Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
23.12.2021

Найкращі фреймворки для кросплатформної розробки

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
23.12.2021
23.12.2021
3.0
7324
0

Якщо вам потрібна мобільна програма, для початку дуже важливо визначитися з тим, під яку платформу його створювати. Але що робити, якщо потрібно охопити одразу кілька варіантів? Розробляти під кожен окремо - довго і дорого, такий підхід виправданий лише у деяких випадках. Але є інший вихід - створити кросплатформну програму, яка вирішить усі проблеми. А зробити це допоможуть фреймворки для створення мобільних додатків. Давайте розберемося, що це таке, якими вони бувають, і на чому краще зупинитися.

Що таке кросплатформовий фреймворк?

Що таке кросплатформовий фреймворк

Почнемо з того, що таке фреймворк загалом. Фреймворк - це програмна платформа для конкретної мови програмування, що складається з різних бібліотек та інструментів і допомагає значно прискорити та спростити процес розробки. Але фреймворки для мобільної розробки теж різняться між собою: деякі передбачають можливість створення лише нативних додатків (під конкретну платформу, наприклад iOS або Android), інші ж пристосовані для кроссплатформенної розробки.

Крос-платформні фреймворки дають можливість лише один раз написавши код отримати програму, яка запускається та коректно функціонує і у веб-браузері, і на будь-якій із платформ: Android, iOS, Windows. Справа в тому, що набір інструментів і бібліотек цих фреймворків є універсальним і може бути використаний для кожної з платформ.

Переваги кросплатформових фреймворків

Почнемо з того, що таке фреймворк загалом. Фреймворк - це програмна платформа для конкретної мови програмування, що складається з різних бібліотек та інструментів і допомагає значно прискорити та спростити процес розробки. Але фреймворки для мобільної розробки теж різняться між собою: деякі передбачають можливість створення лише нативних додатків (під конкретну платформу, наприклад iOS або Android), інші ж пристосовані для кроссплатформенної розробки. Крос-платформні фреймворки дають можливість лише один раз написавши код отримати програму, яка запускається та коректно функціонує і у веб-браузері, і на будь-якій із платформ: Android, iOS, Windows. Справа в тому, що набір інструментів і бібліотек цих фреймворків є універсальним і може бути використаний для кожної з платформ. Переваги кросплатформових фреймворків

Ми вже поговорили про те, що фреймворки для розробки дуже корисні, але ще раз зупинимося на перевагах кросплатформових фреймворків, щоб ні в кого не залишилося і тіні сумніву:

  1. По-перше, це, звичайно, можливість створення кросплатформових, або гібридних додатків. Так, один раз написаний код буде працювати де б ви його не запустили, а значить - ваш додаток буде зручно у використанні для всієї вашої цільової аудиторії, незалежно від їх пристроїв.
  2. По-друге, робота з кодом суттєво спрощується: для того, щоб внести якісь зміни потрібна мінімальна кількість дій, адже їх потрібно внести лише один раз, а не міняти одне й те саме під кожну платформу окремо по кілька разів.
  3. По-третє, це економія часу. Ваш продукт швидше виходить на ринок завдяки тому, що ви розробляєте лише одну програму для всіх сегментів. На розробку кросплатформових додатків потрібно в кілька разів менше часу, ніж створення нативного продукту під кожну з систем.
  4. По-четверте, кросплатформова технологія заощаджує ваші гроші. Створюючи одну програму замість кількох ви і платите за одну програму, а не за кілька, що робить кросплатформні програми набагато вигідніше для бізнесу, і коефіцієнт повернення інвестицій зростає.

Кращі Кросплатформові Фреймворки

Кращі Кросплатформові Фреймворки

Тепер, коли ми розібралися з тим, що таке кросплатформові фреймворки, і визначили вигоди, які їх використання несе бізнесу, настав час познайомитися безпосередньо з фреймворками. Давайте розглянемо найпопулярніші варіанти, їх особливості та переваги.

