Все про інфлюєнс-маркетинг: поняття, переваги, можливості та тренди 2024

Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
16.04.2024
16.04.2024
5.0
3595
0

Експерти вважають, що в поточному 2024 році понад 72% будуть застосовувати influencer marketing для просування своїх продуктів. Це справжній тренд, і далі він тільки набиратиме обертів. Але в чому саме особливості інфлюєнс-маркетингу? Що він є, як використовується, яким буває?

Запитань дуже багато. У сьогоднішній статті ми намагатимемося дати на них відповіді.

Поняття інфлюєнс-маркетингу та його особливості

Influencer marketing - це спосіб впливу лідерів думок на цільову аудиторію бізнесу. Простий приклад: ви підписані на відомого блоґера. Він із таким задоволенням хрумтить чіпсами Lay's на камеру, що вам хочеться зараз же побігти і купити їх у найближчому магазині.

Велика ймовірність, що це випадковість. Блогеру заплатила компанія Lay's за таку рекламу, і ви «повілися». Приблизно так працює Influence-маркетинг.

Тепер перейдемо до особливостей такого способу просування:

  1. Точне влучення по аудиторії . Рекламодавцю важливо вибрати відповідного блогера, у якого в передплатниках будуть потенційні клієнти/покупці. У разі забезпечується прицільна дія рекламного посилу.
  2. Нативність реклами . Жодних пропозицій «в лоб». Інфлюєнс-маркетинг спрямований на те, щоб досягти максимальної природності рекламного посилу. Контент ненав'язливий, він не вибивається зі стилістики облікового запису блогера, а гармонійно вписується в сітку постів.
  3. Робота з «живим» трафіком . На ваш сайт можуть переходити з облікового запису лідера думок ліди, реальні клієнти, покупці. Тут майже немає обмежень.
  4. Налагоджений зворотний зв'язок . Після розміщення рекламного посту на сторінці блогера відразу можна почати аналізувати відгук: кількість лайків, коментарі. Реакція людей дасть вам зрозуміти, що додати до наступного матеріалу, над чим ще попрацювати.

Класична реклама давно викликає у людей лише роздратування. Її стало настільки багато, що бізнесу просто необхідно знаходити оригінальніші способи просування. Інфлюєнс-маркетинг чудово підходить для цього. Якщо грамотно до нього поставитись, ви зможете залучити дуже багато людей до своєї пропозиції.

Навіщо та якому бізнесу потрібен Influence-маркетинг?

Основна мета influence marketing – збільшувати продажі. Але паралельно він дозволяє вирішувати інші завдання:

  • показати публіці реальні можливості продукту практично;

  • продемонструвати вигоди від придбання;

  • закрити заперечення та болі ЦА;

  • викликати та зміцнити довіру до компанії/бренду;

  • покращити імідж тощо.

Часто формат інфлюєнс-маркетингу застосовують для того, щоб вивести новий продукт на ринок. Легко, зрозуміло, презентабельно.

Поняття інфлюєнс-маркетингу та його особливості

Тільки уявіть ситуацію: коли на каналі в Ютубі, де кілька мільйонів передплатників, з'являється відео з нативною рекламою, про продукт стає відомо тисячам потенційних покупців! Це справді працює.

Добре, що скористатися плюсами influence marketing можуть представники різного бізнесу. Інструмент універсальний. Але є й ті сфери, де він працює особливо ефективно:

  1. Продукція ніші масмаркету, популярні послуги, призначені для широкого ЦА. Це різноманітна косметика, дитячі товари, автотовари та ін. Тобто все те, чим ми користуємося майже кожен день.
  2. Товари та послуги з можливістю миттєвого замовлення. Це мобільні програми, підписки і т.д.
  3. Вузькоспеціалізовані товари та послуги. Це вироби ручної роботи, послуги пластичного хірурга тощо.

Чим вже ваша ЦА, чим специфічніший продукт, тим акуратніше варто підходити до вибору інфлюєнсера та аналізу передплатників. Інакше ви ризикуєте спустити бюджет даремно, не досягти потрібного ефекту.

