Хто такий PPC-спеціаліст: основні обов’язки та навички

Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
5.0
25.06.2024
1046
0

Сьогодні реклама в інтернеті — один із найефективніших методів просування. Як її налаштувати, коли запускати та кому показувати, знає PPC-спеціаліст. Це дуже популярна професія, тому що запуск реклами необхідний будь-якому бізнесу. Які потрібні знання та навички, щоб стати експертом, розповімо далі.

Хто такий PPC-спеціаліст

Абревіатура PPC розшифровується як Pay per Click, тобто оплата за клік. Особливість цієї маркетингової моделі полягає в тому, що рекламодавець платить за оголошення лише у тому випадку, якщо користувач перейшов на сайт. При застосуванні інших засобів просування реклама оплачується незалежно від її ефективності. 

PPC-менеджер працює лише з рекламою такої маркетингової моделі. Його головне завдання — залучити трафік на сайт рекламодавця та підвищити ймовірність замовлення послуги чи купівлі товару. Для цього він використовує Google Ads, Microsoft Advertising та інші інструменти. Завдяки професійним навичкам менеджера, компанії точково впливають на потенційних клієнтів, демонструючи їм релевантні оголошення в потрібний момент часу. Це підвищує можливість здійснення покупки або замовлення послуги, що безпосередньо впливає на прибутковість бізнесу.

Що входить до його обов'язків 

Робота вимагає креативного мислення та аналітичних навичок. З одного боку, це створення ідей для рекламних оголошень. З іншого — відстеження ключових метрик та оптимізація кампаній на основі отриманих результатів. Обов'язки PPC-менеджера можуть відрізнятись залежно від вимог компанії. Поговоримо про ключові з них. 

Створення рекламних оголошень

Щоб створити переконливу та ефективну рекламу, ППС-спеціаліст повинен розуміти свою цільову аудиторію та її потреби. Також важливо сформулювати потужну унікальну торгову пропозицію. Це має бути чітке і незабутнє посилання, що виділяє товар або послугу серед конкурентів. Такий підхід дозволить створити оголошення, які будуть привертати увагу та викликати бажання перейти по них.

Налаштування реклами

PPC-specialist має вміти працювати в рекламних кабінетах Google та Facebook/Instagram. Це найголовніші платформи для запуску реклами в інтернеті. Налаштування включає наступні ключові аспекти:

  • Створення рекламних кампаній та наповнення їх необхідними матеріалами.

  • Вибір цільової аудиторії з урахуванням демографічних та інших чинників максимальної релевантності показів.

  • Грамотна робота із ключовими словами (для Google Ads).

  • Налаштування розкладів показів оголошень для охоплення аудиторії в потрібний час.

  • Призначення ставок на різних рівнях та оптимальне розподілення бюджету.

Фахівцю потрібно вміти запускати різні типи рекламних кампаній, щоб знайти найвигідніший варіант під завдання конкретного клієнта. Необхідне розуміння принципів вирви продажів та вміння працювати на всіх її етапах.

Контроль реклами

PPC-manager — це той, хто постійно стежить, що відбувається у рекламних кабінетах. Йому необхідно відстежувати кілька ключових моментів:

  • Успішне проходження модерації всіма оголошеннями. Якщо їх було відхилено, треба своєчасно доопрацювати.

  • Відповідність фактичного видатку бюджету запланованому. Іноді через неправильні налаштування він витрачається занадто швидко. 

  • Поведінка користувачів та цільові конверсії. Невдале формулювання оголошення може залучати нецільовий трафік. І в цьому випадку бюджет витрачатиметься марно.

  • Надходження дзвінків з оголошень, якщо для певного бізнесу це важливий канал. 

Також у розрізі окремих оголошень потрібно контролювати інші ключові показники ефективності: CTR, CPC, вартість конверсії тощо.

Аналітика ефективності оголошень

При запуску РК дуже важливо отримувати максимальну віддачу від вкладених коштів та раціонально використати бюджет. Аналіз ефективності дозволяє:

  • оцінити результативність різноманітних оголошень;

  • виявити найбільш прибуткові та збиткові з них;

  • відстеження динаміки ключових показників.

Регулярна аналітика з детальною розбивкою за оголошеннями, ключовими словами, аудиторіям дозволяє приймати обґрунтовані рішення щодо змін у стратегії, виходячи з отриманих даних. 