React Native

На даний момент, якщо React Native не найпопулярніший фреймворк для створення мобільних додатків, то точно один із них. Як ви вже зрозуміли, цей фреймворк підходить як для розробки веб-застосунків, так і для програм під iOS і Android. Основна мова програмування для цього фреймворку JavaScript. Примітно, що вихідний код тут відкритий, що стало однією з причин, чому цей фреймворк так сподобався розробникам. Давайте поглянемо на переваги React Native:

  • Повторне використання коду : завдяки тому, що окремі ділянки коду можна використовувати повторно для декількох платформ, ви позбавляєтеся необхідності писати все заново, а значить, розробники економлять час, а ви - гроші.
  • Велика спільнота : ком'юніті цього фреймворку дійсно широке і постійно зростає, завдяки цьому фреймворк підтримується та розвивається. При необхідності легко знайти навчальні матеріали, відео, посібники, які допомагають вирішити будь-яку проблему. Це у свою чергу дещо спрощує процес розробки та допомагає програмістам справлятися з тими завданнями, які викликають складнощі, але такі необхідні для проекту.
  • Продуктивність : робота програм, написаних за допомогою цього фреймворку, вимагає мінімальних ресурсів пристрою, тому що для “прочитання” коду програми пристрою не потрібні ніякі додаткові пристрої, вони взаємодіють безпосередньо. Також високій продуктивності сприяє поділ потоків для API та UI, Modules та Controls. В результаті програми працюють швидко і ефективно.
  • Стабільність : ніщо не може знизити продуктивність цього фреймворку, які і скільки компонентів не довелося б прив'язувати. Це забезпечує надійну роботу програм на React Native.
  • Підтримка плагінів : як відомо, не всі функції можна реалізувати за допомогою чистої мови або одного фреймворку, для цього налаштовуються плагіни, які розширюють можливості ресурсу. React Native підтримує можливість прив'язування сторонніх плагінів, забезпечуючи для розробки ще більше можливостей та перспектив.

Flutter

Цей фреймворк для розробки додатків також має відкритий вихідний код, що дуже зручно для розробників. Створений він був компанією Google і призначений саме для кроссплатформенної розробки. Основна мова програмування – Dart, сумісні системи – iOS та Android. Щодо переваг Flutter - їх тут також достатньо:

  • Мова програмування : використовуючи Dart як основну мову, цей фреймворк стає доступним для новачків, адже досить простий синтаксис і безліч функцій і можливостей роблять його простим у вивченні, але при цьому ефективним інструментом створення кросплатформових додатків.
  • Економія : звичайно, без цього пункту не обійдеться жоден кросплатформовий фреймворк, адже завдяки своїм особливостям вони дозволяють суттєво знижувати тимчасові та фінансові витрати на розробку.
  • Продуктивність : як і попередній фреймворк, Flutter взаємодіє безпосередньо з кодом платформи, на яку буде встановлений, а значить, його інтерпретація не вимагає додаткових зусиль пристрою, що сприяє високій продуктивності програми.
  • Можливість створення Web-додатків : з деяких пір можливості цього фреймворку розширилися ще більше і надають програмістам можливість створювати не тільки кросплатформні, але й веб-додатки, дозволяючи власникам охоплювати ще більшу аудиторію та заощаджувати кошти.

Cordova

Фреймворк для мобільної розробки Cordova зараз належить Adobe. За допомогою API програми, створені за допомогою цього фреймворку, отримують доступ до нативних функцій, що робить їх зручними на будь-якій операційній системі. А комбінуючи це з гібридними елементами, технологія стає максимально ефективною. Основні мови програмування – HTML, CSS, JavaScript. Переваги Cordova також суттєві:

  • Легке управління мультимедіа : завдяки особливостям цього фреймворку розробники отримують доступ до інструментів, з якими без особливих зусиль можуть виконувати медіа-запити та впроваджувати CSS код у додаток.
  • Спільнота : завдяки розробкам ком'юніті Cordova має безліч бібліотек, а також набір додаткових інструментів для розробки, які ще більше спрощують роботу та розширюють можливості.
  • Популярні мови : завдяки тому, що в основі цього фреймворку лежать основні мови розробки - HTML, CSS та JavaScript - Cordova легко освоїти та використовувати в розробці.
  • Різноманітність платформ : це основна перевага всього списку кросплатформових фреймворків, але ми підкреслимо, що на Cordova можна писати програми не тільки для iOS або Android, але і веб-додатки для запуску в браузері.

