Леся
Леся
Head of QA Department
28.06.2023

Тестування UI (інтерфейсу користувача)

Леся
Леся
Head of QA Department
28.06.2023
28.06.2023
4.6
19093
6 хвилин
7

Тестування – невід'ємна частина розробки будь-яких програмних продуктів. А UI тестування, або тестування інтерфейсу користувача - важлива і вагома частина тестування в цілому. Як кажуть, зустрічають по одягу, і інтерфейс - це якраз той “одяг” вашого сайту або додатку, який повинен справити перше враження на ваших користувачів. Тому дуже важливо перевірити всі критерії та переконатися у високій якості інтерфейсу, щоб не втрачати користувачів й лише розширювати аудиторію.

Що таке UI-тестування та в чому його користь?

ui тестування

UI-тестування - це діяльність, спрямована на перевірку якості інтерфейсу користувача, а також його відповідності всім нормам і вимогам. Таке тестування може проводитися вручну, а може задіяти спеціальні інструменти, все залежить від цілей та особливостей UI Test.

Суть тестування інтерфейсу полягає в тому, що програмне забезпечення перевіряється з погляду користувача, щоб підсумковий продукт був зручним, привабливим та зрозумілим для вашої аудиторії. Для цього команда людей, не задіяних у розробці конкретного продукту, залучається до тестування: вони знайомляться з додатком, вивчають його та взаємодіють з ним так, як це робив би рядовий користувач. Завдання команди розробки при цьому – відстежити сильні та слабкі сторони, а після тестування – удосконалити продукт на основі результатів тестів.

Тестування UI проводиться паралельно з перевіркою UX програмного продукту, тому вдається досягти більшої міри перевірки та ще більш високих результатів.

Навіщо потрібне тестування прототипу

тестування інтерфейсу

Тестування прототипу проводиться на ранніх етапах розробки програмного забезпечення і є основою перевірки як UI, так і UX майбутньої програми або сайту. Раннє виявлення будь-яких помилок структури інтерфейсу та взаємодії його компонентів допомагає суттєво скоротити витрати.

Справа в тому, що вартість виправлення таких помилок на етапі прототипування обходиться в десятки разів дешевше, ніж виправляти їх у готовому продукті, адже тоді потрібно заново створювати прототип, поправляти вже відмальований дизайн і переписувати код, що відповідає за ці функції. А в складних та високодеталізованих програмних продуктах це може зайняти багато часу, а також є ризик спровокувати нові помилки та збої.

Так, тестування ui мобільного додатка починається ще на стадії прототипу і може проводитись декількома різними способами.

Тестування паперових прототипів

ui тестування це

Тестування графічного інтерфейсу можна проводити на папері. Це досить невитратний і швидкий спосіб перевірки: дизайнеру потрібно лише намалювати кожен екран на папері. Потім один з учасників розробки виступає в ролі комп'ютера (він буде реагувати на дії користувача), а людина, не задіяна в розробці продукту, що тестується, грає роль користувача. Разом вони імітують роботу програми або сайту: користувач натискає на якісь кнопки або виконує інші дії, а комп'ютер показує наступний екран або відтворює іншу необхідну реакцію на дії користувача.

Така техніка забезпечує швидкі результати при мінімальних витратах на підготовку, а виправлення будь-яких помилок у прототипі вимагає лише ще одного аркуша паперу та трохи роботи олівцем. Але в той же час вона тягне за собою і деякі незручності: комп'ютеру доведеться запам'ятовувати або записувати всі дії користувача, щоб провести подальший аналіз, і сам процес тестування виходить незручним і тривалішим. А також у перевірку інтерфейсу користувача входить перевірка шрифтів, кольорів, розмірів і розташування елементів, а це неможливо зробити з паперовим прототипом.

UI-тестування інтерактивного прототипу

Інший варіант тестування інтерфейсу – використовувати інтерактивний прототип. У такому разі дизайнери розробляють детальний макет та зовнішній вигляд ресурсу за допомогою спеціальних інструментів, і лише тоді він піддається тестуванню. Для перевірки інтерактивного прототипу також залучаються особи незадіяні у розробці програмного продукту, що тестується. Вони також досліджують додаток або сайт як це зробив би звичайний користувач, але при цьому всі їхні дії записуються для подальшого аналізу. Команда розробки лише робить висновки, виходячи з отриманих результатах, і вдосконалює продукт.