Крім аналізу безпосередньо рекламних показників, експерт ретельно вивчає дані щодо поведінки користувачів на сайті після переходу за оголошеннями. Особлива увага приділяється таким показникам, як тривалість перебування на сайті, кількість скоєних цільових дій тощо. 

Розуміння поведінки користувача дозволяє краще розібратися у потребах цільових споживачів. Ці дані надалі допоможуть більш точно сегментувати аудиторії, підбирати найрелевантніші заклики до дії в оголошеннях та інше. Крім того, аналіз поведінкових факторів на сайті дозволяє виявляти проблемні місця на шляху до конверсії. Своєчасно усунувши їх, можна значно підвищити ефективність маркетингових зусиль.

Оптимізація рекламних кампаній

Ключова мета цього етапу — оптимізувати всі вирви продажів — від кліку по оголошенням до здійснення цільової дії. PPC-менеджер виявляє найбільш і найменш успішні РК за ключовими метриками, такими як CTR, вартість конверсії, ROAS та іншим. І фокусується на подальшій оптимізації найперспективніших кампаній. 

Ефективні оголошення набувають пріоритету у розподілі бюджету. Для підвищення релевантності та клікабельності вони посилюються найбільш релевантними та конверсійними ключовими словами та закликами до дії. Також експерт проводить A/B тестування різних гіпотез, щоб знаходити оптимальні варіанти, які дають максимум конверсій.

Якщо ж просування призводить до нецільового трафіку і має низьку ефективність, застосовуються інші методи оптимізації. Експерт розширює список мінус-слів — ключових запитів, за якими оголошення не повинні показуватися. Це дозволяє заощадити бюджет.

Також ретельно перевіряються цільові сторінки, на які приходить трафік, їх юзабіліті та зміст. При необхідності посадкові можуть допрацьовуватись під потреби користувачів.

Звіти та прогнози

Співробітник регулярно має надавати звіти про результати рекламних зусиль. Будувати їх можна в Google Таблицях або Excel, а також Google Data Studio, Microsoft Power BI. Іноді достатньо просто вивантажити звіт із Google Analytics, якщо нема потреби робити вибірку за ключовими показниками.  

Крім цього, експерт має вміти прогнозувати очікувані результати та оцінювати потенціал рекламних кампаній на основі аналізу конкуренції, попиту, пропозиції та інших ринкових показників. Навички прогнозування дозволяють обирати оптимальні стратегії та раціонально розподіляти бюджети. Ще одна важлива навичка — це вміння ставити реалістичні, досяжні цілі. Це є критично важливим для ефективного управління контекстною рекламою.

Постійне навчання

Менеджер з контекстної реклами – це професія, яка потребує безперервного розвитку. Алгоритми пошукових систем постійно змінюються, з'являються нові інструменти, стратегії та методики просування. Щоб ефективно запускати рекламу, менеджеру потрібно вчасно вивчати нововведення, тестувати їх застосування та впроваджувати у свою роботу найрезультативніші підходи.

Як стати менеджером з PPC-реклами

Освоїти ази допоможе офіційний посібник Google з налаштування реклами. Головна перевага цього джерела полягає в тому, що в ньому публікується актуальна інформація про запуск рекламних кампаній безпосередньо від розробників. Матеріали регулярно оновлюються відповідно до останніх змін в алгоритмах пошукових систем. Посібник містить покрокові інструкції, які допоможуть новачкам розібратися в основах та набути базових навичок у цій галузі.

Також потрібно навчитися працювати з такими інструментами, як Google Analytics та AdWords. Вивчення цих інструментів дасть глибше розуміння принципів роботи та допоможе ефективно налаштовувати, аналізувати та оптимізувати рекламні кампанії на всіх етапах.

Що має знати фахівець 

Рівень необхідних знань та навичок визначається виходячи з досвіду роботи та статусу співробітника. Можна виділити чотири основні рівні.

Junior (Trainee)

Джуніор повинен мати базове розуміння інтернет-маркетингу: основні поняття, канали, інструменти, метрики. Також він має вміти створювати та налаштовувати рекламні кампанії, знати принципи роботи аукціонних систем та ранжування оголошень, а також мати базові навички роботи з Google Analytics. Джуніором вважається співробітник, який працює 4-12 місяців.

