Євген
Євген
CBDO
25.04.2023

Що таке PaaS і кому він потрібен?

Євген
Євген
CBDO
25.04.2023
25.04.2023
2070
0

Процес розробки нового софту потребує величезної кількості ресурсів, далеко не кожна компанія готова інвестувати значний час та кошти у настільки масштабне завдання. Проте без диджиталу бізнесу сьогодні ніяк не обійтись. Як же бути?

Для багатьох компаній ідеальним рішенням стає використання готових сервісних рішень для різних завдань. Йдеться про таке рішення як PaaS(Platform-as-a-service). Розглянемо, що таке PaaS, як працює ця модель сервісу, в чому полягають її переваги та недоліки.

Що таке PaaS

Уявіть, що ваш дядько має гараж з дорогими та якісними інструментами. Вам необхідно відремонтувати машину. Ви можете це робити, але у вас немає інструментів. Тоді у вас є два варіанти: піти в магазин та придбати всі необхідні інструменти, аби зайнятися машиною, або піти до дядькового гаража. По-родинному він не візьме з вас багато, тим більше що ви все робитимете в його гаражі. За невелику плату він надає вам ключі та дозволяє вам користуватися будь-якими його інструментами.

PaaS - це якраз і є той самий "гараж". Для розробки та використання діджиталу вам не потрібно створювати власні рішення та інструменти. Можна скористатися сервісом PaaS, який має все що потрібно.

Раніше розробники обирали та оплачували величезну кількість різних інструментів від різних постачальників. Їх доводиться обслуговувати, інтегрувати, вони потребують постійного контролю. З розвитком диджитал продукту кількість інструментів, які використовуються, збільшується, з'являються допоміжні рішення. У результаті все це стає занадто складним, а бізнес-процеси стають громіздкими та некерованими.

PaaS – це повноцінне середовище розробки, своя екосистема в хмарному просторі, яка містить безліч інструментів та потрібних технологій. У цьому середовищі ви можете створювати як прості додатки, так і складні рішення для завдань бізнесу.

Власна інфраструктура дозволяє забезпечити повний життєвий цикл додатка, починаючи від розробки, закінчуючи релізом, підтримкою та випуском оновлень.

Переваги PaaS

PaaS платформа бере на себе обов'язки з підтримки продукту у хмарі. Фактично, там є всі інструменти для ефективного запуску будь-якого продукту, починаючи від стартапу, і завершуючи виробничим додатком для контролю бізнес-процесів. PaaS надає низку переваг. Багато хто вважає таку систему найкращим рішенням за високої динамічності ринку. Розгляньмо основні плюси PaaS сервісу.

Готовність до роботи

Однією з головних переваг PaaS є наявність усіх необхідних інструментів в одному середовищі, які одразу готові до роботи. Розробникам знадобиться чимало часу, щоб підібрати стек технологій та виконати всі налаштування. На PaaS платформі цього робити не доведеться, оскільки сервіс містить безліч потрібних функцій:

  • інструмент для розробки програмного забезпечення;
  • середовище для розробки;
  • необхідні засоби для розгортання товару;
  • бібліотеки для роботи з машинним навчанням;
  • інструменти тестування;
  • бази даних;
  • інструменти для запуску продукту у реліз та подальшої його підтримки;
  • аналітичні функції відстеження ефективності продукту.

PaaS містить все, що необхідно для якісної роботи диджитал-продукту. Вам не потрібно бігати різними сервісами та шукати рішення. Вони зібрані в одному місці.

Бізнес не витрачатиме ресурси на налаштування програмного забезпечення. Одразу можна почати працювати над проектом, що гарантує швидкий старт та спрощує процеси розробки. Чи відмовляться програмісти від коду? Ні, але багато етапів легко автоматизувати та спростити, отже, знизиться вартість розробки, прискориться час створення продукту, розширяться можливості для реалізації будь-якої ідеї.

Підтримка різних мов програмування

Одна з найбільших проблем у розробці – правильний підбір стека технологій, який включає мови програмування. Не всі фреймворки працюють з усіма мовами. І не будь-якою мовою розумно писати той чи інший функціонал продукту.

