Леся
Леся
Head of QA Department
18.05.2022

Vue vs Angular: що краще для вашого інтерфейсу?

Леся
Леся
Head of QA Department
18.05.2022
18.05.2022
3568
0

Перше правило створення IT чи веб-продукту – тричі обміркуйте стек технологій для проекту. Особливо якщо йдеться про інтерфейс продукту, адже він стане "обличчям" вашого бізнесу для кінцевого користувача.

Від якості вибору залежить вартість розробки, швидкість, і навіть перспектива розвитку продукту. Найбільш популярними фреймворками для таких проектів сьогодні є Angular та Vue.js. Кожен з них має свої особливості, переваги та недоліки, пристосований під певні завдання. Щоб правильно підібрати стек технологій для проекту, необхідно оцінити доступні інструменти. Давайте розберемо, що краще: Vue чи Angular під ваші завдання.

Що таке Angular?

Що таке Angular?

Angular є одним із найстаріших фреймворків. Він з'явився у 2009 році та пройшов шлях перетворень. Сьогодні це багатофункціональний інструмент для створення веб-додатків та складних за своєю структурою та архітектурою продуктів.

Належить ця технологія компанії Google, має величезну підтримку. За рахунок цього Angular постійно розвивається, має велику активну спільноту та високий рівень бази знань. Він має відкритий вихідний код і працює з мовою програмування TypeScript.

Головна особливість цього фреймворку – класово-модульний підхід до розробки. Angular має велику кількість готових рішень, які дозволяють масштабувати проект надалі максимально швидко та безпечно. Адже строга структура будь-якого проекту зменшує ймовірність помилок під час роботи. Виявляється певна строгість та послідовність у розробці, що обмежує дії розробника. Тому інструмент не надто гнучкий. Але це позитивно впливає на покращення працездатності та простоту тестування.

Angular є самодостатнім рішенням і не потребує використання додаткових інструментів. Але поріг входу в розробку досить високий, фахівцю потрібно розуміти TypeScript, JavaScript, бібліотеку RxJS. Це такий потужний інструмент, призначений для створення великих продуктів для бізнесу.

Що таке Vue?

Що таке Vue?

Vue.js є JavaScript фреймворк, який з'явився в 2015 році. Його автор - Еван Ю, на той момент був співробітником компанії Google. Спочатку інструмент ставився до аматорських, оскільки тривалий час підтримувався лише своїм творцем. Але поступово співтовариство Vue зростало і міцніло.

Сьогодні Vue.js є улюбленим інструментом для багатьох сучасних розробників. По-перше, можна використовувати TypeScript у розробці. По-друге, фреймворк легко освоюється та простий у використанні. Низький поріг входу дає можливість поринути у процес розробки та робити гнучкі інструменти для бізнесу. Регулярні оновлення дозволяють підвищити функціонал, крім того можна використовувати сторонні бібліотеки. Інструмент підходить для реалізації практично будь-якої ідеї. Продукти, виготовлені на цьому фреймворку, легко впроваджуються в бізнес, а сама технологія коштує недорого.

Тепер, коли у вас є загальне уявлення про дві технології, давайте проведемо порівняння Vue та Angular. Після прочитання ви зможете визначитися, яка технологія вам найбільше підходить для реалізації вашого діджитал продукту.

Плюси та мінуси Angular та Vue

У кожного фреймворку є свої переваги та недоліки. Плюси Angular такі:

  • код виходить чистим, ймовірність помилок сильно знижується;
  • можна повторно використати готові частини коду;
  • регулярно виходять оновлення, тому високий рівень безпеки та якості веб-продуктів;
  • окремі частини коду швидко тестуються;
  • висока продуктивність, програма може бути великою, але при цьому працювати швидко;
  • двостороннє зв'язування даних дозволяє миттєво відображати зміни на веб-сторінці в інтерфейсі користувача;
  • велика кількість простих готових шаблонів на вирішення типових завдань;
  • класово-модульний підхід дозволяє масштабувати готові продукти;
  • має просту інтеграцію із сторонніми компонентами;
  • здатний вирішити практично будь-яке завдання.

Переваг багато, але є недоліки. Фреймворк має жорстку структурованість, тому створювати «креативні» рішення у ньому важко. Він більше підходить для стандартних програм, від яких потрібно виконувати стандартні процеси. Крім того, сам фреймворк громіздкий. Навіть для створення простого сайту, для якого знадобиться 10% можливостей Angular, доведеться встановлювати весь пакет.

Ще один великий недолік – високий поріг входу. Навчальних матеріалів не так багато, база знань має прогалини, тому програмісти нерідко навчаються на «власних помилках».

