Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
20.05.2024

Відмінності в розробці додатків для Android та IOS: 9 складових для порівняння

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
20.05.2024
20.05.2024
1126
12 хвилин
0

Як дві найпопулярніші мобільні операційні системи, Android та iOS становлять особливий інтерес для власників бізнесу, бажаючих запустити власне рішення для смартфонів. Проте, яку з цих платформ варто розглядати насамперед? Нижче ми спробуємо відповісти на це питання з точки зору того, в чому саме полягає різниця в розробці між Android та iOS.

 Технологічний стек

Спочатку давайте визначимо особливості підбору технологій та мов програмування для розробки застосунків для Android та iOS відповідно.

Вибір технологій для розробки на Android

Нижче ми пропонуємо проаналізувати три важливих аспекти розробки мобільних застосунків для ОС Android.

  • Головні особливості розробки. Серед переваг розробки на Android – гнучкість та свобода вибору технологій, інструментів та ресурсів, відкритість самої платформи, а також – велика спільнота розробників для підтримки та співпраці. Водночас, ця платформа є фрагментованою, тобто, розробникам доводиться адаптувати додаток до різних пристроїв та версій ОС. Також можливі проблеми з безпекою та сумісністю через відкритий характер платформи.

  • Мови програмування. Для розробки на Android можуть бути використані дві мови програмування: Java, зріла мова з великою спільнотою, але досить складна для початківців, а також Kotlin, сучасна, лаконічна та безпечна мова, яка з кожним роком стає все більш популярною.

  • Інструменти. Найпоширенішим інструментом для створення рішень для ОС Android є Android Studio, офіційна IDE від Google, потужна та багатофункціональна, але досить складна в оволодінні. Також, доволі часто розробники застосовують при реалізації користувацьких інтерфейсів гнучку, але трохи громіздку XML і SDK – набір інструментів для доступу до апаратних функцій на пристроях Android (варто зазначити, що цей інструмент має широкий спектр можливостей, але може потребувати глибоких знань платформи).

Підсумовуючи вищесказане, на сьогоднішній день світова спільнота Android має у своєму розпорядженні зрозумілі в роботі підходи та інструменти для реалізації найнестандартніших ідей.

Вибір технологій для розробки на iOS

Тепер проаналізуймо ті ж самі аспекти розробки на iOS.

  • Особливості розробки. До головних переваг розробки на iOS можна віднести, перш за все, більш жорсткий контроль над дизайном та функціональністю застосунків (в порівнянні з Android) – тобто, розробники можуть використовувати офіційні гайдлайни Apple, щоб їх застосунки повністю відповідали концепції платформи. Також не можна не зазначити високий рівень безпеки та сумісності завдяки закритій природі платформи. Але ці переваги мають і зворотний бік: команди розробки отримують меншу гнучкість та свободу в виборі технологій, інструментів та ресурсів; більш того, деякі із них є платними (нагадаємо, що до всього цього додається ще щорічна плата за реєстрацію розробників Apple).

  • Мови програмування. iOS підтримує дві мови програмування. Перша з них – це Swift, сучасна, лаконічна та безпечна мова, яка дуже швидко розвивається. Друга – це Objective-C, зріла мова, яка все ще використовується в багатьох існуючих застосунках, але має більш високий вхідний поріг.

  • Інструменти. iOS пропонує розробникам декілька пропрієтарних рішень для створення застосунків. Перше – це Xcode, офіційна IDE від Apple, потужна та інтегрована з екосистемою iOS. Друге – це Storyboards, візуальний інструмент для розробки інтерфейсів користувача, який вважається простим у використанні, але, разом із тим, досить обмеженим з точки зору можливостей кастомізації. Третє – це SwiftUI, інноваційний декларативний фреймворк для розробки користувацьких інтерфейсів, який поки що розвивається і тому може мати не повну документацію та недостатню підтримку. Нарешті, варто згадати декілька фреймворків, таких як, наприклад, SwiftyJSON, Swift Algorithm Club, Alamofire, Lottie-iOS та інші – всі вони забезпечують доступ до нативних функцій платформи і є контрольованими компанією Apple.