Навіщо та якому бізнесу потрібен Influence-маркетинг

Реальні мінуси influence marketing

Як і решта інструментів маркетингу, цей теж має недоліки. Ось основні:

  • Проблеми з вибором лідера думок . Від цього залежить 90% успіху кампанії. Уявіть, що затятий ЗОЖник і спортсмен рекламує фастфуд. Чи цікаво це тим, хто підписався на нього заради порад щодо правильного харчування? Така реклама може стати справжнім провалом;

  • складнощі з генерацією ідей для рекламного контенту . Звичайна реклама давно набридла, але і з нативної починає відбуватися те ж саме. Багато хто вже легко відрізняє реальний контент на сторінці блогера від рекламного. Тож доведеться попрацювати, щоб видати якийсь цікавий, захоплюючий та креативний матеріал;

  • неможливість контролювати рекламний пост . Рекламодавці рідко продумують кожну деталь реклами, зазвичай блогеру надається свобода для імпровізації. Адже інфлюєнсери — це живі люди, які можуть щось донести не так. Результат – повний провал.

Варто відзначити ще одну важливу деталь – гроші. Блогери-мільйонники та селебриті ставлять дуже високі цінники на свої послуги. Наприклад, Кріштіану Роналду за посаду бере 1600000 у. е. І у наших знаменитостей теж ціни кусаються. Наприклад, Юрій Дудь просить за публікацію в Інстаграмі до 27 тисяч доларів. За рекламу на його ж каналі "Ютуб" ціни стартують від 2 млн.

Реальні мінуси influence marketing

Отже, має значення ще й майданчик розміщення. Це також варто брати до уваги при виборі блогера.

Що врахувати під час використання Influence-маркетингу?

Отже, якщо ви вирішили задіяти можливості influence marketing, потрібно дещо врахувати:

  1. Поставте конкретні цілі для інструментів . Якщо потрібно досягти впізнаваності бренду/компанії, йдіть до знаменитостей. Якщо потрібно охопити широку ЦА та швидко заявити про себе, звертайтеся до блогерів із мільйонними аудиторіями.
  2. Визначте масштаби рекламної кампанії . Більшість рекламодавців звертається до інфлюєнсер один раз, а другий — рідко і за потребою. Але іноді краще замовити кілька послідовних публікацій у форматі сторителлінгу. Тоді ви залучите аудиторію та отримаєте її довіру.
  3. Розрахуйте рекламний бюджет . Інфлюєнс-маркетинг буває безкоштовним, а буває і нереально дорогим. Відразу визначте собі, скільки готові витратити просування. Вже з огляду на це обирайте лідера думок.

Основне у такому способі розкручування – відмовитися від спонтанних рішень. Якщо є сумніви щодо тієї самої ЦА, краще пошукати ще інших інфлюенсерів.

Основні тренди Influence-маркетингу у 2024 році

Якщо ви маєте намір використовувати інфлюєнс-маркетинг, варто вивчити поточні тренди. Вам потрібно зрозуміти, що працює найкраще, як задіяти той чи інший формат співробітництва.

Почнемо із найцікавішого. У 2024  році вершину зайняли 3 ключові тренди інфлюєнс-маркетингу. Нативна реклама у відео та постах поступово відходить у минуле, тому саме час задіяти нові способи просування.

Амбасадорство

Амбасадор є представником бренду серед його ЦА. Людина сама використовує продукт та розповідає про нього. Тобто, амбасадор можна вважати посередником між продавцем і покупцем.

Амбасадорство - поняття старе. Багато представників бізнесу давно його використовують. Наприклад, у 2018 році амбасадором «Кока-кола» став Монатік:

Дженіфер Лоуренс є амбасадором Dior у своїй країні:

Дженіфер Лоуренс є амбасадором Dior у своїй країні

Колаборації

Величезна кількість блогерів випускає власні лінійки продуктів (мерчі): худі, кепки, сумки і т. д. Часто це результати співпраці з виробниками. Тобто колаборація у створенні продукту. Такий підхід вигідний обом сторонам: блогер отримує % від продажу товару, а виробник - покупців від імені передплатників цього блогера.

