Олександр
Олександр
Head of Front-end department
20.05.2022

PHP VS Node.js: що краще для бізнесу

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
20.05.2022
20.05.2022
4.4
6522
0

Як не-фахівцеві сформувати, чи хоча б оцінити пропонований стек технологій для розробки діджитал-продукту? Спочатку потрібно визначитися з мовою програмування, яка використовуватиметься. Найчастіше перевагу віддають Node Js або PHP. Але що саме вибрати, у чому переваги та недоліки цих мов? Для яких проектів найкраще підходить кожен із них? Давайте розумітися.

Node.js

Node.js – не зовсім мова програмування. Це програмна платформа, яка дозволяє зробити з JavaScript мову загального призначення. Головне завдання цієї платформи – зв'язати бекенд та фронтенд, створивши єдиний продукт. Наприклад, веб-сайт або програму.

Незважаючи на те, що Node.js є програмною платформою, її нерідко називають мовою програмування. Вона веб-орієнтована, має відкритий вихідний код, і на ній можна розробляти якісні продукти для бізнесу.

Чим Node.js краще за PHP? Переваг досить багато, але головна з них – неблокуюча модель введення-виведення даних. Завдяки цьому система працює асинхронно, вона створює чергу за пріоритетністю. Тому коли на сервер йде велике навантаження, немає потреби створювати окремі потоки для кожного підключення. Раціональний розподіл ресурсів дозволяє впоратися з великою кількістю користувачів та даних. Тому Node.js використовується для розробки онлайн ігор, чатів та інших продуктів із високим одночасним навантаженням.

Переваги Node.js

Переваги Node.js

Щоб зрозуміти, що краще за Node.js або PHP, порівняємо їх переваги і недоліки. Головні плюси Node.js:

  • На клієнті та сервері використовується одна мова, що істотно полегшує налаштування. Крім того, ця технологія розроблялася спеціально для створення веб-продуктів, вона відмінно взаємодіє з різними базами даних.
  • Ідеально підходить для створення прототипів та загальної структури продукту. Крім того, грамотна побудова архітектури дозволяє без проблем надалі масштабувати проект, додавати функції та розширювати можливості.
  • Для роботи використовується синтаксис JavaScript. З одного боку, доведеться вивчати додаткову мову програмування для роботи, з іншого ж відкриваються нові можливості. На Node.js можна реалізувати будь-який веб-продукт для бізнесу.
  • Вбудована бібліотека та постійне зростання екосистеми дає можливість розширювати функціонал програми, а двигун V8 відмінно оптимізований і дозволяє швидко працювати навіть складним та навантаженим продуктам.

Node.js проти PHP виграє своїм ком'юніті, яке постійно росте та розвивається, покращуючи технологію. Постійно виходять нові навчальні матеріали, спільнота допомагає вирішити проблеми.
Node.js активно використовують багато великих компаній, таких як Netflix, Walmart, Google, PayPal та інші.

Недоліки Node.js

На Node.js можна створити сайт, програму, операційну систему, сформувати API. Але в деяких випадках використовувати цю технологію невигідно. Серед мінусів можна виділити такі:

  • Кодова структура досить складна, для роботи з цим інструментом потрібні професійні розробники, які знаються на JavaScript і знають особливості роботи Node.js.
  • Швидкий розвиток технології спричиняє низку проблем. Зокрема, доводиться постійно оновлювати бібліотеки, а деякі інструменти не завжди тестуються. Тому часто доводиться доопрацьовувати веб-продукти.
  • Якщо випадково видалити бібліотеку, частина функцій може не працювати. Тому потрібно ретельно стежити за файлами, з якими потрібно працювати.

Для легковажних завдань Node.js підходить чудово. На ньому швидко працюють сайти, веб-програми та інші продукти, які призначені для бізнесу. Якщо немає завдання використовувати велику кількість обчислень та складних алгоритмів, то вибираючи Node.js або PHP можна сміливо звертати увагу на перший інструмент. Але давайте розглянемо, у чому особливості другої технології.

PHP

Однією з найпопулярніших мов програмування є PHP. Він спочатку створювався для спрощення створення динамічних веб-сторінок, тому повністю заточений для розробки веб-інструментів. Сьогодні він удосконалений та є мовою загального призначення, але близько 80% сайтів зроблено на PHP. Давайте розберемо плюси та мінуси.

