Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
28.12.2023

Мультирегіональність: особливості регіонального просування сайту

Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
28.12.2023
28.12.2023
5.0
5756
10 хвилин
7

Мета пошукової системи – дати максимально релевантну відповідь на запит користувача. Це стосується як заданої фрази, а й місцезнаходження (геолокації) людини. Регіон надається сайту найчастіше автоматично на основі зазначеної в контактах інформації. Однак це не завжди виконується коректно. Щоб залучити ще більше клієнтів, отримати відчутну перевагу над конкурентами, варто прив'язати сайт до регіону та правильно просувати його в такому напрямку.

Дізнаємося докладніше про те, що є регіональним просуванням сайту, кому воно стане в нагоді, як здійснюється.

що дає регіональне просування, навіщо потрібна прив'язка до регіону

Що дає регіональне просування, навіщо потрібна прив'язка до регіону

Локальне просування є підвищення видимості сайту у конкретній місцевості, наприклад, у населеному пункті, області чи регіоні. Ви зосереджуєтеся на тому, щоб залучити місцеву аудиторію до своїх продуктів, оскільки вона є максимально цільовою.

Мета просування регіонами

До таких послуг розкручування ресурсів вдаються для досягнення різних завдань:

  • залучення клієнтів;

  • підвищення впізнаваності бренду;

  • формування іміджу компанії;

  • полегшення пошуку партнерів.

мета просування регіонами

Просування сайту в регіонах дає можливість вирватися на перші позиції у видачі та обійти інші великі компанії, зосереджені на розкручуванні по всій країні. Для локального бізнесу це найефективніше рішення.

Переваги регіонального просування

Розкрутка сайту в конкретному регіоні приносить користь бізнесу, тому що:

  • рівень конкуренції в окремо взятій місцевості значно менший, ніж у всій Україні. Навіть за умови, що ваші товари чи послуги є популярними;

  • ви отримуєте великий потік трафіку, оскільки працюєте із вже зацікавленими користувачами;

  • пошукові системи лояльніше ставляться до сайту, оскільки їм зрозумілий алгоритм ранжування ресурсу;

  • вартість просування знижується за рахунок використання низькочастотних, але при цьому конверсійних геозалежних ключів;

  • публіка лояльніше сприймає ресурси з конкретною географічною прив'язкою.

Якщо ваш бізнес сфокусований у певному місті чи області, немає сенсу витрачати великі гроші на просування по всій країні. Сфокусуйтеся на своїй аудиторії та залучайте її за допомогою регіональної розкрутки. Витрат менше, користі більше.

Кому потрібно просувати сайт по регіонах

Регіональне просування доцільно використовувати тим, чий бізнес зосереджений у конкретній місцевості. Наприклад, ви володієте СТО у Херсоні, мережею кафе у Миколаївській області тощо.

Навіть якщо доводиться мати справу з клієнтами у кількох регіонах, все одно варто задуматися про регіональну розкрутку у певних містах. Тоді з великою ймовірністю вдасться вийти на високі позиції у видачі пошукової системи та заявити про себе аудиторію.

кому потрібно просувати сайт по регіонах

Як задати регіон

Вже згадувалося, що геоприв'язка ресурсу виконується автоматично за даними сторінки контакти. Щоб усе було коректно, необхідно перевірити відомості вручну.

Дізнаємося докладніше про дії щодо прив'язування сайту до регіону.

Контакти

Вкажіть правильну адресу вашого офісу, виробництва чи складу. Дуже бажано написати номер телефону з кодом міста, щоб система, напевно, визначила регіон. Пам'ятайте, що адресу потрібно вводити справжню, оскільки за хибне ведення пошуковці карають санкціями.

контакти

Мапа

Додайте до розділу «Контакти» карту з уточненням вашого офісу, заповніть блок з описом, часом роботи. Користувачі зможуть залишати відгуки, що теж буде корисно для розвитку сайту.

мапа

Не забудьте додати картку до Google My Business. Це потрібно для того, щоб компанія відображалася на карті у пошуковій видачі.

Ключові слова

Контент на сайті потрібно оптимізувати під регіональні ключі. Згадуйте в текстах назву міста або області, вказуйте ці відомості і в заголовках, мета-тегах. Переспаму не потрібно. Одного додавання геоприв'язки на головній сторінці, в розділі «Доставка» та на сторінках, що просуваються, буде достатньо.

Зверніть увагу! Якщо у вас є представництва у різних регіонах чи містах, додайте згадку в урли. Але враховуйте, що під кожну територію потрібно створювати окрему сторінку або навіть піддомен.

Посилання

Використовуйте місцеві донори для нарощування зовнішньої маси посилань. Тобто ці сайти повинні мати таку ж геоприв'язку, що і ваш.