Мерч — це лише один із результатів колаборації. Продукти бувають всілякими: косметика, мовні школи, курси і т.д.

Ознайомимося з низкою відомих прикладів:

  1. Каньє Вест у колаборації з Adidas випустив лінійку спортивного взуття Yeezy. Дизайн вийшов незвичайний, кросівки просто розлетілися.

Каньє Вест у колаборації з Adidas

  1. Відомий у підліткових колах Влад Папір (А4) разом зі своєю командою створив фірмовий А4 БОКС у «Бургер Кінг». Склад включає бургер, 1 із трьох снеків та напій на вибір. Фішка боксу – унікальні колекційні патчі. Ще один приклад успішної колаборації.

Відомий у підліткових колах Влад Папір

  1. Знаменита виконавиця Rihanna також співпрацює з Dior. Якщо у прикладі вище Дженіфер Лоуренс - це амбассадор, тобто тільки обличчя продукту, то співачка Ріанна створила для бренду сонцезахисні окуляри у футуристичному стилі. По суті, вона взяла участь у розробці та випустила річ у колаборації із відомим брендом.

Знаменита виконавиця Rihanna також співпрацює з Dior

Від колаборації у виграші все. Але такий метод зазвичай використовують просунуті вже відомі бренди, щоб залучити ще більше людей, охопити широку ЦА.

Зовнішні креативи

За такого формату лідер думок бере участь у розробці рекламного креативу, але сам креатив не розміщується у його профілі. Цим питанням займається рекламодавець. Варіантів використання готових креативів повно: банери на стійках, реклама, що таргетує, реклама на ТБ і т.д.

До речі, такий формат уже відомий багатьом. Наприклад, ювелірний дім «Укрзолото» запустив подібну кампанію у співпраці з Тіною Кароль.

Співпраця з лідерами думок

Давайте розберемося, як правильно підібрати інфлюенсера, і який контент повинен вийти в результаті.

З чого почати

Перед початком роботи з інфлюенсерами необхідно визначити кілька ключових моментів.

  • Цілі співробітництва. Якщо потрібні високі охоплення, швидке зростання продажів та миттєве підвищення впізнаваності бренду, варто звернутися до інфлюенсерів із багатомільйонною аудиторією. Для зміцнення позиціювання підійдуть і мікроінфлюенсери. Їхня невелика, але активна аудиторія заглиблюється в контент, обговорює публікації та ділиться ними.

  • Масштаб рекламних кампаній. Планується поодинока співпраця чи серія послідовних інтеграцій.

  • Бюджет. Визначте, з якою категорією блогерів ви готові працювати. Чим більша аудиторія, тим дорожче коштує інтеграція.

Також важливо скласти докладний портрет цільової аудиторії. А для цього потрібно чітко розуміти, хто ваш покупець і скільки він готовий витрачати.

Де шукати лідерів думок

Вибираючи платформу для колаборацій, необхідно орієнтуватися на специфіку бізнесу та переваги цільової аудиторії. Згідно зі статистикою, 68% брендів вважають Instagram найважливішим майданчиком у своїй маркетинговій стратегії. Друге місце займає TikTok — його для роботи з інфлюенсерами використовують 45% опитаних компаній.

Як підібрати блогера

Перед ухваленням рішення рекомендується ретельно вивчити блог потенційного лідера думок самостійно.

  • Оцінити активність автора. Якщо інфлюенсер не публікує контент 3 тижні в Instagram або TikTok, це може свідчити про його нестабільність. Для YouTube допустима періодичність близько одного випуску на місяць.

  • Проаналізувати кількість публікацій та вік профілю. Якщо в обліковому записі менше ніж 80 публікацій, але понад 100 тисяч передплатників, це явна ознака того, що аудиторія не набиралася природним шляхом.

  • Вивчити активність передплатників. Для Instagram хорошим показником є співвідношення 1 коментар на 100-150 лайків, а середня кількість переглядів останніх відео має становити не менше 20-30% від загальної кількості фоловерів.

  • Оцінити якість аудиторії. Проаналізувати, хто саме залишає коментарі — реальні користувачі чи боти. Однотипні коментарі можуть свідчити про накрутку.