Тепер до Vue.js. Фреймворк має такі плюси:

  • є прогресивним продуктом, який дозволяє працювати з уже готовими додатками та поступово переводити їх на свою екосистему, не порушуючи працездатності;
  • дуже мало важить, проекти швидко завантажуються, а пошукові роботи їх краще ранжують;
  • велика бібліотека дозволяє швидко створювати бізнес-додатки;
  • активна спільнота моментально відповідає на поставлені питання та допомагає розібратися із завданнями, а база знань формується з відповідей програмістів;
  • використовувати Vue.js можна як в особистих, так і комерційних цілях, так як продукт має ліцензію MIT;
  • можливість використання сторонніх бібліотек суттєво розширює інструменти для розробки, тому можна створювати проекти будь-якої складності та вирішувати будь-які завдання;
  • простий в освоєнні, низький поріг входу, знаючи JavaScript, вивчити фреймворк можна за 2-4 дні, крім того, він працює з TypeScript;
  • висока продуктивність за рахунок використання Virtual DOM.

Такі переваги дозволили битися у битві Vue vs Angular. Але фреймворк не здатний протистояти потужностям та високому рівню продуктивності, тому підходить для легковажних проектів. Тим не менш, більшість діджитал продуктів для малого та середнього бізнесу не потребують високої продуктивності. Тому їх можна сміливо створювати на Vue.js.

Варіанти використання - Angular проти Vue

Варіанти використання - Angular проти Vue

Кожен фреймворк найкраще підходить під створення конкретних бізнес-продуктів. Щоб зрозуміти, що краще: Vue або Angular для вашого бізнесу спочатку потрібно точно визначитися, що ви хочете отримати.

Для яких цілей програма? Як воно впроваджуватиметься у бізнес? Які завдання виконуватиме? Насправді таких питань десятки. Тому ми пропонуємо приїхати до нас в офіс компанії Wezom та обговорити ваші ідеї. Це допоможе сформувати стек технологій та визначити, який фреймворк вибрати для роботи.

Але ви можете самостійно спробувати зрозуміти, що вам краще підходить - Vue або Angular. Для цього перегляньте варіанти використання.

Варіанти використання Angular

Angular використовує TypeScript. Мова досить складна в освоєнні, але дозволяє створювати серйозні проекти. Зокрема, використовувати цей фреймворк потрібно у таких випадках:

  • є необхідність створити корпоративну систему, в якій братимуть участь ваші співробітники та клієнти, проводити спільну роботу та виконувати одночасні дії;
  • необхідний веб-сервіс, у якому створюватимуться персональні облікові записи та розподілятимуться ролі;
  • потрібно створити односторінкову веб-програму, але яка здатна витримувати великі навантаження, наприклад, така, як Gmail;
  • потрібний торговий майданчик або великий інтернет-магазин з великою базою даних та високим рівнем навантаження;
  • ви збираєтеся створити масштабний продукт з безліччю функцій і можливостей, який включає управління багатьма бізнес-процесами;
  • надалі виникне потреба масштабування архітектури та створення додаткових функцій;
  • Потрібно гібридний веб-додаток, який працюватиме як на комп'ютерах, так і на смартфонах, незалежно від операційної системи.

У таких випадках ви можете сміливо вибирати Angular як основний фреймворк. Він ідеально підходить для складних проектів із масивною архітектурою та серйозними обчислювальними процесами. Але не є актуальним при створенні швидких легковажних продуктів з гнучкими налаштуваннями та унікальними функціями. Проте цей фреймворк більше заточений під коробкові рішення.

Варіанти використання Vue

Бажаєте отримати реактивну програму? Тоді скористайтеся Vue.js. Сподіватися на потужні обчислювальні можливості не потрібно, тому що цей фреймворк заточений під швидкі рішення, тестування гіпотез та створення продуктів, які використовують зовнішні API для обробки даних. Використовувати Vue.js варто у таких випадках:

  • потрібен продукт, який легко зможе підлаштовуватись під зміни ринку;
  • ви створюєте високопродуктивний, «розумний» додаток, який здатний вирішувати нестандартні завдання;
  • необхідно створити простий продукт, який вирішує конкретне завдання бізнесу;
  • є необхідність протестувати гіпотезу чи запустити стартап;
  • потрібен прототип продукту, щоб зрозуміти його можливості та продумати, як його покращувати надалі.

Vue.js – це прогресивний фреймворк, на якому можна створити дуже простий інструмент для бізнесу або складний повноцінний продукт, здатний вирішувати серйозні завдання. Вибираючи Vue чи Angular, слід спиратися на потреби компанії у впровадженні нового діджиталу інструменту. Саме тому ми пропонуємо допомогу у підборі стеку технологій.

