Леся
Леся
Head of QA Department
11.05.2022

Vue vs React у 2022 році - який фреймворк вибрати і коли?

Леся
Леся
Head of QA Department
11.05.2022
11.05.2022
4.2
4449
0

Програмісти рідко пишуть на проектах щось “з нуля”, цей процес сьогодні був би подібний до винаходу велосипеда. Для розробки програм використовуються фреймворки. Фреймворків багато, і грамотно підібрати стек для розробки може лише справді досвідчена команда.

У бізнес-завданнях часто використовуються Vue або React. Це найбільш поширені інструменти для розробки, які мають величезні можливості. Але що краще: React чи Vue? Що саме вибрати для свого проекту? Давайте розберемо, у чому їх схожості та відмінності.

Чому React та Vue? Огляд інструментів

Чому React та Vue? Огляд інструментів

При створенні будь-якої веб-програми використовуються бібліотеки JavaScript та фреймворки, здатні з ними працювати. React та Vue мають відкритий вихідний код, що дозволяє створювати складні інтерфейси та реалізовувати практично будь-яку ідею. Завдяки високій гнучкості та використанню «коробкових» рішень та компонентів, розробник здатний створювати продукт зі складною логікою та інтерфейсом.

React – це фреймворк, створений за підтримки Facebook. Він спочатку робився для того, щоб підтримувати працездатність Facebook та оптимізувати його роботу. У Instagram він також використовувався.

Поступово цей фреймворк почав набирати аудиторію та зібрав навколо себе велику спільноту, яка досі використовує цю технологію у розробках. Крім того, за рахунок підтримки великої компанії майбутнє React, ймовірно, світле.

Vue.js створено у 2014 році співробітником компанії Google. Варто зазначити, що його повністю створила одна людина – Еван Ю, на відміну від інших фреймворків, над якими працювала велика команда. Тому деякі розробники з побоюванням ставляться до Vue.js і віддають перевагу старому доброму React. Але при цьому відповісти на запитання «що краще за React або Vue?» не всі можуть одразу відповісти. А все тому, що ця технологія виявилася успішною та отримала свої переваги. Популярність вона набула за рахунок низького порогу входу, зрозумілої документації та досить великої готової бібліотеки.

Подібності

Ці фреймворки постійно порівнюють. Але спільного вони набагато більше, ніж відмінностей. Еван Ю – автор Vue, говорив, що він надихався принципами роботи React. Тому не дивно, що так багато схожих процесів, ось деякі з них:

  • обидва фреймворки вміють працювати з уже готовими проектами та програмами, що дозволяє розширювати можливості створених раніше продуктів;
  • вони нескладні у вивченні, мають зрозумілу документацію, завдяки чому фахівець максимально швидко здатний розпочати роботу;
  • оснащені великою кількістю готових інструментів та бібліотек, що суттєво прискорює процес розробки;
  • мають великі спільноти, де швидко вирішуються завдання та дилеми, тому процес розробки спрощується та прискорюється;
  • висока швидкість роботи інструментів, продуктивність та можливості;
  • обидва інструменти гнучкі та налаштовуються під вирішення конкретних завдань клієнта.

Незалежно від того, вибирається React або Vue, розробнику буде зрозумілий інструмент, з яким чекає робота.

Відмінності

Якщо говорити технічною мовою, то основна відмінність цих фреймворків полягає у методі рендерингу контенту. Vue у DOM використовує HTML-шаблони, а також JSX, а React лише JSX. Але відкидаючи технічні деталі, відмінності полягають у наступному:

