Василій
Василій
IT Sales Manager
09.11.2023

Топ 9 мов програмування додатків на Андроїд

Василій
Василій
IT Sales Manager
09.11.2023
09.11.2023
3.3
45203
12 хвилин
0

Пристрої з операційною системою Android посідають провідне місце серед користувачів, тому розробка додатка на андроїд буде завжди актуальною. Існує велика кількість платформ та мов, на яких можна створювати якісні функціональні додатки. Усі вони мають певні особливості, які підходять під різні завдання. Крім того, нові технології з’являються постійно. Тож погляньмо, які мови програмування мобільних андроїд-додатків будуть актуальними у 2024 році. 

Чому важливо правильно вибрати мову програмування?

Сучасні мови програмування для Андроїд можуть відрізнятися за великою кількістю критеріїв. Й на етапі вибору мови вкрай важливо не поспішати та обʼєктивно оцінювати всі особливості різних мов:

  • Продуктивність. Неправильний вибір мови може призвести до повільної роботи додатку і зниження продуктивності. Наприклад, JavaScript із фреймворком React Native часто повільніший за natіve-код на Kotlin чи C++.

  • Функціональність. Деякі мови обмежені у доступі до функцій пристрою та API Android (наприклад, JavaScript із React Native). Щоб отримати повний доступ до платформи, сьогодні краще обрати нативну розробку на Kotlin.

  • Складність підтримки. Чим далі обрана мова від нативної, тим складніше підтримувати та оновлювати додаток в майбутньому.

  • Вартість розробки. Нативна розробка на Kotlin може обійтися дорожче за гібридні рішення, але матиме кращу функціональність.

  • Навички команди. Важливо оцінити навички розробників і обрати мову, якою вони добре володіють.

  • Безпека. Деякі мови мають вразливості та ризики, про які треба пам'ятати.

Наполегливо радимо звертати увагу на всі ці аспекти, коли обираєте мови програмування мобільних андроїд-додатків. Поспішати у цьому питанні точно не варто.

Ключові критерії вибору мови програмування для розробки Android-додатків

Кожна мова програмування мобільних додатків на Андроїд має свої особливості, переваги та недоліки. Тому вам потрібно врахувати щонайменше наступні критерії при виборі.

Швидкість розробки

Очевидно, що чим швидше та легше можна створити, відлагодити, протестувати та розгорнути додаток, тим краще. Тому обрана мова повинна мати простий синтаксис, готові рішення, інструменти та ресурси. Це пришвидшить розробку та спростить її. Наприклад, Kotlin, Python, та Dart вважаються швидкими мовами програмування для розробки Android-додатків.

Вартість розробки

Загалом розробка додатків потребує суттєвих інвестицій. Однак це зовсім не означає, що неможливо знайти шляхи економії. Вибір мови програмування, яка є безкоштовною чи принаймні недорогою, популярною, документованою, сумісною та продуктивною, може суттєво зменшити вартість розробки. Наприклад, Kotlin, Python та Dart вважаються доступними мовами програмування для розробки Android-додатків.

Продуктивність додатку

Далеко не всі мови програмування Андроїд-додатків можна назвати справді швидкими. Тому варто звертати увагу саме ті мови, які добре оптимізовані, ефективні та стабільні, що своєю чергою покращує продуктивність й майбутніх додатків. Такими мовами зараз є, Kotlin, C# та C++.

Можливості розширення

Мови програмування здебільшого дають змогу доволі легко додавати нові функції, модулі, платформи та інше. Проте в деяких випадках можна зіткнутися з певними обмеженнями. А відтак варто обирати мови, які мають гнучкий, модульний, кросплатформенний та сумісний код з можливістю розширення. До мов з широкими можливостями розширення належать Kotlin, Python, C# та C++.

Безпека та надійність

Від цього критерію безпосередньо залежить, наскільки ваш майбутній додаток буде захищений від помилок, збоїв, злому, витоку даних тощо. Тому потрібно обирати мови програмування, які мають сильну типізацію, шифрування, аутентифікацію, валідацію тощо. Добірка мов програмування для Android з високим рівнем безпеки та надійності: Kotlin, C#, C++.

Рекомендуємо почитати
Розробка програм для Android

Розробіть свій ідеальний додаток для Android вже зараз

Докладніше

Мови програмування та фреймворки для створення Android-додатків

Існує чимало мов, за допомогою яких можна створити якісний додаток. Деякі мови мають вбудоване середовище розробки, що значно полегшує процес створення додатка. Інші потребують додаткових інструментів, проте їх функціонал не менш широкий. Розгляньмо, якими мовами відбувається Android програмування.