Популярні програми, створені за допомогою Angular та Vue

Популярні програми, створені за допомогою Angular та Vue

Обидві технології активно використовують у розробці. На них створюються бізнес-рішення, а також популярні продукти, з якими ви також стикаєтесь. Наприклад, з використанням Angular створено Skyeng, Google, Sitecore, IsSoft, Netcraker. За його допомогою працюють Gmail, сайт компанії Forbes, популярна західна біржа фрілансу Upwork, платіжна система PayPal, сайт авіакомпанії JetBlue.

На Vue.js, незважаючи на те, що технологія вважається молодою, створені такі великі проекти як Chess.com, Livestorm, Codeship.com, Ozon, Alibaba, GitLab, Nintendo, Спортмайстер. Ця технологія використовується для обробки великого потоку запитів і здатна впоратися з високими навантаженнями.

Порівняння Angular та Vue

Порівняння Vue та Angular

Щоб зрозуміти, що краще – Vue або Angular, необхідно провести порівняння двох фреймворків. Ми відібрали важливі критерії, якими їх варто порівнювати між собою. Вам залишається тільки зробити вибір на користь одного із інструментів.

  1. Продуктивність. Вона пов'язана з DOM – об'єктною моделлю документа. Vue.js має віртуальну DOM, що значно підвищує швидкість роботи програми. Тому Angular програє Vue за продуктивністю.
  2. Архітектура. Vue.js – це не так фреймворк, як бібліотека, що дозволяє робити не тільки бекенд, а й фронтенд. Вона має дуже зрозумілу структуру, велику кількість документації та активну спільноту дають можливість отримувати відповіді на питання вирішення завдань у короткий термін. Крім того, легко інтегруються сторонні бібліотеки. Angular – це фреймворк на кшталт «коробкового» рішення. У нього включені всі необхідні для роботи інструменти, через що він набагато масивніший. Але це дає можливість реалізувати в одному фреймворку практично будь-який інструмент для бізнесу. У цій сутичці вони рівні.
  3. Масштабованість. Обидва фреймворки здатні вносити зміни та масштабувати продукт. Причому у Angular за рахунок модульної розробки можливостей набагато більше, а сам процес масштабування відбувається легше.
  4. Придатність до створення складних додатків. У сутичці Vue vs Angular з розробки складних програм виграє другий фреймворк. Він здатний справлятися зі складними масштабними проектами, призначеними до виконання великої кількості завдань. При цьому продукт можна вдосконалити і масштабувати. Vue найбільше підходить для швидких, високопродуктивних, але невеликих продуктів. У цьому ньому можна створювати складні інструменти бізнесу. Але не комплексні.
  5. Безпека. Обидва фреймворки мають високий рівень безпеки. Angular має більше довіри від користувачів, тому що він довше на ринку і має підтримку компанії Google. Vue спочатку створювався як авторський проект і довгий час підтримувався тільки однією людиною. Але зараз компанія розробників розросла, і рівень безпеки відповідає всім вимогам. Сили у битві Vue vs Angular за цим критерієм рівні.
  6. Швидкість розробки. Незважаючи на те, що Angular представляється, як фреймворк з шаблонними рішеннями і будує архітектуру додатків по модульному типу, освоїти інструмент набагато складніше. Потрібний хороший досвід спеціаліста, а сам процес розробки не такий швидкий, як на Vue. Крім того, перший фреймворк частіше використовується для більших завдань та проектів, тому сама архітектура програми складніша. Найчастіше, на Vue.js технологія відбувається швидше.
  7. Вартість розробки. Ціна безпосередньо залежить від швидкості розробки та команди спеціалістів. На Angular-спеціалістів високий попит, їх послуги коштують дорожче. Поріг входу на Vue нижчий, для розробки потрібні менш досвідчені фахівці, тому вартість дешевше. За фактом, ціна продукту, зробленого на Vue, буде дешевшою. Але надалі дешевше обходиться підтримка продукту на Angular. Тому для оцінки вартості необхідно розуміти, що саме створюється для вашої компанії.

Порівняння Vue та Angular допоможе прийняти рішення та підібрати потрібну технологію у стек для створення інтерфейсу. Але найчастіше зробити без консультації з розробниками це дуже складно. Саме тому ми пропонуємо вам отримати консультацію WEZOM.

Висновки

Створюючи цифровий продукт, потрібно заздалегідь думати про його розвиток та подальшу долю. Але вартість розробки може суттєво відрізнятись, залежно від обраного фреймворку. Найпопулярнішими сьогодні є Vue чи Angular. Перший простий у освоєнні та швидко розвивається, другий самодостатній і дозволяє без проблем створювати справді унікальні та складні продукти.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.