Олександр
Олександр
Head of Front-end department
13.05.2022

Як правильно вибрати стек для свого проекту?

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
13.05.2022
13.05.2022
4.3
6729
0

Успішність будь-якого IT-продукту безпосередньо залежить від того, наскільки вдало та грамотно підібрані інструменти для його створення. Цей набір інструментів так і називається – технологічний стек. Від нього залежить специфіка розробки, вартість, складність тривалість. Давайте розберемося, що таке стек технологій та як правильно його підібрати.

Що таке технологічний стек

Що таке технологічний стек

ІТ-продукти розробляють люди. Але ці люди використовують інструменти, що дозволяють створити потрібний функціонал. Наприклад, стек технологій для веб-розробки – це набір мов програмування, різних фреймворків, програмного забезпечення та інших інструментів, які дозволяють розробити сайт або веб-додаток.

Сам же IT-продукт складається з двох частин: серверної та клієнтської. Клієнтська частина – це візуальна, видима частина програми, з якою контактує користувач. На серверній частині проводяться процеси, що впливають на логіку програми, базу даних та архітектуру. Для frontend розробки підбираються одні інструменти, для бекенд – інші.

Порівняння Frontend-фреймворків

Сучасні фреймворки дуже функціональні, з ними можна створювати практично будь-який веб-продукт. Який саме вибрати? Назвемо найпопулярніші.

React

Насправді React не є фреймворком у звичному розумінні слова. Це дуже популярна бібліотека UI, яку розробила компанія Meta (Facebook).

Технологія використовується для розробки бекенд логіки та клієнтської частини, для створення простих програм зі стандартною логікою. React має багату екосистему, яка стабільно підтримується компанією. Розробка обходиться дешево, тому React часто входить у стек розробки різних проектів. Хороший вибір, якщо ваш продукт у своїй основі досить простий.

Angular

Angular

Це інструмент від Google, головний опонент React призначений для комплексної роботи. Він дозволяє створювати продукти із розширеною логікою.

Сам процес розробки на Angular триваліший, що підвищує вартість розробки. Але і продукти, які включають у технологічний стек Angular, виходять більш гнучкими та функціональними. Якщо ви плануєте створювати потужну велику програму з унікальними можливостями, то Angular – відмінний вибір. Цей фреймворк дозволить масштабувати продукт надалі. Але знайти Angular-розробників, як правило, складніше.

Vue.js

Vue.js – молода технологія, яка навчається на чужих помилках. Вона увібрала найкращі якості двох попередніх інструментів. Це незалежна та проста в роботі UI-бібліотека, що добре підходить для малих проектів або MVP.

Стек використовуваних технологій у таких продуктах зазвичай невеликий, а технологія проходить швидко і дешево. Як правило, це прості програми, які вирішують конкретні бізнес-завдання.

JavaScript чи TypeScript?

JavaScript чи TypeScript?

Щоб створити частину клієнта, необхідно визначитися з мовою програмування. На арену виходять два найбільш поширені: JavaScript і TypeScript. Якщо стек технологій включає Angular, краще використовувати TypeScript. Це синтаксичне розширення JavaScript, що вирішує безліч проблем.

При роботі з Vue.js та React використовувати TypeScript не обов'язково, але цілком можливо. У цій мові програмування ймовірність припуститися помилки в коді значно знижується, що прискорює процес розробки. Процес обслуговування програми стає простішим, а сам TypeScript підтримується всіма сучасними фреймворками.

Ще одна перевага цієї мови - можливість створити інтерфейс користувача раніше, ніж бекенд. Якщо вам відома архітектура програми та зрозумілі процеси, то розробка може йти паралельно.

JavaScript є найпоширенішою мовою програмування і нерідко входить у стек технологій фронтенд розробки на проектах різного масштабу. Особливо якщо використовується React та Vue.js. Крім того, розробники-початківці не завжди готові ризикувати і використовувати TypeScript.

CSS, Less чи Sass?

Як візуально «одягти» програму чи сайт? Вибір технології реалізації проекту залежить від поставлених завдань, адже сьогодні можна реалізувати практично будь-яку ідею. Але є нюанси.