Цю проблему часто вирішують за допомогою PaaS платформи. Особливо якщо для різних частин продукту потрібно використовувати різні мови програмування. PaaS підтримує більшість мов та інструментів для роботи з контейнерами. Завдяки цьому вирішуються складні технічні завдання. Поєднання різних мов програмування дає можливість здійснювати паралельну розробку, що прискорює процес створення продукту, та спрощує стикування модулів софту.

Легка масштабованість

Сервіс PaaS використовується для великих масштабних проектів. Зараз ви можете почати створювати простий стартап, елементарний додаток. Але уявіть, що він набирає обертів, кількість користувачів зростає, і вам знадобиться додатковий функціонал.

Одна з головних помилок у розробці – відсутність стратегії масштабування. Наші бізнес-аналітики завжди прораховують усі можливі плани розширення компанії. Клієнти часто кажуть, що їм не знадобиться той чи інший інструмент, але, як свідчить досвід, успішні проекти згодом потрібно масштабувати та розширювати завдяки новому функціоналу. Проте процес масштабування може бути складним, особливо якщо архітектура проекту спочатку його не передбачала.

Але на платформі PaaS великі проекти розвивати дуже вигідно та зручно. Інструменти дозволяють й надалі масштабувати продукт та додавати новий функціонал, не руйнуючи структури робочого додатка. Часто PaaS використовується для створення складних інтернет-магазинів. Спочатку власник бізнесу розраховує продавати до сотні найменувань товарів. Але коли компанія розвивається, зростає й питання масштабу. На PaaS сервісі масштабуватися не так складно, як правило, навіть не доведеться зупиняти роботу магазину для впровадження нових функцій.

Відсутність капітальних витрат

Значна стаття витрат під час розробки – придбання ліцензій та сертифікація різноманітних допоміжних інструментів та продуктів. Під час використання PaaS у них немає потреби. Не потрібно купувати спеціалізоване обладнання, а також будувати архітектуру. Як правило, платформа PaaS пропонує готові архітектурні рішення для побудови продукту. Хмарний провайдер бере на себе витрати на обслуговування. Бізнес сплачує лише оренду за хмару та вносить платежі за ресурси, якими користується.

Цілодобова техпідтримка

Вам не доведеться винаймати команду підтримки для обслуговування проекту. Будь-які технічні складності допомагає вирішити провайдер послуг, надаючи цілодобове адміністрування та підтримку. Під час розробки фахівці отримують розгорнуті відповіді свої запитання, а клієнти сервісу зможуть розв'язати технічні проблеми у будь-який час.

Рішення для розподілених команд

Це одна з найзручніших функцій. PaaS – це місце, де одночасно можуть працювати кілька команд розробників та аутсорсери, перебуваючи у різних точках світу. У період віддаленої роботи це чудове рішення з інструментами комунікації до роботи над спільним проектом.

Недоліки PaaS

Попри безліч переваг, хмарні рішення мають низку нюансів та недоліків. Під них доведеться підлаштовуватися. Найчастіше вони не спричиняють дискомфорту й дозволяють розробляти діджитал продукт. Але варто знати про певні складнощі, з якими можна зіткнутися під час роботи з PaaS:

  • Ми розібрали, що таке PaaS. Але ще існує IaaS – інфраструктура, як послуга. Вона гнучкіша та керована. PaaS має низку обмежень в інфраструктурі. З одного боку, бізнесу не потрібно вкладатися в розвиток інфраструктури програми, але існує певна залежність від постачальника послуг. Не проплатили вчасно свій тариф? Продукт перестає працювати. Порушили внутрішні правила платформи? Існує можливість блокування або взагалі ризик відмови в продовженні послуг. Але якщо працювати прозоро, не створювати сумнівних продуктів, то проблем не виникає.
  • Кожен провайдер має свій набір інструментів. Попри те, що внутрішня структура сервісу PaaS велика, кожен провайдер пропонує унікальні рішення. Це створює проблему вибору й бізнесу потрібно підібрати правильне рішення та переконатися, що саме воно буде відповідним. У цьому випадку ми рекомендуємо звернутися до бізнес-аналітиків та отримати їхню консультацію. Таким чином ви заощадите чимало сил та нервів під час вибору PaaS для розробки. Відповідальність не перекладається на бізнес-аналітика. Остаточне рішення приймати вам, але фахівець має вивчити всі можливості та надати на вибір найвідповідніші платформи, які здатні розв'язати задачу бізнесу.
  • Дата-центр хмарного провайдера має мати сертифікати безпеки Tier III. Дані передаються загальнодоступними каналами, через це стають вразливими до атаки. Попри те, що сервіс PaaS може використовуватися в тому числі для масштабних промислових проектів, вразливості можуть виявитися в будь-якій системі.
  • У локальних системах дані обробляють швидше. Швидкість доступу до додатків на платформі PaaS нижча, але на маленьких та середніх проектах це взагалі не відчуватиметься. А ось під час роботи з великими проектами чи подальшим масштабуванням існує шанс зіткнутися з проблемою швидкості обробки даних.