Переваги PHP

PHP - це мова, придумана в 1994 році, і досі зберігає актуальність. Почасти це відбувається за рахунок таких переваг:

  • Ідеальна мова для новачків, тому що вона має простий синтаксис. Легко знайти фахівців, які працюють з даною мовою програмування, а вартість розробки дешевша.
  • Підходить як для створення простих програм та веб-продуктів, так і для розробки складних програм та потужних веб-сервісів.
  • Кросплатформенність дозволяє скорочувати бюджет на розробку, оскільки веб-продукт, виготовлений на PHP, працює з будь-якою операційною системою.
  • Ми говорили, що Node.js проти PHP виграє за рахунок можливості масштабованості, але програми PHP також можна розширювати при використанні додаткових серверів.
  • Вбудовування частин коду в HTML-сторінку дозволяє додавати динамічні об'єкти на готовий продукт. Тому PHP може розширювати існуючі веб-ресурси.
  • Потужна спільнота, зібрана за десятиліття, має високий рівень знань. Завдяки цьому можна реалізувати практично будь-яку ідею та вирішити навіть найскладніші завдання.
  • Технологія розвивається, впроваджуються нові інструменти, бібліотеки, створюються бази знань, тому мова використовується для створення різних завдань.

Багато великих проектів використовують цю мову програмування, наприклад Facebook або Wikipedia.

Недоліки PHP

Недоліки PHP

Серед недоліків можна виділити такі:

  • Система безпеки не надто надійна, необхідно використовувати додаткові інструменти для збереження даних.
  • Можна створювати різні продукти, але PHP заточено під веб-програмування. Тому цю технологію додають у стек тільки в тому випадку, якщо потрібно зробити сайт або програму, яка працюватиме через браузер.
  • У синтаксисі бувають протиріччя. Це пов'язано з тим, що над удосконаленням мови працює велика кількість ентузіастів, та їхні дії не завжди узгоджені. Іноді вбудовані функції можуть бути по-різному, залежно від версії.

Що краще, Node.js чи PHP? Відразу відповісти складно. але ви вже можете сформувати уявлення про ці технології. А щоб отримати відповідь на запитання, розберемо ключові відмінності.

Ключові відмінності Node.js від продуктивності PHP

Ключові відмінності Node.js від продуктивності PHP

PHP є старою мовою - всім знайомим і перевіреним на практиці у багатьох сценаріїв. Але Node.js бере своїм натиском, швидким розвитком та постійним рухом. Порівняємо за деякими ключовими параметрами, в чому відмінності між ними:

  1. Швидкий старт. На Node.js набагато складніше почати, потрібно добре знати JavaScript і розумітися на інструменті, в той час як PHP може освоїти навіть новачок. Виграє «старий» за швидкістю входу в розробку.
  2. Підтримка спільноти. У PHP вона давня, потужна та професійна. Тому тут багато готових відповідей, дуже складно підібрати питання, на яке доведеться довго шукати рішення. У Node.js спільнота менша, але активніша. Хоча відповіді на деякі питання доведеться чекати. Дідок знову виграє.
  3. Якщо говорити про простоту роботи, ніж Node.js краще за PHP? Своїм синтаксисом! Мова більш сучасна, гнучкий. Він вимагає освоєння, але як тільки ви зможете розібратися в ньому, інші здадуться вам громіздкими.
  4. PHP сильний в інтеграції з базами даних та хостами, але Node.js не відстає і напевно скоро наздожене у розвитку. Тут можна сміливо давати нічию.
  5. Продуктивність у Node.js краща, він має швидкий інтерпретатор, додаток постійно працює, реалізований неблокуючий потік введення та виведення. Програми, зроблені на Node.js, набагато швидше і продуктивніше, ніж на PHP. Але вони здатні обробляти величезний потік даних не можуть виконувати складні алгоритми.

Так що краще, Node.js чи PHP? Все залежить від потреб. Підіб'ємо підсумок і остаточно визначимося, що підібрати для бізнесу.

Висновки

Що вибрати у стек технологій для свого проекту: Node.js чи PHP?

Що вибрати у стек технологій для свого проекту: Node.js чи PHP? Все залежить від того, який продукт вам потрібно впровадити в бізнес.

Якщо потрібно зробити скрипт для створення документів і створення звітностей, підготувати програму для промислової автоматизації, зробити парсер або інший інструмент для збору даних, підійде Node.js. Також він підходить для розробки чатів та систем тестування. Підходить для створення спільного доступу. Наприклад, сервіс для спільного редагування тексту або робіт над проектом. Node.js використовується для розробки Internet of Things.

PHP ідеально підходить для веб-сайтів будь-якої складності. Дизайн виходить адаптивним, працює на будь-якій операційній системі. Використовується для створення онлайн-спільнот. Підходить для створення продуктів електронної комерції, наприклад, платіжних систем. На PHP створено OpenCart, PrestaShop, сервіси для «Нової Пошти». Це ідеальний інструмент для будь-якого CRM і CMS, ERP і розробки баз даних.

Якщо ви не знаєте, що краще для вашого бізнесу - Node.js або PHP, зверніться за консультацією до нас у WEZOM. Ми вивчимо ваші ідеї та допоможемо втілити їх у життя з максимальною віддачею.

Як вам стаття?
4.4
Проголосувало: 14
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.