Kotlin

Kotlin – це відносно молода мова, яка з'явилася у 2017 році. Але вже в 2019 році вона була визнаною компанією Google найкращою мовою програмування для андроїд. Сьогодні це стандарт нативної розробки.

Швидкість розробки

Kotlin — швидка, проста та зручна мова, яка вимагає менше коду, синтаксису та правил. Вона також підтримує використання Android Studio. Швидкість розробки на Kotlin може бути високою, особливо для середніх або простих проєктів.

Вартість розробки

Kotlin поміж іншим є безкоштовною мовою, яка при цьому має багато ресурсів, документації, бібліотек та й фреймворків. Та й спільнота у неї доволі обширна. 

Продуктивність додатку

Kotlin є високопродуктивною та стабільною мовою, яка має високу швидкість, оптимізацію, ефективність та надійність. Вона сумісна та інтегрована з Android SDK, що забезпечує доступ до всіх можливостей та ресурсів Android.

Можливості розширення

Мова гнучка та масштабована, має модульну, функціонально-орієнтовану, багатопоточну та поліморфну структуру. Також вона має багато можливостей для розширення. В тому числі використання Kotlin Native — компілятора, який дозволяє писати код на Kotlin для інших платформ, таких як iOS, Windows, Linux тощо.

Безпека та надійність

Kotlin — безпечна та надійна мова з сильною типізацією, шифруванням, аутентифікацією, валідацією тощо. Вона, як і її попередниця Java, має вбудовані механізми безпеки, що особливо важливо в сучасних умовах

С/С++

С/С++ – це одні з найстаріших мов, які застосовуються для створення нативних додатків з потужним навантаженим функціоналом. Це можуть бути ігри або технічно складні додатки. Найчастіше використовуються не лише С/С++. Ними пишуться лише деякі частини чи модулі, які виконують складні операції.

Швидкість розробки

Якщо ви розумієте, на чому розробляють додатки на Android, то мови С/С++ навряд спадуть вам на думку першими. Вони вважаються дволі складними та потребують багато часу, а також не підтримують деяких важливих функцій, таких як автоматичне управління памʼяттю, високорівневі бібліотеки, гаряче перезавантаження тощо. Однак в певних проектах використання С++ цілком виправдане. 

Вартість розробки

Це вільні та відкриті мови програмування без необхідності оплачувати ліцензії. Однак вартість послуг самих розробників може бути доволі високою через дефіцит останніх.

Продуктивність додатку

Продуктивність додатків, написаних на С/С++ є доволі високою. Виконання швидке, споживання ресурсів невисоке. Також є можливість використовувати нативні функції операційної системи.

Можливості розширення

Мови С/С++ дозволяють розширювати можливості додатку за допомогою використання різних бібліотек, фреймворків, SDK тощо. Вони також дозволяють інтегрувати додаток з іншими мовами програмування, такими як Java, Kotlin, Python тощо.

Безпека та надійність

Безпека при використанні С/С++ в мобайлі потребує особливої пильності й професійності розробників. Додатки, написані на цих мовах, піддаються ризику витоку памʼяті, сегментації, виникнення помилок, здатних призвести до збоїв та зробити самі додатки вразливими для атак.

Python

Колись Python не сприймався як мова для мобайлу, але з часом усе змінилося. Адже це дуже поширена й проста в опануванні мова з інтерпретатором. А фреймворки на кшталт Kivy надають розробнику додатку весь необхідний базовий функціонал. 

Швидкість розробки

Python є високорівневою мовою, яка має простий і зрозумілий синтаксис, багатий набір бібліотек і модулів, а також інтерактивний інтерпретатор. Це дозволяє розробникам швидко і легко створювати прототипи і тестувати свої ідеї.

Вартість розробки

Python є відкритою і безкоштовною платформою, яку можна використовувати без будь-яких ліцензійних обмежень. Більшість фреймворків і бібліотек для Python також є відкритими і безкоштовними, що знижує витрати на розробку.

Продуктивність додатку

Це інтерпретована мова, яка виконується повільніше, ніж компільовані мови, такі як Java або C++. Це може призвести до зниження продуктивності додатку, особливо якщо він виконує складні обчислення, обробку даних або графіку. Деякі фреймворки, такі як Kivy, використовують Cython, що є оптимізованою версією Python.

Можливості розширення

Python має велику спільноту розробників, яка надає безліч ресурсів, документації та гарну підтримку. Це сприяє розвитку і вдосконаленню мови і її екосистеми. Python також дозволяє інтегрувати і використовувати код з інших мов, таких як Java, C або C++ за допомогою спеціальних інструментів, таких як Jython, CPython або PyJNIus.