Хостинг

Іноді на результати регіонального seo-просування впливає IP-адреса, за якою визначається геолокація. З огляду на це розміщуйте сайт саме в регіоні розкручування.

Налаштовуємо регіональність сайту та геозалежність

Присвоєння регіону в  Google Search Console

Оскільки автоматичне визначення геоприв'язки не завжди є коректним, перевизначте значення вручну. У Google це доступно через Search Console, але націлення можливе лише в межах країни.

присвоєння регіону в Google Search Console

Привласнюємо регіон через  Google «Мій бізнес»

Такий спосіб має свій плюс: ви додатково отримуєте позначки для компанії на «Картах», за рахунок чого покращується видимість у локальному пошуку, надається гарне відображення картки компанії. Потрібно лише пройти реєстрацію в  Google «Мій бізнес», внести потрібні дані та зачекати на проходження модерації.

привласнюємо регіон через Google Мій бізнес

Але майте на увазі, що для такого способу необхідно мати справжнє представництво в регіоні, інакше з модерацією будуть проблеми.

Стратегії регіонального просування в Google 

Універсального рішення для всіх не існує. Але можна використовувати готові стратегії розкрутки, хоч і вони можуть спрацювати по-різному залежно від розташування, тематики та пошуковика.

Розглянемо  2  стратегії: через піддомени, у папках сайту та на різних ресурсах.

Просування через піддомени

Просування через піддомени — це ефективний метод, який може допомогти досягти кількох цілей, зокрема: розширення цільової аудиторії, підвищення релевантності контенту та покращення юзабіліті. Однак перед його використанням важливо врахувати всі переваги та недоліки цього методу.

Переваги та недоліки регіональної розкрутки піддоменами

Плюси

Мінуси

  • висока ефективність регіонального розкручування сайту;
  • можливість вказати регіон для кожного піддомену;
  • релевантність сторінок геозалежних ключів.
  • посилання профіль головного домену переходить на піддомени;
  • вартість просування чимала, тому що для кожного піддомену необхідно унікалізувати контент.

переваги та недоліки регіональної розкрутки піддоменами

Просування розділами (підпапками) в рамках одного сайту

За такої стратегії створюються категорії для кожного населеного пункту, де працює компанія та планується оптимізація. Унікальність контенту важлива не менше, ніж у випадку з піддоменами. Якщо у вас є філії, обов'язково задайте їх телефонні номери та адреси на сторінці з контактами та додайте до  Google My Business.

Переваги та недоліки регіонального просування підпапками

Плюси

Мінуси

  • зручний у реалізації та контролі спосіб (вся робота зосереджена на одному сайті);
  • ресурс має безліч сторінок, що позитивно позначається на ранжируванні;
  • посилання профіль сфокусований на одному сайті.
  • необхідно унікалізувати контент, що здорожує роботи з просування;

Атрибут Hreflang

Це HTML-атрибут, який допомагає пошуковим системам, у тому числі Google, визначити мову та регіон сторінки сайту. Він корисний для вебресурсів, які мають контент кількома мовами або для різних географічних ринків. Використовуючи його, можна вказати пошуковику, яку версію сторінки показувати користувачам залежно від їх розташування та бажаної мови. Внаслідок цього вдасться уникнути проблем із дублюванням контенту й поліпшити користувацький досвід на сайті.

Застосовувати атрибут Hreflang можна, якщо у вас є контент, який:

  • повністю перекладений іншими мовами;

  • адаптований для різних регіонів, але при цьому використовується одна мова. Наприклад, якщо у вас є сторінка англійською для США та для Великобританії, які відрізняються валютою або іншими деталями;

  • частково перекладений або адаптований до інших мов або регіонів. Наприклад, якщо у вас є сторінка, на якій основний текст англійською, але окремі елементи, такі як меню, заголовки або підписи до зображень, — іншою мовою.

Є декілька способів вказати пошуковику на альтернативні сторінки. Докладніше про них — далі.

Теги HTML

Ви можете використовувати атрибут Hreflang у тезі < link > або < a > для визначення мови та регіону кожної сторінки. Це допоможе пошуковій системі зрозуміти, які сторінки є перекладами або адаптаціями одного й того ж контенту. Реалізація буде виглядати так:

Файл Sitemap

Також можна вказати альтернативні сторінки в Sitemap, який є XML-файлом, що містить інформацію про структуру та контент вашого сайту. Для цього потрібно додати елемент xhtml:link з атрибутом Hreflang для кожної сторінки, яка має альтернативні версії.

Заголовки HTTP

Якщо ви не можете змінити HTML-код або файл Sitemap вашого сайту, можна також надсилати заголовки HTTP з атрибутом Hreflang, щоб вказати альтернативні сторінки. Для цього потрібно додати заголовок Link з Hreflang для кожної сторінки, яка має мовні версії.