  • Перевірити кількість рекламних інтеграцій. У профілі не повинно бути занадто багато рекламного контенту. Для YouTube це 1-2 рекламні вставки на випуск тривалістю 1-1,5 години, для Instagram — не більше 30% від загального обсягу публікацій.

  • Оцінити якість наявних інтеграцій, щоб зрозуміти, якого результату можна очікувати від спільної роботи.

  • З'ясувати, яким чином інфлюенсер набирає передплатників. Перевагу варто віддати тим, хто збільшує аудиторію органічним шляхом, уникаючи участі в giveaway та інших «сірих» методів.

Щоб переконатися, наскільки «жива» аудиторія вибраного інфлюенсера, слід проаналізувати взаємодію передплатників з контентом. Висока залученість у вигляді лайків, коментарів, репостів та збережень свідчить про їхню реальну зацікавленість. Якщо у блогера 100 тисяч передплатників, але середнє охоплення становить лише 5 тисяч, то influence маркетинг, швидше за все, виявиться неефективним.

Формати співробітництва з лідерами думок

Найбільш поширеними форматами маркетингу впливу є:

  • Огляд. Інфлюенсер демонструє продукт та ділиться враженнями від його використання.

  • Продакт-плейсмент. Продукт з'являється в кадрі або згадується в тексті, але без явного акценту на його якості та характеристики.

  • Розпакування. Блогер розпаковує посилку від бренду, розповідаючи про надіслані товари.

  • Конкурси. Бренд представляє свої товари/послуги як призи для передплатників інфлюенсера.

  • Нативна реклама. Природна інтеграція продукту/послуги до контенту блогера без явних закликів до покупки.

  • Рекламні вставки. Характерний для YouTube формат, коли рекламний ролик додається на початок або в середину відео. При творчому підході така реклама не дратуватиме передплатників.

Формати контенту вибираються, виходячи з цілей та бюджету рекламної кампанії. Для досягнення максимальної ефективності використовується поєднання кількох форматів.

Контроль результатів

Вибір метрик для аналізу ефективності рекламної кампанії залежить від поставлених цілей, рекламованого продукту та формату співробітництва. Однак є базові метрики, які можуть бути корисними в більшості випадків.

Насамперед це трафік на сайт. Цей показник відображає кількість користувачів, які перейшли на сайт компанії за спеціальним посиланням від інфлюенсера. Для його відстеження використовують UTM-мітки та аналізують дані в Google Analytics.

Ще один важливий показник — це впізнаваність бренду. Його також можна оцінити за допомогою Google Analytics, відстежуючи зростання трафіку після колаборації.

І, звичайно, важлива метрика — це продажі. Щоб зрозуміти, як інфлюенс маркетинг вплинув на рівень продажів, можна використати персональний іменний промокод блогера.

Майданчики для influence маркетингу

TikTok — ідеальна платформа для просування бізнесу, орієнтованого на молоду аудиторію. Формат коротких відео дозволяє креативно презентувати продукт чи послугу та зацікавити ЦА.

Instagram надає широкі можливості для просування різних товарів та послуг. Візуальний формат публікацій дає змогу ефектно демонструвати продукти, створюючи привабливий імідж бренду.

YouTube — оптимальна платформа для компаній, які бажають докладно розкрити особливості своїх товарів чи послуг. Тривалі відео дають можливість детально показати процес використання продукту, його переваги та функціонал.

Також багато бізнесів просувається до Telegram. Тут досить тематичних каналів з активною та залученою аудиторією. Формат публікацій у месенджері дозволяє розміщувати не лише текстовий контент, а й фото, відео, опитування, що відкриває простір для креативних рекламних інтеграцій.

Додаткові формати influence marketing

Згадані вище тренди будуть актуальними у 2024  році. Але чи варто обмежуватися лише ними? Навряд чи. Людям швидко набридає одноманітність. Не завадить задіяти й інші тренди.

«Магазин на дивані» 2.0

Ви, напевно, пам'ятаєте такий ТВ-прийом. У роликах продавали відвертий ширвжиток за «найкращою ціною». Різні комплекти посуду, масажери і т. п. Здавалося б, тренд пішов у минуле, але він несподівано повернувся, тільки вже в інтернет і з деякими змінами.