Middle

Менеджер середнього рівня повинен мати глибші знання з маркетингу. А саме:

  • розуміти принципи A/B-тестування та вміти проводити тести;

  • мати досвід роботи зі спеціалізованими інструментами (редактори, трекери тощо);

  • використовувати автоматизовані стратегії тощо.

Співробітник рівня Middle самостійно веде проєкти. Junior робить це переважно під керівництвом тимліда. 

Senior

Щоб отримати цей статус, потрібно пропрацювати у сфері контекстної реклами щонайменше 2,5 роки. На рівні сеньйора фахівець має:

  • Глибоко розуміти алгоритми ранжування та аукціонні системи.

  • Вміти будувати складні стратегії таргетингу та оптимізації.

  • Вміти автоматизувати рутинні процеси за допомогою скриптів та API.

  • Володіти передовими методиками аналізу даних.

Як правило, експерти такого рівня мають досвід управління складними рекламними кампаніями із великими бюджетами.

Team Lead PPC

Це керівник команди. До його обов'язків входить управління, навчання та наставництво співробітників. Також Team Lead має:

  • Вміти планувати та розподіляти робочі процеси в команді.

  • Відстежувати загальну ефективність рекламних зусиль.

  • Контролювати дотримання стандартів та регламентів.

Для тимліда важливо мати лідерські та управлінські навички. А також взаємодіяти з іншими відділами (маркетинг, аналітика, технологія тощо). Також від нього потрібні навички незалежного ухвалення рішень та досягнення високих KPI.

Переваги та недоліки роботи

Позитивні та негативні сторони мають будь-яку професію. Почнемо з гарного.

Плюси

Головна перевага — це затребуваність професії. PPC-реклама відіграє ключову роль у digital-маркетингу і попит на кваліфікованих фахівців постійно зростає. Досвідчені менеджери мають високий дохід, особливо якщо працюють у великих зарубіжних компаніях.

Також це динамічна та цікава робота. Сфера швидко розвивається, з'являються нові формати, інструменти та технології, що потребує постійного навчання і, напевно, стане плюсом для тих, хто любить дізнаватися щось нове і не стояти на місці.

Ще одна важлива перевага — це можливість працювати віддалено. Ця професія не вимагає присутності в офісі, що особливо зручно для тих, хто хоче мати вільний графік та самостійно планувати свій робочий час.

Мінуси

Як ми сказали, PPC-фахівець — це професія, яка потребує постійного розвитку та вміння працювати в умовах багатозадачності.

Її мінусами можна назвати:

  • Висока конкуренція. На ринку багато агентств та фрілансерів, які пропонують PPC-послуги. Щоб мати роботу, потрібно постійно підвищувати кваліфікацію.

  • Рутину та монотонність. Робота менеджера часто пов'язана з завданнями, що повторюються: налаштування кампаній, звітність, поліпшення показників.

  • Висока відповідальність. Від роботи PPC-експерта безпосередньо залежать рекламні бюджети компанії.

Крім цього, потрібно швидко реагувати на зміни та тримати під контролем безліч процесів.

Де освоїти професію

Такої спеціальності наразі в університеті немає. Але освоїти професію можна, записавшись на курси від спеціалістів або профільних агенцій. Також можна самостійно вивчати ази по відеоурокам в Youtube або інструкціям Google — інформація щодо роботи з рекламними кабінетами є у вільному доступі. Багато лайфхаків можна знайти в блогах диджитал-агентств. Але, звичайно, при самостійному вивченні PPC-реклами буде потрібно набагато більше часу, ніж при відвідуванні курсів.

Яка зарплата у спеціаліста з контекстної реклами в Україні 

Досвід, навички та досягнуті результати — три ключові фактори, що впливають на рівень доходу експерта з контекстної реклами. Співробітники рівня Junior, як правило, одержують у межах 15000-25000 гривень на місяць. На цьому етапі головне завдання — отримати необхідний початковий досвід роботи та довести свою спроможність як експерта.

Фахівці наступного рівня — «міддли» — вже мають достатні знання для самостійного ведення рекламних кампаній і можуть залучатися до роботи над більшими проєктами. Тому їхній дохід вищий — у межах 40000 гривень.