  • React має велику кількість гнучких бібліотек різних екосистем, за допомогою яких легко створювати продукт. А Vue дозволяє проводити більш тонкі налаштування, відмовившись від шаблонних рішень і не має строгих обмежень.
  • React призначений для розробки складних продуктів з логікою та архітектурою, Vue використовується для швидкого створення MVP або невеликих, але функціональних продуктів.
  • Ринок фахівців на React досить насичений, а ось програмістів, які добре знають Vue не так багато, але в нашій компанії Wezom ви отримаєте досвідчену команду, здатну працювати з двома фреймворками.
  • На React створюються програми, які можна масштабувати, але Vue дає можливість відразу розпочати розробку, а надалі покращувати продукт.
  • У ядрі React є лише базові компоненти, а інші шаблони створює спільнота. Хоч воно і велике, але не завжди легко підбираються рішення. На той час на Vue самі розробники фреймворку пропонують великий вибір бібліотек, а спільнота їх доповнює.

Залежно від поставлених завдань вибирається Vue чи React. Вони відрізняються за продуктивністю та іншими параметрами. Якщо звести вибір до суворого рішення, то для створення складних корпоративних програм та продуктів для бізнесу варто зробити вибір на користь React. Для розробки невеликих програм, здешевлення створення продукту або перевірки гіпотез підходить Vue. Давайте розберемо докладніше, які завдання здатні виконувати фреймворки.

Найпопулярніші програми, створені за допомогою React та Vue

Найпопулярніші програми, створені за допомогою React та Vue

Щоб зрозуміти можливості фреймворків, зверніть увагу, які сайти та веб-програми створюються з їх допомогою. Давайте розберемо кілька прикладів.

Популярні веб-сайти, створені за допомогою Vue.js:

  • Behance – онлайн-портфоліо для дизайнерів. Сервіс має багатомільйонну колекцію зображень, працює з великою кількістю даних та поєднує людей з усього світу.
  • Gitlab – система репозиторію програмного коду. Вона використовується розробниками для збереження написаного коду і дозволяє кільком фахівцям працювати з продуктом в онлайн-форматі. Також ця система дає змогу вести документацію.
  • Trivago – веб-продукт, створений для однойменної компанії, яка займається пошуком готелів. Інструмент допомагає порівнювати ціни, вивчати інформацію та бронювати номери. Це великий каталог, що працює у всьому світі.
  • Statista – потужна аналітична бізнес-платформа, що зібрала понад 1 мільйон даних. Вона використовує понад 22 000 джерел, надає статистику у 80 тисячах тем. Сервіс, який може обробляти величезний потік інформації.
  • 9GAG – соціальна мережа, де люди обмінюються контентом. Спочатку створювалася як альтернатива звичним соціальним мережам, а ключовий контент – меми. Отримала фінансування у Кремнієвій долині та вийшла на новий рівень розвитку.

Всі ці веб-продукти поєднують дві речі: вони мають досить просту логіку та інтерфейс, а також створені на Vue.js.

React або Vue можна використовувати для створення соціальних мереж. Але перший фреймворк підходить більше. Як приклад, ось кілька сайтів, створених на React:

  • Facebook - найбільша соціальна мережа, що налічує 2 мільярди користувачів. Тепер вона входить у метавсесвіт і залишається в п'ятірці найбільш відвідуваних сайтів світу.
  • Instagram – популярна соціальна мережа для обміну фото та відео контентом, входить у той самий метавсесвіт, що і Facebook. Функціонал хоч і простий, але водночас цікавий, зрозумілий, а можливості регулярно оновлюються та розширюються.
  • Pinterest - Інтернет-сервіс, що працює за принципом фотохостингу. Користувачі додають фото контент, можуть створювати колекції, ділитися з іншими користувачами.
  • Netflix – великий стрімінговий сервіс, що виробляє власні серіали та фільми. Спочатку використовуватися як своєрідна соціальна мережа для кіноманів, в якій користувачі могли дивитися контент, ділитися думкою, ставити оцінки. Тепер найбільший сервіс, що випускає власні продукти.
  • Twitter - неординарна соціальна мережа для майстрів слова. Адже кілька рядків потрібно вміти вміщувати думку. При цьому Твіттер є соціальною мережею офіційних осіб, новинні видання часто посилаються на пости, як на прямі заяви та цитати.