Ionic

Ще один кросплатформний фреймворк для розробки додатків, який свого часу зазнав багатьох змін. Але в результаті всі ці трансформації привели фреймворк до того, що він надає розробникам широкий вибір технологій – VU.js, Angular, React. Слоган цього фреймворку каже: “Один код. Будь-яка платформа. І це справді так. Серед переваг Ionic:

  • Підтримка інших фреймворків : завдяки передбаченій можливості інтеграцій, Ionic можна поєднувати з кількома різними фреймворками, що робить розробку ще зручнішою.
  • Кросплатформенність : на відміну від попередніх варіантів, цей кросплатформний фреймворк передбачає розробку не тільки для iOS та Android, але і для Windows, що суттєво розширює аудиторію, що охоплюється.
  • Підтримка плагінів : інтеграція сторонніх плагінів дозволяє ще більше розширити можливості фреймворку, додати додаткові функції та вирішити ще більше завдань за допомогою програми Ionic.
  • Універсальне використання мови : вибираючи один із фреймворків ви позбавляєте себе необхідності використовувати різні мови під різні платформи. За допомогою однієї мови програмування створюється програма, яка працюватиме і на iOS, і на Android.

Xamarin

Цей кросплатформовий фреймворк, на відміну всіх попередніх, використовує мову програмування C#. Завдяки цьому він добре сумісний з будь-якими платформами і дозволяє створити відчуття нативної програми на кожній з них. Фреймворк дозволяє створювати програми для iOS, Android та Windows, а з його переваг варто відзначити такі:

  • Ресурси для розробки : розробники, які вибирають цей фреймворк, отримують доступ до різноманітних інструментів і бібліотек, які дозволяють легко створювати інтерфейси користувача, діаграми, елементи управління і так далі.
  • Зручне тестування : завдяки функції Text Cloud тестувати готові програми можна в реальному часі, при цьому імітуючи дійсну роботу програми. Такий підхід до тестування допомагає швидше та простіше знаходити та виправляти помилки, а також перевіряти та вдосконалювати працездатність програми.
  • Готові макети UI : цей кросплатформний фреймворк пропонує розробникам використовувати готові макети інтерфейсу користувача, що дозволяє значно швидше розробляти додатки, забезпечувати їх привабливий зовнішній вигляд і нативний інтерфейс під різні платформи, а також не упустити вимоги до якихось елементів.
  • Сумісність з Visual Studio : VS - це середовище розробки, яке дозволяє перетворити створення програми в максимально зручний та цікавий процес, і фреймворк Xamarin відмінно з нею сумісний.

NativeScript

Цей фреймворк для кросплатформної розробки мобільних програм існує досить давно. Він також має відкритий вихідний код і як основні мови використовує JavaScript і TypeScript. Серед його переваг відзначимо:

  • Універсальність : завдяки повному доступу до API платформи, програми розроблені за допомогою цього фреймворку не тільки пристосовані до двох платформ - iOS та Android, вони ще й виглядають і відчуваються як нативні, наче були розроблені у XCode або Android Studio.
  • Спільнота : з першого виходу в реліз цей фреймворк завоював схильність розробників, отримавши таким чином широке співтовариство, яке розробляє все нові і нові плагіни для NativeScript не менш успішно, ніж самі творці цього фреймворку.
  • Підтримка сторонніх фреймворків : під час розробки програми не обов'язково обмежуватися лише цим одним фреймворком, підтримка сторонніх, наприклад Angular, дозволяє розширити межі можливостей розробки.
  • Підтримка сторонніх бібліотек : незважаючи на наявність власних бібліотек, цей кросплатформовий фреймворк без додаткових прошарків дозволяє підключати й інші бібліотеки, дозволяючи розробникам користуватися засобами Cocoapods, Android Arsenal, Maven і npm.js.