Такий спосіб вимагає більш довгої та ретельної підготовки, адже дизайнерам попередньо потрібно повністю створити готовий інтерфейс програмного продукту, проте тестування можна провести більш детально і предметно, внаслідок чого його ефективність істотно зростає. До того ж, для повного тестування User Interface готовий інтерактивний прототип так чи інакше буде необхідний, тому ви не робите зайву роботу, а просто виконуєте її на крок раніше.

Чи завжди необхідно проводити UI - тестування

тестування ui інструменти

Тестування інтерфейсу користувача необхідно в першу чергу на великих і складних проектах, але тим не менш корисно і на не дуже масштабних проектах.

Для початку необхідно розуміти, що тестування UI проводиться на трьох рівнях: юніт-тести, функціональне тестування та End-to-End тестування. Юніт тести потрібні для того, щоб перевірити кожен окремий елемент та всі його характеристики окремо, тобто незалежно від інших елементів системи. Функціональне тестування перевіряє роботу всіх елементів та їхню взаємодію між собою, при цьому проводиться цей вид тестування ще на етапі розробки. А End-to-End тестування проводиться на вже готовому продукті, де перевіряється його робота як цілісного програмного забезпечення.

На невеликих проектах часто пропускають другий етап, залишаючи лише юніт-тести та кінцеву перевірку. Деякі ж так чинять на будь-яких проектах, незалежно від їх масштабу. Економія часу? З одного боку – так, адже функціональне тестування досить об'ємний та трудомісткий процес. Але з іншого боку, не перевіривши все на початку роботи, при кінцевому End-to-End тестуванні ви ризикуєте знайти помилки, які можуть виявитися доленосними для продукту, або принаймні принести суттєві фінансові втрати.

Доцільність проведення кожного з етапів тестування, і навіть глибину деталізації кожного їх необхідно визначати з самого проекту, його масштабів, особливостей, і навіть вимог. Проте є певні принципи тестування, і один з них говорить: тестувати потрібно починати якомога раніше. І це справді так, адже таким чином ви скорочуєте ризики і одразу отримуєте якісний, відповідний вимогам продукт, убезпечивши себе від подальших переробок.

Чек-лист для UI-тестування: що тестувати насамперед

тестування інтерфейсу користувача приклад

Тестуючи інтерфейс користувача необхідно перевірити всі його елементи, серед них текст, кольори, зображення, поля введення, текстові поля, значки, списки і так далі. Для кожного з елементів є низка необхідних перевірок, які допоможе переконатися, що система відповідає вимогам.

Давайте докладніше розглянемо, які перевірки відбуваються в рамках User Interface тестування, і на що слід звертати увагу при кожній з них:

  • Загальний вигляд сторінки : тут перевіряється цілісність зовнішнього вигляду (досить суб'єктивний, але важливий критерій), наскільки гармонійно та приємно виглядає програмний продукт, а також важливо переконатися, що при масштабуванні нічого не порушується. Користувачі можуть відкривати сторінки різних пристроїв з різними дозволами, важливо щоб на будь-якому з них текст був читаним, всі елементи відображалися правильно, не наїжджали один на одного і не зникали, і так далі.
  • Текст : на будь-якій сторінці завжди є текст, і йому при тестуванні варто приділити належну увагу. По-перше, він не повинен містити помилок, друкарських помилок та інших можливих похибок. По-друге, текст має бути вирівняний за однаковими параметрами, щоб загальна картина виглядала цілісно та гармонійно. Також важливо переконатися, наскільки читатиметься текст при масштабуванні сторінки.
  • Вибір елементів : на сторінці завжди є елементи, з якими користувач може взаємодіяти. Ці елементи слід виділяти певним чином. Приклад: на комп'ютері під час наведення курсору на інтерактивний об'єкт він підсвічується, або при наведенні курсору на посилання з'являється віконце з додатковою інформацією. Варіантів може бути безліч, але кожен із них вимагає перевірки. Також важливо переконатися, що після натискання на певний елемент, він виділяється. Це важливо для того, щоб користувач знав, яка опція була обрана або який елемент задіяний.
  • Робота з полями : поля бувають двох видів – одні завжди незмінні, інші призначені для введення інформації. Дуже важливо, щоб два ці види чітко відрізнялися один від одного, щоб користувач не міг їх сплутати або помилитися. Але при цьому всі поля одного виду потрібно уніфікувати, щоб дизайн був в одному стилі.
  • Форми : при роботі з формами є безліч елементів, на які варто звернути увагу. По-перше, це саме вікно форми, його розташування, зовнішній вигляд і таке інше. По-друге, елементи на формі: радіокнопки, чекбокси, списки, що випадають, текстові поля, і так далі. Усі елементи повинні відповідати вимогам та специфікаціям.
  • Єдиний зовнішній вигляд : для цілісності інтерфейсу дуже важливо уніфікувати весь дизайн. Кольори, шрифти, поля, іконки, зображення та інші елементи на сторінках програмного продукту мають бути стандартними для цього проекту. Адже якщо в дизайні щось вибивається із загальної картини, це може вплинути на ставлення користувачів до програмного продукту.
  • Інші вимоги : не завжди ваші вимоги і побажання - це єдині ліміти для інтерфейсу користувача. Так, наприклад, при розробці додатків важливо також враховувати вимоги та стандарти магазину додатків або маркетплейсу, на якому буде розміщено майбутній продукт. Адже при невідповідності ваше додаток може просто не пройти перевірку і вам буде відхилено в розміщенні.