Найбільш високооплачувані експерти рівня Senior. Вони відповідають за стратегічне планування, розробку рекламних кампаній високої складності та управління командою. Їхня заробітна плата стартує від 40000 гривень. Дохід безпосередньо залежить від масштабу проєктів, над якими вони працюють, кількості взятих на себе обов'язків та досягнутих метрик ефективності. 

Крім базового окладу, багато компаній пропонують додаткову мотивацію у вигляді премій за успішну реалізацію великих проєктів та досягнення амбітних цілей. Розміри подібних винагород можуть навіть перевищувати фіксовану частину зарплати. Тому потенціал заробітку обмежується лише професіоналізмом та репутацією фахівця на ринку.

Софт-скіли, які допоможуть досягти успіху 

Щоб стати хорошим фахівцем, недостатньо лише знань у галузі реклами. Необхідно мати певні навички — так звані soft skills.

Один з них — це посидючість. Робота вимагає ретельного аналізу великого обсягу даних, уважного вивчення статистики та регулярної оптимізації налаштувань. Здатність зосереджено займатися цим протягом тривалого часу вкрай важлива для ефективного ведення рекламних кампаній та просування кар'єрними сходами.

Наступна важлива навичка — це концентрація. Менеджеру потрібно одночасно тримати в фокусі безліч факторів: ключові слова, ставки, показники ефективності, бюджети тощо. Розсіяні люди можуть припускатися помилок, які негативно позначаться на результатах просування.

Крім цього, експерт має бути уважним до деталей. Навіть незначні, на перший погляд, зміни в налаштуваннях можуть суттєво вплинути на підсумкові показники. Тому важливо вміти помічати найдрібніші нюанси та своєчасно на них реагувати.

Також важливо вміти знаходити вихід зі складних ситуацій. Просування часто пов'язане із виникненням непередбачених обставин, що потребують нестандартних рішень. Здатність швидко орієнтуватися та діяти у критичних ситуаціях — корисний скіл для фахівця.

І, звичайно, експерту не обійтися без навички тримати все під контролем. Необхідність вести одразу кілька кампаній для різних клієнтів, стежити за безліччю показників і дотримуватися жорстких дедлайнів вимагає вміння грамотно розподіляти пріоритети та ефективно керувати своїм часом.

Замість висновку

Тепер ви знаєте, хто такий PPC-спеціаліст і як їм стати. Чи варто розвиватися у цьому напрямі? Ця сфера діяльності відкриває широкі кар'єрні перспективи та можливості для отримання високого доходу. Водночас вона вимагає повної самовіддачі та готовності постійно навчатися, щоб бути затребуваним фахівцем у світі цифрових технологій, що стрімко змінюється. Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам визначитися, чи готові ви присвятити себе цьому напрямку інтернет-маркетингу.

FAQ

Скільки заробляє PPC-спеціаліст в Україні?

Рівень доходу залежить від досвіду та регіону. Експерти-початківці отримують від 10000 гривень. Міддли — 20000-40000 грн щомісяця. Висококваліфіковані PPC-експерти з великим стажем та портфоліо успішних проєктів можуть заробляти від 40000 грн та вище. Їх доходи безпосередньо залежать від масштабу проєктів.

Чим відрізняється PPC-спеціаліст від інтернет-маркетолога?

Основна відмінність — це спеціалізація. Інтернет-маркетолог — це спеціаліст, який комплексно працює з різними інструментами онлайн-маркетингу: SEO, SMM, email-маркетинг та інші. PPC-менеджер сфокусований виключно на роботі з контекстною рекламою. Вся його діяльність пов'язана на побудові ефективних рекламних кампаній з моделлю оплати за клік.

Що має вміти фахівець із контекстної реклами?

Найважливіше — це розуміння принципів ведення контекстної реклами в різних системах. Крім цього, експерт повинен вміти створювати рекламні оголошення, що продають, складати семантичне ядро, управляти ставками та розподіляти бюджет. Ще одна важлива навичка — це здатність аналізувати метрики ефективності та приймати рішення щодо оптимізації. Загалом від співробітника потрібне вміння працювати в режимі багатозадачності.

Ткаченко Аліна
Про автора
Ткаченко Аліна
Копірайтер
Досвід роботи 10 років
Спеціалізується на створенні корисного та продаючого контенту. Має досвід написання переконливих текстів для реклами, сайтів, блогів та соціальних медіа.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.