Леся
Леся
Head of QA Department
16.05.2022

React чи Angular: який фреймворк вибрати замовнику для розробки?

Леся
Леся
Head of QA Department
16.05.2022
16.05.2022
3.5
4043
0

Створення веб-продуктів збудовано на фреймворках. Вони входять у стек технологій, що визначається під час запуску проекту. Найчастіше використовується React чи Angular. Кожен з них має свої переваги та недоліки, підходить під певні завдання та передбачає різні підходи у розробці. Як клієнту визначитись із вибором? Що краще: React чи Angular? Давайте розберемося, як правильно підібрати фреймворк під проект.

Основна відмінність React від Angular

Основна відмінність React від Angular

Головне завдання будь-якого фреймворку, будь то Angular або React, зібрати частини коду в єдину систему, яка стане веб-продуктом. Але є ключова відмінність.

Обидва фреймворки використовують DOM – спосіб представлення HTML-документа як об'єктів. Але React використовує Virtual DOM, а Angular – справжній DOM. У чому різниця: якщо ви хочете змінити якісь дані в тегах HTML-документа, Virtual DOM оновлюється лише потрібний фрагмент. При цьому в DOM оновлення відбувається у всіх тегах, доки не знайдеться потрібний шматок коду. Це знижує продуктивність у деяких моментах. Але не треба думати, що у битві React проти Angular одразу перемагає перший.

Справа в тому, що такий метод обробки даних дозволяє створювати на Angular великі корпоративні проекти та використовувати складні архітектурні рішення. Безліч функцій дозволяють створювати практично будь-який продукт. При цьому ймовірність помилок є мінімальною.

Порівняння React або Angular

Якщо ви не знаєте, що вибрати – Angular або React, потрібно порівняти їх. Для цього ми визначимо переваги та недоліки кожного інструменту, а також розглянемо ситуації, у яких використовуються фреймворки. Ви зможете підібрати для реалізації свого проекту інструмент.

В базі React більше 100 тисяч шматків кодів, які можна використати, а готових рішень близько 300. База Angular має каркасну структуру і налічує понад 1800 готових рішень. Обидва інструменти здатні виготовляти як кросплатформні, так і нативні веб-продукти. Для цього використовуються додаткові інструменти, вбудовані у фреймворки.

Переваги та недоліки React

Переваги та недоліки React

Серед переваг React виділимо такі:

  • в основі даного фреймворку лежать прості мови програмування, інструмент досить простий у освоєнні;
  • гнучкість програми дозволяє створювати різні веб-сервіси та продукти для бізнесу та підлаштовувати під конкретні завдання;
  • веб-ресурс здатний витримувати великі навантаження, якщо буде обробка великої кількості даних або збільшення кількості користувачів, додаток спокійно переживе це явище;
  • оптимізація сайту чи сервісу, зробленого у цьому фреймворку висока, пошукові роботи відмінно індексують їх;
  • відкрита бібліотека даних дає можливість використовувати не тільки готові рішення, але й застосовувати розробки користувача, а завдяки великій спільноті таких розробок досить багато;
  • гібридна мобільна програма дуже складно відрізнити від нативного, тому для бізнесу це відмінне рішення, яке дозволить отримати якісний продукт для будь-якого пристрою, при цьому не вкладаючись у розробку під конкретні операційні системи.

І це ще не всі можливості та переваги React. Даний фреймворк допомагає створювати як MVP та прості програми, так і складні функціональні продукти, що впроваджуються у бізнес. Але він має й недоліки:

  • документація немає чіткої структури та впорядкованості, тому іноді відповіді питання доводиться шукати тривалий час;
  • інструментів дуже багато, але в них легко заплутатися, потрібна команда розробників, які досконально знають цей фреймворк та здатні працювати з ним;
  • Розробка досить швидка, але щоб освоїти сам інструмент, зрозуміти принципи його роботи, продумати архітектуру програми і зрозуміти, як реалізувати його, потрібно багато часу.

Вибираючи React чи Angular, варто враховувати складність завдання. Типові завдання нескладно реалізувати, а часу на розробку потрібно не так багато. Але якщо в основі є неординарний продукт, то потрібно дивитися, чи здатний React втілити його в життя.

Переваги та недоліки Angular

Переваги та недоліки Angular

Angular також має свої плюси та мінуси. Серед переваг такі:

  • функцій дуже багато, з їх допомогою можна створити практично будь-яке рішення та продукт для бізнесу;
  • всі функції взаємозалежні, тому можливість помилок зводиться до мінімуму;
  • є можливість роботи з конкретним розділом програмного коду, а не з усіма даними одразу, що дозволяє опрацьовувати конкретні елементи;
  • хороша база знань та велика підтримка спільноти дозволяють швидко отримувати необхідну інформацію для реалізації проекту.

Angular підходить для серйозних корпоративних рішень. На його основі можна створювати великі платформи із високим рівнем навантаження. Але головна перевага – можливість швидкого масштабування продукту надалі. Проте є кілька недоліків:

  • оновлення виходять хоч і масштабні, але раз на півроку-рік, тому міграція між версіями займає
  • певний час і завдає труднощів;
  • подальша підтримка веб-продукту через тривалу міграцію коштує дорожче;
  • в основі лежить досить складна мова програмування, потрібна команда спеціалістів, здатна працювати з цим інструментом.

У битві React проти Angular складно виділити лідера, тому що кожен має свої переваги та недоліки та підходить для вирішення певних завдань.

Висновки

що вибрати - Angular або React

Самостійно визначити, що краще – React чи Angular для реалізації вашого проекту досить складно. Для цього потрібно розуміти, який продукт готується, що входить до його функціоналу, які завдання він виконуватиме. Без технічних навичок підібрати стек технологій не вдасться.

Для складних та масштабних проектів рекомендуємо віддати перевагу Angular. Якщо потрібно реалізувати продукт із високою продуктивністю, при цьому час розробки обмежений, вибирайте React. А щоб, напевно, не помилитися з вибором, рекомендуємо отримати консультацію у фахівців WEZOM.

Звертайтесь, ми обговоримо деталі вашого проекту, опрацюємо ідею та план її реалізації. Підберемо під проект найкращі інструменти, реалізуємо найцінніші ідеї. Правильний добір стека технологій значно скорочує витрати на розробку. Тому якщо ви не знаєте, що вибрати – Angular або React, приходьте до нас і ми проконсультуємо.

Як вам стаття?
3.5
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.