими користувач не може взаємодіяти, але при цьому всі процеси відбуваються саме тут.
  • Графічний інтерфейс. Це візуальна частина програми, з якою користувач взаємодіє. Виконуючи будь-які дії, він візуально спостерігає зміни, при цьому запит йде в серверну частину, в ядро, де він обробляється та видається результат.
  • Компоненти, які можна використовувати повторно. Наприклад, різні бібліотеки, візуальні складові та інші елементи.
  • Додаткові ресурси, які використовує. Це можуть бути графічні елементи, звуки та інші компоненти.

Кожен із цих елементів структури має власні шари, що дозволяють реалізувати будь-який функціонал. Завдяки візуальній розробці архітектури мобільних застосунків легко відстежувати послідовності та правильність структури. Архітектор використовує спеціальні застосунки, що дозволяють надати програмі читабельного вигляду.

Як відбувається проектування застосунку

Як відбувається проектування програми

Перш ніж почати проектувати застосунок та створювати його архітектуру, необхідно розібратися із загальною метою. Для цього фахівці компанії Wezom проводять низку консультацій із представниками бізнесу та обговорюють проект. Важливо відповісти на низку питань, серед яких: навіщо створюється застосунок, які завдання виконуватиме для бізнесу, як приноситиме компанії дохід та інші. Це дозволить зрозуміти, що взагалі потрібно створити.

p align="justify"> Далі формується загальна ідея, де визначаються основні можливості. Це дозволить архітектору зрозуміти, яким має бути функціонал, який підбирати стік технологій. Після цього розробляється архітектура застосунку.

Фахівець вивчає вимоги, визначає тип архітектури та шляхи її розвитку. Підбирається метод побудови архітектури, вибираються технології створення кожного елемента. Визначається, яким чином взаємодіятимуть елементи між собою. Створюється прототип, проектується інтерфейс.

Далі архітектура мобільного застосунку детально вивчається, проводиться аналіз, запроваджуються доповнення, зміни. Створюється технічна документація, визначаються стандарти. Після цього фахівець проводить обговорення з програмістами, дизайнерами та починається розробка.

Проектування має кілька способів реалізації:

  • Монолітний підхід. Вважається одним із «найдавніших», але при цьому працює безвідмовно. Його принцип роботи простий: вся логіка застосунку зберігається на сервері, а базі даних – інформація цього сервера. Такий підхід дозволяє швидко розробити мобільний застосунок, але має недолік. Надалі, коли необхідно поміняти інтерфейс чи оновити функціонал, щоб відповідати новим платформам, монолітність створює складнощі.
  • Модульна архітектура. Найпоширеніший спосіб створити проект. Вся програма ділиться на модулі. Кожен із них відповідає за конкретну функцію. Вони не залежать один від одного, що дозволяє вносити зміни до окремо взятих ділянок програми. Навіть якщо один модуль перестає працювати, інші продовжують працювати. Попри вищу вартість проекту, подібний підхід дає гнучкість та дозволяє реалізувати складні програми.
  • Сервіс-орієнтований підхід. Підходить для великих компаній, оскільки таке проектування коштуватиме дорого. Але надалі окупить себе й приноситиме прибуток. Його суть полягає в тому, що використовується модульна архітектура, але частина модулів виноситься в окремі сервіси. Вони можуть містити власні бази даних або навіть розміщуватись на окремих пристроях. Використовуються різні мови програмування, а вони об'єднуються через інтерфейс.

Існує кілька способів створити проект застосунку, але найчастіше використовується візуальне проектування. Застосування графічних програм дозволяє прискорити процес розробки архітектури застосунків, знизити ймовірність помилок та створити чітку зрозумілу структуру.

У компанії Wezom ви можете замовити послугу розробки архітектури веб-додатку. Наші фахівці ретельно опрацюють вашу ідею та створять чіткий план її реалізації. Крім того, ми комплексно займаємось розробкою мобільних застосунків. Зверніться до нас і отримайте готовий продукт для свого бізнесу. Зателефонуйте або завітайте до офісу, щоб обговорити деталі. Ми відповімо на ваші запитання та допоможемо покращити ваш бізнес за допомогою диджиталізації.

Як вам стаття?
3.2
Проголосувало: 10
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.