Codename One

Ще один відкритий кросплатформовий фреймворк, який передбачає можливість створення не тільки мобільних або веб-додатків, але й десктопних. Основні технології, з якими працює цей фреймворк – це Java та Kotlin. Давайте подивимося на переваги Codename One:

  • Популярна мова : основна мова цього фреймворку - Java - є однією з найпопулярніших мов програмування вже не один рік, що гарантує читання та підтримуваність коду додатків, створених на цьому фреймворку, ще на багато років наперед.
  • Продуктивність : цей кросплатформовий фреймворк дозволяє активувати додатки за допомогою нативної віртуальної машини, а значить вони обробляються і функціонують так само швидко, як і нативні.
  • Додаткові інструменти : розробники можуть використовувати цей фреймворк разом з безліччю доступних інструментів, таких як IntelliJ IDEA, NetBeans, Eclipse, що значно розширює можливості. А також Codename One пропонує свій власний конструктор графічного інтерфейсу користувача, що значно спрощує розробку.
  • Переносність : завдяки хмарним технологіям, будь-які рішення, створені на цьому кроссплатформенном фреймворку, легко адаптуються до будь-якого середовища, завдяки чому можуть похвалитися високою сумісністю з великою кількістю пристроїв.

RubyMotion

Останній у нашому списку, але не останній за значимістю, кросплатформовий фреймворк RubyMotion, який також має відкритий вихідний код, дозволяє створювати програми для iOS, Android та OS X, використовуючи при цьому мову Ruby як основну мову програмування. Які ж переваги цього фреймворку?

  • Продуктивність : завдяки особливостям своєї роботи та структури, цей фреймворк дозволяє розробляти додатки, продуктивність яких не поступатиметься нативним.
  • Одна мова для всього : крім того, що цей фреймворк дозволяє використовувати ту саму мову для кросплатформної розробки, ви також можете використовувати її для тестування власних продуктів, що підвищує точність тестів і робить їх написання та проходження більш простим процесом.
  • Спільнота : широке ком'юніті любителів мови Ruby вже оцінило цей фреймворк, тому для нього легко можна знайти інструкції, посібники, додаткові інструменти та відповіді на всі питання розробників.
  • Велика кількість бібліотек : цей кросплатформовий фреймворк дозволяє використовувати не тільки його власні бібліотеки, але також інтегрувати сторонні, такі як, наприклад, CocoaPods, що розширює можливості розробки та робить процес зручнішим та ефективнішим.

Висновки

багато різних кросплатформових фреймворків

Існує досить багато різних кросплатформових фреймворків, і всі вони навряд чи помістяться в одну статтю прийнятного обсягу, так що ми розглянули тільки найпопулярніші з них. Як бачите, кожен фреймворк має свої особливості та переваги, що робить кожен з них незамінним у певних випадках.

Різні програми з різними цілями та функціями не обов'язково реалізовувати за допомогою одного й того самого інструмента. Отже, не обов'язково вибирати один фреймворк на всі випадки життя. Виходячи з особливостей і потреб вашої програми, ми підберемо найкращий варіант, який допоможе реалізувати ваш проект найшвидше і найефективніше.

Якщо ви програміст-початківець, рекомендуємо вибирати фреймворк виходячи з мов програмування, якими ви володієте, адже тією чи іншою мірою затребуваний кожен з них.

Якщо ж ви власник бізнесу та цікавитеся, яким способом реалізувати ваш проект, рекомендуємо вибирати виходячи з особливостей самого проекту. Деякі мови краще справляються з одними функціями, але гірше за інші. Отже, основну мову варто враховувати при виборі фреймворку. Також і можливості самих фреймворків дещо відрізняються, тому вибір варто робити виходячи з проекту і ваших можливостей.

Якщо у вас залишилися питання, напишіть нам, і ми з радістю відповімо на них. Якщо вас цікавить розробка програми в Wezom, залиште заявку на сайті, або зв'яжіться з нами будь-яким іншим зручним способом, наш менеджер передзвонить вам та проконсультує. Дізнавшись подробиці про ваш проект, ми зможемо назвати приблизну вартість та терміни його розробки. Ми завжди підбираємо найкращі технології, які дозволяють створювати інструменти, що найбільш ефективно вирішують завдання наших клієнтів.