Як бачимо, завдяки всесторонній підтримці Apple інструментів та технологій для розробки, програмісти без зайвого клопоту зможуть обрати для себе ті, які максимально відповідають запитам та специфікаціям конкретного проєкту.  

Швидкість реалізації додатку

Об’єктивно порівняти швидкість розробки на iOS та Android досить важко, адже в кожному окремому випадку застосовуються різні інструменти, мови програмування та підходи. Водночас, ми маємо багатий власний досвід, керуючись яким, можемо зробити деякі висновки щодо різниці розробки iOS та Android з точки зору термінів запуску проєктів.

Тривалість розробки на Android

Загалом, розробка Android-застосунків відбувається трохи швидше, аніж у випадку з iOS, і ось чому:

  • Android пропонує більшу гнучкість та свободу вибору технологій;

  • Для Android доступна безліч безкоштовних інструментів та ресурсів;

  • Android має велику всесвітню спільноту для підтримки та співпраці;

  • Android підтримується багатьма інструментами швидкої розробки, такими як шаблони та бібліотеки.

Разом із тим, варто згадати, що фрагментація платформи може уповільнити процес розробки, адже проєктній команді доведеться адаптувати додаток до кожної її версії та кожного пристрою окремо.

Тривалість розробки на iOS

Розробка iOS-застосунків може бути трохи повільнішою, аніж у випадку з Android, і все це – через наступні фактори:

  • Apple жорстко контролює процес розробки;

  • Проєктній команді необхідно дотримуватися багатьох рекомендацій щодо дизайну;

  • iOS має більш складні інструменти розробки (зокрема, Xcode).

З іншого боку, такий всеосяжний контроль платформи може спростити процеси тестування та розгортання застосунків, тому економія часу може бути досягнута саме на цих етапах.

Вартість розробки

А як щодо вартості розробки? Чи є суттєві відмінності між iOS та Android у цьому контексті? Спробуймо розібратися.

Вартість розробки на Android

Розробка застосунків для ОС Android може бути дещо дешевшою через:

  • Більшу кількість Android-розробників на всесвітньому ринку IT-спеціалістів – це значно підвищує конкуренцію та впливає на зниження середніх показників їх заробітної плати;

  • Нижчі вимоги до тестування завдяки невеликій кількості пристроїв та версій Android;

  • Доступність безкоштовних інструментів розробки від Google.

Зрештою, визначаючи, що є більш доступним – розробка на iOS чи Android, необхідно спочатку ознайомитися з вимогами до конкретного проєкту і лише тоді – зробити певні висновки.

Вартість розробки на iOS

Розробка iOS-застосунків зазвичай трохи дорожча через:

  • Меншу кількість розробників iOS на ринку, що, в свою чергу, призводить до більш високих середніх рейтів;

  • Витрати на інструменти розробки, такі, як Xcode від Apple;

  • Регуляну щорічну плату за розробників Apple;

  • Складніший процес тестування через необхідність враховувати особливості різних моделей iPhone та iPad.

Повторимося, що вартість реалізації конкретного проєкту для певної платформи залежатиме від його технічних та бізнес-вимог.

Особливості реалізації інтерфейсів

Ймовірно, спираючись на вищесказане, ви вже могли зробити самостійний висновок про те, що різниця розробки на Android та iOS також присутня і у реалізації інтерфейсів. Однак у чому саме вона полягає?

Розробка інтерфейсу на Android

Android пропонує більшу гнучкість у розробці інтерфейсів завдяки:

  • XML-розмітці, яка дозволяє всебічно контролювати розташування та поведінку елементів інтерфейсу;

  • Широкому спектру доступних компонентів та бібліотек для побудови складних користувацьких інтерфейсів.

Однак, така гнучкість може призвести до ускладненого процесу розробки (особливо – для початківців), а також необхідності приділяти більшу увагу до забезпечення візуальної та функціональної узгодженості інтерфейсу на різних користувацьких пристроях.

Розробка інтерфейсу на iOS

iOS-розробники використовують в реалізації користувацьких інтерфейсів Storyboards або SwiftUI, що пропонують:

  • Візуальний (drag-and-drop) підхід, який може бути простішим для початківців;

  • Автоматичне налаштування інтерфейсу під різні габарити екранів iPhone та iPad.