При розробці великого продукту з безліччю функцій та широким інтерфейсом використовувати лише CSS невигідно. Файли вийдуть більшими, швидкість завантаження та працездатність знижуються. Але якщо використовувати препроцесори Less або Sass, код виходить чистішим. Крім того, спрощується підтримка та масштабування веб-продукту.

Якщо розробники пропонують додати в технологічний стек Less або Sass, окрім CSS, поцікавтеся, з якою метою і що вам це дає. Як правило, додавання таких технологій є виправданим.

Що слід враховувати під час вибору технологічного стека для проекту?

Що слід враховувати при виборі технологічного стеку

Вибір технології для реалізації проекту – запорука якісної розробки. З одного боку можна заощадити кошти та отримати робочий додаток, скорочуючи стек. З іншого ж – можна збільшити тривалість розробки та ускладнити цей процес. Тому при виборі слід враховувати таке:

  • Розмір та тип проекту. Чим більший ваш продукт, тим більше знадобиться інструментів для його реалізації.
  • Складність проекту. Вона безпосередньо впливає на стек технологій і визначає, скільки інструментів буде задіяно і скільки фахівців знадобиться.
  • Швидкість розробки. Усі хочуть якнайшвидше. Але деякі речі неможливо швидко реалізувати, інші потребують залучення додаткових фахівців.
  • Вартість спеціалістів. Кожен працівник отримує зарплату. Чим більше технологічний стек, тим більше буде потрібно фахівців, це варто враховувати при виборі інструментів.
  • Доступність спеціалістів. Не на кожну технологію швидко знайдеться фахівець. Скажімо, з Angular працює набагато менше людей, ніж із React.
  • Доступні інструменти розробки. Програмісти та дизайнери можуть реалізувати будь-яку задумку. Але наскільки доступними є інструменти для цієї реалізації? Тому варто звернути увагу на те, чи відповідає стек розробки з потребами.
  • Наявність готових рішень. Деякі фреймворки мають готові шаблони, що дозволяє прискорити та здешевити розробку.
  • Гнучкість рішення. Чим більше можливостей, тим краще, але й вартість коштуватиме дорожче.
  • Наявність широкого співтовариства дає можливість швидко отримати відповіді та застосовувати чужий досвід для вирішення своїх завдань.
  • Відмовостійкість рішення. Як часто з'являються помилки? Що говорить спільнота про роботу інструменту? Чи здатний він виконувати завдання, які вам потрібні? Це краще подумати до формування стека.
  • Тренд її розвитку. Цей параметр показує, наскільки актуальним буде продукт через час, чи він отримує підтримку і чи здатний існувати надалі.
  • Наявність докладної документації полегшує процес розробки та допомагає програмісту розуміти, як використовувати інструмент реалізації конкретних завдань.
  • Вартість підтримки. Якщо для підтримки працездатності потрібні дорогі програмісти, а сам процес займає багато часу, варто задуматися, чи додавати цей інструмент у стек технологій, що використовуються.
  • Вимоги до навантажень варто враховувати в тому випадку, якщо ви створюєте масовий продукт для великої кількості клієнтів. Якщо це додаток для внутрішнього користування у компанії, то вимоги до навантажень знижуються.
  • Вимоги до безпеки є одним із виняткових. Для банківського додатка та календаря з датами компанії потрібні різні рівні захисту.
  • Кросплатформність. Чи збираєтеся використовувати продукт на смартфонах та комп'ютерах? Переконайтеся, що фреймворк дозволяє розробляти кросплатформне рішення.
  • Можливості інтеграції коїться з іншими рішеннями. Часто розширення функціоналу відбувається завдяки інтеграція через API. Збираючи стек технологій, слід продумати цю можливість.

Це основні критерії вибору стека. Самостійно підібрати інструменти досить складно. Тому краще звернутися до спеціалістів.

Висновки

Вибір технології реалізації проекту – відповідальний крок. Від того, які інструменти використовуються, залежить якість продукту та його можливості. Тому ми приділяємо особливу увагу підбору інструментів. Наше завдання – підібрати оптимальний технологічний стек, який дасть вам максимально цінний продукт за мінімальних витрат часу та грошей.

Як вам стаття?
4.3
Проголосувало: 6
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.