Вибір фреймворку залежить від вашого проекту. Для початку необхідно визначитися з функціоналом, який ви хочете реалізувати у своєму додатку, а також на яких особливостях необхідно наголосити. Після цього варто вивчити, яка мова програмування (а отже, і який фреймворк) найкраще справляється з поставленими завданнями. Так, наприклад, деякі фреймворки зможуть забезпечити високу продуктивність при не надто різноманітному функціоналі, інші порадують достатком функцій, але при цьому працювати додаток буде трохи повільніше. Вибір залежить лише від ваших цілей.

Щоб не дослідити особливості кожної мови та фреймворку самостійно, радимо вам залишити вирішення цього питання фахівцям, яким ви збираєтесь довірити розробку вашої програми. Компанія-розробник зможе точно визначити технології, за допомогою яких вдасться реалізувати вашу програму найкращим чином.

Яка мова програмування найкраще підходить для розробки платформних додатків?

Мова програмування, так само як і фреймворк, має свої особливості та переваги, які зумовлюють випадки його використання. Рекомендуємо відштовхуватися від функціоналу вашої програми, а також від тих аспектів, які є ключовими. Також повинні вас попередити, що якщо на якийсь аспект робиться великий акцент, чимось іншим доведеться пожертвувати. Так, наприклад доведеться вибирати між унікальним і різноманітним дизайном інтерфейсу користувача і швидкістю завантаження.

Щоб не заплутатися у величезній кількості мов, бібліотек та інших інструментів, рекомендуємо довірити фахівцям цей вибір. Ми в Wezom завжди підбираємо технології, виходячи з потреб клієнта. Щоб отримати консультацію, залиште заявку на сайті, і наш менеджер передзвонить вам найближчим часом.

Часті питання (FAQ)

Що таке кросплатформовий фреймворк?

Кросплатформовий фреймворк - це своєрідний інструмент, або середовище, яке надає різні можливості для розробки. Завдяки фреймворкам можна створювати додатки значно швидше та зручніше, використовуючи набори бібліотек та інші інструменти, які розширюють можливості та дозволяють створювати найрізноманітніші елементи та функціонал. Особливість кросплатформових фреймворків полягає в тому, що вони допомагають створювати програми, які можна запускати на різних пристроях та платформах. Це допомагає суттєво заощадити час та фінанси на розробку, уникнувши необхідності створювати кілька нативних додатків.

Як вибрати кросплатформовий фреймворк?

Вибір фреймворку залежить від вашого проекту. Для початку необхідно визначитися з функціоналом, який ви хочете реалізувати у своєму додатку, а також на яких особливостях необхідно наголосити. Після цього варто вивчити, яка мова програмування (а отже, і який фреймворк) найкраще справляється з поставленими завданнями. Так, наприклад, деякі фреймворки зможуть забезпечити високу продуктивність при не надто різноманітному функціоналі, інші порадують достатком функцій, але при цьому працювати додаток буде трохи повільніше. Вибір залежить лише від ваших цілей. Щоб не дослідити особливості кожної мови та фреймворку самостійно, радимо вам залишити вирішення цього питання фахівцям, яким ви збираєтесь довірити розробку вашої програми. Компанія-розробник зможе точно визначити технології, за допомогою яких вдасться реалізувати вашу програму найкращим чином.

Яка мова програмування найкраще підходить для розробки платформних додатків?

Мова програмування, так само як і фреймворк, має свої особливості та переваги, які зумовлюють випадки його використання. Рекомендуємо відштовхуватися від функціоналу вашої програми, а також від тих аспектів, які є ключовими. Також повинні вас попередити, що якщо на якийсь аспект робиться великий акцент, чимось іншим доведеться пожертвувати. Так, наприклад доведеться вибирати між унікальним і різноманітним дизайном інтерфейсу користувача і швидкістю завантаження. Щоб не заплутатися у величезній кількості мов, бібліотек та інших інструментів, рекомендуємо довірити фахівцям цей вибір. Ми в Wezom завжди підбираємо технології, виходячи з потреб клієнта. Щоб отримати консультацію, залиште заявку на сайті, і наш менеджер передзвонить вам найближчим часом.

Як вам стаття?
3.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.