Безпека та надійність

Python є стабільною і безпечною мовою, яка має багато вбудованих механізмів для управління помилками, виключеннями, тестуванням і налагодженням. Python також має багато модулів і бібліотек для забезпечення безпеки додатку, таких як шифрування, аутентифікація, валідація, захист від вразливостей і атак.

BASIC (з використанням B4A)

Сімейство мов програмування BASIC залишається надзвичайно популярним. Актуальною залишається мова Visual Basic та середовище розробки B4A, яке використовує її підходи у розробці під Android. 

Швидкість розробки

BASIC та Visual Basic — це мови з простим та мінімалістичним синтаксисом, що складаються з коротких команд і операторів. Це дозволяє розробникам легко і швидко створювати й виконувати програми без необхідності компіляції або інсталяції.

Вартість розробки

Це відкрите та безкоштовне програмне забезпечення, яке можна використовувати без будь-яких ліцензійних обмежень. Більшість фреймворків і бібліотек для BASIC також є відкритими і безкоштовними.

Продуктивність додатку

BASIC є інтерпретованою мовою, яка виконується повільніше, ніж компільовані мови, такі як Java або C++. Деякі фреймворки, такі як B4A, використовують оптимізовану версію BASIC, яка компілюється в нативний код, щоб покращити продуктивність.

Можливості розширення

BASIC та Visual Basic наразі мають порівняно невелику спільноту розробників, що обмежує кількість ресурсів, документації, підтримки і відгуків. Це дещо ускладнює розвиток і вдосконалення мови та її екосистеми.

Безпека та надійність

BASIC/Visual Basic — доволі прості та стабільні мови, що мають не так багато вбудованих механізмів для управління помилками, виключеннями, тестуванням та налагодженням. Тому в плані безпеки вони не в числі лідерів.

Lua (з використанням Solar2D/Corona SDK)

Мова програмування Lua унікальна за своєю структурою та має цікаву історію походження. Її створили в Бразилії, під потреби нафтогазової галузі. Проте згодом вона здобула популярність у світі і стала універсальною. Для мобільної розробки Lua використовується із фреймворком Solar2D (раніше був відомий як  Corona SDK). 

Швидкість розробки

Lua — високорівнева мова з простим та доволі зрозумілим синтаксисом, багатим набором бібліотек та модулів, а також інтерактивним інтерпретатором. Це дозволяє розробникам швидко і легко створювати прототипи і тестувати свої ідеї. 

Вартість розробки

Lua є відкритим і безкоштовним інструментом, який можна використовувати без будь-яких ліцензійних обмежень. Фреймворки та бібліотеки також здебільшого є безкоштовними.

Продуктивність додатку

Lua є інтерпретованою мовою, яка виконується швидше, ніж більшість інших інтерпретованих мов, таких як Python або Ruby. Це досягнуто завдяки використанню віртуальної машини LuaJIT, яка використовує технологію Just-In-Time компіляції, що перетворює Lua код в машинний код під час виконання.

Можливості розширення

У Lua велика спільнота розробників, яка надає багато ресурсів, документації, рекомендацій та відгуків. Lua також дозволяє інтегрувати і використовувати код з інших мов, таких як Java, C або C++.

Безпека та надійність

Lua — стабільна й надійна мова з великою кількістю вбудованих механізмів для управління помилками, виключеннями та тестуванням. Тому якщо ви розглядаєте варіанти, на чому пишуть Андроїд-додатки, Lua — доволі непоганий варіант.

Apache Cordova/PhoneGap

Фреймворк Apache Cordova (раніше був відомий як PhoneGap) призначений для розробки кросплатформних додатків, але в Android програмуванні він також активно використовується. Зазавичай базою роботи у Cordova є JavaScript.

Швидкість розробки

Це високорівневий фреймворк з простим та зрозумілим синтаксисом, великим набором бібліотек та модулів, а також інтерактивним інтерпретатором, що прискорює розробку додатків. 

Вартість розробки

Cordova є відкритим і безкоштовним програмним забезпеченням, доступним без будь-яких ліцензійних обмежень. Більшість бібліотек і модулів для PhoneGap також доступні безкоштовно.

Продуктивність додатку

Cordova є гібридним фреймворком, який використовує веб-в’ю для відображення інтерфейсу додатку, написаного на HTML, CSS і JavaScript. Під час складних обчислень, обробки даних або графіки продуктивність може знижуватися.