Проте, використання цих інструментів може обмежувати гнучкість, особливо – для складних та нестандартних дизайнів.

Доступність API та функціональні можливості

Тепер давайте розглянемо різницю в розробці між iOS та Android, що описує наявні можливості інтеграції та загальні функціональні особливості кожної з цих двох операційних систем.

Якими особливостями наділена ОС Android?

Android пропонує широкий спектр відкритих API та функціональних можливостей, дозволяючи розробникам:

  • Мати більше свободи та контролю над функціональністю застосунку;

  • Інтегрувати застосунок з різними сторонніми сервісами та функціями пристроїв.

В той же час, відкритість платформи має певні недоліки, такі, як підвищена складність у забезпеченні безпеки та сумісності програмного забезпечення з різними версіями Android. Окрім цього, деякі функції можуть бути недоступні на окремих пристроях.

Якими особливостями наділена ОС iOS? 

iOS має більш обмежений набір доступних API та функціональних можливостей в порівнянні з Android. Всі вони повністю контролюються Apple, що забезпечує:

  • Високий рівень безпеки та сумісності застосунків;

  • Узгоджений та “чистий” користувацький досвід для всіх шанувальників iOS.

Варто зазначити, що така обмеженість API може створювати певні перешкоди для розробників, в тому числі – унеможливлювати інтеграцію з деякими сервісами або функціями пристроїв, а також провокувати залежність від схвалення Apple у використанні деяких функцій.

Тестування додатків

Тепер – декілька слів про різницю розробки додатку на Android та iOS з точки зору виконання процедури тестування.

Тестування Android-додатків під час розробки

Тестування Android-застосунків може бути складнішим через:

  • Фрагментацію платформи, адже проєктній команді необхідно тестувати застосунок на різних версіях Android та пристроях з різними фізичними та функціональними характеристиками;

  • Відсутність єдиного стандарту для апаратного забезпечення – це може спровокувати безліч непередбачуваних проблем із сумісністю.

Для полегшення процедури тестування, проєктні команди можуть застосувати емулятори Android Studio (вони імітують роботу на різних пристроях), а також хмарні сервіси для тестування, які надають доступ до реальних пристроїв.

Тестування iOS-додатків під час розробки

Тестування iOS-застосунків може бути простішим завдяки:

  • Більш контрольованому середовищу, забезпеченому за рахунок меншої кількості моделей iPhone та iPad порівняно з різноманіттям пристроїв для Android;

  • Єдиному стандарту апаратного забезпечення, що викликає значно менш проблем із сумісністю.

Щодо Apple, ця компанія пропонує пропрієтарні інструменти для тестування, такі як Xcode simulators (для імітації різних моделей iPhone та iPad) і TestFlight (для тестування застосунків на реальних пристроях через спеціалізоване програмне забезпечення).

Безпека та конфіденційність

Відмінності розробки додатку на Android та iOS також спостерігаються і у способах забезпечення користувацької безпеки та конфіденційності. Давайте ознайомимося з ними нижче.

Безпека та конфіденційність додатків для Android

Android – це опенсорсна платформа, що робить її досить вразливою до проблем безпеки, таких, як:

  • Підвищена вірогідність появи шкідливих застосунків у Google Play Store;

  • Ризики встановлення застосунків, завантажених з ненадійних джерел.

Для отримання необхідного рівню безпеки, користувачам рекомендується завантажувати додатки тільки з офіційного Google Play Store і використовувати антивірусне мобільне програмне забезпечення.

Безпека та конфіденційність додатків для iOS 

iOS – це закрита платформа, яка вважається більш безпечною за рахунок наступних переваг:

  • App Store ретельно перевіряє додатки перед публікацією;

  • Користувачі iOS можуть встановлювати додатки тільки з App Store.

Але ця особливість платформи також має недоліки, такі, як менший контроль над конфіденційністю пристроїв з боку користувачів, а також обмеження Apple для деяких функцій застосунків з міркувань безпеки.