Суть така: відомий лідер думок розпочинає відеострім, де просуває певний продукт. Можна подумати, що такий підхід вижив своє, але цифри доводять протилежне. 2020 року в Китаї сумарний оборот з такими магазинами досяг 171 млрд доларів! Вже 2021 р. сума наблизилася до 200 млрд. Далі — більше.

Додаткові формати influence marketing

Тож радимо стежити за трендом і пробувати його застосовувати.

Резервована реклама

Популярний у західних країнах тренд. Ймовірно, незабаром він дістанеться і нас. Сенс підходу в тому, що можна бронювати слоти для своєї відеореклами на сторінці, вибраному каналі та навіть ролику.

Відеореклама на сторінці

Доступні різні формати реклами, що резервується: In-Stream з пропуском і без, masthead, оголошення-заставки до 6 сек. без перепустки тощо.

Єдиний нюанс та мінус: рекламна кампанія запускається виключно через торгових представників Google. Поки що це проблематично навіть на Заході, що вже говорити про нас. Але зневірятися не варто. Все розвивається, йде вперед, тож незабаром можливості резервованої реклами дійдуть і до нас.

Комерційні Ютуб-канали та профілі в соціальних мережах

Деколи навіть сама компанія може стати лідером думок! І тоді не потрібні ані блогери, ані детальний аналіз ЦА, ані витрати часу на обговорення нюансів співробітництва.

Великі бренди давно мають свої сторінки у соцмережах та канали на Ютубі, набрали пристойну аудиторію. Але потрібно добре працювати зі СММ-просуванням (якісні тексти, фото та інше).

Потрібно добре працювати із СММ-просуванням

Мобільний маркетинг та живі відео

Значимість мобільного маркетингу очевидна. Вкотре оптимізатори повторюють клієнтам, що адаптивна версія сайту необхідна, як і відповідний контент від блогерів. Зокрема, йдеться про відеоконтент. Розробляйте його, щоб охоплювати аудиторію мобільних пристроїв. Тобто, особливий акцент робіть на розкручуванні через сторіс і ріллси в Інстаграм, TikTok, YouTube і т.д.

Інтерактивний контент

Людям подобається взаємодіяти з брендом та улюбленим блогером. Таке прагнення спостерігається з недавніх пір, і далі воно лише посилюватиметься. Тому у 2024  р. є сенс застосовувати такі інструменти:

  • підкасти, прямі трансляції;

  • стриму зі зворотним зв'язком;

  • опитування та вікторини;

  • брендовані маски у соціальних мережах.

Інтерактивний influence marketing спрямований на залучення різних категорій ЦА. Він охоплює навіть тих, кому раніше не вдавалося підступитися.

Ностальгія в Influence-маркетингу

Згадайте відчуття від перегляду реклами Coca-Cola зі святковою вантажівкою. Мимоволі співаємо «Свято до нас приходить» і ніби поринаємо в дитинство. Так працює ностальгійна реклама. Причому в інфлюєнс-маркетингу їй також знайшлося місце.

Розглянемо низку прикладів:

У 2018 році Google випустила рекламу Google Assistant у співпраці з Маколієм Калкіним. При цьому використали його мегапопулярний образ Кевіна з фільму «Один удома». Ті ж декорації і до мурашок знайома обстановка. Ностальгія зашкалила, ролик буквально підірвав інтернет. Ідея вдалася.

Відомий блогер Антон Лапенко випустив відеоролик для HH.ru у своєму характерному стилі – під запис на касеті. Від такої реклами несе духом 90-х за версту. В хорошому сенсі.

У 2019 р. компанія Motorola ризикнула повернутися до минулого і випустила смартфон-розкладачку в раніше улюбленому дизайні. На жаль, ідея великого успіху не увінчалася, хоча скупу ностальгічну сльозу новинка у багатьох все ж таки викликала.

Поняття бренд-ком'юніті

Разом з інфлюєнс-маркетингом зустрічається ще одне поняття. Це ком'юніті бренду. При грамотному підході influence marketing допомагає його шикувати.