Національні домени верхнього рівня

Це домени, які відповідають дволітерним кодам країн за стандартом ISO 3166-1. Вони використовуються для позначення географічної приналежності сайтів або для підтримки місцевих мов та культур. Наприклад, .ua — для України, .de — для Німеччини тощо. Деякі домени також мають альтернативні версії в національних кодуваннях (.укр тощо). Крім того, існують спеціальні домени для територій, що не належать до однієї конкретної держави, або для регіонів з особливою ідентичністю (наприклад, .eu для Європейського Союзу).

Плюси та мінуси регіонального просування доменом

Один із головних плюсів — це висока релевантність сайту для користувачів із різних регіонів, що сприяє збільшенню трафіку, конверсії та лояльності. Серед інших переваг:

  1. Використання геозалежних запитів із топонімами (назвами міст, країн, регіонів) для просування сайту конкретними ринками.

  2. Облік специфіки регіональних законів, податків, валют, культури, мови тощо при створенні та підтримці сайту.

  3. Отримання вищих позицій у пошуковій видачі, оскільки пошуковики більшою мірою надають перевагу локальним ресурсам (у порівнянні з глобальними).

Але регіональне просування сайту доменом має й недоліки:

  1. Складність та затратність створення та підтримки кількох версій сайту з різними доменами, контентом, дизайном та функціоналом.

  2. Необхідність реєстрації та продовження доменів для всіх регіонів окремо, а також обліку правил та обмежень регіональних реєстраторів.

  3. Потреба в унікалізації контенту для кожного регіону, щоб уникнути санкцій від пошукових систем за дублювання.

  4. Необхідність нарощування посилальної маси для кожного регіонального домену, що потребує великих тимчасових та фінансових ресурсів.

З огляду на те, що це складний та дорогий спосіб оптимізації сайту для пошукових систем, він підходить для великих компаній, які працюють на кількох ринках і хочуть максимально адаптувати свій вебресурс під потреби та очікування місцевої аудиторії.

Використання пагінації

Пагінація — це спосіб розподілу великого обсягу інформації на сайті на окремі сторінки, які мають свою нумерацію, алфавітний порядок чи дату. Вона застосовується для зручності навігації по сайту та для поліпшення користувацького досвіду. Часто застосовується на вебресурсах, які мають багато контенту, таких як інтернет-магазини з каталогами товарів, портали новин зі статтями тощо. Наприклад, якщо ви продаєте взуття в різних містах, можете створити окремі сторінки для кожного міста з переліком товарів та посиланнями на наступні та попередні сторінки.

Переваги та недоліки регіонального просування пагінацією

Цей спосіб має свої плюси та мінуси. Використовуючи його, ви зможете:

  • врахувати специфіку кожного регіону (наприклад, ціни, акції, доставку, відгуки тощо);

  • збільшити кількість ключових слів із геолокацією, за якими ваш сайт ранжуватиметься в пошукових системах;

  • покращити юзабіліті вебресурсу, полегшивши навігацію за великим обсягом інформації.

Але потрібно бути готовим до того, що, здійснюючи регіональне SEO пагінацією, ви можете зіткнутися з проблемою дублювання контенту, якщо використовуватимете однакові тексти та зображення на різних сторінках. А це негативно позначиться на ранжуванні сайту та його сприйнятті користувачами. Крім того, пагінація здатна збільшити час завантаження ресурсу, що може не сподобатися відвідувачам, які не хочуть чекати довго. Також є ризик втратити частину трафіку, якщо не оптимізуватимете сторінки пагінації для пошукових систем. Наприклад, необхідно використовувати унікальні теги Title та Description, додавати метатеги rel="next" та rel="prev", вказувати канонічні посилання тощо.

Як побачити регіональну видачу?

Регіональна видача — це результати пошуку, які залежать від географічного розташування користувача. Різні пошукові системи застосовують різні методи визначення регіональності сайтів і запитів. Для того щоб побачити регіональну видачу в Google, ви можете використовувати один із таких способів:

  1. Відкрити локальну версію Google (наприклад, google.com.ua для України) та побачити результати пошуку для вибраної країни за умовчанням.

  2. Додати URL-адресу &gl={код країни} до запиту (наприклад, &gl=ua для України). Так ви зможете бачити результати пошуку для конкретного регіону, незалежно від того, яка версія Google у вас відкрита.

  3. Додати URL-адресу &hl={код мови} до пошукового запиту (наприклад, &hl=uk для української). Це дозволить вам бачити результати пошуку конкретною мовою, незалежно від того, яка мовна версія встановлена в налаштуваннях Google.

  4. Використовувати спеціальні сервіси, які дають можливість симулювати пошук із різних країн та регіонів (наприклад, SERP Simulator).