Висновок та рекомендації

Тестування інтерфейсу користувача - необхідний етап тестування, який важливо проводити на самому початку розробки програмного продукту. Так ви зможете уникнути суттєвих витрат на виправлення помилок на пізніших етапах.

Тестування прототипу допомагає вибудувати правильний користувальницький досвід і подбати про інтерфейс користувача на початкових стадіях. При цьому з паперових та інтерактивних прототипів ми вибираємо другі – так зручніше, надійніше та якісніше.

тестування ui мобільного додатка

Під час тестування необхідно звертати увагу на найдрібніші деталі інтерфейсу, щоб не пропустити жоден елемент. Для цього буде корисно скласти чек-лист перевірок, перш ніж розпочинати тестування. Але це не ваша турбота. Фахова компанія з розробки продуктів завжди приділяє тестуванню належну увагу, знає, як і коли правильно його виконувати, та відповідає за якість своїх продуктів.

Команда WEZOM пишається своїм підрозділом тестувальників, які стежать за якістю всіх створюваних продуктів. Але, за бажанням, ви також можете залучити до тестування свою команду чи третю сторону. Якщо у вас ще залишилися питання, або ви хочете проконсультуватися з приводу розробки програмних рішень у нас – залиште заявку на сайті, наш менеджер передзвонить вам найближчим часом та відповість на всі запитання. Або ви можете зв'язатися з нами у будь-який інший зручний для вас спосіб отримання безплатної консультації, що допоможе зробити оптимальне рішення.

Як вам стаття?
4.6
Проголосувало: 19
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
М
Микола
23.01.2021
Я думаю, що інтерактивне тестування ліпше за анкети та опитування, оскільки людина може легко щось забути. А ось якщо використовувати інструменти UI тестування на кшталт Crazy Egg чи Usabilla, можна дійсно отримати якісний результат.
В
Валя
16.07.2021
Безперечно, UI тестування потрібне. А як інакше можна перевірити інтерфейс на помилки, тестувати взаємозв'язки між опціями, та й врешті-решт з'ясувати, чи сподобається продукт клієнтам. Так, за тестування треба платити, але воно дозволить виявити та виправити чимало проблем, гарантувати якість інтерфейсу.
А
Анатолій
20.12.2021
Ми замовляли корпоративний сайт, й можемо з впевненістю сказати, що UI тестування дозволило створити зручний інтерфейс, який повністю задовольняє потреби наших працівників. Він простий, зрозумілий, тому ми зекономили чимало коштів на навчанні.
В
Віктор
13.01.2022
UI тестування це оцінка й перевірка різних елементів інтерфейсу (кнопок, меню, загального вигляду). Мені, як замовнику, було цікаво спостерігати, як відбувається цей процес, дізнався чимало корисного. Й ще раз переконався, що сайт замовляти треба лише в професіоналів.
М
Марія
31.07.2022
Тестування інтерфейсу додатку мають проводити професіонали. Ми звернулись до розробника, який запропонував найнижчу ціну на ринку. І це була катастрофа, ми отримали продукт із відверто поганим інтерфейсом. Лише тоді ми звернулися до WEZOM, які відтестували UI і перебудували інтерфейс практично з нуля.
Т
Тетяна
24.11.2022
В нашому випадку тестування UI мобільного додатку допомогло усунути помилки в інтерфейсі покращити досвід користувачів. Тепер наші клієнти ним дуже задоволені, а відтак і продажі значно зросли.
К
Каміла
09.04.2023
А мене вражає приклад UI тестування “на папірцях”. Як на мене, це сьогодні абсолютно неефективно, все можна значно простіше зробити на комп'ютері. Тестувальники просто не зможуть визначити та занотувати усі можливі проблеми та сценарії в UI, якщо будуть аналізувати усе вручну.
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.