Зрозуміти, що краще – React чи Vue практично неможливо, тому що для кожного завдання використовуються різні інструменти. Все залежить від потреб клієнта. Але варто оцінити продуктивність цих фреймворків, перш ніж зібрати стек технологій і віддати перевагу одному з інструментів.

Продуктивність Vue та React

Продуктивність Vue та React

Щоб оцінити продуктивність двох фреймворків, ми порівняємо їх за певними критеріями. Так стане зрозуміло, на що вони здатні і кому віддати перевагу при виборі стека технологій для вашого продукту.

Архітектура

React не має вбудованого архітектурного шаблону. Цим він відрізняється від інших фреймворків. Застосовується компонентно-орієнтована архітектура. Функції реагують зміну даних, цим відбувається постійна взаємодія між будь-якими діями користувачів і станом компонентів.

У Vue використовується двостороння прив'язка даних та велика бібліотека. На відміну від React не доведеться шукати додаткові бібліотеки, а нові розробники легко зможуть розібратися в даних і запросто увійдуть до проекту. Але це обмежує можливості Vue. Як це впливає вибір?

Вибираючи React або Vue, важливо зрозуміти наступне: перший фреймворк вимагає більше часу для створення архітектури програми, змінювати команду буде дорого і складно, функції доведеться налаштовувати вручну. Але гнучкість інструменту дозволяє реалізувати будь-який проект. Vue з такими проблемами не стикається, але більшість рішень є типовими. Не всі завдання можна вирішити за допомогою цього фреймворку.

Масштабованість

React однозначно має великі переваги перед Vue у питаннях масштабованості. Використовується традиційна організація коду, що дозволяє створювати великі, але з громіздкі продукти. React підходить для великих проектів, Vue краще використовувати для невеликих програм. Їх також можна масштабувати надалі, але це займе більше часу і має певні обмеження.

Документація

У фреймворку Vue документація оформлена набагато краще. Оскільки інструмент створювала одна людина, документація чітко структурована та зрозуміла. Вона представлена багатьма мовами, у ній чіткі відповіді на питання, включаючи нестандартні та складні. Документація постійно поповнюється.

Але у React набагато більше спільнота. Якщо вам потрібно вирішити нестандартне питання, якого немає в офіційних документах, спільнота відповість на нього негайно. Якщо програма типова і звична для бізнесу, можна сміливо використовувати Vue, а React підходить для більш креативних завдань.

Підтримка спільноти

Підтримка спільноти

Обидві спільноти активні. Але вибираючи Vue або React, слід пам'ятати, що друга має підтримку Facebook. Тому нові інструменти постійно розвиваються, бібліотеки поповнюються, а сама спільнота максимально активна та мотивована.

Оскільки Vue створювався однією людиною, багато хто був не готовий приймати інструмент, проте після кількох успішних реалізацій співтовариство почало зростати. Кредит довіри дозволив створити нехай і невелику, але дуже активну, «лампову» спільноту. Тут відповідей доводиться чекати довше, але формуються максимально докладно. Найчастіше якісні відповіді потрапляють до основної документації.

Безпека

Програми, створені на Vue, простіше захистити, ніж React продукти. Другий фреймворк простіше у використанні, але для забезпечення безпеки знадобляться глибокі знання технології, досвід і фахівець, який зможе реалізувати захист.

Висновки

Що краще: React чи Vue? Все залежить від завдань, що ставляться перед розробником. Спочатку потрібно визначити, який діджитал інструмент потрібен бізнесу, яке завдання він виконуватиме, і як впроваджуватиметься.

Питання технологічного наповнення проекту краще залишити фахівцям. Тому ми пропонуємо звертатися за консультацією до WEZOM для обговорення деталей. Ми проаналізуємо ваш проект, обговоримо ідеї та визначимося, який фреймворк використати.

Як вам стаття?
4.2
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.