Можливості розширення

У Cordova велике комʼюніті розробників і є багато тематичних ресурсів з корисною інформацією. Фреймворк також дозволяє інтегрувати і використовувати код з інших мов, таких як Java, C або C++, за допомогою спеціальних плагінів, які надають доступ до нативних функцій.

Безпека та надійність

Це стабільний та надійний фреймворк зі зручними вбудованими механізмами для управління помилками, тестуванням та налагодженням. 

Dart (з використанням Flutter)

Колись команда Google створювала мову Dart, як “вбивцю JavaScript”. Та сьогодні це універсальна мова, що відома, передусім, як база для популярного фреймворку мобільної розробки Flutter. 

Швидкість розробки

Dart — це високорівнева мова з простим та відносно зрозумілим синтаксисом, великим набором бібліотек та модулів, а також з інтерактивним інтерпретатором, як і в більшості інших мов. Завдяки її перевагам Flutter отримує можливості Hot Reload, які суттєво спрощують і прискорюють розробку. 

Вартість розробки

Dart і Flutter — безкоштовні інструменти, для використання яких не потрібна ліцензія. Бібліотеки та модулі також у більшості своїй є безкоштовними. Однак Flutter може вимагати більше часу і ресурсів для оптимізації і налагодження, особливо якщо додаток має високі вимоги до продуктивності або функціональності.

Продуктивність додатка

Dart є компільованою мовою, яка виконується швидко завдяки використанню віртуальної машини Dart VM, яка використовує технології Just-In-Time і Ahead-Of-Time компіляції. Фреймворк Flutter використовує власну графічну систему Skia. Усе це забезпечує додатку дуже високу продуктивність й плавність анімацій. 

Можливості розширення

У Dart та Flutter велика спільнота розробників, а також широкі можливості для інтеграції з іншими мовами, такими як Java, C або C++ за допомогою спеціальних інструментів: Dart FFI, Dart JNI або Dart C API. 

Безпека та надійність

Як і більшість перелічених мов, Dart — стабільна та надійна мова з широким набором інструментів забезпечення стабільності. Flutter має безліч вбудованих механізмів для управління помилками, тестуванням та налагодженням. Також в ньому багато модулів та бібліотек для забезпечення безпеки додатку, таких як шифрування, аутентифікація, валідація, захист від вразливостей і атак. 

React Native

React Native – це дуже популярна платформа розробки мобільних додатків, створена у Facebook. Вона потребує від розробників знання JavaSript. 

Швидкість розробки

Швидкість розробки доволі висока. Розробка на React Native дозволяє створювати додатки доволі оперативно, використовуючи готові компоненти, гаряче перезавантаження і інструменти для налагодження.

Вартість розробки

Вартість відносно невисока. Розробка на React Native зменшує витрати на розробку, оскільки дозволяє створювати додатки для різних платформ з одного коду, а також використовувати доступні матеріали розробників на JavaScript.

Продуктивність додатку

Додатки, написані на React Native, мають достатню продуктивність для більшості сценаріїв, але можуть втрачати в швидкості і плавності в порівнянні з нативними додатками, особливо при використанні складної графіки або анімації.

Можливості розширення

Додатки на React Native можуть бути розширені за допомогою нативних модулів на Java, Kotlin, Objective-C, що дозволяє використовувати всі можливості ОС і сторонніх бібліотек.

Безпека та надійність

Такі додатки можуть піддаватися ризику помилок JavaScript. Окрім того вони можуть бути вразливими до атак, повʼязаних з веб-технологіями, такими як XSS, CSRF або MITM.

NDK

 Android NDK (native development kit) - це спеціальний пакет для розробників, що дозволяє реалізувати компоненти додатку мовами С/С++. В Google рекомендують застосовувати його лише в окремих випадках. 

Швидкість розробки

Швидкість розробки відносно невисока, вимагає порівняно більше часу та зусиль, оскільки подекуди потрібно писати два різні коди для різних мов (С/С++) і забезпечувати їх взаємодію за допомогою JNI.

Вартість розробки

Вартість зазвичай доволі висока. Розробка на NDK потребує висококваліфікованих і досвідчених програмістів, які знають як С/С++, так і Java або Kotlin, а також специфіку роботи з NDK і JNI.

Продуктивність додатку

Продуктивність висока. Додатки, написані на NDK, мають високу швидкість виконання, низьке споживання ресурсів і можливість використовувати нативні функції ОС. Однак, вони також мають додаткові витрати на виклик JNI, який може знижувати продуктивність в деяких випадках.

Можливості розширення

Вони “середні”. Додатки на NDK можуть бути розширені за допомогою інших мов, таких як Java або Kotlin за допомогою JNI. Однак це може призвести до збільшення складності розробки і виникнення помилок.