Це допоможе вам зрозуміти, як ваш сайт ранжується в різних регіонах та мовах, щоб оптимізувати його для цільової аудиторії.

Особливості оптимізації ресурсу у регіонах

Як пропрацювати сайт, щоб він показав відмінні результати регіональної розкрутки? Фокусуйтеся на таких факторах:

  • домен верхнього рівня .

Розкручування по регіонах рекомендується розпочинати ще на стадії вибору доменної зони. Чому так? Ви отримаєте велику перевагу при ранжируванні своєї геопозиції. Регіональна доменна зона показує пошуковій системі, що ресурс створений спеціально для місцевої аудиторії.

Якщо домен уже вибраний на всю країну, можна виконати «переїзд» із збереженням трафіку та позицій. Для цього оптимізатори настроюють переадресацію зі старих сторінок. Однак врахуйте, що такий варіант підійде лише в тому випадку, якщо ви не плануєте поки що розширювати бізнес і підкорювати інші регіони.

  • семантичне ядро .

Враховуйте регіон розкручування та при зборі СЯ. Інтернет-користувачі нерідко вказують конкретний населений пункт чи область під час пошуку потрібної інформації. Наприклад, «послуги СТО у Харкові» або «купити ноутбук у Миколаєві». Запити низькочастотні, тому їх мало хто використовує розкручування. Проте при регіональному просуванні вони дають вам чистий цільовий трафік.

Висновки

Регіональне просування у кількох регіонах – чудова стратегія розкручування для власників місцевого бізнесу. Зазвичай, це салони краси, автомайстерні, медичні центри та інші об'єкти, прив'язані до конкретного міста або області. Якщо сфокусуватися на певній місцевості, вийти на високі позиції і збільшити охоплення буде простіше. Робота з розкручування непроста: потрібно підібрати правильну стратегію, виконати необхідну оптимізацію сайту та вирішити низку інших завдань.

Довірте ці процеси фахівцям. Наша команда знає все про регіональний поступ. Залишіть заявку на сайті, ми передзвонимо для консультації.

Ткаченко Аліна
Про автора
Ткаченко Аліна
Копірайтер
Досвід роботи 10 років
Спеціалізується на створенні корисного та продаючого контенту. Має досвід написання переконливих текстів для реклами, сайтів, блогів та соціальних медіа.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
М
Максим
18.12.2023
Дякую за цікаву статтю! Я давно цікавився, як просувати сайт у регіонах, і ця стаття дала мені багато корисної інформації. Особливо сподобалися поради щодо аналізу регіональної аудиторії, використання геотаргетингу в Google Ads, створення регіональних сторінок та роботи з локальними ЗМІ. Цікаво також було дізнатися про переваги розкрутки, такі як менша конкуренція та вища лояльність аудиторії.
Д
Денис
27.12.2023
Регіональне SEO просування — це саме те, що потрібно моєму бізнесу! Я вже давно шукав інформацію, як ефективно просувати сайт в конкретному регіоні. І ця стаття мені дуже в цьому допомогла. Дякую автору за корисні поради, тепер я точно знаю, що мені робити, щоб залучити більше клієнтів.
В
Вадим
03.01.2024
Дякую автору за докладні поради щодо SEO просування по регіону. Я довго шукав інформацію, як зробити це для свого інтернет-магазину. І ця стаття стала для мене справжньою знахідкою! Тепер у мене є чіткий план дій. Дуже вдячний!
Ю
Юрій
08.01.2024
Класна стаття про просування регіонального сайту. Читається дуже легко і містить багато користної інформації. Зараз у мене з'явилося чітке розуміння, яким чином просувати свій сайт в моєму регіоні. Дякую за корисну інформацію, вона допоможе мені вивести свій бізнес на новий рівень.
Є
Євген
12.01.2024
Я з задоволенням прочитав цю статтю. Автор достатньо детально розглянув тему просування сайту в регіоні, навів багато практичних порад та рекомендацій. Дякую автору за його працю, ця інформація обов'язково стане в нагоді для просування мого власного проекту!
М
Микита
18.01.2024
Раніше я не мав чіткого уявлення про просування сайту в регіонах і з чого почати. Тому активно шукав інформацію в інтернеті, і дуже щасливий, що натрапив на вашу статтю. Додав ваш блог в закладки, щоб точно не загубити. Бо мені давно не зустрічався такий структурований та корисний матеріал. Щиро вдячний.
Є
Єгор
22.01.2024
Стаття дійсно дуже практична. Я вже маю деякий досвід щодо просування сайту по регіонах, тому можу з впевненістю сказати, що автор висвітлив тему достатньо детально і змістовно. Зазвичай за такі знання потрібно платити кошти) Дякую вам, що безкоштовно ділитесь корисною інформацією.
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.