Попри всі ці недоліки, PaaS – це чудове рішення для бізнесу. Платформа вирішує безліч завдань та допомагає вигідно розробити додаток. Підходить як для запуску стартапу, перевірки гіпотез, так і для створення повноцінних продуктів, що включаються до бізнес-процесів компанії.

Для яких завдань підійде PaaS

Якщо вам не потрібна індивідуальна інфраструктура додатка та висока гнучкість, тоді PaaS підійде під ваші потреби. Платформа використовується як середовище розробки та різних обчислень, так і хмарне сховище. Вона виступає як хостинг додатків й може виступати в ролі гібридної хмари. Підходить для наступних завдань:

Розробка продуктів

Часто платформа PaaS використовується для створення програмного забезпечення та подальшої його підтримки. Вона надає можливість швидко створювати якісні диджитал-продукти, використовуючи широкий набір інструментів, масштабувати їх і надалі та надавати якісну технічну підтримку.

Для розробки потрібно набагато менше часу та ресурсів, оскільки більшість функціонала вашого продукту створюється не з нуля, а з використанням готових модулів. Навіщо створювати нову форму, якщо її вже зробили до вас? Потрібно лише налаштувати її під свої потреби. PaaS підходить для роботи з мікросервісами, які легко впровадити в бізнес.

Контроль над бізнесом, аналітика та управління процесами

Велика кількість інструментів для аналізу дозволяє вивчати бізнес-дані та планувати на їх основі діяльність компанії. Аналітика – найбільш відповідальний та важливий процес у бізнесі, ігнорування якого призводить до краху. Але правильний підбір інструментів може виявитися складним завданням. PaaS - це комплексна платформа, яка містить великий набір ефективних інструментів аналітики та планування.

Ви зможете прогнозувати показники компанії, знаходити робочі бізнес-моделі, перевіряти гіпотези та відстежувати їхню ефективність. Всередині системи містяться додаткові продукти, на кшталт CRM, які дозволяють керувати процесами в єдиному просторі.

Засоби комунікації

Спілкування всередині команди має бути простим та швидким. PaaS пропонує такі інструменти, за допомогою яких комунікація стає зрозумілою та зручною. Внутрішні чати, засоби відеозв'язку, чати та інші інструменти роблять комунікацію легкою.

Висновок

PaaS платформа - це чудове рішення для бізнесу, якому якнайшвидше потрібен диджитал-продукт. Хмарний сервіс містить необхідний набір інструментів для реалізації практично будь-якої ідеї. Звичайно, існують певні обмеження, але здебільшого їх можна обійти та підлаштувати технологію під потреби свого бізнесу.

Модель PaaS зручна, практична та ефективна. На розробку витрачається менше часу, вартість розробників зменшується шляхом скорочення навантаження, а більшість рішень запускаються максимально просто. Це не свідчить про те, що PaaS - це конструктор, з яким впорається школяр. Тут знадобляться навички з програмування. Згадаймо гараж. Ми можемо піти до дядька й взяти його інструменти, але чи зможемо ми полагодити автомобіль, не маючи навичок?

Навіть у разі використання PaaS, ніхто не скасовує підбір професійної команди, яка буде створювати ваш продукт. Звертайтеся до нас у WEZOM, щоб отримати детальну консультацію щодо створення IT-продукту для вашого бізнесу. Ми відповімо на ваші запитання, докладно пояснимо, що таке PaaS та чи підходить він для вашої ідеї, а також реалізуємо ваш продукт та впровадимо його у бізнес.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.