Безпека та надійність

Безпека та надійність на невисокому рівні, але все залежить від професійності розробників. Додатки на цій мові піддаються ризику витоку памʼяті, а також є доволі чутливими до атак. 

 

“Конструктори” мобільних додатків для Android

Мобільні додатки для Android можуть похвалитися широким вибором конструкторів для своєї розробки. Якщо згадати лише найпоширеніші сервіси, що добре себе зарекомендували, то варто назвати:

BuildFire. Один з найнадійніших конструкторів додатків та найпоширеніша платформа на ринку. Має величезну популярність серед розробників завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу.

Appy Pie. Найпоширеніший серед новачків конструктор мобільних сервісів. Дозволяє розробляти додатки буквально в кілька простих кроків.

GoodBarber. Одна з найнадійніших платформ розробки додатків як для Android, так і для iOs. Дозволяє виконувати розробку навіть без базових навичок програмування.

Mobincube. Безплатний конструктор додатків, яким можуть користуватися навіть розробники з мінімальними знаннями програмування.

Shoutem. Платформа розробки, що приділяє особливу увагу створенню унікального дизайну для додатків. Якщо потрібно створити візуально привабливу програму - Shoutem стане оптимальним варіантом.

Згадані сервіси дозволяють створювати додатки в найстисліші терміни, володіючи при цьому мінімальними навичками програмування. Втім, це не скасовує потреби у кваліфікованій команді розробників.

Рекомендуємо почитати
Експертна розробка мобільних додатків

Замовте свій власний мобільний додаток прямо зараз

Докладніше

Довірте розробку вашого Android-додатку нам

Команда WEZOM — це досвідчені розробники додатків, готові реалізувати майже будь-яку ідею з нуля. Ми практикуємо індивідуальну розробку під потреби клієнта. Використовуємо сучасні мови програмування й фреймворки – як для нативної розробки (Kotlin), так і для кросплатформової (React Native, Flutter).  

Приклади такої розробки ви можете розглянути у нашому портфоліо: це мобільні додатки для eCommerce, новинні ресурси, внутрішні корпоративні CRM-системи, засоби для онлайн-навчання, менеджменту, управління логістикою тощо. Немає такого завдання, яке неможливо було б оптимізувати у зручному мобільному форматі. 

Кожен етап роботи ретельно тестується, що дає змогу отримати надійний, функціональний та швидкий застосунок з урахуванням всіх ваших вимог та побажань. Зверніться до менеджерів WEZOM, щоб дізнатися більше.

Висновок

Ми визначили найголовніші мови та фреймворки для створення додатків на андроїд. Їх існує чимало: кожен має свої особливості, функції та застосування. Більшість із інструментів сумісні між собою і можуть використовуватись в одному проекті. 

Якщо ви хочете створити додаток для бізнесу, звертайтеся до команди WEZOM. Ми створимо для вас якісний додаток! Наші фахівці підберуть мову, або мови, завдяки яким ваш продукт буде максимально функціональним та продуктивним. Наші менеджери проконсультують вас й нададуть відповіді на всі запитання. Якщо хочете розпочати розмову якнайшвидше - залиште заявку на сайті.

FAQ

На чому створюються додатки для Android?

Кілька років тому Google назвала Kotlin кращою мовою програмування для додатків на Android. Зараз Kotlin використовується понад 60% професійних розробників додатків на Android, це базовий стандарт повноцінної нативної розробки. Водночас розвиваються кросплатформові мови програмування, такі як Dart.  

Як вибрати мову, яка забезпечить найкращу продуктивність Android-додатку?

Щоб забезпечити максимальну продуктивність, рекомендується обирати мови, які компілюються в нативний код Android, наприклад Kotlin чи C/C++. Але все залежить від особливостей проекту. Аби з’ясувати, які мови програмування андроїд-додатків будуть оптимальними для вашого продукту, проконсультуйтеся з нашими фахівцями.

Як вибрати мову програмування, враховуючи розмір і складність проекту?

Для невеликих простих проектів підійдуть гібридні рішення, наприклад React Native та Flutter. Вони дозволяють швидко розробити прототипи та нескладні застосунки. Для великих складних проектів, де пріоритетом є швидкодія та стабільність, краще обрати Kotlin чи C-мови. Вони дозволять створити надійний та оптимізований додаток зі складною архітектурою


Василій
Про автора
Василій
IT Sales Manager
Досвід роботи 6 років
Експерт з IT-продуктів у галузі логістики та девелопменту, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підбирати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
3.3
Проголосувало: 36
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.