Якщо говорити конкретно, бренд-комьюніті — це згуртована група однодумців, які вже мають лояльність до бренду. Вони готові захищати улюблену торгову марку чи продукт як у інтернеті, і у реальному житті.

Ми стикаємося з таким часто. Згадайте "війну" у коментарях під постами з продукцією Apple. Яблучні шанувальники всіма способами відбивалися від тих, хто негативно висловлювався у бік бренду. Ось справжні фанати.

Ком'юніті бренду існують у різноманітних сферах. Головне, вони викликають резонанс у суспільстві та активні обговорення. Це багато в чому плюси для бренду, оскільки він на слуху.

5 переваг великого ком'юніті для бізнесу

Які ще плюси можна отримати від бренд-ком'юніті? Їх багато:

  1. Репутація та довіра . Якщо співпрацювати з відомими лідерами думок, можна залучити дуже велику та зацікавлену аудиторію. Причому через довіру до улюбленого блогера люди почнуть довіряти вам.
  2. Відбудова від конкурентів . Кожен великий бренд створив власну філософію, яку завдяки influence marketing можна успішно підтримувати, вирізняючись на тлі конкурентів. Приклад - BMW та Mercedes. Перша компанія дотримується зухвалого стилю, що видно у всіх її кампаніях. Mercedes віддає перевагу солідному, представницькому образу. Зрозуміло, бренд-ком'юніті у кожної компанії свої. BMW – це активна молодь, а Mercedes – ділові люди.
  3. Додаткове джерело просування . Бренд-комьюніті - це ті люди, які розкручуватимуть ваш продукт задарма і без будь-якого тиску. І зараз йдеться не про блогерів, ми говоримо про їх аудиторії. Ці рядові покупці за власним бажанням залишають відгуки про продукт, обговорюють на форумах та рекламують вас.
  4. «Адвокати бренду» . Силі духу представників ком'юніті брендів можна лише позаздрити. З якою впевненістю вони захищають свого кумира! Ті самі любителі «яблука», наприклад. Наразі представникам Apple вже не потрібно доводити перевагу своєї продукції. За них це роблять представники бренд-ком'юніті. Вони зроблять відеоогляд, «підірвуться» у коментарях.
  5. Підтримка у кризові часи . Взяти за приклад навіть поточну кризу з пандемією. Він занапастив багато бізнесів. А ось великі бренди із величезною аудиторією фанатів впевнено тримаються на плаву.

Ком'юніті брендів – це сила. Якщо вдасться їх отримати, розвиватися і просуватися буде набагато простіше.

Кому доцільно застосовувати influence marketing для формування бренд-ком'юніті?

Очевидно, що не всім підійде такий підхід. Деколи направити бюджет краще в інші рекламні канали.

А ось деяким можна докладати зусиль для формування ком'юніті брендів. Це актуально, якщо:

  • ваш продукт відрізняється унікальністю;

  • бренд має потенціал для збору власної команди фанатів;

  • ви формуєте компанію із «людським обличчям»;

  • Іншими способами вирішити завдання складно.

Коли ком'юніті бренду не потрібне? Наприклад, ви працюєте в сегменті B2B і маєте кілька постійних великих партнерів-клієнтів. Який сенс будувати спільноту компанії, яка виробляє одноразові пакети? Все логічно.

Висновки

Influence marketing – дуже сильний маркетинговий інструмент. Він допомагає залучати нових клієнтів, завойовувати їхню довіру, робити бренд більш впізнаваним. Настільки, що довкола нього формуються ком'юніті, готові відстоювати честь свого кумира хоч цілодобово! Важливо лише використовувати можливості інфлюєнс-маркетингу грамотно: правильно вибирати лідера думок, створювати крутий контент, задіяти тренди.

Ткаченко Аліна
Про автора
Ткаченко Аліна
Копірайтер
Досвід роботи 10 років
Спеціалізується на створенні корисного та продаючого контенту. Має досвід написання переконливих текстів для реклами, сайтів, блогів та соціальних медіа.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.