Розгортання та публікація додатків

Ми майже на фінішній прямій – залишилося лише обговорити відмінності розробки додатку на iOS та Android щодо етапів його розгортання та публікації.

Розгортання Android-додатків

Android-застосунки публікуються в Google Play Store, при цьому:

  • Процес перевірки цим сервісом зазвичай менш суворий;

  • Google Play Store відкритий для більшої кількості розробників.

Але відкритість платформи може мати й недоліки, які полягають у підвищеній конкуренції серед інших застосунків, а також у можливості появи клонів або неякісних додатків.

Розгортання iOS-додатків 

iOS-застосунки завантажуються до App Store, але:

  • Процес перевірки більш жорсткий, аніж у випадку з Android, і це може затримувати дату запуску;

  • Apple ретельно перевіряє застосунки на відповідність їхнім рекомендаціям щодо дизайну та функціональності.

Але суворий контроль Apple має й певні переваги, такі, як високий рівень якості застосунків, представлених в App Store, а також більша довіра користувачів до цих застосунків.

Додаткові, неочевидні відмінності в розробці для Android та iOS

Відповідаючи на питання, чим відрізняється розробка для Android та iOS, також має сенс згадати декілька додаткових відмінностей, які можуть вплинути на ваш вибір щодо оптимальної мобільної платформи:

  • Підтримка старих версій. Розробникам Android-застосунків потрібно вирішувати, наскільки масштабною повинна бути підтримка старих версій операційної системи. Це, в свою чергу, може збільшити витрати на розробку та тестування. Щодо забезпечення підтримки старих версій iOS, це не є настільки ресурсозатратною процедурою.

  • Культура та очікування користувачів. Користувачі Android та iOS можуть мати різні очікування щодо дизайну та функціональності застосунків. Саме тому, розробникам потрібно враховувати ці відмінності під час проєктування програмних рішень для кожної платформи.

Можливо, саме в вашому випадку ці відмінності створення додатку на Android та iOS виявляться несуттєвими або навпаки, їх буде більше, і саме це визначить найкращу платформу для розробки. Якщо вам необхідна професійна консультація щодо вашої бізнес-ідеї, просто зверніться до нас.

Якщо ви шукаєте досвідчених мобільних розробників, звертайтеся до WEZOM!

Якщо ви шукаєте надійного цифрового партнера, щоб довірити йому повний цикл розробки мобільного рішення для вашого бізнесу або його окремі етапи, напишіть або зателефонуйте нам. Ми маємо багаторічний досвід у створенні як нативних, так і кросплатформових мобільних застосунків, забезпечуючи їх власникам стабільний розвиток, посилення конкурентної переваги та вихід на нові ринки.

Висновки

Після прочитання цієї статті стає зрозумілим, що при виборі конкретної ОС для розробки варто спиратися не лише на її попит серед вашої цільової аудиторії, але й на всі розглянуті вище відмінності між створенням Android-додатку та iOS додатку. Тільки в такому разі, ваші очікування щодо вашого проєкту співпадуть з реальністю.

FAQ

Для якої платформи додаток буде дешевшим?

Спираючись на наш персональний досвід мобільної розробки та детальний аналіз відмінностей між створенням Android та iOS-додатку, більш економічно ефективною вважається розробка для Android ОС. Тим не менше, точніші висновки краще робити після детального аналізу вимог до конкретного проєкту.

Яка платформа зараз має більше користувачів?

Android вже багато років утримує безперечне лідерство у всесвітній статистиці щодо попиту мобільних ОС. У той же час, iOS може мати перевагу в певних регіонах (зокрема, у Північній Америці) та деяких демографічних групах.

На якій платформі розробка додатку відбуватиметься швидше?

Наш практичний досвід нативної мобільної розробки та розуміння відмінностей створення Android-додатку та iOS додатку говорять про те, що розробка для ОС Android зазвичай відбувається швидше. Проте, за необхідності забезпечення підтримки великої кількості фізичних пристроїв та старих версій, процедура тестування таких програм може затягнутися і, таким чином, зрівняти цей показник із платформою iOS.

Михайло
Про автора
Михайло
Head of Mobile Department
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.